De Routeburn Track in Nieuw-Zeeland: alles wat je wilt weten!
De Routeburn Track wordt wel geroemd als één van de mooiste, zo niet de mooiste, meerdaagse hike van Nieuw-Zeeland. Of het daadwerkelijk de mooiste is kan ik niet bevestigen, maar evenals de Milford Track is het een afwisselende en niet al te zware trektocht in het diepe zuiden van het Zuidereiland. Ik liep de Routeburn Track inmiddels drie keer tijdens mijn verschillende bezoeken aan Nieuw-Zeeland. Twee keer in (semi) goed weer en één keer in de stromende regen. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten!
Dit artikel verscheen voor het eerst in 2016 en werd in januari 2023 volledig geupdate na mijn meest recente trektocht in december 2022. Nagenoeg alle foto’s in deze Routeburn Track blog werden tijdens deze tocht gemaakt.
Table of Contents | Inhoudsopgave
Over de Routeburn Track
De Routeburn Track is een driedaagse wandeltocht van The Routeburn Shelter naar The Divide en voert je van Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park. Het is een van de Great Walks of New Zealand – een negental wandeltochten dat door Department of Conservation onderhouden wordt. De paden zijn goed aangelegd, de wandelingen zijn nergens echt zwaar en onderweg kun je alleen in hutten of op campings overnachten.
De uitvalsbasis voor de Routeburn Track is het levendige Queenstown, ook wel de Adventure Capital van Nieuw-Zeeland genoemd. Hier kun je de laatste voorbereidingen treffen voor je trektocht en uiteraard op bezoek gaan bij het DOC kantoor om je boekingsbevestiging op te halen. Dit is noodzakelijk en ze kunnen je hier tevens de laatste informatie geven over de trailcondities. Zo hoorde ik de eerste keer dat er nog sneeuw lag op delen van de track (midden december!) en de recentere keer dat er enorm slecht weer op komst was (dus: extra bescherming tegen de regen mee.
De rit van Queenstown naar The Routeburn Shelter duurt ongeveer anderhalf uur en voert je langs de oevers van Lake Wakatipu naar Glenorchy en verder naar de Routeburn Shelter. Hier kun je een laatste gearcheck doen, meer lezen over de track en beginnen aan je avontuur op de Routeburn Track in Nieuw-Zeeland.
Overnachten in Queenstown voor- en na je wandeltocht
Je doet er verstandig aan om je overnachtingsplekken voor en na je wandeltocht op de Routeburn Track ook meteen vast te leggen, omdat Queenstown erg populair (en duur!) is. Vaak kun je in je accommodatie dan ook (soms tegen een kleine vergoeding) de rest van je bagage achterlaten. Qua camping sta ik bij voorkeur op Queenstown Top 10 (wel een stukje rijden van het centrum vandaan) en mijn favoriete hostel in Queenstown is de Haka Lodge. Andere Queenstown overnachtingsopties vind je hier.
Dag 1. Routeburn Shelter – Routeburn Falls Hut (4 uur)
Het eerste deel van de track is relatief eenvoudig, of het nu droog is of regenachtig. De eerste twee uur voeren je over een goed gevormd en licht stijgend pad naar de Routeburn Flats. De Routeburn River is wanneer het droog is prachtig emerald van kleur en tijdens de regen is ie woest en kolkend. Op dit deel van de route kom je waarschijnlijk ook nog veel dagwandelaars tegen dus soms is het er relatief druk.
De Routeburn Flats is een brede vallei met aan het einde een hut: de Routeburn Flats Hut. Dit is een prima alternatief wanneer de Routeburn Falls Hut volgeboekt is. Het is een goede plek voor een lunchpauze en om de rugzak even af te doen. Ik heb hier in 2022 gekampeerd omdat er bij de volgende hut (Routeburn Falls) geen kampeeroptie is.
Vanaf de Routeburn Flats Hut stijgt de trail gestaag door een bos met af en toe doorkijkjes op de Flats. Na een goede anderhalf uur stijgen bereik je de Routeburn Falls Hut. Met mooi weer is het een prachtige omgeving, met regen is er weinig te zien.
Dag 2. Routeburn Falls Hut – Lake Mackenzie Hut (6 uur)
Dag twee van de track is de allermooiste. De eerste keer en laatste keer had ik zonnig weer en liep ik als een vrolijk dartelend lammetje door de alpiene weiden. De tweede keer was het pad weggevaagd door het water en was het een stuk minder prettig om hier te lopen, want er is geen beschutting tegen de wind en de regen. Met slecht weer kan het alpiene deel van de route zelfs ronduit gevaarlijk worden.
Na de Routeburn Falls Hut stijgt het pad gestaag naar de Harris Saddle. Net voor de kam kom je bij Lake Harris uit, het prachtige bergmeer dat je op de coverfoto van dit artikel kunt zien. Nadat je bergpas bent overgestoken kom je van Mount Aspiring National Park uit in Fiordland National Park: het natste gebied van Nieuw-Zeeland. Bij goed weer heb je uitzicht over de Darran Mountains aan de overkant van de vallei. In de shelter op de top is het prima vertoeven voor een lunchpauze of een snack.
De trail tussen de schuilhut en de afdaling naar Lake Mackenzie is niet moeilijk, maar bij nat weer kan het glad zijn. Het pad is meestal breed, soms moet even wat klauteren over rotsen. Het uitzicht op de Hollyford Valley onder je is prachtig. Met helder weer kun je in de verte Mount Tūtoko zien liggen, de hoogste berg van Fiordland National Park.
Dag 3. Mackenzie Hut – The Divide (5 uur)
Alweer de laatste dag op de Routeburn Track. Sommige wandelaars gaan vanaf hier door over de Caples en Greenstone Tracks , maar de reguliere route gaat naar The Divide waar de bus je ophaalt. Je kunt vanaf hier terug naar Queenstown maar ook kiezen voor een dagexcursie naar Milford Sound, deze bus stopt ook bij The Divide. In dit laatste geval moet je wel in het donker opstaan om op tijd bij The Divide te kunnen zijn en leg je het eerste deel van vandaan dus in de schemer af.
Het eerste deel van de wandeling voert je door een dicht begroeid bos. Hoogtepunt van de route is bijzondere Earland Falls, een van de hoogste watervallen van Nieuw-Zeeland. Vlak hierna kom je bij Lake Howden aan. Tot enkele jaren geleden stond hier een DOC hut, maar deze is tijdens slecht weer weggevaagd door een landslide. Vanaf hier is het nog een goede anderhalf uur lopen naar The Divide. Optioneel kun je de Key Summit track doen, een prachtige tocht door alpien terrein met uitzicht op Lake Marian. Een aanrader indien je genoeg tijd hebt!
Bij The Divide is een toilet, stromend water en kun je overdekt zitten tot de bus arriveert. Of het nu zonnig weer of minder goed weer is, de Routeburn Track is een geweldig avontuur dat eigenlijk niet in je Nieuw-Zeeland reis mag ontbreken.
Praktische informatie over de Routeburn Track
De Routeburn Track is één van de negen Great Walks die door DOC beheerd wordt en na de Milford Track de populairste meerdaagse trektocht van Nieuw-Zeeland. Bij deze wat praktische tips om rekening mee te houden ter voorbereiding op je trektocht.
– Reserveringen zijn noodzakelijk, zowel voor de hutten als de campings. In het hoogseizoen (dec-feb) zijn ze vaak al maanden van tevoren volgeboekt. Boek je overnachting dus zo vroeg mogelijk via de website van Department of Conservation. Campings zijn regelmatig nog wel last minute te boeken.
– De Routeburn Track is een alpiene tocht en dient niet onderschat te worden. Ik liep hem de eerste keer met goed weer, wat de tocht relatief eenvoudig maakte. Indien het regent wordt het een heel ander verhaal. Goed schoeisel en regenkleding zijn onmisbaar, Fiordland National Park is het natste gebied van Nieuw-Zeeland en de kans op regen is groter dan die op goed weer.
– In de hutten is geen eten en/of drinken verkrijgbaar, dit neem je allemaal zelf mee. In de hut zijn alleen gasstellen om te koken, maar is de hut vol dan kan het soms zijn dat je ontzettend lang moet wachten. Ik nam daarom op elke Great Walk mijn eigen brander mee zodat ik niet steeds hoefde te wachten.
– Je kunt de route uiteraard ook andersom lopen, echter vond ik van oost naar west toch de mooiste keuze, vooral vanwege de magnifieke uitzichten op dag 2. Loop je andersom, dan moet je steeds achterom kijken en zeg nou zelf: hoe vaak kijk je tijdens een wandeling achterom…
– De officiële Track Brochure van de Routeburn Track kun je hier downloaden. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt aanvullend op wat ik hierboven heb geschreven.
– Een slaapzak neem je ook zelf mee. De hutten zijn niet verwarmd dus onze winterslaapzak was zeker geen overbodige luxe. Douches zijn er niet, er is wel stromend water dat gekookt of gefilterd dient te worden. Meer informatie over wat mee te nemen vind je hieronder bij mijn paklijst suggestie.
– Er is geen mobiel bereik op de Routeburn Track, maar vanaf dit jaar is er een 4G mast geplaatst bij The Divide, aan het einde van de wandelroute. Op de rest van de Milford Road is dan weer geen bereik.
– Indien de Routeburn Track is volgeboekt heb je een aantal alternatieven, waaronder de Kepler Track (ook een Great Walk) of de rustigere Greenstone Caples Track. Beiden zijn ook zeer de moeite waard. In dit artikel vind je meer informatie over de overige wandelingen in Fiordland National Park.
Kamperen op de Routeburn Track
De Routeburn Track is één van de Great Walks of New Zealand waar je ook kunt kamperen. Dit is een stuk voordeliger dan overnachten in de hutten en de kampeerplekken zijn vaak tot redelijk kort voor vertrek nog te boeken. Je neemt dan wel als extra bagage nog een tent, slaapmatje en je eigen kookspullen mee, want die zijn er niet op de campsites. Indien je kampeert (reserveren uiteraard ook verplicht) wordt het schema als volgt:
Dag 1: Routeburn Shelter – Routeburn Flats Campsite
Dag 2: Routeburn Flats Campsite – Lake Mackenzie Campsite
Dag 3: Lake Mackenzie Campsite – The Divide
Wanneer je kampeert is het niet toegestaan gebruik te maken van de faciliteiten van de hut. Alle campings hebben een droogtoilet, stromend water (wel filteren!) en een shelter waar je overdekt kunt koken.
Paklijst voor de Routeburn Track
Weet je niet helemaal zeker wat je mee moet nemen op je trektocht op de Routeburn Track? Ik heb hieronder mijn meest recente paklijst voor je uitgeschreven. De laatste keer kampeerde ik, wanneer je in de hutten slaapt zijn een matje en tent dus niet nodig:
Kampeer- en overnachtingsmateriaal
– Tent: Big Agnes Tiger Wall UL2
– Backpack van 50 liter, ik heb de Osprey Aura AG 50
– Slaapzak, ik heb de RAB Ascent 300
– Slaapmatje, ik heb de Exped Ultra 3R M
– Opblaasbaar kussen
– Backpack liner
– Waterdichte zakken
– Lichtgewicht brander
– Lichtgewicht pan
– Titanium spork
– Lichtgewicht drinkbeker
– Hoofdlampje
– Lichtgewicht handdoek
– Zakmes
– Waterfilter, ik heb de Sawyer Squeeze
Kleding:
– Wandelschoenen, ik liep de laatste keer op de Hoka Challengers
– Wollen ondergoed
– Thermolegging
– Wollen thermo t-shirt en/of hemd
– T-shirt
– Fleecetrui
– Regenjas, ik heb de KEB Eco Shell van Fjällräven
– Regenbroek
– Twee paar sokken, ik heb de toesocks van Injini en deze van Woolpower
– Wandellegging of andere wandelbroek
– Korte broek
– Hutschoenen, bv teenslippers of Crocs
– Muts, buff, handschoenen
Overige:
– Lichtgewicht EHBO set en pijnstillers
– Zonnebrand
– Anti-muggenspul
– Zonnebril
– Opladers
– Powerbank, ik heb deze, die is goed voor genoeg ladingen van je telefoon
– Toiletspullen, (vochtig) toiletpapier
– Ziplocks voor afval
– Emergency blanket
En verder nog:
– Optioneel: Garmin InReach mini 2 (vind ik erg fijn omdat ik alleen loop en geeft een veilig gevoel, lees hier mijn review)
– Wandelstokken, erg handig vooral wanneer het regent
– Zitlap
Routeburn Track transport
Er zijn meerdere maatschappijen die het de Routeburn Track transport in beheer hebben. Vanwege de pandemie zijn er op dit moment grote wijzigingen gaande in Nieuw-Zeeland en verandert het aanbod continue. Ik heb zelf meest recentelijk mijn transport via Info & Track geboekt.
Nieuw-Zeeland voor beginners
Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.
In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.
Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.
Bekijk en bestel het e-book hier.
Regel je Nieuw-Zeeland reis
Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:
- De beste prijzen voor vliegtickets vind je via Skyscanner.
- Overnachtingen zijn het eenvoudigst te boeken via Booking.
- Excursies regel je via GetYourGuide.
- Een auto huren? Dat doe ik steevast via Sunny Cars. Zij kopen het eigen risico al voor je af zodat je zonder zorgen op pad kunt. Bekijk hier de tarieven en beschikbaarheid.
- Liever met de camper op pad? Bekijk hier de tarieven of boek een SpaceShip.
- Bustickets in Nieuw-Zeeland boek je hier.
- Liever met een groepsreis mee? Bekijk hier verschillende actieve groepsreizen!
Verder lezen?
Ik deed, op de Whanganui Track na, inmiddels alle Great Walks of New Zealand. Wil je verder lezen? Dan heb ik blogs over deze tracks en andere mooie wandelroutes in Nieuw-Zeeland
Of bezoek mijn Nieuw-Zeeland startpagina met meer dan 50 artikelen die ik schreef over de vijf verschillende reizen die ik door Nieuw-Zeeland maakte.
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!
7 Comments
Laurens (Rondreis.nl)
Supermooie track! Gelopen in 2008.. good memories (Lake Mackenzie!) 🙂
anto
Ja inderdaad Laurens, zou hem zo nog een keer lopen! 🙂
Linda
Wat een prachtige foto’s! Ik weet het nu zeker, ik wil ook naar Nieuw Zeeland 🙂
anto
vooral doen Linda, Nieuw-Zeeland is fantastisch!
stadswandeling gouda
prachtig! Ben jaloers 😀 heerlijk om te genieten van het natuur en de foto’s zijn echt mooi!
jamey
prachtige foto’s ! Ik geniet mee tijdens het lezen ! Dit is eentje om te onthouden bedankt voor het delen
anto
Dank voor je lieve bericht Jamey!