rondreis noordkaap roadtrip met de eigen auto naar de noorkaap reisverslag
noorwegen

Rondreis Noordkaap: met de eigen auto op roadtrip naar de Noordkaap

Op zoek naar tips voor een rondreis Noordkaap? In dit artikel vertel ik je alles over de roadtrip naar de Noordkaap die ik afgelopen zomer maakte met mijn eigen auto. Dit was al jarenlang een wens van mij, maar op een of andere manier kwam het er nooit van, ondanks dat ik de afgelopen vijf jaar elke zomer minstens een week of 2-3 in het noorden van Europa doorbracht. In de zomer van 2022 verbleef ik voor een periode van bijna drie maanden in het noorden van Zweden en maakte vanuit hier een reis naar de Noordkaap met mijn eigen auto. Ik kampeerde, sliep in cabins en hotels. Ik geef ook tips voor een camperreis naar de Noordkaap en voor een mooie route die Zweden, Noorwegen en Finland combineert dus lees vooral verder voor al mijn tips over dit bijzondere avontuur en het uitgebreide reisverslag van mijn bezoek aan de Noordkaap.
 

Uitzicht Noordkaap Noorwegen
Uitzicht vanaf de Noordkaap
 

Over de Noordkaap

De Noordkaap (Nordkapp) ligt in het uiterste noorden van Noorwegen wordt beschouwd als het noordelijkste puntje van Europa. Feitelijk is dit niet juist, want naast de Noordkaap ligt nog een andere kaap, die het échte noordelijkste punt van het Europese continent vormt. Ik noem de Noordkaap dus liever het noordelijkste met de auto bereikbare punt van Europa.
 
Toch ligt Noordkaap niet op het vasteland van Europa, maar op het eiland Magerøya, dat middels een tunnel van 7 kilometer verbonden is met het vasteland van Noorwegen. Deze tunnel heet de Nordkapptunneln. De weg naar de Noordkaap werd aangelegd in 1965, tot die tijd was was de Noordkaap slechts te voet bereikbaar. In 1999 werd de tunnel aangelegd, voor die tijd moest je met een boot overvaren om bij de Noordkaap te komen.
 

Roadtrip Noordkaap
Onderweg naar de Noordkaap
 

Met de eigen auto naar de Noordkaap

Het idee om naar de Noordkaap te gaan ontstond in het voorjaar van 2022, toen vriendin Sandra opperde om mij op te komen zoeken tijdens de mijn drie maanden durende reis naar het noorden van Zweden. Eerder maakten we samen al een rondreis op IJsland en deden we een winters avontuur in Lapland. Een roadtrip naar de Noordkaap was dus een logische keuze.
 
We pakten de atlas, wegenkaarten en Google Maps erbij en besloten dat het handig zou zijn voor Sandra om naar Kiruna in Zweeds-Lapland te vliegen vanaf Amsterdam en terug vanaf Tromsø. We hebben zes dagen de tijd voor onze roadtrip naar de Noordkaap, maar willen ook graag andere highlights zien in dit deel van Noorwegen. We maken een overzicht van dingen die we graag willen zien en komen tot de conclusie dat we naar de Noordkaap willen, maar ook de wandeling naar Knivskjellodden doen, de naastgelegen kaap die de eigenlijke Noordkaap vormt. Daarnaast leek het ons leuk om naar Treriksröset te gaan, het Drielandenpunt van Noorwegen, Zweden en Finland. Sandra wilde daarnaast ook een middag in Tromsø doorbrengen.
 
Dat het weer onze plannen aardig in de war zou gooien, hadden we niet verwacht. Dat het weer bij de Noordkaap slecht kan zijn wisten we, maar wat ons te wachten zou staan …
 

Zonsondergang bij de Noordkaap rondreis Noordkaap
Zonsondergang bij de Noordkaap
 

Naar de Noordkaap vanuit Kiruna

Nadat Sandra in de middag is geland op de luchthaven van Kiruna, stappen we direct in de auto naar Karesuando, een dorp op de grens van Zweden en Finland. Ons idee is om de eerste nacht ergens te wildkamperen in Zweden of Finland, maar het weer is echt ontzettend slecht en dus besluiten we een eenvoudige cabin te boeken in Finland. Alhoewel ik best wat gewend ben qua accommodaties, was de staat van het huisje waarin wij overnachtten wel erg triest. Ik kan je dit overnachtingsadres dan ook niet echt van harte aanbevelen, maar er waren niet zo veel andere betaalbare opties in de buurt.
 
De volgende ochtend rijden we verder vanuit Karesuando richting het noorden. We volgen eerst de E45 verder noordwaarts, na ongeveer 25 kilometer slaan we rechtsaf de 92 op richting Karasjok en Lakselv, zodat we de route tussen Olderfjord en Alta niet twee keer hoeven te rijden.
 
De route is echt prachtig en halverwege de dag begint het weer zowaar op te klaren en laat een zonnetje zich zo af en toe zien. Bij Lakselv komen we aan bij het Porsangerfjord en vanaf hier begint de schoonheid pas echt. Ik had op zich wel een mooie route verwacht, maar dat het zo spectaculair zou zijn had ik niet durven dromen. Halverwege de dag maken we een korte stop bij Indre Billefjord, waar we een wandeling maken van ongeveer een half uurtje naar de versteende trollen. Omdat het voorlopig toch niet donker wordt, hebben we alle tijd. We merken ook dat er een behoorlijk harde wind staat die ons bijna omver blaast. Maar hé, de zon schijnt, dus het kon heel veel slechter!
 

rondreis noordkaap route
Ons huisje in Karesuando in Finland
rondreis noordkaap met eigen auto
Onderweg naar de Noordkaap
 

Rijden door het noorden van Noorwegen

Van mijn roadtrip naar Senja herinner ik me nog dat rijden door het noorden van Noorwegen niet echt opschiet. Op de voornamelijk rechte E45 in Zweden kan ik de cruise control erop gooien en flink wat kilometers maken op een dag. Dat kan hier in het noorden van Noorwegen zeker niet. Daarnaast zijn er op de route flink wat werkzaamheden die oponthoud veroorzaken.
 
De route naar de Noordkaap is na Lakselv echter prachtig, ik kan er niks anders van maken. De uitzichten over het Porsangerfjord zijn fabelachtig en ik moet af en toe niet vergeten om ook nog op de weg te letten. Zo’n drie uur na het vertrek vanuit Lakselv zijn we bijna bij de Noordkaap. We zijn heel benieuwd wat we gaan aantreffen …
 

Wandeling onderweg naar de Noordkaap
Wandeling onderweg naar de Noordkaap bij Porsangerfjord
 

Aankomst op de Noordkaap

Na een lange dag rijden ligt de Noordkaap voor ons. We moeten door een hefboom en de jongen achter de balie vraagt of naar het museum enzo willen. Nee dank je, we willen alleen maar naar de Noordkaap zelf. En dus mogen we gratis doorrijden. We parkeren de auto en bij het openen van de deur schrik ik me rot: de deur wordt bijna van de auto gerukt, zo hard is de wind.
 
Kortom: storm! De wind die we hier meemaken is niet mals. Sterker nog, ik geloof dat ik maar zelden zo’n enorm harde wind heb meegemaakt. Maar … we zijn er! En beter: er is bijna niemand anders bij de beroemde wereldbol. Het is droog en we hebben uitzicht! Tegelijkertijd moeten we oppassen dat we niet omver geblazen worden. We proberen talloze foto’s te maken en te blijven staan. Het is chaos en blijdschap in één.
 
Nadat we flink zijn afgekoeld lopen we richting het uitzichtpunt ten westen van de Noordkaap. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de Barentszzee en de Noordkaap. De zon staat inmiddels laag en het is vreselijk koud. Morgen gaan we de wandeling naar Knivskellodden te doen, we komen dan wel weer terug voor meer foto’s. Wisten wij toen veel dat het afgeraden werd om de weg op te gaan …
 

Bij de Noordkaap in de zomer
Bij de Noordkaap
 

Overnachten in de buurt van de Noordkaap

Met je camper mag je bij de Noordkaap kamperen. Alhoewel dat een leuk idee is, is dat met deze wind niet te doen. Ook in het verleden hebben veel camperaars hier al een steen door de ruit zien vliegen tijdens dit soort stormen. We besluiten dus maar terug te rijden naar een camping en te kijken of we ergens een cabin kunnen boeken. Uiteindelijk komen we terecht op een leuke camping op een half uur rijden van Noordkaap vandaan: Camping Nordkapp. De cabin is prima en de locatie is prachtig. Onderweg naar de camping worden we getrakteerd op een prachtig ondergaand zonnetje en een regenboog. Ook lopen er rendieren over het terrein. Mooier wordt het niet hoor!
 

Camping Noordkaap
Ons huisje op een half uurtje rijden van de Noordkaap
Camperreis Noordkaap
Regenboog bij de camping
 

Knivskellodden doen of niet?

De volgende ochtend wordt ons al snel duidelijk dat de wandeling naar Knivskellodden hem niet gaat worden, het is veels te gevaarlijk met dit weer. Dan maar de wandeling naar Kirkeporten proberen, vanaf waar je ook een mooi uitzicht op de Noordkaap hebt. Deze route begint in Skarsvåg, maar ook hier is het weer zwaar beroerd. We worden om onze oren geslagen door een slagregen en enorme wind. We besluiten voor de veilig optie te gaan, en dat betekent dat we de Noordkaap gaan verlaten. We hebben gezien waarvoor we gekomen zijn, we hebben de Noordkaap mogen bewonderen en kiezen ervoor een veiligere plek op te zoeken en onze rondreis door het noorden van Noorwegen te vervolgen.
 
De dag erna horen we dat er die dag verschillende campers, auto’s en motoren van de weg naar de Noordkaap geblazen zijn. Het lag dus niet aan ons dat we de wind behoorlijk heftig vonden. We zijn blij met het besluit dat we de Noordkaap hebben verlaten, want zodra we de Nordkapptunneln door zijn, begin het zonnetje weer te schijnen en is de wind verdwenen. Zo snel kan het gaan dus in het hoge noorden van Europa.
 

roadtrip noordkaap rondreis
De volgende dag is het prachtig weer
 

Route rondreis Noordkaap

Vanaf de Noordkaap reden we naar Alta en vanaf hier verder zuidwaarts richting het Drielandenpunt Treriksröset en Tromsø, waar ik Sandra op het vliegtuig naar huis zette. Wij hadden de volgende route voor onze rondreis naar de Noordkaap:
 
Dag 1. Kiruna – Karesuando
Dag 2. Karesuando – Noordkaap
Dag 3. Noordkaap – Alta
Dag 4. Alta – Skibotn
Dag 5. Skibotn – Tromsø via Treriksröset (heen- en terug over de E8)
Dag 6. Vertrek uit Tromsø
 
Vanaf Tromsø maakte ik nog een uitstapje naar Sommarøy, waar mijn auto kapot ging en ik zodoende besloot terug te keren naar Kiruna, om daar mijn Volvo te kunnen repareren. Dit alles leidt uiteindelijk tot een van de meest bijzondere momenten van mijn reis en misschien wel mijn hele leven, namelijk het kamperen onder het Noorderlicht. Zonder deze autopech was het vervolg van mijn reis compleet anders geweest.
 

Uitzicht op de Noordkaap
Uitzicht op de Noordkaap
 

Boek je Noordkaap reis

Ben je enthousiast geworden en staat het maken van een rondreis naar de Noordkaap inmiddels ook op je bucketlist? Wacht dan niet te lang met het boeken van je reis!
 
– Vliegtickets regel je snel en eenvoudig via Skyscanner. Sandra vloog met SAS (Scandinavian Airlines), heen naar Kiruna en terug vanaf Tromsø. Dit kon eenvoudig omdat ik al een auto bij me had, maar moet je een auto huren, dan is het wellicht handiger om heen en terug vanaf dezelfde luchthaven te vliegen, dit kan Kiruna, Tromsø of Rovaniemi in Finland zijn.
 
– Huurauto: deze regel je snel en eenvoudig via Sunny Cars. Wanneer ik met een huurauto reis, boek ik steevast mijn huurauto via hen omdat ze het eigen risico al voor je afkopen, waardoor je ter plekke bij het ophalen van je huurauto geen discussies hoeft te voeren over de aanvullende verzekeringen. Die zijn namelijk niet meer nodig. Bekijk de tarieven en beschikbaarheid van Sunny Cars hier. Een andere website met goede opties is EasyTerra.
 
– Onze overnachtingen boekten we via Booking. We reisden eind augustus, oftewel laagseizoen. We maakten echter wel een fout door ons hotel in Tromsø pas kort voor aankomst te boeken, waardoor de tarieven bizar hoog waren. Wij hebben op de volgende locaties overnacht:
 
– Enontekiö: Lätasenonmajat
– Noordkaap: Nordkapp Camping, een hoteloptie is Scandic Honnigsvåg
– Alta: wildkamperen, bekijk hier de opties voor hotels en cabins
– Skibotn: wildkamperen, bekijk hier de opties voor hotels en cabins
– Tromsø: Ami Hotel
 
Wil je liever een georganiseerde reis? Dat kan natuurlijk ook. De volgende reisorganisaties hebben een rondreis Noordkaap in het programma:
Voigt Travel
Nordic.nl
ANWB Reizen
 
Hieronder vind je enkele voorbeelden van complete autoreis naar de Noordkaap:
Velkommen I Nord, een 15-daagse reis door Noord-Noorwegen
20-daagse rondreis Noordkaap, Lofoten en Lapland
20-daagse rondreis Noordkaap, Lofoten en Zweden
Een 8-daagse Fly & Drive naar de Noordkaap
 
Liever een cruise naar de Noordkaap maken? Dit kan bijvoorbeeld met de Hurtigruten. Bekijk hier de opties en prijzen. Ook Holland America Line heeft een cruise naar de Noordkaap.
 

Uitzicht vanaf de Noordkaap
Uitzicht vanaf de Noordkaap
 

Overige tips voor je reis naar de Noordkaap

– Denk aan de Middernachtzon bij de Noordkaap: oftewel in hoogzomer gaat de zon hier niet onder. Het is heel bijzonder om dit mee te mogen maken. Vanaf begin september kun je, wanneer de KP index goed is en het helder is, het Noorderlicht zien bij de Noordkaap.
– Benzine tanken is het goedkoopst in Zweden, Probeer dus voor je de grens over steekt nog even de tank vol te gooien!
– Het is in Finland een uur later dan in Noorwegen en in Zweden. Handig om te weten als je ergens op een bepaald tijdstip moet zijn en je telefoon automatisch je tijdzone aanpast!
– Het weer op de Noordkaap is op zijn zachtst gezegd onstuimig. Neem dus voor alle soorten weer kleding mee. Ik schreef deze paklijst voor een vakantie in Zweden, die vormt een goede basis voor wat mee te nemen tijdens je roadtrip naar de Noordkaap.
– Met de camper naar de Noordkaap? Gebruik dan de app Park4Night om slaapplekken te zoeken indien je wilt wildkamperen. De weg naar de Noordkaap is smal en bochtig, voor snellere voertuigen is het heel fijn als je als langzame camper sneller verkeer laat passeren.
– Op zoek naar een camping bij de Noordkaap? Wij hebben overnacht op Nordkapp Camping bij Honningsvåg. Bekijk de opties voor campings op de website van ACSI.
 

Nordkapp rondreis Noordkaap met eigen auto
De Noordkaap
 

Reisgidsen en wegenkaarten

Er is niks zo leuk als je reis optimaal voorbereiden vanuit Nederland met reisgidsen en wegenkaarten. De volgende kunnen je behulpzaam zijn bij het plannen van je reis:
ANWB Ontdek Noord-Scandinavië
Reishandboek Zweden, geschreven door mijzelf!
ANWB Camperboek Zweden
ANWB Camperboek Noorwegen
Wegenkaart Noord-Europa
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee voorzien van een flinke dosis reisinspiratie voor je rondreis naar de Noordkaap. Mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een comment achter. Liever verder lezen? Bekijk dan mijn Noorwegen startpagina.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou mogelijk een bescheiden commissie, waarmee ik deze site gratis voor jou in de lucht kan houden!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *