senja in noorwegen
noorwegen,  we12inspire

Senja in Noorwegen: achter de wolken schijnt de zon

Je hebt van die bestemmingen die door medebloggers omschreven wordt als ‘onontdekte parel’ of ‘ruwe diamant’. Van die termen waar ik acuut jeuk tussen m’n bilnaad van krijg want echt origineel zijn ze niet. Te vaak gebruikt echter wel en daarom weiger ik Senja een onontdekte parel te noemen. Of een ruwe diamant. Een beetje van beiden is Senja in Noorwegen echter wel dus de hoogste tijd voor een verslag.
 

Tungeneset
Uitzicht op de Noorse Zee
 

Senja in Noorwegen: waarom de keuze hier op viel

Met de kaart van Scandinavië voor ons zitten we op de grond in ons boshuisje. We stippelen een route uit van zo’n vijf weken, een mega-roadtrip van Arnhem naar het verre noorden en weer terug. We willen minimaal één (liever twee) etappes van de Kungsleden in arctisch Zweden lopen en walvissen zien. En naar de Noordkaap, de Lofoten en wat iconische hikes in Noorwegen doen. Alhoewel vijf weken een eeuwigheid lijkt, is het dat met Scandinavische afstanden zeker niet. We moeten dus keuzes maken. De Noordkaap en de Lofoten vallen direct af want de Noordkaap is te ver (en naar ik me heb laten vertellen nogal een domper) en de Lofoten zijn te druk. De Kungsleden en de walvissen blijven over … plus een enorme aanrijroute vanuit Nederland. Van een oud-collega krijg ik de tip om eens naar Senja te kijken als bestemming: minstens zo mooi als de rest van Noorwegen maar een stuk minder druk. Even googelen en we zijn om: we gaan naar Senja!
 

Gryllefjord, Senja
Gryllefjord, Senja
Senja in Noorwegen
Langs de westkust van Senja in Noorwegen
 

Aankomst op Senja

Het is midden augustus als we de grens oversteken van Kiruna in arctisch Zweden naar Noorwegen. We hebben net het tweede deel van de Kungsleden trek erop zitten en een beroerde nacht in een hotel in Kiruna achter de rug. We stappen de auto in en rijden in een kleine twee uur naar de grens. Hier aangekomen tanken we de Volvo nog een keer voordelig af en rijden we Noorwegen binnen. Wat me direct opvalt is dat er hier in tegenstelling tot Zweden behoorlijk wat huisjes staan.
 
Senja is na Spitsbergen en Hinnøya het grootste eiland van Noorwegen en ligt ten noorden van de Lofoten en de Vesterålen. Je bereikt het eiland vanaf het vasteland via de brug tussen Finnsnes en Silsland. Op internet is weinig te vinden over Senja en in onze reisgidsen evenmin. We besluiten op de gok het eiland op te rijden en naar een camping te zoeken. Vanuit daar zien we dan wel weer verder.
 
In eerste instantie ben ik wat teleurgesteld over het landschap. Zoek ‘Senja’ maar eens op en je krijgt prachtige scherpgetande rotsformaties, maar waar wij terecht zijn gekomen is het vlak en relatief kaal. De eerste camping die we tegenkomen is de Senja Camping. We besluiten te boeken voor twee nachten en dan morgen vanaf hier het eiland te gaan bekijken.
 

Het binnenland van Senja in Noorwegen
Het binnenland van Senja in Noorwegen
 

Regen, regen en nog eens regen

Ze zeggen weleens dat slecht weer niet bestaat in Noorwegen, maar ik kan je zeggen dat Senja in de stromende regen niet echt heel fraai is. Na de eerste nacht in onze hytte trekken we de gordijnen open en lijkt het eiland te zijn opgeslokt door een waas van mist en regen. De weerapp geeft niet veel soeps aan voor de komende dagen en dus is de toon gezet. De eerste dag brengen we dan ook door met Netflix en bier in het comfort van ons droge hutje. De dag erna lijkt het iets op te klaren in de middag, maar schijn bedriegt want eenmaal in het noorden van het eiland, daar waar de grillige kustlijnen zich uitstrekken, is het nog steeds nat en mistig.
 
Een beetje verdrietig ben ik wel want al sinds onze voorbereiding keek ik er enorm naar uit om naar Senja te gaan. De foto’s op internet zien er onwijs veelbelovend uit, maar daar is weinig van te zien helaas. Na een rondje over het noorden van het eiland besluiten we terug te rijden naar de camping en morgen de boot te pakken naar de Vesterålen, waar we onze walvisexcursie gaan doen.
 

Bergsbotn Senja
Welk uitzicht?
Senja in Noorwegen
Vijftig tinten grijs
 

Achter de wolken schijnt de zon

De volgende ochtend blijkt het te zijn opgeklaard. Onze boot naar van Gryllefjord naar Andenes vertrekt om 15.00u. Misschien lukt het ons om toch nog iets van het eiland te bekijken in de ochtend. Nadat we alles in de auto hebben geladen, rijden we terug naar de prachtige uitzichtspunten waar we de dag ervoor in de dikke mist stonden. Naar de Bergsbotn en naar de Tungeneset en de Okshornan bergen in de verte. Het wordt een beetje een reis tegen de klok want we kunnen het ons niet permitteren de boot te missen.
 
Toch krijgen we een snelle indruk van de schoonheid van Senja in Noorwegen zodra de wolken verdwenen zijn en hoe prachtig (en rustig!) het hier is. Na een intense rit komen we uiteindelijk net voor het vertrek van de ferry in Gryllefjord aan, dramatisch gelegen aan één van de vele fjorden die Senja rijk is. Wanneer de ferry de haven uit vaart kijk ik met weemoed terug op het eiland. Ik wilde nog helemaal niet weg, maar helaas moesten we door want de walvissen wachten op ons … wie weet heb ik ooit het geluk dat ik weer terug mag keren naar dit bijzondere plekje in Noorwegen!
 

Erstfjord op Senja
Rijden langs het Erstfjord
Bergsbotn uitzichtspunt
Bergsbotn uitzichtspunt
Tungeneset
Tungeneset uitzichtspunt
Tungenest Senja
Tungenest Senja
Welcome to Gryllefjord
Welcome to Gryllefjord
Arctic Beer
Een Arctisch biertje
 

Senja tips: dit moet je weten!

Er is maar weinig te vinden over Senja op internet, althans toen wij hier naartoe gingen (augustus 2018). Bij de receptie van onze camping (Camping Senja) namen we een reisgidsje mee waar ook een routekaart in stond. Ze hadden hem alleen in het Noors op het moment dat wij er waren. Ik geef je nog wat nuttige tips:
 
– Je bereikt Senja per auto via de brug bij Finnsnes of via de boot vanaf Andenes (Vesterålen). Deze vaart, afhankelijk van het seizoen, enkele keren per dag en kun je niet van tevoren boeken. Je auto kan mee en de overtocht duurt ca. 1:40 uur. Indien je niet met de eigen auto vanuit Nederland komt, vlieg je het beste naar Tromsø en huurt hier een auto.
 
– Het seizoen op Senja is kort, globaal van begin juni tot eind augustus. Vanaf eind augustus gaan alle voorzieningen voor toeristen dicht en is er weinig meer te doen op dat gebied op het eiland.
 
– In het zuiden van Senja ligt het nationale park Ånderdalen maar deze is landschappelijk gezien weinig interessant. De meeste bezoekers komen voor de bijzondere rotskusten aan de west- en noordelijke zijde van het eiland.
 
– Er zijn weinig campings op het eiland. We vonden ook nog een kampeerplek in het Erstfjord. De Senja Camping is de grootste met de meeste voorzieningen en ligt relatief centraal op het eiland. Accommodatie is ook erg schaars en boek je het beste ruim van tevoren. Check hier de prijzen en beschikbaarheid.
 
– Winkels zijn schaars en wat ze er verkopen is relatief prijzig. Neem daarom genoeg eten en drinken mee vanaf het vasteland, in Finnsness zijn enkele supermarkten.
 
– De wegen zijn bochtig en smal, dit zorgt ervoor dat je lang doet over een route. Er is één rondrit over het eiland mogelijk, namelijk over de 861 en de 862 (in combinatie met de doorgaande weg 86, die in Gryllefjord eindigt). De rest van de wegen is meestal doodlopend en eindigt in een fjord. Om deze rondtour te maken ben je ongeveer een halve dag onderweg (als je volledig doorrijdt en beperkte stops maakt).
 
– Je kunt vanaf Botnhamn de ferry noordwaarts nemen richting Sommarøy en Tromsø.
 

Senja in Noorwegen
De kustlijn van Senja
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel leuk en hebben we je wat ideeën gegeven voor wat te doen op Senja in Noorwegen. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan gerust achter in de comments! Al mijn blogs over Noorwegen vind je op de Noorwegen startpagina.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *