
MSR Hubba Hubba NX review: – trekkerstent voor 2 personen
Wie ons al een tijdje volgt en trektocht reviews leest, weet dat we al jaren een Nordisk trekkerstent voor twee personen meenemen op onze tochten. Vooral in Scandinavië voldoet die prima, wanneer we kamperen in het Arctisch gebied. Het nadeel van deze tent is echter: hij is zwaar. Ruim, maar zwaar. Tijdens onze meest recente reis naar Zweden besloten we daarom onze nieuwe aanwinst mee te nemen: de MSR Hubba Hubba NX 2 – een lichtgewicht trekkerstent voor 2 personen. Bij deze onze uitgebreide review!
De populaire MSR Hubba Hubba NX 2 trekkerstent
De MSR Hubba Hubba NX 2 trekkerstent voor 2 personen is waarschijnlijk een van de meest populaire tentjes van dit moment. Niet alleen zagen wij hem op heel veel plekken, ook hebben diverse personen om ons heen deze tent. Omdat de Nordisk te groot is voor één persoon, kwam mijn vriend na lang onderzoek doen ook bij de MSR Hubba Hubba NX 2 trekkerstent uit. Zijn vader blijkt hem ook te hebben en na deze onderworpen te hebben aan een uitgebreid onderzoek werd de knoop doorgehakt: we bestellen hem op internet bij Bever.
Een eerste indruk (en voorgeschiedenis)
De eerste indruk was: klein maar fijn. Klein als in licht (1.720 gram) én letterlijk klein. Want in onze Nordisk hadden we een voortentje, waar we met slecht weer konden koken en onze rugzakken neer konden leggen zodat we in het slaapgedeelte alle ruimte hadden om te slapen. De MSR Hubba Hubba NX 2 heeft dat niet. Daarnaast moet een tent wat ons betreft volledig weersbestendig zijn. In het Arctisch gebied van Zweden is dat noodzakelijk, daar kom je niet weg met een halfbakken tent. Nordisk wordt gemaakt in Scandinavië en voldoet. Je zou de onderdelen zoals de stokken, de ritsen en andere details bovenal stevig en groot (dus ook zwaar) mogen noemen.
Bij de MSR Hubba Hubba NX 2 is dit heel anders: de materialen zijn een stuk fijner dan we gewend zijn. En dus ook kwetsbaarder. Of dat een goed teken is? Het is in ieder geval de reden dat wij hem lang links hebben laten liggen voor onze gezamenlijke avonturen, maar afgelopen zomer namen we hem, anderhalf jaar na aankoop mee naar Zweden.
Mee naar de fjäll
Al tijdens de voorbereiding op onze eerste trektocht twijfelen we: gaat de Nordisk mee of de MSR? We reisden met de auto naar Zweden en hebben ze beiden meegenomen in de achterbak. Uiteindelijk hak ik de knoop door. Het is maar een nachtje en als hij niet blijkt te voldoen of te oncomfortabel blijkt voor onze standaard, dan is het maar voor een nachtje. We pakken de tent in en gaan trekken de fjälls van Grövelsjön in.
Het weer blijkt prachtig maar winderig. We zetten hem in eerste instantie zonder buitentent op zodat we van binnenuit van het prachtige uitzicht kunnen genieten. Zonder de muggen, want zij zijn de reden dat buiten stil zitten geen optie is. Tenzij je lek gestoken wilt worden, uiteraard. Uiteindelijk koelt het af en bevestigen we de buitentent. Het is even wennen met zijn tweeën in deze kleine tent, vooral tijdens het omkleden of inrichten van je slaapplek. Dat doen we dan ook maar om en om. De backpacks passen precies onder de kleine luifels en een heerlijke nacht op de fjäll volgt.
Op naar de Kungsleden
De eerste indrukken van het gebruik tijdens een trektocht zijn prima. Onze volgende bestemming is de Kungsleden. Enkele jaren geleden liepen we al van Ammarnäs naar Hemavan en van Kvikkjokk naar Saltoluokta, dit jaar gaan we het uiterst noordelijke deel van de Kungsleden doen. Ver boven de poolcirkel dus. Omdat we de acht dagen die we hiervoor uitgetrokken hebben zo zelfstandig mogelijk willen doen en dus geen gebruik willen maken van de hutten voor bevoorrading, besluiten we ook op deze tocht de MSR Hubba Hubba NX 2 mee te nemen. Ondanks dat het weer flink tegen lijkt te zitten. De voorspellingen geven aan dat het ongeveer 5 graden zal worden en flink gaat regenen. Of deze tweepersoons trekkerstent écht volledig weersbestendig is gaan we merken…
De MSR Hubba Hubba NX 2 op de Kungsleden
En het weer blijkt slecht. Regen, hagel, wind en zeer koude temperaturen maakt dat we meer tijd in de tent doorbrengen dan gehoopt. Op één dag lopen we zelfs maar vijf kilometer vanwege de barre omstandigheden. Maar guess what … dit tentje blijkt volledig weersbestendig. De loeiharde wind houdt ie goed buiten en we hebben nul lekkages gehad, ondanks de horizontale regen. Omdat we hem op rotsachtig terrein gebruikten, hadden we ook de footprint meegenomen en dat bleek een goede keuze vanwege de vele regen.
Later tijdens de trektocht trok het open en kampeerden we zelfs zonder de buitentent in het prachtige woeste landschap. Omdat het in dit deel van de wereld ‘s nachts niet donker wordt, is het heel bijzonder om elke keer dat je je ogen open doet de bergen te kunnen zien, ook al is het in het midden van de nacht.
Hierna namen we hem nog mee op de prachtige Jämtlands Triangle, waar het weer gelukkig een stuk beter was. Ook hier voldeed ie weer uitstekend.
De MSR Hubba Hubba NX 2-persoons trekkerstent in gebruik
Alhoewel de tent fragiel voelt en aandoet, heeft hij ons prima droog gehouden. Dit neemt niet weg dat ik regelmatig aan herinnerd werd dat ‘handle with care’ toch echt wel belangrijker is dan bij onze andere tentjes. Dat is even wennen want ik kan soms nogal lomp zijn. Wat wij fijn vonden in het gebruik:
– Hij is snel op te zetten
– Je hebt allebei een eigen ingang, ideaal voor als je ‘s nachts moet plassen
– Je kunt de buitentent ook ‘half’ over de binnentent doen zodat je uitzicht hebt
– Ruim genoeg voor twee matjes
– Ruime opbergvakken
– Backpacks passen precies onder de luifels (wij hadden 50 en 55 liter backpacks bij ons)
– We hebben geen condens gehad in de tent, ondanks de natte omstandigheden
Wat we minder fijn vonden:
– De fragiliteit
– De binnentent is echt heel klein voor twee personen (wij zijn 1.76m en 1.70m)
– In de wind opzetten kost wat tijd
– In Scandinavië niet echt te gebruiken zonder de footprint, wat voor extra gewicht zorgt
Op de Kungsleden
Technische details
Ik heb ook nog even wat technische details van de tent verzameld. Niet allemaal, die vind je online op de site van de verkopers terug, maar bij deze de belangrijkste:
Materiaal binnentent: 20D Ripstop Nylon
Materiaal grondzeil: 30D ripstop nylon
Afmetingen verpakking (cm): 46 x 15
Aantal stokken: 1
Waterkolom buitentent (mm): 1200
Waterkolom grondzeil (mm): 3000
Materiaal tentstokken: DAC Featherlite NFL
Aantal personen: 2
Gewicht (g): 1720
Aantal haringen: 10
Binnentent afmetingen (l x h x b): 213 – 100 – 127
Buitentent afmetingen (l x h x b): 215 – 105 – 179
Beste gebruik: 3 (lente/herfst)
Ventilatie openingen: Ja
Kortom: we like it
Onverwachts zijn we eigenlijk supertevreden over deze tent. De weersomstandigheden op de Kungsleden waren bizar (we like it though!) en daardoor heeft de tent onze verwachtingen overtroffen. Handig om te weten is trouwens dat het een drieseizoenen tent is en dat we hem dus niet zouden aanraden voor de winter. Daarnaast hebben wij hem dus alleen inclusief footprint gebruikt, in Scandinavië zou ik hem niet graag zonder gebruiken. Voor mijn Te Araroa avontuur in Nieuw-Zeeland volgend jaar overweeg ik de 1-persoonsvariant aan te schaffen.
De MSR Hubba Hubba NX 2 persoons trekkerstent kopen
Wij bestelden hem online bij Bever. Zij zijn niet altijd de goedkoopste maar hebben wel uitstekende service. Na hem een nachtje in de tuin (want: lockdown) gebruikt te hebben, bleken er hele kleine gaatjes in de buitentent te zitten. Bever ruilde hem zonder protesteren voor ons om. Top service dus! Verder is hij onder meer te koop bij Bol.com en bij Kampeerwereld.
Conclusie en disclaimer
Hopelijk vond je dit artikel nuttig. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter. In dit artikel staan affiliate links. Indien je via een dergelijke link een aankoop doet ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.


9 Comments
Agnes
Leuk om te lezen! Beleef er ook al 2 jaar veel plezier in. Alleen de fragiliteit herken ik. Een stok van mij is kapot gegaan bij het opzetten en Kampeerwereld Hendriks heeft hiervoor helaas geen oplossing van een nieuwe stok oid. Maar hij lijkt het nog goed te houden
anto
Ahh dat is balen, krijg je geen nieuwe van de fabrikant? Wel fijn om te horen dat je er al twee jaar plezier van hebt!
Pierre
Beste Antoinette dank voor je review over de msr tent. Welke nordisk tent hadden jullie als ik mag vragen ? Spreekt me meer aan, je review lezende, dan msr.
Vriendelijke groet, Pierre
anto
Hoi Pierre, de Nordisk Oppland 2! Groeten van Antonette
Corine
Hoi Antoinette, is deze tent ook makkelijk op te zetten met 1 persoon? Ik zie Y-vormige stokken en vraag me af of je dat in je eentje snel voor elkaar krijgt.
anto
Ja hoor! Ik heb hem nu voor alleengebruik en dat gaat prima!
Jacqueline van Ravenhorst
Hoi Antonette, fijn deze blog te kunnen lezen als je op zoek bent naar een goede niet te zware tent voor backpacken !
Groetjes Jacqueline
anto
Hi, leuk om te horen dat je het een fijne blog vindt!
Robert
Hoi, ik hoor ook goede verhalen over de Hubba Hubba. En fijn dat ie blijkbaar zo goed ventileert. Wat ik me alleen afvraag is hoe je de tent droog opgezet krijgt. Anders dan bij de scandinavische merken zet je bij deze toch eerst de binnentent op?
Ik ga in april 2024 de Hebridean Way lopen en ben bang dat dit niet geheel zonder een druppel neerslag zal zijn…….