roadtrip ijsland
ijsland

Roadtrip IJsland: tips, route en kosten

Ben je van plan om een roadtrip op IJsland te maken? Goede keuze! Want alhoewel je op IJsland ook prima met het openbaar vervoer kunt reizen, is een huurauto eigenlijk onmisbaar indien je écht het meeste uit je IJsland reis wilt halen. Ik bezocht IJsland het afgelopen decennium maar liefst tien (!) keer en deed talloze roadtrips, zowel met een huurauto als met het openbaar vervoer en in de zomer en in de winter. In dit artikel verzamelde ik tien jaar lang aan tips, ervaringen en inspiratie. Veel leesplezier!
 

roadtrip ijsland
Roadtrip IJsland: een topidee!
 

Roadtrip IJsland: know before you go!

Een roadtrip IJsland is altijd een goed idee. Of je nu vier dagen of vier weken tot je beschikking hebt, op IJsland hoef je je nooit te vervelen. Alhoewel je op IJsland zonder problemen met een huurauto kunt reizen, is het wel handig om vooraf met een aantal dingen rekening te houden.
 
Zo is IJsland gedurende de afgelopen jaren ontzettend in populariteit toegenomen als toeristenbestemming. Dit zorgt ervoor dat accommodaties vaak al ver van tevoren volgeboekt zijn en dat je op veel plekken niet de toeristische voorzieningen mag verwachten die ze op andere bestemmingen in Scandinavië hebben. Zo zijn er onderweg bijvoorbeeld weinig toiletten en zijn parkeerplaatsen niet overal ruim genoeg voor grote aantallen auto’s. Ga je naar een toeristische plek en reis je in het hoogseizoen (juli en augustus) dan is het slim om zo vroeg mogelijk op pad te gaan en de drukke plekken op het midden van de dag te vermijden.
 

midzomernachtzon ijsland roadtrip
De midzomernachtzon op IJsland
 

IJsland per huurauto

Er zijn talloze autoverhuurders op IJsland, maar de kwaliteit is soms twijfelachtig omdat de verhuurmaatschappijen de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond zijn geschoten. De meeste verhuurders hebben een kantoor op Keflavík Airport, de internationale luchthaven. Dit is waar de meeste mensen hun reis beginnen en dus niet op de domestic luchthaven van Reykjavík. Indien je niet direct aan je roadtrip op IJsland begint maar eerst nog een paar dagen in Reykjavík verblijft, is het wellicht de moeite om de Flybus te nemen van Keflavík naar de stad en de huurauto bij het stadskantoor op te halen. Ik huur mijn auto eigenlijk altijd via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico voor je afkopen en je op die manier ter plekke geen gedoe hebt met verzekeringen. Wil je een budget auto huren, vergelijk dan de tarieven op Booking.
 
Mijn uitgebreide blog met tips voor het huren van een auto op IJsland vind je hier
 

winter op IJsland roadtrip
Onze huurauto bij Skaftafell Nationaal Park
 

Autorijden op IJsland

Het is relatief eenvoudig om auto te rijden op IJsland. Rond het gehele eiland (met uitzondering van de Westfjorden) loop de ringweg, oftewel ring road nummer 1. Deze weg is overal verhard en heeft eenbaanswegen. Daarnaast zijn er diverse zijwegen. De ringweg is normaal gesproken in prima staat. Omdat er tegenwoordig ook veel campers op IJsland zijn, is het wel handig om er rekening mee te houden dat je mogelijk oponthoud oploopt, omdat campers nu eenmaal langzamer zijn dan auto’s. Daarnaast gebruiken fietsers ook deze weg.
 
De verkeersregels zijn vergelijkbaar met die in Nederland, de verhuurder geeft je een boekje mee met de regels. Met een huurauto op onverharde wegen (F-wegen) rijden is alleen toegestaan indien je een 4WD huurt. Deze wegen voeren je door het binnenland en zijn normaal gesproken alleen in de zomermaanden (juli en augustus) geopend. Rivierdoorsteken komen soms voor op deze wegen en schade die hierdoor ontstaat is nooit meeverzekerd op je verzekering. De ringweg is het hele jaar open, met uitzondering van afsluiting door weersomstandigheden. Mocht je twijfelen over het weer, informeer dan altijd bij je accommodatie of de dichtstbijzijnde benzinepomp naar de staat van de weg.
 

Is een auto huren op IJsland veilig?
Onverharde wegen staan altijd goed aangegeven
 

Roadtrip IJsland in de zomer

Wil je in de zomer een IJsland roadtrip maken, dan zijn alle wegen geopend en de meeste bestemmingen goed bereikbaar. Het voordeel van in de zomer reizen is dat het, vooral aan het begin van de zomer, 24 uur per dag licht is en je op die manier hele lange dagen kunt maken. Zo bezocht ik ooit eens de Gulfoss waterval middenin de nacht, dat was heel bijzonder. ‘s Nachts is het bovendien een stuk rustiger op de weg. In de zomer staan op sommige plekken de bloemen in de bermen volop in bloei, wat het extra bijzonder maakt.
 

gletsjers op ijsland
Gletsjers van de Vatnajökull
 

Roadtrip IJsland in de winter

Wil je in de winter naar IJsland, dan is het handig om te weten dat de binnenlandwegen gesloten zijn. De ringweg is over het algemeen wel gewoon geopend. Alhoewel je wellicht anders zou verwachten, is het mogelijk dat er niet eens sneeuw ligt in de winter. In de winter zijn banden met spijkers verplicht, de meeste gerenommeerde verhuurmaatschappijen hebben deze in de winter standaard in het assortiment. Houd er wel rekening mee dat in de winter de dagen kort zijn en er op parkeerplaatsen veel ijsvorming kan zijn. Een set met micro-spikes is daarom altijd handig om mee te nemen! Meer weten over IJsland in de winter? Check dan dit artikel.
 

auto huren ijsland
Onze huurauto in de winter
 

Roadtrip IJsland route

De route die je kunt afleggen is uiteraard geheel verschillend en afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt. Heb je een week of minder, dan zou ik ervoor kiezen om alleen de zuidkust te bezoeken en dit eventueel uit te breiden met een uitstapje naar het schiereiland Snæfellsnes. Alhoewel je prima het hele rondje over de ringweg in één week kunt afleggen, betekent dit wel dat je vooral heel veel in de auto zit en weinig tijd hebt voor het bezoeken van bezienswaardigheden. Heb je een week, dan kan ik je de volgende route aanbevelen:
 
dag 1. vlucht naar Keflavík, ophalen huurauto en rit naar Rekjavík
dag 2. vrije dag in Reykjavík of bezoek aan Snæfellsnes
dag 3. bezoek de Golden Circle en Thingvellír
dag 4. rit langs de zuidkust naar Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell
dag 5. bezoek aan Skaftafell en Jökulsárlón ijsbergenmeer
dag 6. lange rit terug naar Reykjavík
dag 7. inleveren huurauto en vlucht naar huis
 
Dit kun je eventueel nog uitbreiden met een bezoek aan de vulkanische Westman Eilanden. Bezienswaardigheden die je op deze route al bezoekt of optioneel kunt bezoeken zijn onder meer de Reykjadalur Hot Springs, het vliegtuigwrak en de ijsbergenmeren van Jökusárlón en Fjallsárlón. Een gletsjerwandeling is ook eenvoudig toe te voegen. Ben je benieuwd naar het programma van mijn roadtrip van 4 dagen op IJsland? Lees dan hier mijn artikel over deze trip!
 
Heb je minimaal tien dagen of langer de tijd, dan loont het de moeite om een volledig rondje te rijden, maar ook dan is het flink doorrijden. In het noorden kun je dan bijvoorbeeld walvissen kijken bij Húsavík en naar het vulkanische Mývatn gaan. Wil je het binnenland in om naar bijvoorbeeld Landmannalaugar of Thórsmörk te gaan, dan kun je dit met een speciale 4WD doen (rivierdoorsteken dus niet meeverzekerd) of met de bus vanuit Reykjavík met Reykjavík Excursions.
 

roadtrip ijsland de bijzondere westman eilanden
De bijzondere Westman Eilanden
 

Roadtrip IJsland: de kosten

Je kunt je roadtrip op IJsland zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Het is echter nadrukkelijk geen goedkope bestemming dus reken indien je een auto wilt huren en wilt overnachten in eenvoudige hotels minimaal op 100 euro per dag. Dit is uiteraard afhankelijk van in welk seizoen je reist en het moment van boeken: hoe eerder je boekt, hoe voordeliger het vaak is. Daarnaast is buiten het hoogseizoen reizen vaak aanzienlijk goedkoper, maar er zijn dan ook wel dingen gesloten. Hier komen dan nog kosten bij voor benzine, maaltijden en eventuele andere uitgaven. Voor de meeste bezienswaardigheden hoef je geen toegangsprijs te betalen, echter verandert dit wel steeds meer dus mogelijk is dit anders wanneer je eenmaal op IJsland bent. Zo geldt er op dit moment voor Thingvellir al een toegangsprijs. De bedragen zijn echter beperkt en worden gebruikt om de voorzieningen voor toeristen verder uit te breiden en te verbeteren. Wil je besparen, koop je eten dan bij een benzinepomp of een supermarkt en vermijd de restaurants bij de bezienswaardigheden.
 

roadtrip Ijsland in de zomer
IJsland in de zomer
 

Ook nog handig om te weten

Vergeet niet om steeds op tijd bij te tanken, er zijn niet superveel benzinestations langs de route en zo voorkom je dat je met een lege tank komt te staan. De afstanden zijn in werkelijkheid soms groter dan ze op de kaart lijken. Een navigatie heb je over het algemeen niet per se nodig, maar kan handig zijn voor het inschatten van je reistijd. Tegenwoordig is er op IJsland bijna overal 4G internet beschikbaar en de meeste benzinepompen en restaurants hebben gratis wifi, dus je kunt meestal ook een app op je mobiele telefoon gebruiken. Neem daarnaast een autolader mee en eventueel een AUX kabel om je telefoon te verbinden en muziek te kunnen luisteren. Houd tenslotte bij het uitstappen van je auto altijd je portier stevig vast, je zou niet de eerste toerist zijn waarbij de portier van de auto wordt getrokken door de wind. En ja, die wind is er altijd. Bereid je vast voor …
 

roadtrip ijsland roadtrip navigatie huren
Een navigatie is handig maar niet noodzakelijk
 

Boek je roadtrip IJsland hier of regel het zelf

Zelf boeken of via een organisatie? Dat laat ik volledig aan jou over. Meestal boek ik zelf alles los aangezien dat vaak goedkoper is. Kost dit je teveel tijd en geef je het boeken van je reis liever uit handen? Kijk dan eens op de website van SNP Natuurreizen of TUI voor volledige pakketreizen.
 
Wil je het zelf helemaal boeken? Dan raad ik je in ieder geval aan om alles (ruim) van tevoren vast te leggen aangezien zoals gezegd veel accommodaties al tijdig volgeboekt zijn. In dit artikel lees je mijn overnachtingstips voor Reykjavík. De reserveringen maak ik altijd bij Booking.com – zij hebben meestal de voordeligste tarieven en een ruim aanbod. Tip: kies voor de optie waarbij je tot kort voor vertrek gratis kunt annuleren. Een huurauto regel je bij Sunny Cars en je ticket boek je het voordeligst bij Skyscanner.
 
Wat moet er verder nog mee tijdens je roadtrip op IJsland? Een reisgids en wegenkaart zijn onmisbaar. Daarnaast maakte ik twee handige overzichten met paklijsten: eentje voor de zomer en eentje voor de winter.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee van een flinke dosis inspiratie voorzien en heb je nu al zin in je avontuur op IJsland. Mocht je nog op- en/of aanmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter of stuur me een berichtje. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 
Wil je verder lezen? Ga dan naar de IJsland startpagina voor alle reistips, verhalen, video’s en meer informatie over rondreizen op IJsland.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *