snowshoeing in sweden
we12hike,  zweden

Sneeuwschoenwandelen in Zweden op Branäsberget

Het was alweer een paar jaar geleden dat ik op sneeuwschoenen wandelde en dus werd het weer eens de hoogste tijd. Tijdens mijn reis met noSun naar Zweden, bond ik de rackets onder en ging ik op pad. Bij deze mijn eerste blog over mijn reis, namelijk over het sneeuwschoenwandelen in Zweden.
 
Als ik tegen mijn vrienden zeg ‘ik heb gesneeuwschoenwandeld’ (leuke voor galgje trouwens) hebben ze vaak geen idee waar ik het over heb. Dat we in Nederland nagenoeg nooit sneeuw hebben zorgt ervoor dat deze ontzettend leuke manier van wandelen nog relatief onbekend is. Mijn eerste sneeuwschoenwandelervaring was in de Italiaanse Dolomieten. Ik deed het nog eens een keer dunnetjes over in Fins Lapland en dat was het. In bijvoorbeeld Amerika is sneeuwschoenwandelen best populair, zoek maar eens op #womenwhosnowshoe op Instagram!
 
Sneeuwschoenwandelen is een makkelijke manier om je door dikke pakken sneeuw te verplaatsen met behulp van sneeuwschoenen. Schoenen is wellicht een onjuiste benaming, aangezien het eigenlijk een soort van gevaartes zijn die je onder je voeten bindt. Met je wandelschoenen of snowboots stap je in een soort van tuig dat is vastgemaakt op een grote zool. Je bindt je schoenen vast met een aantal riemen en zorgt ervoor dat de binding aan de achterkant van de sneeuwschoen los is, zodat je lekker kunt lopen en veel grip hebt. Onder de schoenen bevinden zich spikes zodat je met name met klimmen en dalen extra veel grip hebt, iets wat met gewone schoenen of snowboots nogal eens mist als je de sneeuw en het ijs op stapt.
 
sneeuwschoenwandelen in zweden
 
Vanaf het huis waar ik verblijf is het ongeveer 45 rijden naar Branäsberget, een skigebied in het Zweedse Värmland. Het is een heldere dag, mijn eerste dag in Zweden, Eerste Kerstdag en … mijn verjaardag! Alhoewel ik me allesbehalve jarig voel, ben ik toch blij dat ik iets leuks kan gaan doen op deze dag. Sneeuwschoenwandelen in Zweden dus …
 
Nadat we eerst bij het informatiecentrum aan de voet van Branäsberget zijn geweest voor een routekaartje, is het daarna tijd om naar boven te rijden, naar de top van de berg. Nouja, top van de berg klinkt wat enthousiast, top van de heuvel is een betere omschrijving, het hoogste punt ligt namelijk op 567 meter. We stappen uit bij de Mountain Lodge en besluiten hier eerst een kleine ronde te doen van 1.5 kilometer over de vlakte van de berg. Dat rondje is binnen een half uur gemaakt en dus besluiten we een langere route van 5 kilometer te doen. Maar … eerst is het tijd voor een boterham en warme kop thee.
 
sneeuwschoenwandelen in zweden
 
Het is zo rond de klok van twee en de zon staat al aardig laag. Koud is het niet en de lucht is felblauw. Het is heerlijk toeven zo in de sneeuw maar als je te lang stil zit, koel je toch af. Dus … opstaan maar weer en verder. Alleen het opstaan verloopt een beetje lastig want de schoenen zijn zo enorm lomp dat ik even snel weer voorover de sneeuw in val. Ach, het is een zachte ondergrond.
 
Het oefenrondje stelde niet veel voor en dus is het tijd om iets verder de Zweedse natuur in te gaan. Inmiddels is de zon achter de bomen verdwenen en niet veel later achter de horizon. Eenmaal van de 1.5 kilometer track af wordt de sneeuw zachter en soms ook dieper, now we’re talking. De wandeling is eenvoudig maar leuk, af en toe klimmen, dan weer dalen en uiteindelijk met een prachtig uitzicht over de weide omgeving. Op sneeuwschoenen lopen is even wennen, omdat ze breed zijn voel je je net een soort van Donald Duck want je loopt met je benen wijder dan normaal. Af en toe is het even de balans vinden maar over het algemeen gaat het prima.
 
sneeuwschoenwandelen in varmland
 
Als je eenmaal in het ritme zit is het heerlijk om te doen. Helaas ligt er nog te weinig sneeuw om de echte ‘Tiefschnee ervaring’ te beleven maar ach, het is nog het begin van het seizoen. Vorig jaar lag er met Kerst helemaal geen sneeuw hier dus ik bekijk het van de zonnige kant: weinig sneeuw is beter dan geen sneeuw. Eenmaal op het hoogste punt neem ik een minuut of twee de tijd om even achterom te kijken. Eindeloze bossen en Zweedse wildernis vullen mijn blikveld en de ondergaande zon maakt het een prachtig geheel. Het voelt heel onwerkelijk om hier zomaar te staan op je verjaardag. Ohja, en als extraatje eet ik nog even een kaneelbroodje (‘Kanelbullar’) die ik van het ontbijt heb meegenomen. Life is good!
 
sneeuwschoenwandelen in zweden
 
Even later zijn we weer terug bij de Mountain Lodge. Het is pas 15.00 uur en het is al bijna donker. Zo bizar! Tijd voor een wijntje en om even op te warmen bij het vuur!
 

Tips & tricks voor het sneeuwschoenwandelen op Branäsberget

Sneeuwschoenwandelen in Zweden is niet heel bekend. Althans, ik heb behalve onze groep niemand anders op sneeuwschoenen gezien. Tijdens de tweede wandeling die ik maakte in een ander gebied, kwamen er zelfs mensen naar me toe om te vragen wat ik aan het doen was. Ik heb geen plek gevonden om ze te huren, mocht je ze zelf hebben dan doe je er verstandig aan te mee te nemen.
 
Op Branäsberget zijn geen specifieke sneeuwschoenwandelpaden. Wij liepen over een loipe die nog niet geprepareerd was, waardoor het goed te doen was. Langlaufers vinden het echter niet zo tof als je hun spoor kapot loopt, dus blijf aan de zijkant en probeer de trail voor hen in tact te laten.
 
Er zijn wandelingen variërend in lengte van 1.5 tot 10 kilometer. Wij legden gemiddeld drie kilometer per uur af, je gaat dus lang niet zo snel als je normale wandeltempo. Iets om rekening mee te houden bij het plannen van je tocht, evenals het feit dat het ongelofelijk vroeg donker wordt in deze tijd van het jaar.
 
Een kaartje haal je bij het informatiecentrum aan de voet van de Branäsberget. Hier kunnen ze de routes voor je intekenen, maar ze staan ook gemarkeerd. Verdwalen is nagenoeg onmogelijk.
 
Meer informatie over de diverse mogelijkheden voor wintersporten, overnachtingsmogelijkheden, sneeuwcondities en prijzen voor skipiassen vind je op de website van Branäs.
 
snowshoeing in sweden
 
Bij deze mijn blog over het sneeuwschoenwandelen in Zweden. De volgende keer vertel ik je over mijn mislukte poging een nachtje in een tipi te verblijven. Stay tuned!
 

Disclaimer

Ik maakte deze reis op uitnodiging van noSun Reizen. Meer informatie over deze reis vind je hier.
 

30 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *