bestemming bereikbaar,  duitsland,  we12inspire

Een dag skiën in Winterberg – wat kost dat?

Een dag skiën in Winterberg, Duitsland. Wat kost dat?

Het klinkt zo gezellig en avontuurlijk, overdag op de lange latten, ’s avonds gezellig de kroeg in met vrienden. Veel mensen gaan elk jaar weer op wintersport en zoeken de ultieme combinatie tussen actief buiten zijn en gezelligheid op. We krijgen vaak de vraag waarom wij niet op wintersport gaan. Martijn is een prima skiër, Anto bevindt zich ergens in de middenmoot. Tijdens onze eerste wintersportvakantie in Tsjechië viel Anto hard op haar knie (tijdens een wandeling naar de piste) en na twee dagen was deze zo blauw dat skiën een pijnlijke aangelegenheid werd. De tweede keer dat we samen gingen skiën was eveneens niet zo succesvol. Anto kreeg vanwege de verkeerde schoenen na twee dagen een flinke peesontsteking. Over was het met de pret, zelfs lopen was praktisch onmogelijk. De lessen, skipas en skihuur waren al wel betaald maar in ruil daarvoor zat ze de hele dag in het appartement boeken te lezen. Niet voor herhaling vatbaar dus, ook vanwege de (relatief) hoge kosten voor een wintersportvakantie. Gelukkig hebben we sinds een aantal jaar de ideale oplossing gevonden, we gaan een dag skiën in Winterberg!
 
skië in winterberg
 
We horen je denken: Winterberg, is dat niet die suffe plaats waar je als puber met je klas heen ging om te leren skiën? En waar je vervolgens compleet bezopen aan kwam omdat je in de bus onderweg al een hele fles Apfelkorn op had? En waar je na 2 rondjes van de berg glijden het wel gezien had? Uhhh ja, die Winterberg! Gelukkig  heeft dit gebied de laatste jaren flink aan de weg getimmerd, er zijn mooie en uitdagende pistes aangelegd die voor de meesten onder ons genoeg vertier bieden voor een dag of zelfs meerdere dagen.
 
Wij wonen vlak bij de grens met Duitsland en dat maakt Winterberg een ideale spot, vanaf ons huis is het zo’n 2.5 uur rijden. Afgelopen vrijdag vertrokken we om 06.30 uur maar helaas kwamen we door een lange file op de A3 (ongeluk) pas om 10.00 uur aan. Gelukkig was er nog genoeg plek op onze vaste parkeerstek bij P2 en nadat we ski’s hadden gehuurd en een liftpas hadden aangeschaft, stonden we binnen no-time op de piste.
 
DCIM100GOPRO
Meestal beginnen we met een ritje naar boven met de Brembergkopf I lift waarna we afdalen via route 9 en 10, de makkelijkste blauwe routes van dit gebied die ook prima te doen zijn voor een onervaren skiër. Via een aantal andere liften en routes sta je zo bij de pistes van Poppenberg en Kappe. Het merendeel van de pistes is blauw en rood, een enkele is zwart.  Al met al genoeg mogelijkheden om je een dag te vermaken. Skiën in Winterberg is zo suf nog niet!
 
skiën in Winterberg
 
Wat kost dat dan, een dagje skiën in Winterberg? We kunnen ons voorstellen dat je niet te veel geld wilt uitgeven als je niet zeker weet of je het leuk gaat vinden. Onze uitgaven waren als volgt:
 
Benzine (auto met 5 personen): € 10
Liftpas (09.00 -16.30 uur): € 30
Materiaalhuur (incl. schoenen, ski’s, helm en stokken): € 18
Drankje en Apfelstrüdel: € 5
 
Totaal per persoon: € 63
 
We hadden zelf broodjes en drinken meegenomen voor tijdens de dag (want je bent binnen een minuut lopen van de piste weer bij je auto) maar zijn ’s avonds nog uit eten geweest in Unna, op een uurtje rijden van Winterberg vandaan. Hier gaven we aan een 3-gangen menu plus drankjes nog geen € 25 per persoon uit. Omdat de pistes om 16.30 uur sluiten, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om direct naar huis te rijden en ’s avonds gewoon thuis te eten.
 
skiën in Winterberg
 

Waarom skiën in Winterberg?

De voordelen van skiën in Winterberg zijn de eenvoudige bereikbaarheid vanaf Nederland, de vriendelijke mensen (wij zijn meer fan van Duitsers dan van bijvoorbeeld Fransen) en het feit dat ze er sneeuwkanonnen hebben. Daarnaast vallen de kosten voor eten en drinken aan de piste enorm mee (5 euro voor een Gluhwein en stuk Apfelstrüdel) en kun je er gratis parkeren.
 
De nadelen van skiën in Winterberg zijn dat er ontzettend (echt!) veel Nederlanders komen, op de piste hoor je meer Nederlands dan Duits. Daarnaast komen er, met name in het weekend, busladingen met dagjesmensen die proberen te skiën waardoor het soms behoorlijk druk kan zijn met stuntelaars op de piste.  Het belangrijkste nadeel van Winterberg is echter dat het geen sneeuwzeker gebied is, waardoor het zomaar kan dat er op de door jou geplande dag niet genoeg sneeuw ligt. De site van Skiliftkarussel is nuttig voor het checken van de condities.
 
DCIM100GOPRO

 
De vrienden met wie we gingen skiën hadden al redelijk wat ervaring en waren erg benieuwd naar Winterberg. Dit is hun mening:
 
Vriendin Marieke:  “Voor middelmatig en gevorderde skiërs is Winterberg een skigebied dat wat aan de kleine kant is met veel blauwe en korte pistes. Voor een of twee dagen met vrienden wel erg leuk om een keer naartoe te gaan als je niet zo lang wilt rijden maar wel outdoor wil skiën. Heerlijk in de buitenlucht en tussendoor aan de Afpelkorn, Apfelstrüdel en Schnitzel.”
 
Buurman Berry: “Als beginnende skiër heb ik Winterberg als zeer prettig ervaren. De faciliteiten zijn prima geregeld. Een mooie plek dicht bij huis om een dagje te oefenen, maar ik kan me voorstellen dat een ervaren skiër snel uitgekeken is.”
 
Buurvrouw Nanny: “Voor de beginnende tot gemiddelde skiër is het een prima gebied. Ik heb lekker geskied en ervan genoten. We zijn van plan om hier vaker te gaan skiën.”
 

Daarom skiën in Winterberg

Anto: “Ik heb al zoveel pech gehad met skiën, ik waag de gok niet meer en geef mijn geld liever aan een andere vakantie uit. Een dag of twee in Winterberg biedt mij voldoende uitdaging om het gevoel weer even te pakken te krijgen en staat daarnaast garant voor een gezellige dag.”
 
Martijn: “Een lekkere dag buiten voor dezelfde prijs als een dag binnen skiën. It beats another day in the office.”

Daarnaast was deze micro vakantie een ideale manier om onze nieuwe Go-Pro camera te testen

 


 

Conclusie:

Skiën in Winterberg is echt niet zo suf als je wellicht denkt. Als je een beginnende of middelmatig gevorderde skiër bent is het zeker de moeite waard hier voor een dag (of twee) heen te gaan. Ben je zeer ervaren en hou je van een uitdaging, dan verveel je je waarschijnlijk al snel. Stop de auto vol met vrienden, smeer een zak broodjes en je hebt gegarandeerd een gezellige en niet te dure dag.
 
Hopelijk hebben we iedereen die twijfelt over Winterberg kunnen overhalen dat het écht leuk is en dat je heus geen 10 uur in de auto hoeft te zitten voor een leuke dag in de sneeuw!
 
Meer lezen over onze Duitsland reizen? Dat kan hier:
Doen in Duitsland: wandelen op de Geierlay Hangbrug
De mooiste onbekende wandelgebieden van Duitsland
Fietsen en wandelen in Internationaal Natuurpark Veenland
Wat heb je nodig voor een skivakantie qua skikleding
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

10 Comments

 • Gabriëlle ~ GlobeGirl

  Erg leuk! Ik vind Winterberg een leuk gebied maar inderdaad voor 1/2 dagen anders wordt het een beetje klein. Zelf ski ik graag in Scandinavië maar mijn vriend is nog niet erg goed dus met hem ga ik lekker naar Winterberg, daarvoor is het een perfecte bestemming!

 • Maud - Maudgeniet.nl

  He wat leuk! Winterberg is vrij dichtbij voor mij.. Maar wintersport trok mij nooit zo, dus ik ken het ook echt niet. Maar toch ben ik de laatste jaren er wel een beetje nieuwsgierig naar geworden.. Misschien dan toch maar eens een dagje naa rWinterberg gaan!

 • Suzanne

  Oeh, dit wil ik wel een keer doen! Ben zelf een goede skiër, maar heb al jaren niet geskied dus vind het allang leuk als ik weer een dagje op de latten kan staan! Ga trouwens binnenkort wandelen in dit gebied. Benieuwd 🙂

 • Judith

  Afgelopen winter zat een wintersport er voor mij niet in en ben ik ook een dag gaan skiën in Winterberg. Voor ons is het een uurtje of 3 rijden dus prima te doen voor een dag.
  Maar wat een drama! Ik ga echt nooit meer. In ieder geval niet in het weekend. De 3 uur rijden werden er 4, oké, daar kan ik nog wel mee leven. Maar wat was het druk op de pistes. Op zich is het best een leuk gebied voor 1 of 2 dagen maar met zoveel mensen vind ik er niks aan. Ik ben een gemiddelde skiër maar ik heb nog nooit zoveel slechte skiërs bij elkaar gezien. Levensgevaarlijk! Dat bleek ook wel toen ik overhoop werd geskied, een sorry kon er niet eens af, en ik mijn skiën moest staken wegens een gekneusd stuitje waar ik nog weken last van heb gehad. En dan heb ik het nog niet gehad over de rij in het restaurant van meer dan een uur! Echt een gekkenhuis. Nee voor mij geen WInterberg meer in het weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *