Blådalen
finland,  ijsland,  noorwegen,  we12inspire,  zweden

Voor het eerst naar Scandinavië: welk land moet je kiezen?

Mocht je al vaker op We12travel zijn geweest, dan weet je wellicht dat noordelijke bestemmingen mijn favoriet zijn. Het begrip noordelijke bestemmingen is natuurlijk vrij breed, maar ik bedoel dan eigenlijk de uitersten van deze planeet. Oftewel Scandinavië, Canada en Alaska maar ook Patagonië en Nieuw-Zeeland, die niet noordelijk liggen maar qua natuur wel veel weg hebben van noordelijke bestemmingen. Het gaat me niet per se om de bergen (want die heb je bijvoorbeeld ook in de Alpen en Nepal) maar meer om het gevoel dat je er krijgt. De relaxte sfeer, de houten huizen, de ruigheid van het landschap en de overwegend koele temperaturen. Mensen die het herkennen, weten wat ik bedoel.
 
Alhoewel de noordelijke landen wellicht niet bovenaan je bucketlist staan, zijn ze stuk voor stuk zeker de moeite waard om te bezoeken. Elke bestemming heeft zijn eigen charme, bijzonderheden en landschappen. In dit artikel zet ik de landen van Scandinavië voor je op een rijtje. Mocht je interesse hebben om eens naar het noorden te gaan, dan gaat dit artikel je zeker behulpzaam zijn bij het maken van je keuze voor een Scandinavië vakantie. Op zoek naar de mooiste plekken in Scandinavië? Ook die vind je hier. Veel leesplezier!
 
Als echte Scandinavië kenner ben ik elke zomer (voornamelijk) in het hoge noorden van Zweden en Noorwegen door. Alle hieronder gegeven tips zijn dus door mijzelf samengesteld en komen niet uit reisgidsen of van internet. Bovendien verschijnt in het voorjaar van 2023 mijn Reishandboek Zweden bij Uitgeverij Elmar.
 
Dit artikel verscheen voor het eerst in januari 2020 en werd in januari 2023 volledig geupdate
 

De landen van Scandinavië

Een veel gehoorde term is Scandinavië, maar wat is dit nu precies? Volgens Wikipedia is er geen exacte definitie van Scandinavië, maar wordt hiermee een gebied in het noorden van Europa aangeduid. Daarnaast geeft Wikipedia drie verschillende manieren aan waarop Scandinavië geïnterpreteerd kan worden. Ik kies voor de laatste, ook wel ‘Norden’ genoemd. Oftewel de landen Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland.
 
Ik vertel je per land meer over wat je ervan kunt verwachten, wat de hoogtepunten zijn en wat de beste reisperiode is. Ik ben in totaal meer dan 30 keer in Scandinavië geweest en kan je er dus heel veel over vertellen. Veel leesplezier!
 

Scandinavië IJsland reis
De bijzondere bergen van Landmannalaugar op IJsland
 

Voor het eerst naar Scandinavië: wat te verwachten

Allereerst geef ik je wat algemene reistips voor Scandinavië die eigenlijk voor alle landen gelden. Per land zijn er natuurlijk weer uitzonderingen, maar over het algemeen geldt het onderstaande voor alle bestemmingen.
 
– Houd rekening met de midzomernachtzon als je in de zomer reist. Hoe noordelijker je gaat, hoe meer daglicht je hebt in de zomer. Vanaf grofweg het zuiden van Noorwegen tot alles daarboven geeft je in de zomer nagenoeg 24 uur per dag licht. Iets om rekening mee te houden mocht je moeite hebben met slapen.
 
– De Scandinvaviërs zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Zelfs de oudere generatie spreekt Engels en vaak hebben restaurants menu’s beschikbaar in het Engels. Over een taalbarrière hoef je je in Scandinavië dus geen zorgen te maken!
 
– Het rijdt onderweg niet echt lekker door wanneer je met de auto reist. Rondom de grote steden vind je zo her en der een vierbaansweg, maar de meeste doorgaande wegen in Scandinavië zijn tweebaanswegen met een maximumsnelheid van 80 tot maximaal 100 kilometer per uur. Heb je pech dan zit je achter een camper die het vertikt om uit te wijken en dat kan voor enorm veel oponthoud zorgen. Plan je rijtijden dus ruim, je bent in Scandinavië altijd meer tijd kwijt dan gepland met rijden. De verkeersboetes zijn overigens enorm hoog in vergelijking met Nederland dus zorg vooral dat je geen overtreding begaat.
 
– Neem warme kleding mee, ook in de zomer. Voor alle landen geldt dat het zelfs in de zomer relatief koel kan zijn. Afgelopen zomer was ik in Zweden en Noorwegen en had ik helaas gewoon met regelmaat een dikke trui en lange broek aan.
 
– Met uitzondering van Finland betaal je overal met de Kroon. Elk land heeft dan weer zijn eigen Kroon, die in waarde niet echt met elkaar van doen hebben. Overigens is het overal volkomen normaal dat je met een creditcard betaalt dus cash heb je op maar weinig plekken echt nodig.
 
– Zowel in Noorwegen, Zweden en Finland geldt voor kampeerders het Allemansrecht. In Finland en Zweden heb ik nooit echt problemen gehad om een geschikte kampeerplek te vinden, in Noorwegen heb ik er meer moeite mee gehad, met name door het toenemende aantal campers. Veel plekken die vroeger beschikbaar waren om te kamperen, zijn nu voorzien van een bordje ‘no camping’. Ik heb zelfs vernomen dat er overwogen wordt om het Allemansrecht in Noorwegen flink in te perken of zelfs af te schaffen al dan niet alleen voor campers …
 
– Het prijsniveau in alle landen ligt relatief hoog, vooral qua eten en overnachtingen. Benzine is bijvoorbeeld overal (net iets) goedkoper dan in Nederland, maar vooral uit eten gaan en gezonde boodschappen doen valt vaak duurder uit dan we gewend zijn. De Scandinavische landen zijn zeker geen budget bestemming!
 
– Ze houden van sauna’s! Houd er rekening mee dat de meeste sauna’s naakt zijn. Soms zijn ze voor mannen en vrouwen gescheiden, soms gemixt. Badpakken in de sauna zijn in Scandinavië echt not done.
 

IJslands eten
Skyr: een typische Scandinavische yoghurt
 

Reizen in Noorwegen

Noorwegen is, samen met IJsland, waarschijnlijk het land dat het meest tot de verbeelding spreekt. Fjorden, watervallen, trollen en vikingen zijn typisch Noorse begrippen. Landschappelijk gezien is Noorwegen één van de meest diverse landen waar ik ooit ben geweest. Alhoewel de fjorden het bekendst zijn, vind je in het binnenland prachtige hoogvlaktes zoals de Hardangervidda, gletsjers, hoge bergen en diepe dalen. Boven de poolcirkel kun je walvissen spotten evenals het Noorderlicht en de drukbezochte Lofoten vereren met een bezoek.
 
Ik ben de afgelopen jaren meermaals in de zomer in Noorwegen geweest en het is er dan ronduit druk. Het beste reisseizoen in Noorwegen is relatief kort (juni t/m augustus) en dat maakt dat het in de zomer behoorlijk druk kan zijn op de toeristische plekken. Ook komen er veel cruiseschepen langs de fjordenkust, wat een klein dorp aan een fjord in een handomdraai kan veranderen in een toeristische massa.
 
Dit neemt niet weg dat je in Noorwegen prima de drukte kunt ontlopen, mits je op zoek gaat naar onbekende plekken zoals Senja, het Åkrafjord en de uitgestrekte heuvels richting de Zweedse grens ten oosten van bijvoorbeeld Hamar.
 
Ook handig om te weten: met de hond naar Noorwegen – alles wat je moet weten!
 

Akrafjorden
Het onbekende en stille Åkrafjord in Noorwegen
 

Hoogtepunten Noorwegen:

Onderstaand enkele van de hoogtepunten van Noorwegen. Heel persoonlijk en zeker niet compleet, maar wel handig mocht je interesse hebben in een Noorwegen reis:
– Fjord-Noorwegen (met name de Nærøyfjord en Geirangerfjord wanneer er geen cruiseschepen zijn)
– Het Hardangervidda hoogplateau
Citytrip Bergen (eventueel met bezoek aan de fjorden)
– De noordelijke eilanden Lofoten, Vesterålen en eventueel Senja
– De gletsjers van Jostedalsbreen National Park en Folgefonna National Park
Met de postboot Hurtigruten langs de fjorden varen
 

Waarom Noorwegen?

Overweldigende natuur, heerlijk eten, wildkamperen (tot op zekere hoogte), walvissen en Noorderlicht. Tegenvallers in Noorwegen zijn de Noordkaap (erg druk, heb ik van horen zeggen want nooit de moeite genomen er naartoe te gaan) en het vaak regenachtige weer. Ook vond ik de Hardangerfjord minder mooi dan verwacht. Daarnaast spant Noorwegen echt de kroon wat hoge prijzen betreft en is het dus niet bepaald een bestemming voor budgetreizigers.
 

Mijn Noorse favorieten:

– Zalm. Zalm. Zalm. En nog een keer zalm.
– De thrillers van Jo Nesbø
– Het Allemansrecht (met beperkingen)
– De fjorden
– De mooiste over land bereikbare gletsjers van Europa
Een roadtrip Noorwegen
 
Meer lezen? Dit zijn mijn leukste Noorwegen blogs:
Fietsen in Noorwegen: een wonderschone tocht van fjord tot fjell
Wandelen in Noorwegen: 4 onbekende hikes
De mooiste viewpoints van Fjord-Noorwegen
 
Of lees al mijn Noorwegen artikelen op mijn Noorwegen startpagina
 
 

Noorwegen of IJsland

Een veelgestelde vraag is: “moet ik naar Noorwegen of IJsland?” Die kan ik niet voor je beantwoorden, omdat beide bestemmingen allebei een eigen karakter hebben. IJsland is minder groen, heeft thermische activiteit, vulkanen en een zeer koel klimaat. Noorwegen kent meer variatie, heeft fjorden, hoogvlakten en natuurlijk de Noordkaap. In Noorwegen is meer afwisseling, in IJsland heb je meer uitersten. Dus of je het beste voor IJsland of Noorwegen kunt kiezen, ligt er echt aan wat je verwacht van een bestemming!
 

Boek je Noorwegen reis

Op zoek naar een compleet georganiseerde Noorwegen reis? Dit kan bijvoorbeeld via
SNP Natuurreizen
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
TUI
Voigt Travel – voor jouw vakantie in het Pure Noorden
ANWB Vakanties
 
Een huurauto in Noorwegen regel je snel en simpel via Sunny Cars. Losse hotelovernachtingen zijn het voordeligst via Booking.com.
 
Ook handig ter voorbereiding van je Noorwegen reis zijn de volgende reisboeken en wegenkaarten:
Capitool reisgids Noorwegen
Lannoo’s autohandboek ‘Noorwegen on the Road’
Wegenkaart Noorwegen
 

biking in Norway
Op de fiets door Fjord-Noorwegen
 
Møsevassbreen in Blådålen  
Bergbotn
Bergbotn viewpoint op Senja
 

Reizen in Zweden

Alhoewel Zweden landschappelijk gezien niet het mooiste Scandinavische land is, heeft het wel een bijzonder plekje in mijn hart veroverd. Zo bijzonder zelfs, dat mijn vriend (25+ keer Zweden) en ik besloten hebben hier een vakantiehuisje te kopen binnen nu en een paar jaar. Het is in Zweden over het algemeen een stuk rustiger dan in buurland Noorwegen wat het voor mij de ideale bestemming voor een relaxte roadtrip maakt. Daarnaast is Zweden wat mij betreft ook zeker favoriet wat wandelen betreft, je kunt er prachtige meerdaagse hikes maken zonder veel mensen tegen te komen.
 
Mijn liefde voor Zweden begon ooit met een citytrip naar Stockholm en breidde zich langzaam maar zeker uit verder het land over. Inmiddels ben ik 10 keer in Zweden geweest en raak ik er nog steeds niet uitgekeken. Ik heb het land letterlijk van zuid (Malmö) tot noord (Kiruna) per auto doorkruist, bezocht bijna alle provincies en leerde zo her en der een beetje Zweeds.
 
In het zuiden vind je vooral bossen en meren en een relatief vlak landschap, vanaf halverwege Zweden wordt het landschap heuvelachtiger en uiteindelijk zelfs bergachtig in het uiterste noorden en op de grens met Noorwegen. Ook de scherenkust is prachtig en ik ben sinds enkele jaren ook enorme fan van Göteborg, een waardig alternatief voor het drukke Stockholm.
 
Daarnaast zul je in Zweden relatief veel Nederlanders tegenkomen die er wonen en bijvoorbeeld een camping runnen. Veel van de campings die ik de afgelopen jaren bezocht zijn in handen van Nederlanders. Vooral Dalarna is erg geliefd bij onze landgenoten. Voor ons een reden om onze zoektocht naar een huisje naar het noorden uit te breiden, richting de poolcirkel zelfs.
 

Östergötland
Een eenzame weg in Östergötland
 

Hoogtepunten Zweden

– Stockholm en Göteborg
– De nationale parken Sånfjället en Fulufjället
– Rendieren, elanden en mogelijk beren
– Het Arctische Zweden rondom Jokkmokk en Kvikkjokk
– De eilanden voor de scherenkust en de Hoga Kusten.
 

Waarom Zweden?

Zweden is relaxt. Niet zo veel toeristen als Noorwegen en IJsland, minder druk, minder regels en minder dichtbevolkt. Waar je in Noorwegen op nagenoeg elke vierkante kilometer wel een (vakantie)huisje ziet, kun je in Zweden echt kilometers lang rijden zonder iets tegen te komen. Daarnaast is het makkelijk bereikbaar per auto, via de brug tussen Kopenhagen en Malmö sta je vanaf de Duitse grens al met een uur of 8 rijden in Zweden. Da’s dus ongeveer net zo ver als Oostenrijk, om je een idee te geven. Tegenvallers in Zweden vond ik Skåne (te veel weilanden), Kiruna en de drukte in Stockholm de laatste jaren. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Lees hier meer over een roadtrip in Skåne.
 

Mijn Zweedse favorieten

– Zweedse series (vooral The Killing, Midnight Sun en Arne Dahl)
– Zweedse thrillers (vooral Camilla Läckberg, Lars Kepler, Henning Mankell)
– Daim chocola
– Kaneelbroodjes en de fika (koffie met iets lekkers)
– Het Allemansrecht
– Rijden over de E45 – de weg naar het noorden
– Een wintervakantie in Zweden
 
Meer lezen? Dit zijn mijn favoriete Zweden blogs:
De mooiste plekken in Zweden
Hoe een beer ons liet schrikken in Vålådalen
Een hike over de Kungsleden
Tips voor wildkamperen in Zweden
Citytrip Göteborg: een weekendje hiken rondom de stad
Review van de overtocht Kiel – Göteborg met Stena Line
 
Of lees hier al mijn Zweden blogs en artikelen.
 

Boek je Zweden reis

Op zoek naar een compleet georganiseerde Zweden vakantie? Dit kan bijvoorbeeld via:
SNP Natuurreizen
TUI
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
Voigt Travel – Vakantie in het Pure Noorden
ANWB Vakanties
 
Een huurauto in Noorwegen regel je snel en simpel via Sunny Cars. Losse hotelovernachtingen zijn het voordeligst via Booking.com.
 
Met de boot naar Zweden? Bekijk hier de tarieven en opties!
 
Ook handig ter voorbereiding van je Zweden reis zijn de volgende reisboeken en wegenkaarten:
Reishandboek Zweden (geschreven door mijzelf!)
Capitool reisgids Zweden
Lannoo’s Autoboek Zweden on the Road
ANWB Wegenatlas
 

kungsleden hike
Op de Kungsleden in het noorden van Zweden
 
Kanoën op één van de vele meren in het zuiden
 
citytrip göteborg
Citytrip Göteborg
 

Noorwegen of Zweden?

Een vraag die ik vaak krijg is Zweden of Noorwegen een betere keuze is. Dit ligt er, wat mij betreft, helemaal aan wat je zoekt. Zelf ben ik een grotere fan van Zweden omdat het hier rustiger is dan in Noorwegen. Als je kijkt naar bebouwing, dan vind je in Noorwegen bijna overal huisjes. In Zweden niet. In Zweden zijn minder internationale toeristen, mede vanwege de grote cruiseschepen die in Noorwegen voor anker gaan. In Zweden kun je sneller reizen omdat de wegen minder bochtig en smal zijn. In Noorwegen zijn de wegen spectaculairder en heb je natuurlijk de fjorden. Kortom: het ligt er maar net aan welke voorkeur je hebt!
 
Mijn uitgebreide vergelijking tussen Noorwegen en Zweden staat hier.
 

Reizen in Finland

Finland is een bestemming die ik bij voorkeur in de winter bezoek. Het is dé bestemming binnen Europa om in de winter op hondensledetocht te gaan, het Noorderlicht te bekijken en je onder te dompelen in ‘winterwonderland.’ In de zomer is het een hele andere vakantie, je ervaart dan de stilte en rust van het landschap zonder de hordes toeristen die je op andere plekken in Scandinavië tegenkomt.
 
Helsinki vind ik een heerlijke stad. Er is van alles te zien en te doen, maar toch is het er relatief rustig in vergelijking met bijvoorbeeld Oslo of Stockholm. Daarnaast is Finland natuurlijk een bestemming bij uitstek om naar de sauna te gaan. Een trip zonder sauna is wat mij betreft geen complete Finland reis.
 

huskies in de sneeuw
Tijdens de pauze zijn de huskies vaak rustiger en knuffelbaar
 

Hoogtepunten Finland

– Fins Lapland in de winter
– Huskies, sneeuwscooteren, Noorderlicht
– Helsinki (en ook Tampere is leuk trouwens)
Treriksröset, het Drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland.
De regio’s Ruka-Kuusamo en Sallaa
 

Waarom Finland

Zoals gezegd zou ik Finland alleen echt aanraden als winterbestemming. In de zomer hebben bijvoorbeeld Zweden en Noorwegen veel meer te bieden qua natuurschoon. Mocht je echter gek zijn op bossen, meren en muggen dan is Finland echt iets voor jou in de zomer. Ook kun je in het noorden beren zien, maar meestal worden die gelokt met voedsel. Aangezien ik daar echt fel op tegen ben, zou ik zelf nooit voor een dergelijke ervaring kiezen. Wild moet gewoon wild blijven. Santa Clause Village bij Rovaniemi is trouwens ook echt vreselijk toeristisch en kun je beter gewoon overslaan!
 

Mijn Finse favorieten

– De sauna
– Helsinki
– Huskies
– Jari Litmanen (jeugdsentiment)
– de Finse metal muziek
– De zonsondergangen bij één van de duizend meren
 
Meer lezen? Hier vind je al mijn Finland blogs en artikelen.
 

Boek je Finland reis

Op zoek naar een compleet georganiseerde Finland vakantie? Dit kan bijvoorbeeld via:
SNP Natuurreizen
TUI
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
ANWB Reizen
Voigt Travel – Vakantie in het Pure Noorden
 
Een huurauto in Noorwegen regel je snel en simpel via Sunny Cars. Losse hotelovernachtingen zijn het voordeligst via Booking.com.
 
Ook handig ter voorbereiding van je Finland reis zijn de volgende reisboeken en wegenkaarten:
 
Reishandboek Finland
Dominicus reisgids Finland
Marco Polo wegenkaart Finland
 

linnansaari
Linnansaari Nationaal Park in Finland
Een huskytocht in Finland
Land van de duizend meren: Finland
over een bevroren meer
Met de huskies over een bevroren meer
 

Reizen in IJsland

Als je me vraagt welke van de Scandinavische landen mijn favoriet is, vind ik het een lastige keuze tussen Zweden en IJsland. Landschappelijk gezien is IJsland wat mij betreft echter de tofste bestemming die we in Europa hebben. Je vindt er geisers, gletsjers, enorme watervallen en ijsbergenmeren. Ik ben inmiddels 10 keer op IJsland geweest en krijg er maar geen genoeg van. Je kunt er prachtig wandelen (denk bijvoorbeeld aan de Laugavegur) maar ook prima een roadtrip maken.
 
Je kunt IJsland het beste in de zomer of in de winter bezoeken. De zomers zijn kort en koel, de winters lang en donker. Toch is het niet altijd zo dat er een enorm pak sneeuw ligt op IJsland in de winter. De laatste keer dat ik er in de winter was (februari 2019) lag er geen sneeuw. In de zomer is het relatief druk en dien je er rekening mee te houden dat er overal veel toeristen zijn.
 

IJsland Fjallsarlon
Ijsbergen bij Fjallsárlón
 

Hoogtepunten IJsland

– Het Snæfellsnes schiereiland
– De binnenlanden (alleen toegankelijk met een 4WD)
– Jökülsárlón en Fjallsárlón ijsbergenmeren
– De Gouden Cirkel
– Wandelen tussen de hete bronnen
 

Waarom IJsland

IJsland kun je met geen enkel ander land vergelijken. De eigenzinnige maar reuze vriendelijke bewoners doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Je kunt er noorderlicht zien in de winter, walvissen het hele jaar door en de binnenlandse doorkruisen met een 4WD in de zomer. Ook kun je er bijzondere wandeltochten maken, een hike doen naar een verlaten vliegtuigwrak en diverse vulkanen bezoeken. De Blue Lagoon is een echte tourist trap die ook nog eens super duur is. Beter bezoek je een van de gratis alternatieven voor de Blue Lagoon.
 

Mijn favorieten

De Westman eilanden
– Jökülsárlón
– Landmannalaugar
– Een gletsjerwandeling op de Sólheimajökul
– Papegaaiduikers
– Een burger eten bij Hamborgarafabrikkan
– De kleding van 66 North en Cintamani
 
Meer lezen? Dit zijn mijn favoriete IJsland blogs:
Jökülsárlón of Fjalsárlón: welk ijsbergenmeer moet je kiezen?
Bezoek de Reykjadalur Hot Springs
Paklijst IJsland in de winter: wat moet mee?
Huurauto IJsland: dit moet je weten (ervaringen en tips)
 
Meer lezen? Hier vind je al mijn IJsland blogs en artikelen of bezoek de IJsland startpagina.
 

Boek je IJsland reis

Op zoek naar een compleet georganiseerde IJsland vakantie? Dit kan bijvoorbeeld via:
SNP Natuurreizen
TUI
Nordic.nl – dé Scandinavië specialist
Voigt Travel
ANWB Vakanties
 
Een huurauto in IJsland regel je snel en simpel via Sunny Cars. Losse hotelovernachtingen zijn het voordeligst via Booking.com.
 
De volgende boeken en wegenkaarten zijn onmisbaar bij het plannen van je IJsland reis:
Lannoo’s autohandboek IJsland
IJsland extra van ANWB
Marco Polo wegenkaart IJsland
 

sunny cars
Met een huurauto van Sunny Cars in de winter op weg naar Jökülsárlón
Sun Voyager Reykjavík eerste keer scandinavië
De ‘Sun Voyager’ bij de IJslandse midzomernachtzon
reykjadalur wandelen eerste keer scandinavië
Reykjadalur op IJsland
 

Reizen in Denemarken

En dan hebben we last but not least Denemarken. Eerlijk is eerlijk, het is mijn minst favoriete land in Scandinavië. Ik ben er een enkele keer op vakantie geweest (in een huisje in de buurt van Esbjerg) maar kan me niet herinneren dat ik het erg boeiend vond als natuurliefhebber. Dit neemt niet weg dat er genoeg te zien en te doen is, maar voor natuurliefhebbers wat minder dan de andere Scandinavische landen. Omdat het inmiddels jaren geleden is dat ik er op vakantie was, heb ik er geen blogs over.
 

Hoogtepunten Denemarken

– Een citytrip Kopenhagen
– De rotsen van Møns Klint
– Uitwaaien langs de eindeloze kustlijn
Fietsen op de Berlijn – Kopenhagen Radweg
 

Waarom Denemarken

Ik heb zelf geen kinderen, maar heb me laten vertellen dat Denemarken een prima bestemming is om met het gezin heen te gaan. Er zijn talloze pretparken, super veel vakantiehuisjes bijvoorbeeld van Landal Denemarken en overal zijn goede voorzieningen. Lees de blog van Tikva voor tips voor Denemarken met kinderen. Daarnaast is het niet al te ver rijden van Nederland vandaan. Kopenhagen leent zich prima voor een stedentrip, al is het wel een relatief dure stad in vergelijking met andere Scandinavische steden.
 

Mijn favorieten

– The Bridge (zowel om te kijken als overheen te rijden)
– Uitwaaien aan het strand
– Legoland (altijd!)
– Een stedentrip naar Kopenhagen
 
Op zoek naar een compleet georganiseerde Denemarken vakantie? Dit kan bijvoorbeeld via:
SNP Natuurreizen en TUI. Een huurauto in Denemarken regel je snel en simpel via Sunny Cars. Losse hotelovernachtingen zijn het voordeligst via Booking.com.
Nordic.nl – de Scandinavië specialist
ANWB Vakanties
 
De onderstaande reisgidsen en wegenkaarten zijn handig bij het plannen van je Denemarken vakantie:
Wat & Hoe Reisgids Denemarken
Wegenkaart Denemarken

 

eerste keer scandinavië
De brug tussen Kopenhagen en Malmö
 

Welk Scandinavische land is het mooist?

Goede vraag! Als je puur naar natuurschoon kijkt is dat IJsland of Noorwegen. IJsland heeft de geisers en de ijsvlaktes, Noorwegen heeft natuurlijk de fjorden. Dit zijn landschappen die je elders in Europa niet vindt, maar wel op andere plekken buiten Europa zoals in Alaska en Nieuw-Zeeland.
 

En tenslotte: welk Scandinavische land is het goedkoopst?

Ik heb geen exacte vergelijking gedaan welk Scandinavische land het goedkoopst is. Dit fluctueert namelijk regelmatig. Sowieso is Scandinavië duurder dan Nederland. Ik denk dat het prijsniveau van Zweden en IJsland het dichtst bij dat van ons in de buurt komt. Finland, Denemarken en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over Scandinavië nuttig en helpt het je bij het maken van een keuze voor welk land te kiezen als je voor het eerst naar het noorden gaat. Alhoewel ik duidelijk mijn favoriete bestemmingen heb, heb ik een poging gedaan zo objectief mogelijk te blijven. Echter zie ik het als blogger wel als mijn taak om ook de minder leuke plekken/dingen (zoals het voeren van beren en de Blue Lagoon) eerlijk te benoemen én er eerlijk over te zijn wanneer ik een bestemming minder goed ken.
 
In dit artikel vind je affiliate links. Indien je via een dergelijke link een reservering maakt of een aankoop doet, ontvang ik mogelijk een bescheiden commissie, zonder extra kosten voor jou.
 

5 Comments

 • Kim

  Dag Anto, wat een fijn en interessant artikel. We denken er al een tijdje aan om een reis richting het Noorden te maken. Noorwegen, Zweden, Ijsland… we wegen ze alle drie nog wat af. We zouden gaan met onze kids die dan 7 en 5 zijn. Jij een idee welk land het best past met kids?

  • anto

   Hoi Kim! Ik kan me voorstellen dat met een camper of eigen auto fijner is met kids, dan is Zweden of Noorwegen een goede keuze. Ik denk dat Zweden iets meer voorzieningen heeft zoals speeltuinen en meren om in te zwemmen, maar de natuur van Noorwegen is indrukwekkender. Ik denk dat IJsland vooral leuker is zodra ze wat ouder zijn. Kun je hier verder mee?

 • Sacha

  Hoi Antonette,

  Wat handig, jouw blog! Scandinavië staat op mijn wensenlijstje maar ik heb nog geen idee wat voor ons het beste zou passen: we hebben 2 zoontjes en houden van sneeuw, bergen, huskies, naaldbossen, mooie natuur, meren. Ik dacht aan (Zweeds?) Lapland maar weet niet welk seizoen (ik hou van knus in het donker maar 20 uur per dag donker is wel wat veel ), waar, wat voor verblijf etc. Als je tips hebt, graag!

  Groet,
  Sacha

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *