solar charger for traveling solar oplader voor op reis
we12test

De beste solar oplader voor op reis!

We kennen het allemaal: de batterij van je mobiel is bijna leeg, maar je weet niet wanneer je weer kunt opladen. Vooral tijdens het kamperen en tijdens onze meerdaagse trektochten hebben we hier regelmatig mee te maken. De mobiele telefoons van tegenwoordig hebben goede camera’s en het is dus niet meer zo dat de telefoon alleen maar mee gaat voor noodgevallen, maar ook om onderweg foto’s te maken en zo af en toe iets te uploaden (vooral als we op een blogreis zijn). Alhoewel ik meestal een extra batterij mee draag, is die ook na een keer opladen leeg en dus kozen we ervoor om eens te experimenteren met een solar oplader voor op reis. We testten er twee van Xtorm en geven je aan het einde van dit blog onze voorkeur.
 

De Xtorm AM114 solar charger

Tijdens onze trektocht naar Everest Base Camp in Nepal gebruikten we de Xtorm AM114 solar oplader. Deze klap je als het ware open en kun je op die manier makkelijk aan je rugzak bevestigen. Ook is hij vrij klein waardoor niet al je foto’s waarbij je de rugzak draagt, overheerst worden door de solar oplader die aan je rugzak hangt te bungelen. Omdat je in de teahouses op de tocht moet betalen voor stroom, kozen wij ervoor om de Xtorm AM114 steeds op te laden. Je betaalt in de meeste gevallen namelijk per uur of per volledig lading. Zodra deze opgeladen was, konden we hier allebei onze telefoons weer volledig mee opladen. De lader heeft twee USB poorten en omdat we ruim twee weken op pad waren, laadden we hier ook onze e-readers en batterijen voor onze GoPro en camera’s mee op. Het fijne aan deze lader vond ik dat hij als het ware stroom bewaart. Dus wanneer je de hele dag in de zon loopt, laad ie zich op en kun je dus ’s avonds je electronica opladen. Daarnaast heeft ie geen direct zonlicht nodig, zelfs als je hem in het daglicht legt, genereert ie nog stroom en kun je hem dus gebruiken.
 
De specs van de Xtorm AM114 solar oplader:
Zonnepaneel: 3,5 watts
Batterij capaciteit: 6000mAh
Batterij type: Li-Polymer
Afmetingen: 9x15x2cm
Input: Micro USB 1A
Output: USB 2,1A + 1A
Gewicht: 242 grams
Inclusief: USB charging cable and manual
 
solar charger for traveling solar oplader voor op reis

solar charger for traveling solar oplader voor op reis
 

De Xtorm AP150 solar booster

De tweede solar lader die we testten, was de Xtorm AP150 Solar Booster. Deze namen we onlangs mee op onze huttentocht in het Oostenrijkse Kaisertal. In Nepal had ik meerdere trekkers met zo’n paneel op hun rug zien lopen en ik was benieuwd naar de werking ervan. Wat me direct opviel, is dat het ‘slechts’ een paneel is en dat er dus geen energie wordt opgeslagen. Je kunt twee apparaten tegelijk opladen, mits je je in de zon bevindt. Toen ik de lader in de felle zon legde, was mijn iPhone binnen no-time opgeladen, toen ik de volgende dag door het bos liep, laadde ie maar sporadisch. Je kunt deze lader dus ook gebruiken om je powerbank (bijvoorbeeld de AM114) mee op te laden terwijl je in de zon bent, die slaat dan vervolgens de energie weer op.
 
De specs van de Xtorm AP150 Solar Booster
Zonnepaneel: 12 watts
Afmetingen open: 38x26x1cm / gevouwen: 16x26x3cm
Output: 2x USB 2,1A
Gewicht: 518 grams
Inclusief: Manual, carabine hook and Micro USB Charging Cable
 
solar charger for traveling solar oplader voor op reis

solar charger for traveling solar oplader voor op reis
 

Welke solar oplader kun je het beste kiezen?

Dat ligt er aan wat je gaat doen. Wanneer je naar een zonnige bestemming gaat en het niet nodig is om bijvoorbeeld ’s nachts te laden (zoals batterijen van camera’s) kun je prima uit de voeten met de AP150 solar booster. Vooral in de felle zon laadt ie supersnel, in de avondzon of indirecte zon wat minder of helemaal niet. Dit is dus de ideale oplader voor bijvoorbeeld een zonvakantie op de camping of op het strand. Voor onze trektochten is de echter de AM114 beter geschikt, omdat deze de energie opslaat en we die dus later kunnen gebruiken. Hij is wat robuuster dan de AP150 maar is aanzienlijk lichter, iets wat voor ons als wandelaars ook niet onbelangrijk is.
 
Meer informatie en prijzen? Check de site van Coolblue! Ze hebben een uitgebreid aanbod solar chargers en leveren in veel gevallen dezelfde dag.
– Klik hier voor de Xtorm AM114 Solar oplader
– Klik hier voor de Xtorm AP150 Solar Booster
 
Meer lezen over de outdoor producten die wij gereviewd hebben? Check dan deze blogs:
De Keen Wanderer WP Wandelschoenen
De Ecco Biom Delta sandalen
De Deuter AC Lite rugzak
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
[Disclaimer: De AP150 werd ons aangeboden door Xtorm om te testen, de AM114 kochten wij zelf voor onze reis naar Nepal. Deze blog bevat affiliate links.]  
Dank je voor het delen!
 

12 Comments

 • Liz

  Superfijne blog! Ik dacht eraan om een powerbank te kopen (heb er 1 van 100000mah gevonden voor iets meer dan 200 gram) omdat solar panels altijd zo duur zijn maar die eerste klinkt super handig. Begrijp ik alleen goed dat je er maar 2 telefoons van kan ophalen en is ie dan leeg of kan je er nog meer van opladen?

  • anto

   De AM114 kan volgens mij vier keer een iPhone opladen, dat was voor ons prima, omdat ie constant in de zon hing. De AP150 deed het alleen in de zon, dus die zou ik aanraden als je naar een zon bestemming gaat.

 • Kim

  Wat super fijn dat jullie dit mochten uitproberen! Ik draag zelf alleen duurzame kleding en probeer ook mijn travel gear te verduurzamen. De variant die ook het stroom op zal slaan lijkt mij het meest geschikt.

 • Linda

  Ik ga binnenkort zelf ook naar Nepal en ben benieuwd of jullie na jullie voorgaande reis, wellicht nog andere solar chargers hebben getest en welke jullie op basis van jullie ervaring mij zouden aanraden?
  De Xtorm AM114 solar charger klinkt goed, echter las ik in een recensie op de website van coolblue, dat bij iemand het scherm is gebarsten, nadat de charger de hele dag in de zon had gelegen. Wat is jullie ervaring hiermee? Ik wil de oplader, net als jullie, aan mijn backpack hangen, zodat hij zichzelf kan opladen. Is het dan verstandig de oplader na enige tijd op te bergen? En weten jullie hoelang de oplader nodig heeft om op te laden?

  • anto

   Hehe gevonden 🙂 Wij hebben deze twee chargers getest en wellicht dat ik er binnenkort een derde aan ga toevoegen. De Xtorm AM114 is ons prima bevallen en kan ik je zeker aanraden. We hebben hem volop gebruikt, na deze reis ook weer in Tasmanië en kan er bijna geen minpunten over ontdekken. We hebben hem gewoon aan onze tas gebonden (vaak wel met een extra touwtje zodat ie niet gaat ‘bungelen’) en dat ging prima. Geen last van barsten ofzo, maar als dat gebeurt zou ik hem uiteindelijk terugsturen want dat moet niet kunnen lijkt me. We deden er wel voorzichtig mee, niet op de grond gooien enzo … tijd om op te laden hangt af van de sterkte van de zon trouwens!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *