rob roy glacier trail
nieuw-zeeland,  we12hike

Rob Roy Glacier – de mooiste wandeling in Wanaka, Nieuw-Zeeland

Alles wat je wilt weten over de Rob Roy Glacier hike, de mooiste wandeling in Wanaka

Welkom bij mijn uitgebreide blog over de Rob Roy Glacier, de mooiste wandeling in Wanaka, Nieuw-Zeeland. Mocht je hier slechts één dag ter besteding hebben, kies dan absoluut voor deze hike. In dit artikel vertel ik je waarom!
 

Over de Rob Roy Glacier Track

De Rob Roy Glacier Track is zonder twijfel één van de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland. De trail ligt binnen de grenzen van Mount Aspiring National Park, een prachtig natuurpark dat op vele locaties het decor vormde voor de opnames van Lord of the Rings. Dit droomlandschap barst van de ruige bergtoppen bedekt met eeuwige sneeuw, wilde rivieren en diepe kloven. In dit nationale park vind je diverse bekende wandelingen waaronder de meerdaagse Routeburn Track, maar ook onbekende wandelpaden zoals die naar Lake Sylvan bij Queenstown. In de regio rondom Wanaka zijn diverse wandeltochten en de Rob Roy Glacier Walk steekt met stip boven alle andere wandelingen in dit gebied uit. Alhoewel het een relatief populaire wandeling is, komen er lang niet zo veel bezoekers als op de Roys Peak hike, waar je wellicht al eens van hebt gehoord.
 
Het begin van de wandeling vind je op ongeveer een uur rijden buiten Wanaka, bij Raspberry Car Park. De reden dat hier veel minder wandelaars komen is omdat het wat lastiger bereikbaar is dan bijvoorbeeld Roys Peak, maar daarover later meer. De wandeltocht is 10 kilometer retour en kost je zo’n 4 uur, wellicht iets langer wanneer je goed weer hebt en meer foto’s maakt.
 
Rob Roy valley
 

Is de Rob Roy Glacier Track moeilijk?

Deze hike kan iedereen die een redelijke conditie heeft zonder problemen maken. Mocht je van nature geen wandelaar zijn, dan gaat het een heftige paar uur worden, maar het uitzicht is doe dan ook de moeite waard. Wanneer je vermoed dat je het niet helemaal gaat redden tot aan de Rob Roy Glacier Upper Lookout, kun je ook overwegen om tot aan het eerste uitkijk punt te lopen. In totaal stijg je zo’n 450 meter en de classificatie van deze wandeling door Department of Conservation is ‘Walking track: well formed easy walks from a few minutes to a day.’
 

Rob Roy Glacier track weer

Je begeeft je in alpien terrein en dus kun je alle soorten weersomstandigheden verwachten. Ik heb tijdens mijn reizen naar Nieuw-Zeeland aardig wat tijd doorgebracht in Wanaka en omgeving en dus ook alle weertypen meegemaakt. Tijdens mijn meest recente reis was ik zowel in januari als in maart in Wanaka en omgeving en het was warm, koud, droog en nat. Op de dag dat ik de Rob Roy Glacier hike had gepland had ik gelukkig mooi weer, wat eigenlijk wel echt een must is op deze wandeling. In de lokale winter is de kans op lawines groot en is de trail vaak deels afgesloten. Meer informatie vind je op deze website.
 
Mount Aspiring National Park
 

Over de Rob Roy Glacier in Wanaka

De Rob Roy Glacier is een smalle hangende gletsjer op 9 kilometer afstand van Mount Aspiring, de hoogste berg van dit gebied. Hij stroomt het dal in vanaf de 2.644 m. hoge Rob Roy Peak en bungelt als het ware boven het dal vanaf een klif op 1.500 meter hoogte. Vanwege de opwarming van de aarde wordt de Rob Roy Glacier de laatste jaren helaas steeds kleiner, bezoek hem dus zeker nu het nog kan!
 
Rob Roy glacier track guide
 

Roy Roy Glacier hike – mijn ervaring

Voordat ik verder ga met de praktische tips voor deze hike en hoe je van Wanaka bij Rob Roy Glacier komt, vertel ik je eerst nog iets over mijn ervaring tijdens de wandeling.
 
‘De rit naar Rob Roy Glacier is prachtig en vriendin Marieke en ik nemen en ruim de tijd voor. We moeten met de auto meerdere riviertjes doorsteken en alhoewel ik een auto heb gekocht en die dus van mijzelf is, heb ik er niet het volle vertrouwen in dat de Toyota Corolla het gaat redden. Nadat we een aantal kleine riviertjes zijn doorgestoken, zien we een groot aantal auto’s geparkeerd staan langs de kant van de weg. Vanaf hier worden de rivieren dieper en breder en daarom hebben veel wandelaars besloten hun auto hier achter de laten en de resterende kilometers naar de trailhead te voet af te leggen.
 
We moeten dus nog een aantal kilometer te voet langs de weg overbruggen en ook een aantal rivieren te voet oversteken. De ene keer kunnen we van steen naar steen springen, de andere keer moeten we gewoon te voet oversteken en krijgen we natte voeten. Uiteindelijk bereiken we de trailhead bij Raspberry Creek parking area en hier zien we toch nog talloze auto’s staan. En een pickup van de sleepdienst, want niet elke auto kon de laatste paar doorsteken handelen.
 


 
Rob Roy Glacier hike wanaka
 

Rob Roy Valley in

Nadat we een flinke lading water hebben gedronken en zonnebrand op hebben gesmeerd, is het tijd om aan de daadwerkelijke wandeling te beginnen. Het eerste deel is relatief vlak en nadat we over een grote hangbrug de West Matukituki River zijn over gestoken, begint er een gestage klim langs de Rob Roy Stream. Het bos is dens hier en het pad loopt flink omhoog. Af en toe stoppen we even om water te drinken aangezien het een warme dag is vandaag. Na ongeveer een uur bereiken we het eerste uitzichtpunt. Vanaf hier kun je door de bomen heen een eerste blik werpen op Rob Roy Glacier.
 
Loop vanaf hier absoluut verder want het wordt alleen nog maar mooier! Het pad wordt ook rotsachtiger (trek dus zeker je wandelschoenen aan!) en je betreedt vanaf nu alpien terrein met ditto vegetatie. Uiteindelijk bereiken we de boomgrens en niet veel later staan we in open terrein vanaf waar we Rob Roy Glacier van dichtbij kunnen bekijken. Vanaf de Rob Roy Glacier Upper Lookout maken we foto’s eten we een snack en genieten we van het prachtige uitzicht. Wát een bijzondere plek!
 
Op de weg terug hebben we eigenlijk geen zin om weer helemaal vanaf de trailhead naar de auto terug te lopen. We steken onze duim omhoog bij de eerste de beste auto die langs rijdt en de auto stop direct. We mogen achterin de pickup van een Nieuw-Zeelandse familie meerijden tot aan onze auto.’
 
Tip: wanneer de zon schijnt en je mooie foto’s wilt maken, kun je het beste vroeg in de ochtend gaan. Wij liepen ‘s middags en hadden hierdoor sterk tegenlicht, was het lastig maakte om goede foto’s te schieten.
 
Rob Roy Glacier first lookout

Rob Roy Glacier hike NZ

Rob Roy Glacier hike
 

Wanaka naar Rob Roy Glacier – zo doe je dit

Zoals ik al eerder vertelde is het een beetje tricky om bij de trailhead te komen. Hierdoor komen er (yess!) stukken minder bezoekers bij Rob Roy Glacier dan je zou verwachten. De belangrijkste reden hiervoor is dat de route de vallei in onverhard is en veel huurauto’s hiervoor niet verzekerd zijn (die van jou waarschijnlijk ook niet trouwens). De laatste 10 kilometer kun je beter echt alleen met goed weer doen omdat de rivieren anders niet door te steken zijn. De dag voor onze hike had het geregend, waardoor het op een zonnige dag ook nog best lastig was om de rivieren door te steken.
 
Zoals gezegd zijn de meeste huurauto’s niet verzekerd voor rijden op onverharde wegen en rivierdoorsteken. Wees je hiervan bewust op het moment dat je aan de route begint want de kosten om je weg te slepen zijn ongelofelijk hoog. Daarnaast kun je je auto verdrinken en dan ben je nog verder van huis.
 
Indien je net als ons niet helemaal tot het einde kunt/wilt rijden, is het een optie om een shuttle vanuit Wanaka te nemen. Ik heb zelf dus wel gereden maar dan niet tot het einde en kan daarom geen shuttledienst uit eigen ervaring aanbevelen. Hier vind je de beste opties en mogelijkheden.
 
Je doet er verstandig aan om voor je gaat even op bezoek te gaan bij het kantoor van Department of Conservation in Wanaka, zij kunnen je over de staat van de weg vertellen en of de trail al dan niet geopend is. Met Eco Wanaka Adventures kun je eventueel een volledig verzorgde tour incl. gids boeken.
 
Road to Rob Roy Glacier
 

Rob Roy Glacier Track of Roys Peak Track

Het antwoord is makkelijk: kies voor Rob Roy Glacier. Ik vond Roys Peak echt niet de moeite waard, veel te druk en lang niet zo mooi. Mijn uitgebreide blog over Roys Peak vind je hier.
 

Roys Peak Track
Roys Peak Track
 

Rob Roy Glacier kaart

Je hebt voor deze wandeling geen wandelkaart nodig aangezien de route onmiskenbaar goed gemarkeerd is. Indien je toch een idee wilt hebben van het gebied waarin je loopt, kun je deze brochure downloaden van Department of Conservation met daarin een simpele overzichtskaart van het gebied.
 

Waar te overnachten in Wanaka

Ik bezocht Wanaka meermaals en kan je wat leuke plekken om te overnachten aanbevelen uit eigen ervaring. Een leuk en kleinschalig hostel is Mountain View Backpackers (great and cosy!). Indien je wat meer van drukte houdt, kun je overnachten in BASE Wanaka maar dit is meer een party hostel
 
Wanneer je met een tent of camper reist, verblijf je het beste op at Top 10 Wanaka op loopafstand van het centrum van Wanaka. Rustzoekers gaan ook zeker genieten van Lake Outlet , deze ligt buiten Wanaka prachtig aan het meer.
 
Boekingen zijn een must voor Wanaka en omgeving. Op deze site vind je de huidige prijzen en beschikbaarheid.
 
Rob Roy Glacier hike wanaka
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb je het met veel plezier gelezen. Mochten er nog vragen zijn, laat het me dan gerust weten. In dit artikel staan affiliate links. Indien je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *