Op de Sörmlandsleden
we12hike,  zweden

Slow travel op de Sörmlandsleden in Zweden

“Slow travel” is een term die tegenwoordig steeds vaker genoemd wordt. Ik heb op internet gezocht naar verschillende definities, maar vond er geen die precies matchte met mijn recente wandelervaring op Sörmlandsleden in Zweden. Op uitnodiging van Maaike Bäck van Sävö Vandrarhem liep ik, samen met collega Elsbeth van Swedish Trails, vijf dagen op de Sörmlandsleden Trail ten zuiden van Stockholm. Het was geen gewone wandelreis, het was er eentje die in het teken stond van onthaasten. Niet al te lastige wandelpaden, genoeg tijd om onderweg te genieten van het charmante Zweedse landschap en bovenal: heerlijke accommodaties die uitnodigen om de drukte van alledag achter je te laten en je volledig over te geven aan de stilte van de Zweedse natuur.

Sörmlandsleden Sävö
Sörmlandsleden op Sävö

Over de Sörmlandsleden

Elke Zweedse provincie heeft zijn eigen langeafstandstrail, die meestal de naam van de provincie draagt en dan het woord “leden” oftewel pad. In dit geval dus de Sörmlandsleden, in de regio Sörmland, ten zuiden van Stockholm. Vorig jaar liep ik samen met Elsbeth, die net buiten Stockholm woont, al een deel van dit langeafstandspad. De Sörmlandsleden trail is zo’n 1.000 kilometer lang en onderverdeeld in 100 etappes van tussen de 7 en 13 kilometer lang. Met dit soort afstanden kun je dus prima meerdere etappes met elkaar combineren of relatief korte dagen maken. De trail is oranje gemarkeerd en wordt goed onderhouden. Meer informatie over de secties staat op de Zweedstalige website van de Sörmlandsleden.

Sörmlandsleden
Sörmlandsleden markeringen

Aankomst in Trosa

De reis begint, nadat ik vanaf Göteborg naar de oostkust van Zweden ben gereden, in het charmante dorp Trosa. Gelegen aan het water is Trosa een heerlijke plek om op relaxte wijze te landen na aankomst in Zweden, of je nu met het vliegtuig, de bus of eigen vervoer reist. We overnachten in een kleine Bed & Breakfast met de naam Tre små rum (drie kleine kamers) met een heerlijke binnentuin en een zwembad. ‘s Avonds dineren we er tegenover bij Tre små svin, een aanrader als je op tijd in Trosa bent en goed wilt eten!

Tre Sma Rum
Tre Sma Rum
De haven van Trosa
De haven van Trosa

Vertrek uit Trosa / dag 1 op de Sörmlandsleden

Na een heerlijk ontbijt is het tijd om de rugzak op te binden en op pad te gaan. We lopen langs het water het dorp uit richting het landbouwgebied. Omhoog door het bos en weer naar beneden, de grote weg over. Het begin van de route is niet heel bijzonder, maar zodra het eerste meer in zicht komt, ben ik blij. Dit is waarvoor ik naar Zweden ben gekomen. De wandeling van vandaag is lang maar niet zwaar, aan het einde van de middag komen we aan bij Havrevreten, onze eindbestemming voor vandaag.

Sörmlandsleden dag 1
Onderweg op Sörmlandsleden

Overnachten bij Glamping Havrevreten

Glamping Havrevreten is een heerlijke accommodatie, waarschijnlijk wel de meest bijzondere van deze reis. We overnachten in ruime glampingtenten met uitzicht over het meer. Eigenaresse Lova heeft ontzettend veel oog voor detail en overal is over nagedacht: van een oogmasker voor ‘s nachts tot heerlijke warme dekens voor de koele avonden. Lova kookt het diner met verse producten en veel aandacht, het is lang geleden dat ik zo goed gegeten heb! Wil je liever eenvoudiger overnachten, dan kan dit in het naastgelegen hangmattenhotel, waar je alleen een hangmat huurt. Ook bij deze vorm van overnachten zijn al je maaltijden inbegrepen.

Havrevreten Glamping
Havrevreten Glamping
In de glampingtent
In de glampingtent
Chillen op het deck
Chillen op het deck
In de hangmat
In de hangmat

Wandeling van Havrevreten naar Nynäs Slott

De wandeling van Havrevreten naar Nynäs Slott is niet lang maar kent veel hoogteverschillen en hierdoor is het tempo laag. Maar dan hindert niet, want we zijn hier om te onthaasten in de natuur. We volgen eerst de oevers van het meer, om vervolgens de diepe bossen van Nynäs Natuurreservaat binnen te wandelen. De eerste mooie uitzichten volgen en we lopen van het ene rotsplateau naar het andere. Na een goede vijf uur stappen ligt onder ons het Nynäs Slott, onze eindbestemming van vandaag.
 
Overnachten bij Nynäs Slott doen we in de oude brouwerij, gelegen aan het meer. Vanuit mijn kamer kijk ik over het water uit. In de keuken maken we die avond onze eigen maaltijd klaar met de ingrediënten die klaar staan.

Nynäs Naturrreservat
Nynäs Naturrreservat
Nynäs Slott Vandrarhem
Nynäs Slott Vandrarhem

Wandeling van Nynäs Slott naar Källvik

Op onze vierde wandeldag bereiken we eindelijk de zee! Na een stuk flink klimmen en dalen komen we aan in een van de vele baaien van de Oostzee. Het te voet bereiken van de zee is altijd een speciaal moment voor me, de zee heeft een bepaalde aantrekkingskracht op me. Eenmaal aan het water staar ik de verte in. We lunchen op een rots met uitzicht over de kustlijn en zorgen dat we tijdig in Källvik zijn voor het laatste deel van deze reis: ons bezoek aan het eiland Sävö. Vanuit de haven van Källvik nemen we de boot en zo’n 10 minuten laten meren we aan op Sävö.

Aankomst aan de kust van Sörmland
Aankomst aan de kust van Sörmland
Sävö Lots
Sävö Lots

Een verblijf op Sävö

Ik vind dat je eigenlijk niet echt in Zweden bent geweest waneer je geen eiland bezocht hebt. Uitzonderingen daar gelaten uiteraard, maar een bezoek aan een eiland zou indien mogelijk echt een onderdeel moeten zijn van je Zweden vakantie. Het magische moment dat de boot het vasteland verlaat en je aanmeert op een eiland is voor mij elke keer weer bijzonder. Sävö is een klein eiland in de Scherenkust waar je even helemaal tot rust kunt komen. Je overnacht in het kleinschalige Sävö Vandrarhem & Café, een charmante guesthouse (bed & breakfast) gerund door de Nederlandse Maaike en Zweedse Ingo.
 
Er is geen wifi in op het eiland en dat zorgt ervoor dat je heerlijk tot rust kunt komen. Neem een boek mee naar de tuin of ga op een rots over zee uit zitten kijken tot de zon onder gaat. Je maaltijd kook je zelf maar ook hiervoor staan de producten voor je klaar.

Sävö Vandrarhem
Sävö Vandrarhem
Kamer Sävö
De prachtige kamer

Wandelen op Sävö

De volgende ochtend maken we na het ontbijt een rondwandeling over Sävö. Maaike waarschuwt ons dat we waarschijnlijk schapen tegen gaan komen, maar er blijkt nog veel meer wild te zijn: we zien verschillende herten en slangen. En natuurlijk genieten we steeds weer van fabelachtige uitzichten over de kustlijn. Vooral zodra de zon doorbreekt is het enorm genieten. We willen allebei niet meer naar huis!
 
In de middag is deze reis toch echt ten einde gekomen. We nemen afscheid van Maaike en Ingo vaart ons terug naar het vasteland. Een bijzonder avontuur is ten einde gekomen. Ik heb heerlijk gewandeld en heerlijk onthaast. Ik ben de afgelopen dagen ontzorgd en heb kennis gemaakt met een mooi stukje Zweden dat tot aan dit moment eigenlijk nog onbekend voor mij was. Een aanrader!

Uitzicht  vanaf Sävö
Uitzicht vanaf Sävö
Kustlijn van Sävö
Kustlijn van Sävö

Over deze reis en dit arrangement

Dit volledig verzorgde wandelpakket is te boeken via Maaike van Sävö Vandrarhem. Bekijk hier de verschillende data en prijzen. Handig om te weten is dat je bagage vervoerd wordt en dat bijna al je maaltijden (m.u.v. diner op dag 1 in Trosa) zijn inbegrepen, evenals een uitgebreid lunchpakket met snacks voor onderweg. Je overnacht in vier compleet verschillende accommodaties, allemaal even stijlvol op hun eigen manier. Alle accommodaties hebben gedeelde badkamer. Twee nachten verblijf je in een ‘vandrarhem’ wat vaak vertaald wordt als ‘jeugdherberg’ maar dit klopt feitelijk niet. De letterlijke vertaling van ‘vandrarhem’ is namelijk wandelhuis, oftewel iedereen is van harte welkom. De wandelpaden zijn goed aangegeven en de wandelingen zijn, mits je ervaring hebt met wandelen, niet al te zwaar.

Oog voor detail tijdens deze reis

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Dit was de tweede keer dat ik een deel van de Sörmlandsleden liep en ik hoop in de toekomst nog eens terug te keren op deze bijzondere wandelroute. Ik maakte deze reis op uitnodiging van Maaike van Sävö Vandrarhem. Alle gegeven meningen zijn slechts die van mijzelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *