
Skåneleden in Zweden: ruim duizend kilometer wandelplezier
Wanneer je op vakantie ben in Skåne in het zuiden van Zweden, is de kans groot dat je een oranje markering tegenkomt van de Skåneleden oftewel het Skåne wandelpad. Deze lange afstandswandeling waaiert zich uit door de hele provincie en biedt wandelplezier voor elk niveau. In dit artikel vertel ik je meer over de Skåneleden, welke etappes ik liep en hoe je je wandeling het beste kunt plannen!

De Skåneleden heeft op dit moment een lengte van 1.400 kilometer, is opgedeeld in 134 etappes en 6 verschillende secties. Ik schrijf op dit moment omdat de trail nog steeds af en toe aangevuld wordt met nieuwe etappes. De Skåneleden is niet zoals bijvoorbeeld de Kungsleden een A naar B wandeling, maar een wandelpad dat de hele provincie Skåne bedekt. Er zijn zes verschillende secties:
- SL1: Kust – kust / 370 km en 31 etappes
- SL2: Nord – syd / 325 km en 34 etappes
- SL3: Ås – ås / 162 km en 15 etappes
- SL4: Österlen / 188 km en 14 etappes
- SL5: Öresund / 214 km en 33 etappes
- SL6: Vattenriket / 50 km en 7 etappes
De eerste zes etappes van de Skåneleden werden in 1978 geopend tussen Sölvesborg en Glimåkra en vormden het begin van SL1 Kust – kust. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij de gedrevenheid en visie van initiatiefnemer Folke Fribert.
Inmiddels is Skåneleden uitgegegroeid tot een populair wandelpad waarbij je kunt kiezen tussen het maken van dagwandelingen of meerdere dagen achter elkaar kunt lopen.

De etappes van de Skåneleden
Ik heb tijdens mijn verschillende reizen naar Zweden meerdere (delen van) etappes van de Skåneleden gewandeld. Omdat het pad langs nagenoeg alle bezienswaardigheden van Skåne loopt, kom je hem vaak vanzelf tegen. Hieronder vertel ik je meer over mijn ervaringen op de Skåneleden en hoe ik de natuur en het pad op de verschillende secties ervaren heb. Daarna geef ik je wat praktische tips om je wandeling op de Skåneleden te plannen en wat algemene wandeltips voor Zweden.

Skåneleden SL2
Van Skåneleden SL2 liep ik enkele delen rondom het dorpje Höör (spreek uit Hurr) in het centrale deel van Skåne. Höör is een van de mooist gelegen dorpen van Skåne en wordt omringd door verschillende natuurreservaten, ik wandelde in Frostavallen natuurreservaat ten noorden van Höör en ten zuiden van Höör richting Rövarekulan en van Rövarekulan naar Höghult.
Deze secties van de Skåneleden kenmerken zich door diepe bossen, relatief veel hoogteverschillen en prachtige natuurgebieden.
Meer informatie over deze wandelingen lees je in mijn artikel over wandelen in Höör.

Skåneleden SL3
De Skåneleden SL3 loopt van oost naar west, maar dan zuidelijker dan SL1 die op de grens van Skåne en Blekinge loopt. Ik liep op de SL3 meerdere secties ook weer rondom Höör, maar het deel dat het meest indruk op mij maakte was die door het nationale park Söderåsen van Klaveröd naar Söderåsen. Deze etappe is slechts zes kilometer lang, maar laat je direct alle hoogtepunten van het nationale park zien, zoals de Skäralidsdalen en het uitzichtspunt Kopparhatten, wellicht wel het mooiste uitzichtspunt van heel Skåne!

Skåneleden SL4
Eén van de mooiste delen van Skåne vond ik toch wel de zuidoosthoek oftewel Österlen. Vanwege de prachtige soms witte zandstranden en helderblauwe zee, wordt er ook wel gezegd dat in Österlen de hemel en de zee tezamen komen. Ik bracht een aantal dagen in Österlen door en kan je de volgende etappes van de Skåneleden van harte aanbevelen:
– De etappe tussen Ystad en Nybrostrand – door het supergezellige en bezienswaardige Ystad en langs prachtige stranden!
– De etappe van Nybrostrand naar Löderup. Bij deze etappe kom je langs het bezienswaardige Ales Stenar. In totaal 59 stenen van elk zo’n vijf ton vormen een gigantisch schip dat 32 meter boven zee uittorent. Ales Stenar wordt ook wel het Stonehenge van Zweden genoemd.
– De etappe van Löderup naar Simrishamn via Sandhammaren. Ik durf wel te zeggen dat Sandhammaren een van de mooiste stranden van Zweden heeft. De etappe vanaf Löderup Strandbad is bovendien redelijk glooiend.
– De etappe van Simrishamn naar Kivik, door Tjornedala en het Stenshuvud Nationaal Park. Ook deze etappe is glooiend en in het nationale park moet je zelfs aardig klimmen om een van de bergen van Stenshuvud te beklimmen. Vanaf hier heb je fabelachtige uitzichten over de omgeving en doet de zee onder je qua kleur bijna Caribisch aan!

Skåneleden SL5
Van Skåneleden SL5 liep ik in twee verschillende gebieden. Allereerst bij het Kullaberg natuurreservaat, gelegen ten zuiden van het stadje Ängelholm. Hier vind je een ontzettend ruige kustlijn met afwisselend prachtige vergezichten over het Kattegatt en dan weer door het charmante binnenland. Het andere deel dat ik liep is tussen Glumslöv en Landskrona. Dit is een vlakke etappe langs de Öresund en uitstekend geschikt voor minder ervaren wandelaars.

Planning van de Skåneleden: praktische tips
De Skåneleden is geen “wildernistrail” zoals veel wandelroutes in het midden en noorden van Zweden. Je komt nagenoeg elke dag langs horeca of door dorpjes en kunt dan ook regelmatig bevoorraden. Je mag in Skåne niet zomaar overal wildkamperen, dus is het handig om per etappe te kijken waar je kunt slapen. Op sommige etappes staan een soort van windshelters waarin je kunt overnachten. Op enkele etappes ben je afhankelijk van campings of accommodaties.
De Skåneleden wordt vooral gebruikt voor het wandelen van dagetappes of kort secties. Op de zeer complete website van Skåneleden vindt je meer informatie over de trail, evenals suggesties voor etappes, overnachtingsplekken en meer.
Ik vind de Skåneleden een perfecte manier om kennis te maken met de afwisselende natuur van Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden. Het pad is uitstekend gemarkeerd en verdwalen is nagenoeg onmogelijk.
Daarnaast sta je vanuit Nederland al snel op de Skåneleden, je kunt vliegen naar Kopenhagen en dan met de trein oversteken naar Skåne of vanuit Duitsland en Denemarken rijden. Als je in de ochtend vroeg vanuit Nederland vertrekt, sta je meestal aan het einde van de dag al op de trail. Bovendien kun je de Skåneleden nagenoeg het hele jaar lopen, omdat het klimaat hier in het zuiden van Zweden vrij mild is. Een beetje vergelijkbaar met Nederland zeg maar.

Regel je reis naar Zweden
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over je reis naar Zweden? Bekijk dan hieronder meer informatie over Zweden bij één van onze partners of maak direct een reservering voor jouw Zweden vakantie!
– Boek je vliegtickets naar Zweden voordelig via Skyscanner.
– Liever met de trein naar Zweden? Bekijk de opties via NS International.
– Een overtocht naar Zweden boek je bij Stena Line of vergelijk alle overtochten van andere rederijen hier.
– Accommodaties regel je eenvoudig én voordelig via Booking.com.
– Bekijk hier het camping aanbod van ASCI. Vergeet ook niet om een ASCI kampeerkaart te kopen voordat je op reis gaat.
– Liever een volledig verzorgde rondreis naar Zweden? Bekijk dan eens het aanbod van de onderstaande reisorganisaties:
SNP Natuurreizen heeft prachtige natuurreizen met een actief karakter.
Voigt Travel heeft een ruim aanbod van rondreizen in Zweeds-Lapland.
BBI Travel heeft een uitgebreid aanbod zomervakanties in Zweden.
Reishandboek Zweden
Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.
Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.
Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Lees meer over wandelen in Zweden
Behalve de Skåneleden liep ik verschillende andere lange afstandspaden in Zweden. Hierover schreef ik de volgende blogs:
- De Kungsleden trail in het noorden van Zweden
- De Jämtlandstriangeln
- Trektocht door Vålådalen natuurreservaat
- Trektocht over de Sörmlandsleden nabij Stockholm

Zweden voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).
Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.
Bekijk het e-book hier

Hej hej!
Mijn naam is Antonette! Na meer dan 12 reizen door Zweden besloot ik in de zomer van 2023 naar Zweeds-Lapland emigreren. De afgelopen jaren reisde ik met mijn oude Volvo door Zweden op zoek naar de meest bijzondere plekjes voor mijn reisboeken.
Wist je dat je mij jouw reis door Zweden kunt laten plannen? Je ontvangt een prachtig op maat gemaakt reisvoorstel inclusief een dag-tot-dagprogramma, handige routetips en meer.
JA DAT WIL IK!

Verder lezen over Zweden
Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.
De volgende blogs vind je ook vast leuk:
– Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
– Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
– De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

