Reykjadalur Hot Springs
ijsland,  we12hike

Bezoek de Reykjadalur Hot Springs op IJsland

Bezoek de Reykjadalur Hot Springs op IJsland

Er gaan tegenwoordig nog al wat mensen naar IJsland en meestal bezoeken ze dan de Golden Circle en omgeving. Wat uiteraard volkomen logisch is want hoe je het ook wendt of keert, de natuurpracht die je hier gepresenteerd wordt mag je gewoon niet missen. De geisers en watervallen van de Golden Circle verdienen dus ook alle aandacht die ze krijgen. Toch zijn er een aantal leuke wat minder bekende plekken niet al te ver van Reykjavík vandaan die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De Reykjadalur Hot Springs is er daar eentje van. En … tevens een prima gratis alternatief voor de Blue Lagoon die tegenwoordig ontzettend duur geworden is. De Reykjadalur hike is daarnaast ook prachtig en laat je een uniek stukje IJsland zien.
 


 
[Dit artikel verscheen voor het eerst in 2014 en werd geupdate in april 2019 na mijn meest recente bezoek aan IJsland begin dit jaar. Veel leesplezier!]  

Drie keer de Reykjadalur hike

De afgelopen jaren reisde ik maar liefst tien keer naar IJsland en dus kan ik je er behoorlijk wat over vertellen. Mijn eerste bezoek aan de Reykjadalur Hot Spring vond plaats in de zomer van 2011 nadat ik de Laugavegur hike had gemaakt. Mijn IJslandse vriendin Birna stelde voor om Reykjadalur te bezoeken aangezien het toentertijd één van haar favoriete onbekende plekken op IJsland was. We hadden de warme stroom volledig voor onszelf, de paden waren nog onaangetast en er waren geen bruggen om de rivieren over te steken.
 

Reykjadalur Hot Springs Iceland
Reykjadalur Hot Springs hike in 2011
 

Reykjadalur Hot Springs in de winter

Mijn volgende bezoek aan Reykjadalur was tijdens een werkreis naar IJsland in de winter van 2012. Ik bezocht de hete stroom terwijl het landschap werd bedekt door een witte poederlaag en opnieuw genoot ik er enorm van. De wandeltocht maakte ik toen met een gids, super handig want je vond destijds nog nergens waarschuwingsbordjes en moest enorm goed opletten om niet zomaar in een hete stroom te stappen. Het zag er toen als volgt uit:
 

Reykjadalur in winter
Reykjadalur in winter
 

Reykjadalur Hot Springs in 2019

Aangezien mijn laatste trip naar de Reykjadalur Hot Springs dus alweer zeven jaar geleden plaatsvond, werd het de hoogste tijd om nog eens terug te gaan. Ik twijfelde wel even want ik had al vernomen dat het inmiddels meer naamsbekendheid heeft gekregen en dat er allerlei voorzieningen waren aangelegd. Na wat wikken en wegen besloot ik om toch te gaan, aangezien ik eigenlijk toch wel graag met eigen ogen wilde zien en ervaren of en hoe het veranderd was de laatste jaren.
 
En raad eens? Ik vond het nog steeds een super fijne plek! Het weer was relatief goed de dag dat we er heen gingen en aangezien het in de winter was, was het lang niet zo druk als we verwacht hadden.
 
Reykjadalur Hot Springs in winter

Reykjadalur Hot Springs
 

Over de Reykjadalur Hot Springs hike

Reykjadalur betekent rookvallei (Reykja = rook en dalur = vallei) en je vindt dan ook overal warme bronnen en borrelende modderpoelen. Dit maakt het een interessant gebied om te bezoeken maar let op: een hete stroom in stappen waar een bordje ‘dangerous’ of ‘do not enter’ staat is geen goed idee. De trail is duidelijk gemarkeerd en het wordt sterk afgeraden om het pad te verlaten, voor je eigen veiligheid.
 
De wandeltocht naar Reykjadalur is zo’n vier kilometer enkele reis en bijna alleen maar omhoog. Hierdoor is het geen geschikte wandeltocht voor mensen die slecht ter been zijn of geen wandelschoenen hebben. Gympies zijn geen optie want je moet regelmatig een stroom oversteken. Daarnaast is het vaak drassig en modderig, afhankelijk van de regenval. Het is echter geen technische of moeilijke trail. In de winter kan er overigens wel een lading sneeuw liggen en in dit geval is het nuttig om kleine stijgijzers mee te nemen aangezien het pad niet sneeuwvrij wordt gemaakt.
 
Na ongeveer anderhalf uur kom je bij het deel van Reykjadalur waar je een bord aantreft met de opmerking dat het veilig is om hier te badderen. Hoe verder je de boardwalk volgt, hoe warmer het water wordt. Er zijn geen kleedruimtes maar wel enkele schuttingen waar achter je je kunt verkleden. Je hebt echter weinig privacy dus indien je hierop gesteld bent is het slim om je badkleding vast onder je wandelkleding aan te doen.
 
De wandeling terug gaat over hetzelfde pad, alleen sta je waarschijnlijk binnen een uur weer bij de parkeerplaats aangezien je nu bijna alleen maar naar beneden hoeft te lopen. Bij de parkeerplaats is een kleine koffieshop maar die was gesloten ten tijden van ons bezoek, wellicht aangezien het midden in de winter was.
 
Reykjadalur Iceland


 

Hoe kom je bij de Reykjadalur Hot Spring

De Reykjadalur hot spring ligt net buiten het dorp Hveragerði op ongeveer 45 minuten rijden ten oosten van Reykjavík. Neem bij de eerste rotonde in het dorp de afslag naar links en rijd vanaf hier alsmaar rechtdoor, je komt dan vanzelf bordjes tegen. Bij de Reykjadalur trailhead vind je een kleine parkeerplaats, mocht die vol zijn dan parkeer je de auto gewoon (netjes!) langs de weg.
 

Reykjadalur Hot Springs kaart

Je hebt geen wandelkaart nodig van dit gebied als je alleen de wandeling zoals omschreven maakt. De Reykjadalur Hot Springs liggen in het Hengill gebergte, wandelkaarten voor het gehele gebied kun je het beste kopen bij een benzinepomp of toeristenwinkel. Bij de trailhead vind je een bord met een grote wandelkaart, wanneer je hier een foto van maakt heb je voldoende om tot de stroom te navigeren. Wil je verder wandelen, dan is een wandelkaart een aanrader
 
Reykjadalur trailhead Reykjadalur map

Reykjadalur trailhead Reykjadalur map

Reykjadalur trailhead Reykjadalur map
 

Wat neem je mee op de Reykjadalur Valley Hot Springs hike?

Je hebt niet zo veel nodig, maar neem in ieder geval een regenjas, wandelschoenen, zwemkleding en een lichtgewicht handdoek mee. Daarnaast flink wat water om weer te hydrateren na je badsessie en eventueel slippers, een camera en wat snacks voor onderweg.
 
Let op: het IJslandse weer is niet te voorspellen en kan zonder waarschuwing omslaan. Toen wij de hike maakten, was het zonnig toen we begonnen. Eenmaal bij de hot spring aangekomen sneeuwde het lichtjes en op de terugweg kregen we te maken met de beruchte horizontale IJslandse regen. We zagen een stel omhoog lopen met alleen een wollen trui en gympies, dus zonder hiking schoenen en een regenjas. Geen aanrader! De IJslandse Search & Rescue is een vrijwilligersorganisatie en moet jaarlijks toeristen komen redden omdat ze niet met de juiste uitrusting op pad gingen. Word niet één van deze toeristen en ga dus goed voorbereid op pad!
 
Lees ook: zo blijf je warm op IJsland in de winter
 
Reykjadalur Hot Spring
 

Reykjadalur hotel opties

Op zoek naar een hotel in de buurt van Reykajdalur? Je kunt dan het beste kiezen voor een verblijf in Hveragerði. Ik verbleef in Hjardarból Guesthouse, een kleinschalige boerderij die door een lokale familie gerund wordt. Het ontbijt was heerlijk, de kamers comfortabel en we mochten gratis gebruik maken van de hot pots. Andere hotels die ik je kan aanbevelen maar dan in Reykjavík vind je hier.
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over de Reykjadalur Hot Springs op IJsland nuttig en heb ik je ervan overtuigd dat een bezoek de moeite waard is. Dit artikel bevat affiliate links, wanneer je via één van deze links een reservering maakt of een aankoop doet, ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *