20parken,  nederland

Schiermonnikoog – 20 Parken Challenge

Het kleinste bewoonde Waddeneiland van Nederland is Schiermonnikoog. Op een oppervlakte van 199 vierkante kilometer wonen nog geen 1.000 mensen. Ooit was ik hier weleens geweest, zo’n 15 jaar geleden, toen ik met een vriendin bij haar oom in Groningen logeerde. Tijdens het uitstippelen van ons Pieterpad plan bedacht ik me dit ineens weer en al snel werd besloten dat we, als we dan tocht “in de buurt” waren, we ook wel naar Schiermonnikoog konden gaan. Zo werd dit eiland en tevens Nationale Park mijn zesde bezochte park in mijn 20 Parken Challenge.

Vanaf Lauwersoog in het noorden van de provincie Friesland, vertrekt de boot die je in ongeveer 45 minuten naar het Waddeneiland brengt. Het eiland is praktisch autovrij en dat merk je. Bij aankomst in de haven staan bussen, fietsen en een enkele auto de bezoekers op te wachten om ze over het eiland te vervoeren. Net zo leuk én beter voor de conditie is natuurlijk om te gaan lopen, wat wij uiteraard besloten te gaan doen.

P1000935

Op de boot maken we kennis met een ouder echtpaar en hun bejaarde moeder.  De dochter van het echtpaar woont op het eiland en ze vertellen uitgebreid over het leven aldaar. Hoe men boodschappen doet (winkels op Schiermonnikoog zijn niet te betalen!), hoe men zich over het eiland verplaatst en wat ze doen in het geval er een dokter nodig is. Als wij ze vertellen dat we eigenlijk maar een paar uur te besteden hebben, beginnen ze te lachen. Een paar uur is veel te weinig. Iets wat we eigenlijk al vermoedden…

We hebben een wandeling van 14 kilometer uitgekozen (op zich te doen in de ca. 4 uur die we hebben) maar we besluiten toch om vooral niet te gaan haasten. Het eiland is niet zo groot en we kunnen altijd halverwege nog besluiten om terug te keren naar de boot.  De zuidkant van het eiland, waar het schip aanlegt, bestaat voornamelijk uit landbouwgrond. We lopen in colonne samen met honderden andere bezoekers de pier af maar gelukkig laten we iedereen al snel achter ons. Nadat we een aantal boerderijen en weilanden vol met trekvogels gepasseerd zijn, komen we écht in de natuur terecht, bij de Kobbeduinen. We beklimmen een duin en kijken ver weg in de einzeloze wildernis. Helaas kunnen we niet verder, anders zijn we nooit op tijd terug voor de boot.

P1000944 P1000941P1000948

We lopen terug in westelijke richting en komen uiteindelijk bij het strand uit. Naar horen zeggen bevinden zich hier de breedste zandstranden van Europa. Jammer dat het zonnetje niet schijnt en het water zo grijs is. Het waait goed op het strand en na wat foto’s gemaakt te hebben besluiten we terug te lopen richting de pier. We willen de boot niet missen want hij gaat vandaag maar eens in de drie uur en we hebben nog een flinke planning voor de rest van de middag.

P1000972
P1000973 P1000974 P1000979

Jammer genoeg kiezen we niet het juiste pad en blijken we over de verharde weg terug te moeten naar de pier. We worden af en toe ingehaald door een auto maar het zijn toch voornamelijk de fietsers die ons regelmatig bijna van de sokken rijden. De zon die vanochtend nog uitbundig scheen en het landschap prachtig oplichtte, is inmiddels verdwenen en een grauw wolkendek heeft zich boven het eiland samengepakt.

P1000958

In stevige pas bereiken we uiteindelijk de pier waar we snel aan boord kunnen voor de terugtocht naar de auto. Onderweg kopen we nog wat kaarten en bedenken we, dat we beter wat meer tijd hadden kunnen inplannen.

P1000988

Conclusie: bezoek je Schiermonnikoog, ga dan niet voor een paar uur zoals wij deden. Huur een fiets en verken het eiland op je gemak. Het is er werkelijke prachtig alleen kregen wij het juiste gevoel even niet te pakken. Het voordeel van het “gevoel niet alles gezien te hebben” is dat je weet dat je hier ooit weer eens terug zal komen. Dus bij deze: tot de volgende keer Schiermonnikoog!

Meer lezen over de mooie natuur in Nederland? Bezoek dan ook de volgende blogs:
De Drentsche Aa
De Hoge Veluwe: een foto essay
Limburg: land of hills, chalk and … rain!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *