Hoka One One Challenger Low
we12test

Review: de HOKA ONE ONE Challenger Low wandelschoenen

Het is alweer een tijdje geleden dat er een review verscheen van wandelschoenen op We12travel. En dat is niet voor niets, want wandelschoenen gaan relatief lang mee. Maar begin dit jaar begonnen mijn favoriete lage wandelschoenen, de North Face Hedgehog Fastpack schoenen, op te raken na twee jaar heel intensief (lees: bijna dagelijks) gebruik. Toen ik gevraagd werd om een paar lage wandelschoenen van HOKA ONE ONE te testen zei ik dan ook direct ja. Niet alleen omdat mijn oude paar lage wandelschoenen op was, maar ook omdat ik van hen reeds een paar (niet gesponsorde) trailrun schoenen hebben die me ontzettend goed bevallen. Ik was dan ook enorm benieuwd naar hun hiking schoenen en ik test de Challenger Low GORE-TEX schoen. Bij deze mijn review!
 

 

De HOKA ONE ONE GORE-TEX wandelschoenen

Het is altijd maar afwachten of een paar wandelschoenen dat je via internet bestelt past. Gelukkig heb ik relatief makkelijke voeten én ben ik al met HOKA ONE ONE bekend vanwege mijn trailrunners. Hierdoor kan ik direct de goede maat doorgeven en een paar dagen later worden ze bezorgd. Het aanbod aan hikingschoenen van HOKA ONE ONE is vrij ruim, maar ik kies voor de Challenger Low want ik wil graag een lage wandelschoen die waterdicht is, zodat ik ze het hele jaar door kan dragen in het bos waar ik woon, zowel op droge als regenachtige dagen.
 
Hoka One One Challenger Low
 

Voor de eerste keer op pad

Ooit maakte ik de fout door en huttentocht in Oostenrijk te gaan lopen op gloednieuwe wandelschoenen, een actie uit noodzaak en niet gebaseerd op gezond verstand. Sindsdien loop ik mijn nieuwe wandelschoenen liever op rustige wijze in. De eerste wandeling werd er eentje van zo’n 5 kilometer door het bos waar ik woon. Mochten ze echt niet lekker zitten, dan was ik ook zo weer thuis.
 
Ik stapte het erf af en de bossen in en al snel voelde ik … het lijkt wel alsof ik op kussentjes loop! Dit kan twee dingen betekenen: of mijn oude wandelschoenen zijn zo kapot dat ik het gewend ben om totaal geen demping meer te ervaren óf HOKA ONE ONE is gewoon briljant in hun demping. Het kan natuurlijk ook een gelukstreffer zijn dat ik het zo ervaar, dus ik besluit ze de week erna voor een langere tocht in te zetten: mijn 20 kilometer lange trektocht over het Veluwe Zwerfpad.
 

Over langere afstanden

Ook tijdens de 20 kilometer wandeling voelen ze non-stop zeer licht en als kussentjes onder mijn voeten. Echter ontstaan er na zo’n 18 kilometer wel wat schuurplekken maar dat is natuurlijk ook niet zo heel gek. Afgezien van wat kleine plekjes heb ik eigenlijk weinig last, dus de 20 kilometer test is ook geslaagd.
 
De volgende week neem ik ze mee op de langste wandeling van het jaar tot nu toe: een bijna 30 kilometer lange trektocht door park De Hoge Veluwe en omgeving. Het is een warme en zonnige dag en de route voert voornamelijk over mulle zandpaden. In de schoenen trek ik, ondanks de warmte, mijn favoriete wandelsokken van Woolpower aan en ik ben benieuwd hoe de voetjes aan het einde van de dag voelen.
 
Zes uur en 28 kilometer later trek ik de HOKA ONE ONE’s uit en bespeur ik slechts één klein blaartje. Voor de rest hebben deze lage wandelschoenen voor dames ervoor gezorgd dat ik zonder pijn en moeite deze mooie hike heb kunnen voltooien.
 
Hoka One One Challenger Low
 

Na zonneschijn komt …

Voordat ik deze review af kan maken, moet ik echter nog één ding testen: hoe waterdicht ze daadwerkelijk zijn. Volgens de website: ‘Waterbestendig Nubuckleren bovenstuk en GORE-TEX waterdichte laars voor een eersteklas en volledige bescherming tegen allerlei lastige weertypes.’ Op de eerste regenachtige dag sinds weken (of zo lijkt het) trek ik de schoenen aan en besluit te voet boodschappen te gaan doen. Oftewel 5 kilometer lang door het bos naar het volgende dorp lopen. Door de plassen, door de modder en door de regen. Mijn voeten zijn na afloop kurkdroog dus ook voor deze test zijn ze glansrijk geslaagd!
 
Hoka One One wandelschoenen
 

Wat is er minder fijn?

Omdat geen product perfect is, vind ik dat ik ook altijd een minder goede feature aan een testproduct moet noemen. In dit geval heb ik er twee, die je echter zou kunnen classificeren als muggenziften. Ten eerste de korte en stroeve veters die het strikken lastig maken en ten tweede de kleur. Ik ken HOKA ONE ONE eigenlijk vooral als een kleurrijk merk met hippe designs. Deze schoen is echter in het (licht)bruin gemaakt, een kleur waarvan ik vind dat het net lijkt of er een enorme stoflaag op je schoenen zit. Dit terwijl ik hun hardloopschoenen juist ook zo tof vind vanwege de leuke kleuren, maar dit komt bij deze schoen niet terug.
 

Conclusie en disclaimer

Op laatstgenoemde twee kleine minpuntjes na vind ik dit echt heerlijke schoenen die me bijna over de trail laten vliegen. Ze zijn licht, comfortabel, stevig en bieden enorm veel stabiliteit op oneffen terrein. Oftewel: een aanrader!
 
Ik kreeg deze schoenen aangeboden in ruil voor een review. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel en op onze site staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *