Shout-out naar alle fabrikanten van outdoor kleding

outdoor gear

Waarom jullie echt eens hippe outdoor kleding moeten gaan maken!

Voor ik aan het schrijven van deze post begin, haal ik even diep adem. Terwijl ik mijn adem uitblaas, begin ik met typen. Nee, rammen is een betere omschrijving. Er huist namelijk een soort van frustratie in mij. Niet alleen in mij trouwens, maar ook in mede vrouwelijke outdoor fanaten. Ik ga je uitleggen waarom.
 
Onlangs maakten Martijn en ik een blogtrip naar het Salland in Overijssel. We waren hier samen met Bregje van Wandelvrouw en Manon van Girls Love 2 Travel. Nadat we die dag een mooie wandeling over de Sallandse Zandloper hadden gemaakt, ploften we neer op het terras van ons hotel en raakten we in discussie over de verschrikkelijke vormgeving van outdoor kleding voor vrouwen. Onze discussie eindigde met de overtuiging dat het eens tijd wordt om hippe, kleurrijke outdoor kleding te gaan ontwerpen.
 
Traditiegetrouw schrijf ik op zondag regelmatig een aantal confessions. Gewoon omdat ik het leuk vind en ik mezelf niet altijd even serieus wil nemen. Kijk, dit blog is serious business maar er moet wel af en toe iets te lachen vallen. Een jaar geleden, tijdens de vorige We12travel wandelmaand, schreef ik het volgende:
 
“Ik weet dat ik niet de enige ben die het verschrikkelijk vindt om een hiking-broek te dragen, ze zijn namelijk het meest onflatteuze kledingstuk dat ik ooit ben tegen gekomen. Niet alleen zijn ze meestal spuuglelijk maar ze zorgen er ook nog eens voor dat ik er 10 kilo zwaarder uit zie. Vooral mijn kont wordt echt huge in dit soort broeken. Ik weet ook wel dat ik niet de dunste persoon ter wereld ben en over het algemeen ben ik zeer tevreden met mijn maat 38. Maar toch, steeds als ik mezelf terug zie op foto’s van onze reizen met een wandelbroek aan, krijg ik het even moeilijk. Wéér een foto waarop ik er als een ontplofte kip uit zie. Alle foto’s die ik online zet, gaan door een grondige selectie en als ik ook maar enigszins vind dat mijn kont te dik lijkt op een foto is het direct ctrl+alt+del. Mocht iemand ooit een hiking broek vinden waarin je kont niet dik(ker) lijkt en die (het liefst) waterafstotend is, laat het me dan weten, ik heb er best een klein fortuin voor over.”
 
Dat dus …
 
outdoor-gear-routeburn
 
We zijn inmiddels ruim een jaar verder en ik heb de ideale hiking-broek nog steeds niet gevonden. Want volgens mij bestaat die namelijk niet. Ik heb regelmatig een tocht naar de outdoor winkel ondernomen en steeds kom ik weer verdrietig thuis. Wéér geen leuke outdoor broek kunnen scoren. Inmiddels heb ik maar gewoon dezelfde broek die ik al jaren draag, nog maar een keer gekocht, want de oude was nodig aan vervanging toe. Al drie jaar loop ik nagenoeg altijd in dezelfde waterafstotende, donkergrijze Jack Wolfskin broek, omdat ik gewoon geen leuke, nieuwe broek kan vinden.
 
Alhoewel ik niet de slankste ben, hoef ik me met mijn maatje 38 ook zeker niet tot de dames met een grote maat te scharen. Waarom is het dan toch zo, dat alle broeken je derrière minstens vijf kilo waarder laten lijken? Met van die zakken aan de zijkant en pijpen die zo wijd zijn dat er een python al kringelend om jouw been door naar boven kan kruipen? Waarom zijn er voor hardlopers en skiërs broeken in allerlei kleuren/soorten/printjes te krijgen en moeten we als outdoor dames steeds weer met een grijze of khaki (ja, khaki!) broek lopen? Ik snap best dat een outdoor broek in eerste instantie functioneel moet zijn, maar kan je als fabrikant nou echt niet een beetje vorm geven voor een gemiddelde vrouw in combinatie met een kek kleurtje of een hippe print?
 
Kijk bijvoorbeeld eens naar de sportkleding van de H&M. Leuke prints, een mooi vrouwelijk design en de meeste kledingstukken hebben ook nog eens een tof kleurtje. Zij snappen het ten minste, jammer dat ze geen echte outdoor kledinglijn hebben met spullen die waterafstotend zijn en handig voor (bijvoorbeeld) tijdens het hiken. Hardloopbroeken trek ik af en toe nog wel eens aan tijdens het hiken maar daar kan ik geen mobiel en Labello in kwijt, dus dat is ook niet ideaal.
 
Daar komt ook nog eens bij dat goede outdoor kleding niet goedkoop is. Op zich heb ik er geen moeite mee om een investering te doen in outdoor kleding maar dan moet het er wel goed uitzien. Een afritsbroek waarbij het kruis halverwege mijn knieën hangt en het lijkt alsof ik op beide heupen een reep chocola heb geplakt, nee daar ga ik geen honderdvijftig euro aan uitgeven.
 
confessions-outdoor-clothes
 
Dan kom ik bij de bovenkleding. Want geloof mij, broeken zijn echt niet mijn enige mikpunt van vandaag. Toffe outdoor shirts zijn nauwelijks te vinden. De meeste shirts die ik heb zijn redelijk vormloos, het is gewoon een t-shirt dat te straks zit rondom mijn borsten, te ruim is bij de mouwen en te kort is zodat ik er altijd een hemd onder moet dragen. Er is immers niks zo oncharmant als een flinke builders ass als je even bukt om bijvoorbeeld je schoenveter te strikken. Koop je een shirt dat een maatje groter is zodat ie wat langer valt, dan zie je er ook niet meer uit want dan wordt het weer vormeloos en krijg je formaatje hobbezak. Als ik eens langs mijn stapeltje outdoor shirts in mijn kast kijk, zijn het voornamelijk goedkope shirt van (daar is ie weer) de H&M die ik draag, omdat die wel een leuke kleur hebben, een racerback hebben en in de meeste gevallen lang genoeg zijn.
 
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar dat doe ik niet, want ik heb mijn punt denk ik wel gemaakt. Steeds als ik een dag of wat ga wandelen sta ik weer te twijfelen voor mijn kleding kast. Spijkerbroek aan of outdoor broek? Katoenen t-shirt met leuke print of vormloos outdoor shirt. Alhoewel ik een outdoor-meisje in hart en nieren ben, kies is tegenwoordig toch steeds vaker voor een spijkerbroek en een gewoon t-shirt, gewoon omdat ik er op de foto ook wel eens leuk uit wil zien. Omdat ik er niet bij wil lopen als een vrouw zoals menige Hollander die voor ogen heeft wanneer ze gaat hiken: met khaki afritsbroek en wollen shirt. Outdoor is niet suf maar hoe hard ik ook mijn best doe, met de kleding die ik aangereikt krijg, zal ik het suffe imago nauwelijks kunnen veranderen…
 
Mocht je dit lezen als outdoor fabrikant en denken, hé – ze heeft best een punt, dan geef ik je bij deze nog graag even een samenvatting van mijn vereisten voor outdoor kleding:
 
– Waterafstotend maar toch ademend
– Géén wol en katoen
– Leuke print of opdruk, geen ruitjes (die zijn er al genoeg)
– Leuke kleur, alles mag zolang het maar geen grijs of khaki is
– Comfortabel maar geen formaat tent
– T-Shirts: lang genoeg om je builders ass te bedekken, graag een racerback en geen spaghettibandjes
– Broeken: stretch, wel met kleine zakken voor een mobiel en Labello, geen wijde pijpen
 
Goed, dat was het wel weer voor vandaag. Ik had mezelf voorgenomen om maximaal 1.000 woorden aan dit onderwerp te wijden maar ik zit er inmiddels ruim overheen. Ik denk dat ik mijn punt wel gemaakt heb.
 
Ben je het met me eens of vooral niet mee eens? Laat het me weten, zodat we samen outdoor een hipper imago kunnen gaan geven!
 
Oh en PS: wist je dat wij deze zomer Brand Ambassadors zijn voor een van de gaafste outdoor merken die er zijn, namelijk The North Face? Er is net een doos met outdoor gear afgeleverd dus we gaan flink wat reviewen de komende periode!
 
Meer lezen? Deze blogs vind je ook vast leuk:
Confessions van een wandelende travel blogger
Poepen in de wildernis, zo doe je dat!
Hoe Instagram voor mij het reizen verpestte
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!

Related Posts