routeburn track
nieuw-zeeland,  we12hike

De Routeburn Track in Nieuw-Zeeland: een must voor avonturiers

De Routeburn Track in Nieuw-Zeeland – een must voor avonturiers en wandelaars

De Routeburn Track wordt wel geroemd als één van de mooiste, zo niet de mooiste, meerdaagse hike van Nieuw-Zeeland. Alhoewel ik het hier niet helemaal mee eens ben, is het wel degelijk een fantastische hike die iedere avonturier zou moeten maken.
 
Ik liep de Routeburn Track inmiddels twee keer: een keer in 2011 met goed weer en een keer in 2018 met slecht weer. Héél slecht weer. Ik voegde het artikel dat ik in 2011 schreef samen met mijn recentere ervaringen om zo tot dit uitgebreide artikel over de Routeburn Track te komen. Ik wens je veel lees- en inspiratieplezier toe!
 
Lake Mackenzie
 

Over de Routeburn Track

De Routeburn Track is een driedaagse wandeltocht van The Routeburn Shelter naar The Divide en voert je van Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park. Het is een van de Great Walks of New Zealand – een aantal wandeltochten dat door Department of Conservation onderhouden wordt. De paden zijn goed aangelegd, de wandelingen zijn nergens echt zwaar en onderweg kun je alleen in hutten of op campings overnachten.
 
Uitvalsbasis voor de Routeburn Track is het levendige Queenstown, ook wel de Adventure Capital van Nieuw-Zeeland genoemd. Hier kun je de laatste voorbereidingen treffen voor je trektocht en uiteraard op bezoek gaan bij het DOC kantoor om je permit op te halen. Dit is noodzakelijk en ze kunnen je hier tevens de laatste informatie geven over de trailcondities. Zo hoorden we de eerste keer dat er nog sneeuw lag op delen van de track (midden december!) en de recentere keer dat er enorm slecht weer op komst was (dus: extra bescherming voor je tas!).
 
Aangezien de wandeling geen rondje maar een lijnwandeling is, kun je het beste vanuit Queenstown vertrekken per transfer naar de Routeburn Shelter. Je kunt je dan weer laten ophalen bij The Divide, aan de andere kant van de bergen. Wij regelden dit via Kiwi Discovery, maar er zijn meerdere bedrijven in Queenstown die dit voor je kunnen regelen.
 
De rit van Queenstown naar The Routeburn Shelter duurt ongeveer anderhalf uur en voert je langs de oevers van Lake Wakatipu naar Glenorchy en verder naar de Shelter. Hier kun je een laatste gearcheck doen, meer lezen over de track en beginnen aan je avontuur op de Routeburn Track in Nieuw-Zeeland.
 
Start of the Routeburn Track
 

Overnachten in Queenstown voor- en na je wandeltocht

Je doet er verstandig aan om je overnachtingsplekken voor en na je wandeltocht op de Routeburn Track ook meteen vast te leggen, omdat Queenstown erg populair (en duur!) is. Qua camping sta ik bij voorkeur op Queenstown Top 10 (wel een stukje rijden van het centrum vandaan) en mijn favoriete hostel in Queenstown is de Haka Lodge. Andere Queenstown overnachtingsopties vind je hier.
 

Dag 1. Routeburn Shelter – Routeburn Falls Hut (4 uur)

Het eerste deel van de track is relatief eenvoudig, of het nu droog is of regenachtig. De eerste twee uur voeren je over een goed gevormd en licht stijgend pad naar de Routeburn Flats. De Routeburn River is wanneer het droog is prachtig emerald van kleur en tijdens de regen is ie woest en kolkend. Enkele zijrivieren zijn zelfs buiten hun oevers getreden en dus houden we de voeten niet droog.
 
De Routeburn Flats is een brede vallei met aan het einde een hut: de Routeburn Flats Hut. Dit is een prima alternatief wanneer de Routeburn Falls Hut volgeboekt is. Het is een goede plek voor een lunchpauze en om de rugzak even af te doen.
 
Vanaf de Routeburn Flats Hut stijgt de trail gestaag door een bos met af en toe doorkijkjes op de Flats. Na een goede twee uur stijgen bereiken we de Routeburn Falls Hut. Met mooi weer een prachtige omgeving, met regen is er weinig te zien. Zo af en toe trekt het heel iets open, maar over het algemeen is het nat en koud.
 

Routeburn Flats

Routeburn Falls Hut
 

Dag 2. Routeburn Falls Hut – Lake Mackenzie Hut (6 uur)

Dag twee van de track is de allermooiste. De eerste keer had ik zonnig weer en liep ik als een vrolijk dartelend lammetje door de alpiene weiden. De tweede keer was het pad weggevaagd door het water en was het een stuk minder prettig om hier te lopen, want er is geen beschutting.
 
Het eerste deel stijgt gestaag naar de Harris Saddle. Net voor de kam kom je bij Lake Harris uit, het prachtige bergmeer dat je op de coverfoto van dit artikel kunt zien. Nadat je de kam bent overgestoken kom je van Mount Aspiring National Park uit in Fiordland National Park: het natste gebied van Nieuw-Zeeland. Bij goed weer heb je uitzicht over de Darran Mountains aan de overkant van de vallei.
 
De trail hier is niet moeilijk maar af en toe moeten we door de regen stroompjes oversteken die in rivieren zijn veranderd. Dat we doorweekt zijn maakt inmiddels niet meer uit, we groeten lachend de wandelaars die ons tegemoet komen.
 
Na ongeveer anderhalf uur bereik je het uitzichtpunt op Lake Mackenzie, diep beneden je. Het lijkt er vanaf hier op of je er bijna bent, maar niets is minder waar, want vanaf hier duurt de afdaling nog een dik uur, wellicht langer afhankelijk van hoe snel je bent. Lake Mackenzie en de bijbehorende hut zijn wat mij betreft het mooiste plekje van de Routeburn Track, je zou hier zonder problemen dagen door kunnen brengen om te wandelen, te lezen en te genieten van de prachtige omgeving.
 
Beide keren worden het avondentertainment in de Lake Mackenzie hut voorzien door dezelfde huttenwacht. Hij doet dit werk al talloze jaren en vertelt op komische wijze de regels van de hut.
 
’s Avonds laat worden we gewekt door een groepje wandelaars dat illegaal de hut binnen komt, helaas een steeds vaker voorkomend fenomeen op de Great Walks van Nieuw-Zeeland. Mensen die geen reservering hebben kunnen bemachtigen, wachten tot de check van de huttenwacht is geweest en sluipen daarna naar binnen om een vrij bed te zoeken of in een hoekje te slapen. Niet cool!
 
Hieronder een aantal foto’s van goed weer, gevolgd door de foto’s van het slechte weer. Zoek de verschillen …
 
hiking the Routeburn Track

hiking the Routeburn Track

hiking the Routeburn Track

Rain on the Routeburn Track

routeburn track Lake Mackenzie
 

Dag 3. Mackenzie Hut – The Divide (5 uur)

Alweer onze laatste dag op de Routeburn Track. Veel wandelaars gaan vanaf hier door over de Caples en Greenstone Tracks , maar wij moeten naar beneden, naar The Divide waar de bus ons ophaalt Je kunt vanaf hier terug naar Queenstown maar ook kiezen voor een dagexcursie naar Milford Sound, deze bus stopt ook bij The Divide. In dit laatste geval moet je wel in het donker opstaan om op tijd bij The Divide te kunnen zijn en leg je het eerste deel van vandaan dus in de schemer af.
 
Het eerste deel van de wandeling voert ons door een dicht begroeid bos. Het is geen wonder dat het ons bekend voor komt: dit gebied is veelvuldig gebruikt voor de opnames van Lord of the Rings. Al snel bereiken we de bijzondere Earland Falls (een van de hoogste watervallen van Nieuw-Zeeland) en komen we bij Lake Howden Hut aan, tijd om even te stoppen. Vanaf hier is het nog een goede anderhalf uur naar The Divide en optioneel kun je de hike naar Key Summit maken, een prachtige tocht door alpien terrein met uitzicht op Lake Marian. Een aanrader indien je genoeg tijd hebt!
 
Bij The Divide is een toilet, stromend water en kun je overdekt zitten tot de bus arriveert. Of het nu zonnig weer of minder goed weer is, de Routeburn Track is een geweldig avontuur dat eigenlijk niet in je Nieuw-Zeeland reis mag ontbreken.
 
sunrise on the routeburn track

Lake Howden on the Routeburn Track

key summit routeburn track
 

Praktische informatie over de Routeburn Track

De Routeburn Track is één van de negen Great Walks die door DOC beheerd wordt en na de Milford Track de populairste. Bij deze wat praktische tips om rekening mee te houden ter voorbereiding op je trektocht.
 
– Reserveringen zijn noodzakelijk, zowel voor de hutten als de campings. In het hoogseizoen (dec-feb) zijn ze vaak al maanden van tevoren volgeboekt. De afgelopen keer boekte ik in november en had ik de laatste plekken te pakken voor medio maart, de periode daarvoor zat bomvol. Boek je overnachting dus zo vroeg mogelijk via de website van Department of Conservation.
 
– De Routeburn Track is een alpiene tocht en dient niet onderschat te worden. Wij liepen hem de eerste keer met goed weer, wat de tocht relatief eenvoudig maakte. Indien het regent wordt het een heel ander verhaal. Goed schoeisel en regenkleding zijn onmisbaar, Fiordland National Park is het natste gebied van Nieuw-Zeeland en de kans op regen is groter dan die op goed weer.
 
– In de hutten is geen eten en/of drinken verkrijgbaar, dit neem je allemaal zelf mee. In de hut zijn alleen fornuizen om te koken, maar is de hut vol dan kan het soms zijn dat je ontzettend lang moet wachten. Wij namen daarom op elke Great Walk onze eigen brander mee zodat we niet steeds hoefden te wachten.
 
– Je kunt de route uiteraard ook andersom lopen, echter vonden wij van oost naar west toch de mooiste keuze, vooral vanwege de magnifieke uitzichten op dag 2. Loop je andersom, dan moet je steeds achterom kijken en zeg nou zelf: hoe vaak kijk je tijdens een wandeling achterom…
 
– De officiële Track Brochure van de Routeburn Track kun je hier downloaden. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt aanvullend op wat ik hierboven heb geschreven.
 
– Een slaapzak neem je ook zelf mee. De hutten zijn  niet verwarmd dus onze winterslaapzak was zeker geen overbodige luxe. Douches zijn er niet, er is wel stromend water. Meer informatie over wat mee te nemen? Check dan deze paklijst voor je wandelvakantie.
 
– Indien de Routeburn Track is volgeboekt heb je een aantal alternatieven, waaronder de Kepler Track (ook een Great Walk) of de rustigere Greenstone Caples Track. Beiden zijn ook zeer de moeite waard. In dit artikel vind je meer informatie over de overige wandelingen in Fiordland National Park.
 

Milford Sound Cruise
Milford Sound Cruise na de Routeburn Track
 

Conclusie en disclaimer

Ik hoop dat je dit artikel over de Routeburn Tack nuttig vond en dat het je helpt bij het plannen van je Nieuw-Zeeland reis. Indien je meer wilt weten over Nieuw-Zeeland, check dan dit artikel Nieuw-Zeeland voor beginners en dit artikel met mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland.
 
– Een ticket naar Auckland of Christchurch boek je eenvoudig zelf via Skyscanner.
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com
– Je huurauto regel je het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen en je dus zonder stress op reis kunt. Ik boek mijn auto’s al jaren via hen en heb nog nooit klachten gehad.
– Onmisbaar tijdens je reis door Nieuw-Zeeland is Lonely Planet New Zealand en indien je wilt wandelen Lonely Planet Tramping in New Zealand.
 
Dit artikel bevat affiliate links. Indien je via één van deze links een aankoop doet of een reservering maakt, ontvang ik uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.