roadtrip in de waitakere ranges
nieuw-zeeland,  we12inspire

Kauri bomen en zwarte stranden in de Waitakere Ranges

Ken jij de Waitakere Ranges in Nieuw-Zeeland al? Dit bijzondere natuurgebied net buiten Auckland is een heerlijke stop voordat je écht aan je roadtrip gaat beginnen. Ik bezocht de Waitakere Ranges meermaals en in dit artikel vind je mijn reisverslag uit 2018, inclusief tips voor je bezoek aan zowel de Waitakere Ranges als Piha Beach. Onderaan de blog vind je nog wat handige tips voor als je zelf op roadtrip wilt. Veel leesplezier!

Deze blog verscheen voor het eerst in 2018 en werd geupdate in 2023

roadtrip in de waitakere ranges
Het Waitakere Ranges Park bij Arataki

Het Waitakere Ranges Regional Park ligt op slechts 40 minuten rijden van het centrum van Auckland vandaan. Heel bijzonder want Auckland is bepaald geen kleine stad, maar je staat dus echt binnen no-time middenin de natuur. Nouja, in mijn geval niet echt no-time want ik reed dus voor het eerst in mijn eentje door de stad. Aan de linkerkant van de weg, met ook mijn schakel-unit aan de linkerkant, was het best even wennen. Toen mijn benzinelampje ook nog eens begon te branden en ik geen idee meer had waar ik was, raakte ik een klein beetje in paniek. Gelukkig bood Google Maps uitkomst en niet veel later was ik met een volle tank en een latte in mijn cupholder op weg naar de Waitakere Ranges en Piha Beach.

Een stop bij Piha Beach

Omdat ik niet heel vroeg was, besloot ik die dag een tweetal stops te maken: Piha Beach en Arataki, het bezoekerscentrum van de Waitakere Ranges. Ik begon aan mijn roadtrip in de Waitakere Ranges vanuit hartje Auckland waar het een regenachtige ochtend was. Toen in echter in de buurt van Piha Beach aan kwam, klaarde het langzaam maar zeker op en verscheen er zowaar een zonnetje. Al snel na het verlaten van de stad veranderde de tweebaansweg in een smalle en bochtige route de heuvels in. Ineens lag Piha Beach beneden mij en in een minuut of vijf daalde ik met mijn auto Red af naar het strand.
 
Omdat het oudjaarsdag was, was het vrij druk op het strand, voornamelijk met surfers want Piha Beach is dé plek voor surfers uit Auckland en omgeving. Ik bracht enkele uren op het zwarte strand van Piha Beach door, struinde met mijn blote voeten door het zand en fotografeerde rotsformaties. In het dorp Piha zelf is niet zo veel te zien en dus stapte ik halverwege de dag weer in de auto en reed ik naar Arataki aan de ‘Auckland-zijde’ van het Waitakere Ranges Park.

roadtrip in de waitakere ranges  piha beach nieuw-zeeland
Piha Beach
roadtrip in de waitakere ranges  piha beach nieuw-zeeland
Het prachtige Piha Beach
roadtrip in de waitakere ranges  piha beach nieuw-zeeland
Voetsporen in het vulkanische zand
het prachtige piha beach
Het einde van het strand
roadtrip in de waitakere ranges  piha beach nieuw-zeeland
Een van de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland?
Mijn bezoek aan Arataki

Dit deel van de Waitakere Ranges wordt bedekt voor een prachtig groen woud waar de kauri bomen te vinden zijn. Deze bomen komen door grootschalige boskap alleen nog voor op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en verminderen snel in aantal vanwege de kauri dieback disease die zicht razendsnel door het gebied verspreidt. Het is daarom van groot belang je schoenen schoon te maken voordat je de wandelpaden betreedt.
 
Nadat ik een wandelkaartje had opgehaald bij het bezoekerscentrum in Arataki bezocht ik enkele uitzichtpunten en boardwalks. Heel in de verte kon ik downtown Auckland zelfs zien liggen. Daarna was het tijd voor een picknick. Er staan talloze picknickbankjes en daar had ik al op gerekend, wat dat betreft zijn de voorzieningen voor toeristen in Nieuw-Zeeland fantastisch.
 

roadtrip in de waitakere ranges
Een schilderachtig geheel
roadtrip in de waitakere ranges
Uitzicht richting de stad
roadtrip in de waitakere ranges
Zie je Auckland liggen?

Wandelen in de Waitakere Ranges

Terwijl ik van een boterham met pindakaas genoot besloot ik de meest populaire trail te lopen, de 1.6 kilometer lange Arataki Nature Trail. Veel van de wandelpaden zijn wegens de kauri disease gesloten maar dit leek me een goede keuze. Het pad is breed en simpel en laat me kennismaken met het prachtige groene landschap van het Noordereiland.

Onderweg staan diverse panelen met uitleg en zag ik natuurlijk de kauri bomen, die soms wel 800 jaar nodig hebben om te volgroeien. Ook liep ik hier tussen talloze varens en hier ontstond ook het idee van mijn varen-tattoo. Na een dik uur op de trail kwam ik weer bij de auto en is het tijd om terug te keren naar Auckland. Vanwege oudjaarsdag gaan de winkels vroeg dicht en omdat ik de stad morgen verlaat moest ik nog wat inkopen doen voor de daarop volgende dagen.

kauri boom in de waitakere ranges
Een van de kauri’s in de Waitakere Ranges
roadtrip in de waitakere ranges  kauri tree new zealand
Wat een reus!
roadtrip in de waitakere ranges
Een prachtige bron van inspiratie
Terug naar Auckland

Vanaf Arataki was het niet ver terug naar de bewoonde wereld. Binnen enkele minuten bereikte ik de stadsgrenzen weer en was mijn eerste roadtrip van mijn Nieuw-Zeeland avontuur. Een roadtrip in de Waitakere Ranges is een ontzettend leuke uitstap vanuit Auckland. Het gebied is niet per openbaar vervoer bereikbaar dus een auto is noodzakelijk. Benieuwd? Ik maakte ook nog een kort filmpje van mijn roadtrip in de Waitakere Ranges en bezoek aan Piha Beach:
 

Tips voor je bezoek aan de Waitakere Ranges
  • De Waitakere Ranges zijn niet met het openbaar vervoer bereikbaar helaas.
  • Heb je geen eigen auto? Niet getreurd, kun je mee met een georganiseerde excursie vanuit Auckland.
  • Neem voldoende eten en drinken mee, er is weinig verkrijgbaar onderweg.
  • In 2023 zijn er verschillende natuurrampen geweest ten westen van Auckland, hierdoor zijn mogelijk niet alle bezienswaardigheden in de Waitakere Ranges te bezoeken en/of niet alle wandelpaden geopend.
  • Ook leuk om te doen vanuit Auckland: een bezoek aan Rangitoto Island.

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit inspiratieblog over de Waitakere Ranges nuttig en heeft het je vragen beantwoord. Wil je meer lezen over Nieuw-Zeeland, bezoek dan ook zeker mijn website NieuwZeelandInfo met nog meer inspiratie.

Of bestel mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland:

Reishandboek Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland? In het najaar van 2022 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Nieuw-Zeeland, dat ik schreef naar aanleiding van de vier uitgebreide rondreizen die ik maakte door dit fascinerende land.

In dit boek heb ik niet alleen alle praktische en toeristische informatie gebundeld, maar ook veel aandacht besteed aan persoonlijke ervaringen en leuke wandelroutes.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Verder lezen over Nieuw-Zeeland? Ga dan naar mijn Nieuw-Zeeland startpagina voor al mijn tips, favoriete plekken en meer!

In dit blog staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet en/of een reservering maakt, ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *