Makra Combi Lady GTX Hanwag review
we12test

Review: de Makra Combi Lady GTX C schoenen van Hanwag

Welkom bij deze uitgebreide review van de Makra Combi Lady GTX C schoenen van Hanwag die ik afgelopen zomer uitgebreid testte tijdens mijn C1 curus in de Alpen en trektochten door de Zweedse fjälls, onder meer op de beroemde Kungsleden hike. Hopelijk vind je hier alles wat je over het gebruik van deze schoenen wilt weten!
 

 Makra Combi Lady GTX C schoenen van Hanwag
Makra Combi Lady GTX C schoenen van Hanwag
 

Het zoeken van goede C schoenen

Voor mijn C1 cursus van NKBV die ik afgelopen juli deed in de Oostenrijkse Alpen, waren schoenen van ten minste de C-categorie verplicht. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het gebruik van hoge wandelschoenen al jarenlang heb afgezworen. Te zwaar, te lomp en te pijnlijk voor mijn voeten. Alleen wanneer ik op meerdaagse bergtochten ga in bijvoorbeeld Zweden of Nieuw-Zeeland nam ik mijn bergschoenen nog mee, maar eigenlijk stonden ze in de kast te verstoffen. Maarja voor de C1 cursus zijn stijgijzervaste schoenen noodzakelijk. Ik overwoog mijn opties. Marktplaats? Nope. Van iemand lenen? Ook geen optie want blaren wil je gewoon niet. Uiteindelijk besloot ik contact te zoeken met Hanwag. Ik vond op hun site namelijk een lichte C-schoen geschikt voor Ferrata en alpien terrein. Een paar weken later, precies een week voor mijn vertrek naar de Alpen, had ik ze binnen.
 

Op de Gurgler Ferner gletsjer
Op de Gurgler Ferner gletsjer
 

De keuze voor de Makra Combi Lady GTX schoenen

Zoals gezegd heb je voor de C1 cursus minimaal C schoenen nodig. Het toeval wilde dat de meeste van mijn groepsgenoten ook nieuwe Hanwag schoenen hadden, maar dan in de D categorie. Ik was de enige in de groep die op de lichtere schoenen liep. De reden voor mijn keuze was simpel: ik ambieer geen toekomst als alpinist en wilde de C1 cursus vooral gebruiken om mijn ervaringen verder uit te diepen. Wil je verder naar C2, dan zijn D schoenen noodzakelijk. Deze zijn echter nog een stuk stugger en dat wilde ik mijn voeten niet aandoen. Omdat ik vrij brede voeten heb, besloot ik maat 39.5 te bestellen, een halve maat groter dan normaal. Omdat ik middenin het leegruimen van mijn huis zit (lees hier waarom) heb ik geen tijd om ze in te lopen. Op de gok gooi ik ze achterin de auto en ga ik naar Oostenrijk.
 

Spleetredding zekering
Spleetredding zekering
 

Gebruik van de Makra Combi Lady GTX schoenen op de C1 cursus

Zoals gezegd ben ik dus de enige met C-schoenen. Volgens de gidsen zijn voor deze cursus juist de C-schoenen erg geschikt, omdat we vooral veel op rotsen gaan lopen. Voor het ijs gebruiken we stijgijzers. De Makra Combi Lady schoenen zijn geschikt voor stijgijzers dus dat komt goed. Het profiel is stevig en al tijdens de eerste dag merk ik hoeveel deze schoenen op steile rotsen kunnen hebben. Het gevaar zit hem eerder in het onderuit glijden omdat je je evenwicht verkeerd verdeelt over je lichaam dan dat je schoenen het niet aankunnen.
 
De tweede dag worden we al direct getrakteerd op een flinke dosis regen. Gelukkig zijn mijn nieuwe maatjes waterdicht en blijven mijn voeten kurkdroog en warm.
 
Wat me na een week intensief gebruik opvalt, is dat ik geen enkele blaar heb en belangrijker: geen enkele keer pijn aan mijn voeten heb gehad. Dat heb ik nog nooit eerder gehad met hoge bergschoenen. Ze zijn zo lekker licht dat ik geen vermoeide voeten krijg en zo soepel dat mijn voeten niet verkrampen na een dag op de berg.
 

Makra Combi Lady GTX
Met de stijgijzers aan
 

The woman with the blue shoes!

Ze bevallen ontzettend goed en dus gaan ze uiteraard ook mee naar Zweden. Mijn oude paar bergschoenen, die ik voor de zekerheid nog mee had genomen, geef ik tijdens de reis weg aan een oude bekende in Kiruna. Ik wil namelijk niks anders meer dan de Makra Combi Lady schoenen aan. Het is een relatief koude en natte zomer in het noorden van Zweden en dus komen de schoenen goed van pas. Ik maak talloze rivierdoorsteken waarbij mijn voeten, zelfs bij de breedste rivieren, lekker warm en droog blijven. Omdat mijn schoenen blauw zijn (love it! wil geen saaie kleuren meer) word ik op de trail al snel gebombardeerd tot de woman with the blue shoes. Eerlijk is eerlijk, het zijn behoorlijke eye catchers en ik krijg er regelmatig vragen over.
 

Op de Kungsleden met de Makra Combi Lady GTX
Op de Kungsleden
 

En nu …

Helaas moeten mijn Makra Combi Lady GTX schoenen en ik het komende half jaar even afscheid nemen. Ik begin volgende week namelijk aan Te Araroa in Nieuw-Zeeland, een wandeltocht van 3.000 km waarbij ik op trailrunners loop. Of dit gaat bevallen … geen idee. Mijn Hanwags gaan in ieder geval de opslag in zodat ik ze in april weer tevoorschijn kan halen en opnieuw kan meenemen voor mijn volgende zomer in Zweden.
 

Makra Combi Lady GTX review
In de zon
 

Technische details

De in gewicht geoptimaliseerde en sterk geprofileerde zool biedt een uitstekende grip op diverse soorten terrein. Het bovenwerk is opgetrokken uit een hoogwaardige suède-Cordura® mix en voldoet moeiteloos aan hoge eisen. Dankzij de GORE-TEX voering blijven je voeten warm en droog. De schoenen worden gemaakt in Europa.
 
Gewicht: 1.160 g
Sterkte klimijzer: Gedeeltelijk stijgijzer-bestendig
Toepassing: Rockclimbing, Mountaineering
Snede: Mid
ABCD-indeling: C
 
Meer informatie vind je op de website van Hanwag.
 
Benieuwd naar mijn ervaringen op de C1 cursus? Die lees je hier!
 

Sylen wandeling
Op de Sylen wandeling van Noorwegen naar Zweden
 

Conclusie en disclaimer

Kortom: ik ben enthousiast. Dit zijn de meest comfortabele C-schoenen die ik ooit heb gedragen en ik hoop dat ze nog vele jaren mee gaan. Ik kreeg deze schoenen aangeboden van Hanwag in ruil voor een eerlijke review, die jullie bij deze van me hebben gekregen.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *