roys peak wanaka
nieuw-zeeland,  we12hike

Waarom de Roys Peak wandeling in Wanaka zonde van je tijd is

Roys Peak Wanaka: een desillusie in Nieuw-Zeeland

Laat ik voorop stellen dat ik niet snel negatief ben over een wandeling. Sterker nog, er zijn maar weinig wandelingen ter wereld waar ik niet van genoten heb. De Roys Peak wandeling in Wanaka is er eentje van. Deze overhypte en extreem saaie wandeltocht maakte ik tijdens mijn laatste Nieuw-Zeeland reis. Omdat ik er vele foto’s van had gezien op Instagram was ik erg benieuwd, maar de wandeling liep uit op een best wel grote deceptie.
 
Over het algemeen ben ik geen fan van negativiteit in blogs, maar ik zie het wel als mijn taak om eerlijk te zijn naar mijn lezers toe. Het paradijselijke plaatje van Roys Peak dat geschetst wordt door mede-bloggers en op Instagram laat de werkelijkheid niet zien. Dit artikel doet dat wel. Nieuw-Zeeland is en blijft al jaren mijn favoriete reisbestemming (ik reisde er drie keer naartoe en vertrek later dit jaar voor de vierde keer) en ik draag het land een warm hart toe. Daarom hoop ik dat je dit artikel leest en je bedenkt of je mee wilt doen aan de hype die Roys Peak heet.
 
Roys Peak hike Wanaka
 

Waarom de Roys Peak wandeling in Wanaka zonde van je tijd is

Ten eerste is de trail kortweg gezegd saai. Héél saai. Je loopt over een breed karrenpad redelijk steil omhoog over een zigzag weg. En dat acht kilometer lang. Na ongeveer zeven kilometer kom je bij het bekende uitzichtpunt dat je op elke foto ziet, maar hier staat steevast een enorm lange rij te wachten om die ene foto te kunnen maken. Toen ik de Roys Peak hike deed stonden er ongeveer tien mensen te wachten, maar ik heb anderen horen vertellen dat ze soms een uur moesten wachten tot ze een foto konden maken. EEN UUR!!!
 
Toen ik de betreffende rij zag, besloot ik direct door te lopen naar de top. Net voor de laatste bocht kun je een shortcut nemen bijna loodrecht omhoog. Ik had in eerste instantie niet door dat dit niet de officiële route was (en voel me dus best schuldig dat ik mee heb gedaan aan het vernielen van de natuur) maar dit geeft meteen mijn volgende punt aan: het pad wordt overlopen door mensen die geen idee hebben hoe kwetsbaar de natuur is. Overal zijn dus shortcuts uitgesleten, laat men drollen achter en liggen hopen afval langs het pad.
 
roys peak wanaka
 

Eerlijk is eerlijk

Eerlijk is eerlijk, boven aan gekomen was het uitzicht bijzonder fraai. Maar om hier nu drie uur lang voor te moeten ploeteren? Nee, dat was het niet waard. Vooral omdat je over hetzelfde saaie pad weer naar beneden moet. Met de rest van de backpackers dat hier wandelt. Voorzien van beatboxen, bier en op teenslippers. Geen grapje!
 
Je begrijpt, ik ben geen fan van Roys Peak wandeling. Toen vriendin Marieke naar Nieuw-Zeeland kwam om een deel van het Zuidereiland samen met mij te bekijken, liepen we dan ook de Rob Roy Glacier wandeling, die zich op een uurtje rijden buiten Wanaka bevindt. Veel mooier, veel minder druk en daardoor stukken meer de moeite waar dan de Roys Peak hike.
 
roys peak wanaka
 

Over de Roys Peak hike

Wil je de Roys Peak wandeling in Wanaka toch doen? Dan kun je hier met een taxi of per auto naartoe, de trailhead ligt enkele kilometers buiten Wanaka, bij Glendhu Bay. Omdat veel backpackers Wanaka per bus bezoeken zijn er veel mensen die om een lift vragen en ook aanbieden. Zelf heb ik op de terugweg een aantal Engelse meiden meegenomen terug naar het dorp. Mocht je na 16 kilometer stijgen en dalen nog energie hebben, dan kun je natuurlijk ook gewoon terug wandelen naar het dorp, de afstand is zo’n 7 kilometer.
 

Is de Roys Peak wandeling moeilijk?

Nee hoor, technisch gezien is het een makkelijke wandeling. Het pad is breed en goed begaanbaar. Steil is het echter wel, de totale stijging is ongeveer 1.250 meter. Ik liep in drie uur naar de top dus steeg zo’n 400 meter per uur. Het pad was eenvoudig, maar de kuiten protesteerden af en toe wel. Ben je een ongetrainde wandelaar, dan ga je het waarschijnlijk zwaar krijgen. Ik heb een stel Nederlandse ‘stoertjes’ halverwege huilend af zien haken. In het kader van ‘geen zin in deze shit.’ Dat geeft wel aan wat het type wandelaar is dat de Roys Peak hike doet. Maar goed, ik liep relatief vlot omhoog dus in zo’n drie uur en daalde in een uur of anderhalf weer af. Overigens liepen er maar weinig mensen door tot de uiteindelijke top, daar waar de cover foto van dit artikel is genomen. Doe er je voordeel mee * knipoog *
 
roys peak wanaka

Roys Peak wandeling
 

Waar te overnachten in Wanaka

Tijdens mijn Nieuw-Zeeland reizen heb ik meerdere keren in Wanaka overnacht. De laatste keer sliep ik in BASE Hostel maar dat vond ik geen succes. Het Mountain View Hostel is kleinschaliger en rustiger. Qua campings was ik fan van Top 10 Wanaka en Lake Outlet Campground, maar deze laatste ligt wel een eind buiten het dorp en is alleen per auto bereikbaar. Tip: boek je overnachting in Wanaka ruim van tevoren want de hostels en hotels zitten steevast volgeboekt! Check hier de huidige prijzen en beschikbaarheid.
 

Roys Peak of Rob Roy Glacier

Zoals ik in de titel al vermeld is de wandeling naar Roys Peak best zonde van je tijd. Het uitzicht is mooi, maar de trail is weinig boeiend. Wil je echt een mooie hike doen, dan adviseer ik je Rob Roy Glacier. In dit artikel lees je er alles over. Omdat deze hike lastiger te bereiken is, komen er een stuk minder mensen en vooral: serieuze wandelaars die de natuur van Nieuw-Zeeland respecteren.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je met dit artikel niet al teveel afgeschrikt, maar ik wilde gewoon eerlijk zijn over deze wandeling die naar mijn idee verpest wordt door de enorme hordes aan toeristen. Ik hoop daarom dat je kiest voor een andere, minder bekende wandeltocht en besluit de rust te laten terug keren bij Roys Peak.
 
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet of een reservering maakt, ontvang ik een kleine commissie zonder extra kosten voor jou!

4 Comments

 • Marita | Bergwandelroutes

  Heerlijk, eerlijke blogs! 🙂 Wij vonden de wandeling alsnog de moeite waard, omdat je continu mooie uitzichten hebt. Bovendien liepen we vroeg in het jaar, waardoor het beroemde ‘Instagram-punt’ nog heel rustig was. Maar we zijn het met je eens: naar de top lopen is een absolute must als je deze wandeling doet, en de wandeling naar Rob Roy die je noemt was ook zeker de moeite waard!

 • Erik

  Deze wandeling in januari 2020 gelopen. Het klopt dat de wandeling zelf nogal saai is. Niet minder uitdagend overigens: een goed te bewandelen pad maar wel steil. Ik ben het er niet mee eens dat deze wandeling een desillusie is en zonde van je tijd is. De uitzichten maken de wandeling absoluut de moeite waard. Wil je de drukte ontlopen, doe de wandeling dan heel vroeg of later op de dag. Ikzelf startte rond 14.00 uur en liep in iets meer dan 3 uur op en neer (exclusief tijd om te genieten van het uitzicht). Geen last van rijen. Zeker niet op de top.

  • anto

   Goed om te horen dat het meeviel wat de drukte betreft en dat je het wel de moeite waard vond! Misschien dat minder mensen hem lopen omdat het te druk werd …

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *