we12test

Simply The Best: Hanwag Alaska GTX Black voor mannen

Beste mede-buitenwandelaars: waar loop jij het liefst op? Qua schoeisel? Ga je voor lichtgewicht trailrun- achtige modellen of loop je het liefst met stevige B/C- schoenen? Of ga je voor allebei? In mijn geval gaat het buitenleven om twee soorten schoenen. Ik heb voor dagtochten met een rugzak tot 5 kilo mijn lichte trailrunschoenen aan. Deze variëren nogal eens. Het ene jaar is dat merk A en de andere keer merk B. Ze slijten nogal snel bij mij omdat ik zeer regelmatig wandel. Echter mijn go-to schoenen voor langere tochten met rugzak of in de winter of in natte gebieden zijn al sinds jaar en dag (2013) de Hanwag Alaska GTX voor mannen. Dit artikel is een ode aan deze schoenen.
 
– Dit artikel werd geschreven door David van Balen –
 
Met de Hanwag Alaska GTX schoenen op de Kungsleden in Zweden  

Op advies van Jolanda!

In 2012 maakte ik een tocht door de Dovrefjell in Noorwegen. Deze meerdaagse trektocht had ik uit het boekje van Jolanda Linschooten: Bergtochten in Noorwegen. Tijdens deze levensveranderende tocht in mijn uppie kwam ik al op dag één voor het voldongen feit te staan dat de Goretex membranen van mijn schoenen (toen al versleten Hanwags van een te lichte serie voor dit werk, te vergelijken met de huidige Banks) een tegenovergestelde werking hadden aangenomen.
 
Juist ja, hoor ik je denken, maar hoe ziet dat er in de praktijk dan uit? Laat ik te beginnen met vertellen dat het nogal drassig was in de Dovrefjell. Sterker nog, er werd afgeraden om het gebied in te gaan omdat het een week lang had geregend. De normale doorwaadbare oversteekjes waren veranderd in kolkende rivieren. Echter zover kwam ik niet eens. Op dag één van mijn tocht liep ik door een plas water die niet veel dieper was dan vier centimeter en onmiddellijk vulden beide schoenen zich met koude nattigheid. Een halfuurtje later bij een pauze trok ik mijn schoenen uit en bleek er in beide exemplaren een plas water te staan. De daaropvolgende 6 dagen heb ik met natte schoenen gelopen. Je kan je wellicht iets voorstellen bij het beeld van mijn voeten na een week in natte schoenen.
 

Een evaluatie

Een maand later zat ik thuis mijn tocht te evalueren en ik vroeg me af welk onderdeel van mijn uitrusting ik moest veranderen om een iets minder Spartaanse beleving mee te maken in de toekomst. Al vrij snel kwam ik dus op mijn schoeisel. Ik heb al een hoop gekke dingen gezien en gedaan maar een week met natte, koude voeten is gewoonweg niet fijn. Dus tijd om nu maar eens serieus de beurs te trekken en te gaan kijken naar de ultieme ‘ik loop overal dwars doorheen’ schoenen. Waar ik normaal gesproken zou starten bij het vaststellen van een budget heb ik ditmaal gekozen voor een andere aanpak. Ik zou een expert gaan vragen welke schoenen hij of zij zou aanraden voor zware tochten in de bergen. Lage schoenen vielen meteen al af, want na flink vast te hebben gezeten in een sneeuwgat in een keienveld was ik ontzettend blij dat mijn schoenen mijn enkels beschermden, want anders had de hele bende opengelegen. Maar ja, wie te vragen? Met welke expert zou ik me willen identificeren? Wie heeft dusdanig veel ervaring dat ik zonder twijfel zou kunnen vertrouwen op zijn of haar kundige oordeel?
 

Hanwag Alaska GTX
Once a hiker … samen met Antonette (en haar oude Meindls) in Zweden
 

Op advies van Jolanda, deel 2

Het duurde niet al te lang of de auteur van het boek dat ik gekocht had kwam boven drijven in mijn geest: Jolanda Linschooten, Neerlands avonturier bij uitstek. Tevens bleek al gauw uit de omschrijvingen en waardering qua zwaarte van de wandelingen in haar boek dat Jolanda geen aansteller is, integendeel zij deed bijvoorbeeld Kungsleden als solo ultrarun, maar ook de bizarre uitdaging van de marathon des sables en nog veel, veel meer! Check deze bikkel uit!
 
Op Youtube vond ik filmpjes van Jolanda waarbij ze hele stevige Haglofs schoenen aan had. Dus in de comments heb ik gevraagd welke dat waren en hoe ze bevielen. Daarop antwoordde Jolanda dat die schoenen niet te krijgen waren in Nederland maar dat voor al haar andere off the beaten track tochten ze altijd de Hanwag Alaska GTX had gebruikt. En tot de dag van vandaag krijg ik een glimlach om mijn lippen als ik die naam intoets. Hoewel ik toentertijd vooral een hartverzakking kreeg van de prijs, had ik besloten te gaan sparen.
 
Ruim een half jaar later kwam ik een aanbieding tegen op Marktplaats van iemand die zwarte Hanwag Alaska GTX wandelschoenen in de uitverkoop deed. Hij had nog twee maten. De prijs was een leegverkoop prijs van net onder de € 175,00, dit terwijl ze in andere winkels tegen de € 300,00 kostten. ‘Dan maar een gok en hopen dat ik niet bedonderd word’, dacht ik nog.
 

 

De koop van de eeuw

Niets bleek minder waar, ik had de koop van de eeuw gedaan. Een week later kwam een doos met twee onverwoestbaar ogende zwarte Hanwags binnen. Na er eerst een tijd naar te hebben gekeken, ben ik ze een paar keer gaan uitproberen in het bos. Tot dan toe had ik alleen Meindls gehad van dit kaliber schoen.
 
Maar … zo zwaar en robuust als ze eruitzien zo soepel lopen ze. Inlopen? Ze liepen meteen fantastisch! Hoe kan het, dikke hiking boots die lopen als sportschoenen. Fantastisch! Inmiddels zijn we zeven jaar verder en hebben diezelfde Hanwags me nog geen dag teleurgesteld. Dit membraan blijft wel droog (zelfs met een minimum aan onderhoud), de stevigheid van deze schoenen geeft me het gevoel dat er niks is wat ze niet aan kunnen. Van tochten in de Alpen, tot verschillende trekkings in Zweden en in de Pyreneeën.. ze bleven perfect.
 
Ik heb ze zelfs aan gehad tijdens mijn ‘cross Veluwe hike’ waarbij mijn broer en ik volledig offroad van Nunspeet naar Arnhem zijn gelopen met volle bepakking. 46km op zaterdag, daarna slapen in de tent en als cadeautje 26 km op zondag. De voeten van mijn broer hadden serieuze verzorging nodig. Mijn voeten… niks, dankzij de kwaliteit van MIJN Hanwags. Deze schoenen zorgen voor het ultieme comfortabele gevoel, het maakt me niets meer uit wat ze kosten ze zijn iedere cent waard. Al zeven jaar een trouwe compagnon van mij en mijn voeten. Dus toen ik gevraagd werd of ik deze wilde testen heb ik mijn oude Hanwags nog eens goed bekeken. De zool is iets versleten, maar als het autobanden zijn dan zou ik gaan voor nog 80% profiel- als omschrijving. Hoe dan?! Na jaren heavy duty gebruik! Dus mijn review is de review die ik eigenlijk zelf altijd wil lezen, ik ben namelijk altijd op zoek naar duurzame spullen. Het is makkelijker om lyrisch te zijn over nieuwe dingen dan over oude dingen maar deze schoenen krijgen mij nog steeds op de banken met een wave en een minuten aanhoudend applaus.
 

Hanwag Alaska GTX
Met de schoenen in Zweden
 

Garantie voor comfort

Ja, sokken maken ook uit en ja iedere voet is anders er is geen objectiviteit als het gaat om pasvorm, maar als het gaat om bouwkwaliteit en comfort dan heeft Hanwag al jaren de topper in huis. Vooral in het zwart onderscheid hij zich van vele anderen. Een beestachtig goede schoen die snel drogend is (ik heb nogal snel zweetvoeten tijdens een tocht) en geen nare geuren vasthoudt. De veters zijn na zeven jaar nog steeds goed, dat klinkt misschien raar maar een ieder die een goed paar schoenen heeft waarvan de veters stuk zijn gegaan weet dat het gewoon irritant is als je een bak geld uitgeeft en dat vervolgens blijkt dat de producent heeft bezuinigd op de kwaliteit van de veters.
 
Met gemak loop je uren door nat gras of doe je doorwadingen tot flink boven de zool en je voeten blijven droog. Is er dan niks aan te merken op deze schoenen? De prijs? Ja die is aan de hoge kant als het gaat om het bedrag dat je neertelt voor een paar All Blacks, maar hoe langer ik erover denk hoe meer ik dat een non argument vind. Welke schoen geeft zoveel vertrouwen in zulk extreem weer en terrein en gaat zo lang mee? Ik heb het nog niet eerder meegemaakt in ieder geval!
 

Conclusie en disclaimer / Hanwag Alaska GTX

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder kosten voor jou mogelijk een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *