Reizen in Nieuw-Zeeland voor beginners: 10 reistips!

reizen in nieuw-zeeland

Reizen in Nieuw-Zeeland: 10 onmisbare reistips voor jouw eerste Nieuw-Zeeland reis!

Mocht je al eens eerder op We12travel terecht zijn gekomen, dan weet je wellicht al dat dol ben op Nieuw-Zeeland. Ik zou er graag willen wonen, maar tijdens mijn laatste bezoek (januari t/m maart 2018) kwam ik er achter dat de regels om te emigreren steeds strenger worden. De afgelopen jaren reisde ik drie keer naar de andere kant van de wereld en bracht ik in totaal zo’n zes maanden door in het land van de langgerekte witte wolk. Voor reistips Nieuw-Zeeland ben je dus aan het juiste adres, bij deze geef ik je mijn tien tips voor reizen in Nieuw-Zeeland voor beginners.
 
Opmerking: deze blog verscheen voor het eerst in augustus 2016 en werd herschreven in oktober 2018
 

1. Het Zuidereiland is het mooiste!

Althans, dat geldt voor de natuur. De meesten van ons reizen in Nieuw-Zeeland vanwege de prachtige landschappen. Bij mijn allereerste overnachtingsadres in Auckland bladerde ik door het gastenboek van het hostel en ik zal nooit vergeten wat ik daar las: ‘please go to the South Island as soon as you can!’. Helaas had ik toen al een retour vanaf Auckland gekocht dus na ruim twee weken rond touren op het Zuidereiland, moest ik uiteindelijk toch weer noordwaarts. Dikke heimwee, maar ga dus niet reizen in Nieuw-Zeeland zonder het Zuidereiland te bezoeken!
 
hiking in mount cook national park
 

2. Neem je wandelschoenen mee!

Tijdens mijn eerste Nieuw-Zeeland reis wandelde ik niet zo veel, de reden voor mijn tweede reis was juist omdat ik zo graag wilde wandelen. Tijdens deze zes weken durende trip liep ik we maar liefst vijf Great Walks en maakte ik op de overige dagen bijna altijd wel een mooie dagwandeling. Tijdens mijn laatste bezoek aan Nieuw-Zeeland wandelde ik echt letterlijk elke dag, drie maanden lang. Wanneer je niet zo van wandelen en/of outdoor activiteiten houdt, is Nieuw-Zeeland misschien niet helemaal jouw bestemming …
 
reizen in nieuw-zeeland reistips voor nieuw zeeland
 

3. Ze hebben sandflies

Argh, die verdomde sandflies. Tijdens het wandelen werd ik regelmatig lek geprikt en daar werd ik niet heel vrolijk van. Ik kampeerde vaak en verbleef regelmatig in berghutten, maar werd keer op keer weer belaagd door een lading van die kleine, irritante beestjes. Ze komen met name voor op het Zuidereiland en dan vooral in bergachtig gebied of aan het water. Tijdens mijn laatste reis heb ik me voor het eerst laten overhalen om een insect repellant te kopen maar de sandflies leken zich er niet om te bekommeren. Bedekkende kleding dragen is de beste optie om te voorkomen dat je gebeten wordt.
 
hiking in mount cook national park
 

4. Neem een hele stapel $$$ mee

Als je wilt rond reizen in Nieuw-Zeeland, kun je maar beter een dikke portemonnee meenemen. Alhoewel ik meestal kampeerde en en maaltijden veelal zelf kookte, kreeg ik toch steeds weer een hartverzakking als ik een brood, een pak yoghurt en ingrediënten voor een simpele pasta afrekende bij de kassa van de supermarkt. Maar het zijn niet alleen de boodschappen, alles is relatief duur in Nieuw-Zeeland, zo ook bijvoorbeeld de accommodaties (die vaak ook nog eens eenvoudig zijn in vergelijking wat je elders voor zo’n bedrag krijgt) en uit eten gaan. Het enige dat niet duur is, zijn de kiwi’s. Kiwi’s zijn overal super goedkoop en ze zijn ook nog eens heel gezond. Tijdens mijn laatste reis was mijn motto dan ook ‘one kiwi a day keeps the doctor away’.
 
rakaia gorge
 

5. Kijk Lord of the Rings

Ik ben totaal geen fan van fantasy films maar vond toch dat ik naar Lord of the Rings moest kijken voor ik ging reizen in Nieuw-Zeeland. Overal in het land wordt aan deze film trilogie gerefereerd, bijvoorbeeld in Mata Mata en bijna overal op het Zuidereiland. Nadat ik de films had gezien, ben ik nog steeds geen liefhebber van fantasy maar elke keer als ik ze op tv voorbij zie komen, schiet het kippenvel wel in de houding omdat al die mooie herinneringen aan mijn reizen dan weer naar boven komen…
 

 

6. Huur of beter nog: koop een auto of een camper

Alhoewel je in Nieuw-Zeeland prima af kunt met openbaar vervoer (met name de bus) raad ik je absoluut aan om een voertuig te huren of zelfs zoals ik tijdens mijn laatste reis deed, te kopen. Velen maken een camperreis Nieuw-Zeeland, ik kocht een simpele auto, de Toyota Corolla die je hier onder op de foto ziet. Een auto kopen en weer verkopen in Nieuw-Zeeland is super eenvoudig en per saldo heeft het me slechts zo’n 1000 dollar gekost voor een periode van drie maanden. Daar huur je geen auto voor.
 
Ga je korter op reis, dan is het huren van een auto de moeite waard. Ik huur mijn auto’s altijd bij Sunny Cars omdat zij een afkoop eigen risico hebben die inbegrepen is in de prijs, waardoor je zonder zorgen kunt reizen in Nieuw-Zeeland. Check de beste tarieven en opties voor Sunny Cars hier.
 
nelson lakes national park
 

7. De wifi is heel belabberd

Hier word je vast niet heel blij van, maar de wifi in Nieuw-Zeeland behoort niet tot een van de beste ter wereld. In de meeste hotels en campings krijg je een bescheiden aantal MB’s gratis of kun je alleen tegen betaling wifi gebruiken, die dan vaak erg langzaam is. In openbare gelegenheden is vaak gratis wifi beschikbaar, maar nog langzamer. Streamen of het uploaden van foto’s is nagenoeg onmogelijk. Ik maakte voor het uploaden van grote bestanden vaak gebruik van wifi in de openbare bibliotheek. Daarnaast kocht ik een lokale simkaart met 4G internet van Vodafone waar ik vaak beter bereik mee had dan de wifi waar dan ook.
 
abel tasman national park
 

8. Ze rijden links

Ohnee, ze rijden links in Nieuw-Zeeland! Maar zal ik je eens iets verklappen? Als je je eenmaal in het verkeer begeeft, ben je er zo aan gewend. Wanneer je een voertuig huurt, zorg er dan voor dat het een automaat is zodat je over het schakelen verder niet hoeft na te denken. Het kopen van een automaat is vaak lastiger. Ik kocht een handgeschakelde auto en was binnen no-time gewend aan het andersom schakelen. Ook oversteken is eigenlijk heel makkelijk want buiten de steden is het nergens echt druk. Niks om je zorgen over te maken dus!
 
reizen in nieuw-zeeland reistips voor nieuw-zeeland
 

9. Sommige dorpen en steden zijn gewoon echt heel saai

Reis naar Nieuw-Zeeland voor de prachtige natuur en de ontzettend aardige inwoners, maar niet als je je wilt onderdompelen in allerlei hipster plekken. Alhoewel de grote en toeristische plekken als Auckland, Christchurch en Queenstown best wat hotspots hebben, zijn die in de rest van het land vaak ver te zoeken. En dat is maar goed ook, want reizen in Nieuw-Zeeland doe je natuurlijk voor de prachtige natuur! Kom je hier om te feesten, dan kun je beter naar een ander land gaan.
 

10. Doe minstens één ding dat je doodeng vindt

Je bent in het, wat mij betreft, meest avontuurlijke land ter wereld, dus dan moet je je daar ook naar gedragen, toch? De chicken in me is onder andere al gaan bungy jumpen, skydiven, jetboaten, downhill mountainbiken en heeft een SkyWalk gemaakt op de immens hoge Skytower in Auckland. Alles voor die adrenaline rush, geloof mij!
 
reizen in nieuw-zeeland
 
Dat waren mijn tips voor jouw eerste reis naar Nieuw-Zeeland. Ik ben waarschijnlijk nog heel veel andere tips vergeten, maar als je op mijn Pinterest Nieuw-Zeeland pagina kijkt, vind je hier nog tientallen blogs en tips van andere reizigers.

Regel je reis naar Nieuw-Zeeland!

– Een ticket naar Auckland of Christchurch boek je eenvoudig zelf via Skyscanner.
– Accommodaties vastleggen is absoluut een must wanneer je in het hoogseizoen (december t/m maart) reist. Check de beste deals en opties gelijk op Booking.com
– Je huurauto regel je zoals gezegd het beste via Sunny Cars, omdat zij het eigen risico direct voor je afkopen.
– Onmisbaar tijdens je reis door Nieuw-Zeeland is Lonely Planet New Zealand en indien je wilt wandelen Lonely Planet Tramping in New Zealand.
 
[Wanneer je via de bovenstaande links een aankoop doet of iets bestelt, ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Dit helpt mij om We12travel in de lucht te houden. Alvast bedankt!]
 
Meer tips over reizen in Nieuw-Zeeland? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Tongariro Crossing: de vetste daghike van Nieuw-Zeeland
Is Cape Reinga de moeite waard?
Kauri bomen en zwarte stranden in de Waitakere Ranges
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!