urban outdoors,  we12inspire,  zweden

Schaatsen in Stockholm met ICE Guide

Click here to go to the English version of this post.

Ik open mijn ogen en staar naar de klok van de magnetron. Het is 03.15 uur, oftewel ik heb nog drie uur om te slapen. Terwijl ik de kat van mijn vriendin hoor spinnen, draai ik me nog maar een keertje om. Nog drie uur slapen voor ik op moet staan…  Dit tafereel herhaalt zich elk uur tot mijn wekker dan uiteindelijk toch echt gaat om 06.15 uur. Het is een zondagochtend in januari als ik wakker word op een luchtbed in de keuken van een appartement in Midsommerkransen. Vandaag is het zo ver, ik ga schaatsen in Stockholm, een activiteit waar ik met plezier naar uitkijk.

Enige tijd geleden zijn we op we12travel begonnen met de Urban Outdoors serie, waarbij we de leukste outdoor plekken en activiteiten in onze favoriete steden met je delen. Geen musea, winkels en hippe koffietenten, maar onze tips en tricks om zo veel mogelijk te zien van een stad op actieve wijze. Toen ik in een vlaag van verstandsverbijstering een ticket naar Stockholm boekte (slechts 75 euro met Norwegian, koopje!) had ik geen idee wat ik wilde gaan doen. Tot medeblogger Sandra mij vertelde dat ze kennis had gemaakt van Joakim van ICE Guide, een organisatie die onder meer schaatstochten in Stockholm regelt. Binnen no-time was ik enthousiast en had ik mijn schaatsexcursie geregeld, niet realiserend dat ik eigenlijk al zo’n 20 jaar niet meer geschaatst had …

Jong geleerd is oud gedaan zegt men wel. Dus alhoewel ik al twee decennia niet meer de ijzers onder had gebonden, wist ik zeker dat het goed moest komen. Schaatsen is net als fietsen, dat verleer je niet (dacht ik…). Die ochtend was ik toch een beetje nerveus toen ik me bij het kantoor van ICE Guide meldde. Mijn manager had me nog op het hart gedrukt “vooral geen botten te breken” voor ik de deur van kantoor achter me dichttrok, iets wat ik lachend naast me neerlegde. Hallo, ik ben een Hollander, die weten echt wel hoe ze moeten schaatsen hoor …

Nadat ik mijn schoenen had gepast (maat 40 – 2 maten groter dan mijn normale schoenmaat … ) kregen we een rugzak vol met spullen. Een flinke rugzak mag ik wel zeggen, voorzien van (uiteraard) een set schaatsen, een fles water, lunch en alle noodzakelijke uitrusting om jezelf weer op het droge te krijgen in het geval je in een wak belandt. Tijdens de safety briefing wordt het me duidelijk dat het serious business is. Geen rondje op de vijver in het park, maar een outdoor activiteit die niet alleen veel energie kost, maar ook de nodige gevaren met zich meebrengt. In Nederland denk je er niet over na, dat als je in een wak belandt, dat je er niet zomaar meer uit komt. Dat het ijs eromheen waarschijnlijk ook niet veilig is voor anderen om je komen redden en dat je binnen no-time onderkoeld bent. “Maar, gelukkig is er nog nooit iemand door het ijs gezakt, behalve Joakim zelf dan” eindigt onze gids Kaisa haar veiligheidsinstructie. Moet goed komen dus. Tenslotte krijgen we allemaal een set stokken (ja, stokken!) en gaan we op pad. We nemen de T-Bana (Stockholmse naam van Tunnelbana, oftewel de metro) naar Farsta in het zuiden van Stockholm. Hier moeten we nog ongeveer 10 minuten lopen voor we bij het ijs aankomen. We gaan schaatsen op het Magelungen meer.

Onderweg vraag ik me af hoe het ijs eruit zal zien. In de hele stad heb ik nog geen ijs gezien en de temperatuur schommelt al dagen rond het vriespunt. Kaisa vertelt me dat enkele meren buiten de stad genoeg ijs hebben om te schaatsen en dat het meer waar we vandaag naartoe gaan zelfs door de overheid onderhouden wordt en sneeuwvrij gemaakt wordt voor de schaatsers.

ice-skating-stockholm-panoramaice-skating-in-stockholm-1

Aangekomen bij het meer binden we onze schaatsen onder. Ja mensen, het zijn klapschaatsen, wel even iets anders dan de sierlijke kunstschaatsen waarmee ik me vroeger op het ijs waagde. We hangen de zware rugzak om en worden gecheckt of alle veiligheidslijnen goed vastgeknoopt zitten. Heupriem, borstriem, noem maar op. Als alles goed is, zijn we ready to go. We stappen het ijs op en komen er al snel achter dat het een natte bedoeling is. Er ligt een flinke plens water/sneeuw/slush op het ijs, dit is wel andere koek dan de vijver in het park.

En dan de stokken, tja, dat ziet er nogal lomp uit maar al na mijn eerste stappen op het ijs, kom ik erachter dat het wel verrekte handig is. Je kunt je afzetten en zo ontzettend veel kilometers maken. En het is hier dé manier om te schaatsen, iedereen doet het met stokken. Het is net een soort langlaufen maar dan op schaatsen.

iphone 5s 790 ice-skating-stockholm-4

Het eerste rondje gaat nog wat onwennig. Even de balans vinden, de vallende sneeuw uit mijn lenzen poetsen en de koude wind negeren. Maar al snel heb ik  de slag te pakken. Is het heus alweer twintig jaar geleden dat ik dit voor het laatst gedaan heb? We schaatsen van de ene kant van het meer naar de andere kant over de baan die is schoongeveegd door de onderhoudsdienst. Schoongeveegd is een ruim begrip want aangezien het non-stop sneeuwt sinds we het ijs op gestapt zijn, ligt er een flinke plens nattigheid op het meer.

ice-skating-in-stockholm-3

Na ongeveer twee uur geschaatst te hebben, is het tijd om te lunchen. Kaisa zoekt een stuk veilig ijs om aan land te gaan en stookt een vuurtje. We moeten verplicht een fleecebodywarmer aantrekken die in onze rugzak zit, om te voorkomen dat we afkoelen. En tjeempie, wat krijg je een honger van schaatsen, ik laat me het broodje en de cup a soup goed smaken.

lunchbreak-ice-skating-stockholm-2 lunchbreak-ice-skating-stockholm ice-skating-in-stockholm-2

Na de lunch besluiten een aantal mensen met gids Lennard terug te gaan naar Stockholm. Ze zijn nat, koud en/of moe. Fijn dat het zo soepel geregeld kan worden en dat je niet tegen je zin in op het ijs hoeft te blijven. Met de overige groep schaats ik verder. Steeds een stukje harder, steeds een stukje moediger. Maar ook vermoeider, want ik merk dat mijn enkels het zwaar te verduren hebben en dat ik het steeds kouder krijg. En dan ineens, in een onbedacht moment, verlies ik mijn evenwicht en klap ik achterover op het ijs. Snoeihard op mijn kont. Mijn eerste gedachte is “woah, dat doet zeer” en direct daarna “shit, dat is koud”. Mijn broek is namelijk wel waterafstotend maar niet waterproof. En aangezien er een flinke laag water op het ijs ligt, ben ik inmiddels doorweekt. En heb ik koude billen! Ik sta op en besluit nog een rondje te doen, maar daarna is het genoeg geweest. De gidsen besluiten ook dat het mooi geweest is voor vandaag. Steeds meer mensen vallen en krijgen het koud, een teken wat we allemaal vermoeid raken.

ice-skating-stockholm-2 ice-skating-stockholm-3

ice-skating-stockholm-1
Een uurtje later zijn we weer terug op het kantoor van ICE Guide. Terwijl ik mijn natte sokken uitwring en me laag voor laag ontdoe van de kleren, ben ik blij dat ik toch ben gaan schaatsen, wat was het een leuke dag! Ik voelde me weer even vijftien en herinnerde me de dagen waarop we bij de koek en zopie voor een gulden wat mochten kopen.

Terwijl ik dit schrijf, is het inmiddels zo’n anderhalve week later. Elke keer dat ik ga zitten, of het nou achter mijn buro op het werk, de bank voor de tv, de wc-bril of het zadel van mijn fiets is, word ik weer herinnderd aan mijn blauwe derriere. En aan de heerlijke dag die ik buiten in Stockholm heb gehad. Daar kan geen museum of hippe koffietent tegenop!

anto-ice-skating-stockhlm

Ik maakte deze excursie op uitnodiging van ICE Guide Stockholm. De schaatstochten worden normaliter georganiseerd van december t/m maart, afhankelijk van de ijscondities. Ik deed mee aan een tocht voor beginners, maar er zijn ook mogelijkheden voor gevorderden en meerdaagse tochten. Naast schaatstochten organiseren ze diverse andere outdoor activiteiten, zowel in de zomer als in de winter. Check hun site voor meer informatie of bezoek hun Facebook of Instagram pagina.

Alhoewel ik deze trip aangeboden kreeg, geef ik je uiteraard alleen mijn eerlijke mening!

Meer lezen over Stockholm en/of Urban Outdoors? Check dan deze links:
Een lang weekend in Stockholm in foto’s
Urban Outdoors in München
The best Urban Outdoors plekken in Wenen

Dank voor het delen!

YOU MAY ALSO LIKE

Anto is een actieve dertiger die het liefst buiten op pad is en het avontuur op zoekt. Ze reist zo'n 100 dagen per jaar, in combinatie met een full-time baan. Ze houdt van hiken, goede wijn en is meestal met een iPhone in haar hand te vinden. Favoriete bestemmingen: Nieuw-Zeeland, Patagonië, Oostenrijk en Alaska

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Receive a FREE and INSPIRING day hike packing list!

Sign up for my weekly hiking newsletter now and receive a FREE and INSPIRING day hike packing list that can be used for all your future hikes.