reizen in nieuw-zeeland
nieuw-zeeland,  we12inspire

Reizen in Nieuw-Zeeland voor beginners: 10 reistips!

Wil je gaan reizen in Nieuw-Zeeland en ben je op zoek naar reistips? Dan ben je hier op de juiste site. Ik ben op het moment van schrijven namelijk voor de vijfde keer in dit bijzondere land op reis. Deze keer blijf ik maar liefst zes maanden! Inmiddels bracht ik bijna een jaar van mijn tijd door in Nieuw-Zeeland, verdeeld over diverse reizen. Ik reisde van Cape Reinga tot Bluff, liep een deel van Te Araroa, huurde en kocht auto’s, bezocht Stewart Island, deed bijna alle Great Walks en maakte super gave road trips. In dit artikel deel ik mijn beste Nieuw-Zeeland tips uit inmiddels dus een jaar reiservaring. Veel leesplezier!
 
Opmerking: deze blog verscheen voor het eerst in augustus 2016 en werd herschreven in februari 2023
 

Het Zuidereiland is het mooiste!

Althans, dat geldt voor de natuur. De meesten van ons reizen in Nieuw-Zeeland vanwege de prachtige landschappen. Bij mijn allereerste overnachtingsadres in Auckland ooit (in 2002) bladerde ik door het gastenboek van het hostel en ik zal nooit vergeten wat ik daar las: ‘please go to the South Island as soon as you can!’. Helaas had ik toen al een retour vanaf Auckland gekocht dus na ruim twee weken rond touren op het Zuidereiland, moest ik uiteindelijk toch weer noordwaarts. Dikke heimwee, maar ga dus niet reizen in Nieuw-Zeeland zonder het Zuidereiland te bezoeken!
 
reistips nieuw zeeland
 

Neem je wandelschoenen mee!

Tijdens mijn eerste Nieuw-Zeeland reis wandelde ik niet zo veel, de reden voor mijn tweede reis was juist omdat ik zo graag wilde wandelen. Tijdens deze zes weken durende trip liep ik maar liefst vijf Great Walks en maakte ik op de overige dagen bijna altijd wel een mooie dagwandeling. Tijdens mijn meest recente Nieuw-Zeeland reizen wandelde ik echt letterlijk elke dag, zes maanden lang. Wanneer je niet zo van wandelen en/of outdoor activiteiten houdt, is Nieuw-Zeeland misschien niet helemaal jouw bestemming. Qua cultuur heeft het heus wel een en ander te bieden, maar het is toch wel de natuur die het zo’n bijzondere bestemming maakt.
 
Op zoek naar een volledige paklijst? Check hier mijn paklijst Nieuw-Zeeland.
 
reizen in nieuw-zeeland reistips voor nieuw zeeland
 

Ze hebben sandflies

Argh, die verrekte sandflies. Tijdens het wandelen werd ik regelmatig lek geprikt en daar werd ik niet heel vrolijk van. Ik kampeerde vaak en verbleef regelmatig in berghutten, maar werd keer op keer weer belaagd door een lading van die kleine, irritante beestjes. Ze komen met name voor op het Zuidereiland en dan vooral in bergachtig gebied of aan het water. Ik adviseer je om ter plekke een anti-sandfly olie te kopen, mijn favoriet is Bye Bye Sandfly, echter helpt deze lang niet altijd. Bedekkende kleding dragen is de beste optie om te voorkomen dat je gestoken wordt.
 
hiking in mount cook national park
 

Neem een hele stapel $$$ mee

Als je wilt rond reizen in Nieuw-Zeeland, kun je maar beter een dikke portemonnee meenemen. Alhoewel ik meestal kampeerde en en maaltijden veelal zelf kookte, kreeg ik toch steeds weer een hartverzakking als ik een brood, een pak yoghurt en ingrediënten voor een simpele pasta afrekende bij de kassa van de supermarkt. Maar het zijn niet alleen de boodschappen, alles is relatief duur in Nieuw-Zeeland, zo ook bijvoorbeeld de accommodaties (die vaak ook nog eens eenvoudig zijn in vergelijking wat je elders voor zo’n bedrag krijgt) en uit eten gaan. Net als Nederland heeft Nieuw-Zeeland op dit moment te maken met een enorme inflatie. Dit betekent dat het ronduit een dure reisbestemming is geworden. Flink sparen dus!
 
reistips nieuw zeeland reisblog
 

Kijk Lord of the Rings

Ik ben totaal geen fan van fantasy films maar vond toch dat ik naar Lord of the Rings moest kijken voor ik ging reizen in Nieuw-Zeeland. Overal in het land wordt aan deze film trilogie gerefereerd, bijvoorbeeld in Mata Mata en bijna overal op het Zuidereiland. Nadat ik de films had gezien, ben ik nog steeds geen liefhebber van fantasy maar elke keer als ik ze op tv voorbij zie komen, schiet het kippenvel wel in de houding omdat al die mooie herinneringen aan mijn reizen dan weer naar boven komen. De onderstaande video maakte ik in Tongariro National Park, wat ook wel als locatie diende voor de opnames van ‘Mordor’.
 

 

Huur of beter nog: koop een auto of een camper

Alhoewel je in Nieuw-Zeeland prima af kunt met openbaar vervoer (met name de bus) raad ik je absoluut aan om een voertuig te huren of zelfs zoals ik tijdens mijn laatste reis deed, te kopen. Velen maken een camperreis Nieuw-Zeeland, ik kocht een simpele auto, de Toyota Corolla die je hier onder op de foto ziet. Een auto kopen en weer verkopen in Nieuw-Zeeland is super eenvoudig en per saldo heeft het me slechts zo’n 1000 dollar gekost voor een periode van drie maanden. Daar huur je geen auto voor.
 
Ga je korter op reis, dan is het huren van een auto de moeite waard. Ik huur mijn auto’s altijd bij Sunny Cars omdat zij een afkoop eigen risico hebben die inbegrepen is in de prijs, waardoor je zonder zorgen kunt reizen in Nieuw-Zeeland. Check de beste tarieven en opties voor Sunny Cars hier. Toch met een camper op reis? Lees hier de tips voor een camper huren in Nieuw-Zeeland.
 
nelson lakes national park
 

De wifi is heel belabberd

Hier word je vast niet heel blij van, maar de wifi in Nieuw-Zeeland behoort niet tot een van de beste ter wereld. In de meeste hotels en campings krijg je een bescheiden aantal MB’s gratis of kun je alleen tegen betaling wifi gebruiken, die dan vaak erg langzaam is. In openbare gelegenheden is vaak gratis wifi beschikbaar, maar nog langzamer. Streamen of het uploaden van foto’s is nagenoeg onmogelijk. Ik maakte voor het uploaden van grote bestanden vaak gebruik van wifi in de openbare bibliotheek. Daarnaast kocht ik een lokale simkaart met 4G internet van Vodafone of Spark waar ik vaak beter bereik mee had dan de wifi waar dan ook. Of zoals de Nieuw-Zeelanders zelf zeggen ‘you may have bad wifi but you will find a better connection.’ De beste wifi vind je overigens meestal in de lokale bieb.
 
reistips Nieuw Zeeland tips
 

Ze rijden links

Ohnee, ze rijden links in Nieuw-Zeeland! Maar zal ik je eens iets verklappen? Als je je eenmaal in het verkeer begeeft, ben je er zo aan gewend. Wanneer je een voertuig huurt, zorg er dan voor dat het een automaat is zodat je over het schakelen verder niet hoeft na te denken. Het kopen van een automaat is vaak lastiger. Ik kocht een handgeschakelde auto en was binnen no-time gewend aan het andersom schakelen. Ook oversteken is eigenlijk heel makkelijk want buiten de steden is het nergens echt druk. Niks om je zorgen over te maken dus!
 
reizen in nieuw-zeeland reistips voor nieuw-zeeland
 

Sommige dorpen en steden zijn gewoon echt heel saai

Reis naar Nieuw-Zeeland voor de prachtige natuur en de ontzettend aardige inwoners, maar niet als je je wilt onderdompelen in allerlei hipster plekken. Alhoewel de grote en toeristische plekken als Auckland, Christchurch en Queenstown best wat hotspots hebben, zijn die in de rest van het land vaak ver te zoeken. En dat is maar goed ook, want reizen in Nieuw-Zeeland doe je natuurlijk voor de prachtige natuur! Kom je hier om te feesten, dan kun je beter naar een ander land gaan.
 

Doe minstens één ding dat je doodeng vindt

Je bent in het, wat mij betreft, meest avontuurlijke land ter wereld, dus dan moet je je daar ook naar gedragen, toch? De chicken in me is onder andere al gaan bungy jumpen, skydiven, jetboaten, downhill mountainbiken en heeft een SkyWalk gemaakt op de immens hoge Skytower in Auckland. Alles voor die adrenaline rush, geloof mij!
 
reizen in nieuw-zeeland
 
Dat waren mijn tips voor jouw eerste reis naar Nieuw-Zeeland. Ik ben waarschijnlijk nog heel veel andere tips vergeten, maar als je op mijn nieuwe website NieuwZeelandInfo kijkt, vind je nog talloze andere nuttige tips.
 

Regel je reis naar Nieuw-Zeeland!

– Je vliegticket voor je Nieuw-Zeeland reis boek je snel en simpel via Skyscanner
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com.
– Je huurauto regel je zoals gezegd het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen. Andere opties kun je het beste even checken via EasyTerra.
– Meer van mijn tips lezen? Ik ben de auteur van het Reishandboek Nieuw-Zeeland, een handige en compacte reisgids, die onlangs verscheen bij Uitgeverij Elmar. Je bestelt hem hier.
Onmisbaar tijdens je reis door Nieuw-Zeeland is Lonely Planet New Zealand en indien je wilt wandelen Lonely Planet Tramping in New Zealand.
 
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel nuttig en heb je wat nieuwe inspiratie op gedaan voor je Nieuw-Zeeland reis. In dit artikel staan affiliate en gesponsorde links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

20 Comments

 • Stéphanie

  Ah die foto’s met die kiwi, geweldig! Nieuw-Zeeland is echt een land waar ik verliefd op zou kunnen worden. De natuur daar lijkt mij zo mooi! Dit jaar gaat Canada nog even voor maar ik hoop de komende jaren toch echt eens de kans te krijgen om een reis naar dit prachtige land te plannen.

 • ivonne

  Echt een plek waar ik nog steeds naar toe wil. Auto en tent weet ik niet in het Nieuw Zeelandse klimaat, maar een kleine camper zou wel erg fijn zijn. Niets beter dan de wandelschoenen aan en genieten van die vrijheid en weidse landschappen Die sandflies daar baal ik wel weer heel erg van, maar goed alle plekken hebben wel iets.

 • Yvonne

  Heel handig, ook ik ben nog nooit naar Nieuw-Zeeland geweest, maar wil er zeker een keer naartoe. Wat frustrerend van dat wifi, lijkt ook niet te passen in een land als Nieuw-Zeeland. Maar ach… er zijn ergere dingen natuurlijk. 🙂 Als je dit soort landschappen hebt als land, mag je best wat “onontwikkeld” zijn op andere gebieden. 😉

  • anto

   Zeker, het is een bijkomstigheid. Daarnaast is het inmiddels al weer een paar jaar geleden dat we er waren, maar ik blijf het horen. Overigens was het in Tasmanië ook bagger, het lijkt wel of mensen aan de andere kant van de wereld er gewoon minder mee bezig zijn dan wij hier…

 • Sanne

  Nieuw Zeeland lijkt me prachtig! Goed om te weten dat het Zuider eiland dus echt mooier is. Ik ben wel dol op de lord of the rings films, vooral vanwege de mooie omgeving waarin de films zich afspelen. Lijkt me heel gaaf om dat met eigen ogen te kunnen bewonderen. Maar de toeristische the lord of the rings attracties laat ik maar wel links liggen. 🙂

  • anto

   Ja hebben wij ook gedaan, met uitzondering van Hobbiton waar we gratis naar binnen konden via mijn werk. Zo snel mogelijk naar het Zuidereiland dus, mocht het er ooit van komen voor jou!

  • anto

   Ja het is echt letterlijk de andere kant van de wereld. Als het zou kunnen ging ik elk jaar terug, maar omdat het zo ver (en dan dus duur) is, wil ik niet korter dan vier weken en dat kan niet op mijn werk. Zo jammer … grappig trouwens dat jij bij NBBS hebt gewerkt!

 • Anke

  Wat gaaf om te lezen dat jij ook zo’n liefde voor NZ hebt… Ik ben er in 2008 naar toe gegaan om er te blijven wonen maar dat bleek achteraf toch niet bij me te passen. Maar als vakantieland is het echt gewéldig. Ik ben er nu 5x geweest, in totaal bijna 2 jaar daar doorgebracht. De laatste keer was alweer 5 jaar geleden… En ik ga er ábsoluut nog vaker komen.
  Mijn tip bovenop jouw 10 goede tips zou zijn: vertrouw op de hulpvaardigheid van de Nieuw-Zeelanders als je ze nodig hebt. Nergens heb ik zulke lieve mensen ontmoet die zich direct over je zullen ontfermen als je dat nodig hebt. Ze gooien gerust hun hele dag er voor om.
  Veel plezier op de reis die je nu maakt, ik lees met je mee!

  • anto

   Dankjewel voor je lieve bericht! En wat gaaf dat je hier zo vaak bent geweest. Ik snap dat je hier niet zou kunnen wonen op zich wel, het is toch een heel ander land dan Nederland. Plus je wilt dan natuurlijk op een mooi plekje wonen in plaats van in bijvoorbeeld Auckland of Christchurch, lijkt me. En inderdaad, de Nieuw-Zeelanders zijn geweldig. Tot nu toe nog niet super veel ontmoet, maar dat gaat hopelijk nog komen zodra ik wat meer ga kamperen en hiken. Leuk dat je mee leest!

 • Martijn | FrankrijkPuur

  Heimwee! Ik was er oktober tot december 2017, wij reisden ook van Christchurch naar Auckland in plaats van andersom, met een selfcontained campervan. Nog steeds blij met die keuze! We zijn nu weer Lord of The Rings aan het kijken en willen terug!

 • Jeannet

  Wij gaan in december naar NZ. Ik word erg blij van al die mooie foto’s, dank daarvoor. Maar is er dan helemaal niets leuks/moois aan het Noordereiland? Of chargeer je. gr. Jeannet

  • anto

   Jawel hoor! Toevallig heb ik laatst een heel uitgebreid verhaal gepubliceerd (maar nog niet in het Nederlands over zowel het Noorder- als het Zuidereiland. Bij deze, wellicht leuk voor je om door te lezen! https://www.we12travel.com/guide-to-travel-in-new-zealand/

   Het Noordereiland is prachtig maar is wat lieflijker dan het Zuidereiland, daar vind je echt de ruige natuur, gletsjers, fjorden en besneeuwde bergtoppen. Echte ruige natuur vind je op het Noordereiland vooral rondom Tongariro National Park, de rest is wat milder …

 • Marianne

  Hi, wij willlen 1e kwartaal van 2023 met een camper gaan reizen. je geeft aan dat je dan beter een auto (in ons geval een camper) kunt kopen. Heb je tips waar we die zouden kunnen vinden?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *