We12hike,  We12inspire

Routeburn Track

Bijna 2 weken geen blog…. is er iets mis gegaan? Nee nee,  geen bungykoord geknapt, vliegtuigcrash of jetboot omgeslagen. We zijn nog steeds alive and kicking.

Na ons verblijf bij de hoogste toppen van Nieuw Zeeland zijn we via Wanaka naar Queenstown vertrokken. De Nieuw Zeelandse hoofdstad voor extreme sports, maar ook ons vertrekpunt naar de Routeburn track. (RT) De RT is een van de oudste routes van het Zuidereiland. Al vanaf 1880 wordt de RT gebruikt door toeristen om vanaf Queenstown de Milford Sound (Westcoast) te bezoeken.

Dag 1

Het weer was wederom geweldig, de 1e dag van Routeburn met veel zon. We beginnen de track vanaf de Routeburn Shelter, deze ligt dicht bij Glenorchy. Vanaf de shelter begint de route met een klim van ruim 2 uur naar de Routeburn Flats, op deze vlakte houden we kort lunchpauze. Na de pauze klimmen we verder naar de eerste overnachtingsplaats: de ‘hypermoderne’ Routeburn Falls hut. Direct achter hut liggen de mooie gelijknamige watervallen. We zijn al vrij vroeg in de hut en besluiten van het mooie weer te genieten en maken een mooie tocht naar Lake Harris.

Dag 2

Tijdens de tweede dag starten we met wat bewolking. We hebben van de hut warden (soort parkranger of boswachter) te horen gekregen dat  de pas naar de volgende hut al wel weer open is, maar er nog steeds sprake is van ‘controled walks’. Dit houdt in dat er op een bepaald traject van 30 meter kans is op lawine gevaar en dat je minimaal 15 meter van elkaar moet lopen en niet mag stoppen. Op dit gedeelte wordt ook door de warden gekeken of er mogelijke stukken ijs naar beneden komen, zodat hij je kan waarschuwen.  Voor ons komt al deze voorzichtigheid een beetje suf over, omdat er alleen tussen 11:00 en 14:00 een warden staat. Dit is het moment met kans op lawinegewaar (warmste momen van de dag).

We hebben een lange middagpauze halverwege ons tocht op de Harris Saddle, dit is het hoogste punt van de RT  (op 1255m). We zien na onze pauze dat de wolken weg trekken en we krijgen een schitterend uitzicht over de Hollyford Vallei. Vervolgens lopen door naar de MacKenzie Hut. De hut ligt schitterend gelegen aan het MacKenzie meertje. Tijdens het avondpraatje van de hutwarden Clyde over de oa de veiligheid in de hut zorgt Clyde voor leuke voorstelling van een ruim uur over met leuke grappen en anekdotes over de omgeving.

Dag 3

Ook op de laatste dag van de RT blijft het weer geweldig. Droog, warm weer en weinig bewolking én je moet blijven smeren. Tijdens onze afdaling terug naar de vallei maken nog mooie stops bij het Howden meer en we beklimmen de Key Summit, met mooie vergezichten over de omgeving. De RT was een mooie track waarvan we enorm hebben genoten. Na het einde van tocht moesten alleen nog wachten op de bus bij de Divide (een soort bushalte). Hier werden om 1600 weer op gehaald. De touringbus, met oa. groot panoramadak en wifi, bracht ons wederom terug naar Queenstown. (De bus zat al vol met mensen voor de Milford Sound)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *