we12test

Review: de Fjällräven Travellers MT trousers

Yes! Ik mocht weer iets van Fjällräven testen en nee, ik ben niet neutraal, ik heb namelijk een voorliefde voor Fjällräven. Zie bijvoorbeeld het eerdere artikel dat ik over de Kiruna winterjas schreef. De andere kant op werkt het echter ook, ik schrijf geen artikelen over zaken die ik crap vind. Dan sla ik bij voorbaat over, wat een luxe he!?
 
Deze review werd geschreven door David van Balen
 

Fjällräven trousers: my loyal companion

Ja luxe dat is het en dat besef ik terdege als het om dit soort kwaliteitsproducten gaat. Ik heb een tijdje geleden besloten geen goedkope rommel meer te kopen en alleen nog te investeren in een paar merken die ik tof vind en die ook nog eens een mooie missie hebben. En vaak is als de kortstondige portemonnee pijn is geleden, want laten we wel zijn dit zijn vaak niet de goedkoopste producten, er een langdurig gevoel van tevredenheid over de producten. En negen van de tien keer zijn ze wel veel geld maar zeker niet duur door de duurzaamheid. Dit brengt me bij deze broek van Fjällräven. Niet eens een heel duur artikel (hoewel ik me besef dat dat erg subjectief is).
 
Inmiddels is de Fjällräven Travellers MT trousers uitvoerig getest omdat Antonette en ik een heerlijke zomer achter de rug hadden waarbij we rond de 20 dagen aan hikes erop hebben zitten. Natuurlijk had ik hem al eerder gecheckt in het Hollandse land, daar kwam ik echter niet verder dan: zit lekker, voelt heel licht én staat goed! Oudere modellen van de Fjällräven reeksen waren duidelijk wat meer toegespitst op het profiel Grote viking (ja ook de ‘kleinere’ maten). Maar deze broek zat meteen echt goed zonder dat hij me in mijn bewegingsvrijheid beperkte. Tijd dus om hem aan een echte test te onderwerpen op het noordelijkste stukje Kungsleden: Abisko – Nikkaluokta.
 
Fjällräven Travellers MT trousers op de Kungsleden
 

Getest op de Kungsleden trail

Tijdens deze heerlijke tocht in aanvankelijk redelijk uitdagende condities had ik 2 broeken bij me. Eén daarvan was mijn nieuwe Fjällräven broek, van de negen dagen heb ik deze ongeveer vijf dagen aangehad. De Fjällräven Travellers MT Trousers, zoals hij voluit heet, heeft me positief verrast. Ja zelfs toen ik hem al een tijdje had. Om te beginnen het gewicht, hij is licht, erg licht. Natuurlijk zijn er lichtere broeken maar voor deze prijs een broek vinden met dit gewicht en deze slijtvastheid is een aardige uitdaging; dat hoeft nu dus ook niet meer. Het volgende punt is dus meteen die slijtvastheid, je merkt echt wel dat je een Fjällräven aan hebt als je in de Zweedse bergen soms op handen en voeten overal over- en doorheen klautert en er is geen slijtplekje te zien op de broek, dan weet je dat het kwaliteit is. Maar laten we eerlijk zijn, dat wisten we al van Fjällräven, toch?
 

Puur functioneel

Daarnaast is de broek op zijn Fjällrävens natuurlijk ook nog eens puur functioneel. In tegenstelling tot de andere broek die ik bij me had (van mijn andere favoriete Zweedse merk) heeft de Fjällräven dus wel zakken aan de zijkant waar gewoon een kaart in past. Noem me een pietlut maar ik vind het irritant dat die andere broek (ook op outdoor gericht) grote zakken aan de zijkant heeft maar waar net geen kaart in past. De kaarten die in Zweden verkocht worden van de natuurgebieden (de Fjällkartans) zijn globaal gezien van twee merken. Beide merken passen in de Fjällräven en niet in … die andere broek. Bij de Travellers trousers past het makkelijk en hoef ik me dus nooit zorgen te maken over het verliezen van de kaart. Die zit namelijk veilig opgeborgen. Ik loop niet met gps en nee mijn telefoon gaat ook niet aan tijdens zo’n tocht. Voor mij heeft het iets magisch om echt afgesloten te zijn van de rest van de wereld. Het feit dat ik continu in contact KAN staan betekent voor mij niet dat dat ook moet. Oftewel, kaart en kompas, heerlijk analoog. Terug naar de broek, het past dus gewoon prima in de Fjällräven. En dat is wat ik wil, mijn mes, mijn kaart en mijn kompas dicht op mijn lijf en de natuur om me heen, heerlijk!
 
Review Fjällräven Travellers MT trousers
 

Een sneldrogende optie

Een volgend zeer positief punt is dat de broek snel droogt én heerlijk draagt onder de heupband van mijn backpack. Geen geschaafde heupen door net te dikke lussen of onhandig geplaatste knoopjes. En als laatste ben en blijf ik superfan van de dichtgeweven stof van Fjällräven zodat de aanwezige muggen geen enkele kans maken als ze besluiten te landen op mijn broek op zoek naar resources. Zoals ik al zei, ik had 2 broeken bij me, maar met één had ik ook wel afgekund. Helemaal omdat het na een aantal dagen flink opklaarde en het weer het toeliet om wat kleding in de gletsjerriviertjes te wassen en te laten drogen in het zonnetje. Inmiddels zijn we alweer even terug in Nederland en in tegenstelling tot mijn andere outdoorbroek heb ik deze gewoon nog wekelijks aan. Hij kan namelijk prima tijdens mijn dagelijkse bezigheden zonder dat ik erbij loop als een special forces berg specialist. Hoewel dat ook wel tof is.

Conclusie en disclaimer

Kortom top kwaliteit, top prijs; voor onder de € 100 heb je er al één en de aanrader wat mij betreft als je ook weinig plek in je rugzak hebt want hij rolt behoorlijk klein op. Ik ben dus dik tevreden en hartstikke blij met mij nieuwe Fjällräven Travellers mt trousers!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *