Lago Pehoe Torres del Paine
chili,  we12inspire

Reistips voor Torres del Paine NP in Chili

(Dit artikel verscheen eerder in het Engels op onze site)
 
Al sinds ik Torres del Paine in Patagonië op tv zag bij 3 Op Reis zo’n 10 jaar geleden, wist ik het. Dáár gaan we ooit heen. Het wereldberoemde nationale park ligt vol met spectaculaire bergen, felgekleurde meren, gletsjers, wildlife en een magische vibe die je eigenlijk alleen begrijpt als je er geweest bent. Er is nog maar weinig over dit park geschreven in het Nederlands, dus vandaag delen wij onze reistips voor Torres del Paine met je!
 
In December 2009 hadden we genoeg gespaard (we hadden dat jaar daarvoor ons huis gekocht) en toen besloten we dat het tijd was om naar Patagonië af te reizen. We verbleven ongeveer een week in Torres del Paine, liepen hier de spectaculaire W-trekking en genoten van al het moois dat het park zijn bezoekers te bieden heeft. In 2012 had ik het geluk dat ik voor mijn werk nog een keer terug kon en zo verbleef ik hier nogmaals drie dagen. Ik voel me gezegend dat ik reeds twee keer op deze bijzondere plek ben geweest en ben ervan overtuigd dat ik er zeker nog eens terug kom .
 
Torres del Paine NP
Torres del Paine ligt in het diepen zuiden van Chileens Patagonië en het is een flinke reis om er te komen, alhoewel de échte reizigers onder ons er waarschijnlijk hun hand niet voor omdraaien. Vanuit Santiago in Chili kun je vliegen naar Punta Arenas en vanuit Buenos Aires in Argentinië kun je vliegen naar El Calafate, vanuit beide plekken ben je per bus ongeveer zes uur onderweg naar het park. Let wel: de bus vanuit El Calafate is aanzienlijk duurder omdat er een grensovergang in zit.
 
Torres del Paine is genoemd naar de beroemde rotsformatie Las Torres del Paine (De Torens van Paine). Deze drie granieten torens steken statig boven de rest van het Paine massief uit en zijn het letterlijke hoogtepunt van het park. Je kunt ze zien vanuit de oostelijke zijde van het park, als het goed weer is. Wil je ze van dichtbij zien, maak dan de trektocht naar de basis van Las Torres. Vanaf Hosteria Las Torres is het zo’n vier uur lopen, enkele reis… Het is een zware klim maar wat mij betreft zeker de moeite waard. Ben je niet van plan om te gaan wandelen, dan is de best plek om ze te zien vanaf Laguna Azul.
 
Torres del Paine
 
Torres del Paine
Een andere supergave rotsformatie in het Paine massief zijn Los Cuernos oftewel De Horens. Deze liggen meer aan de westelijke zijde van het park, aan het turkoois gekleurde Lago Pehoe. Helaas zijn ze niet zo makkelijk bereikbaar als Las Torres maar mocht je de de populaire W-trek lopen, dan kun je redelijk dichtbij komen wanneer je van Refugio El Chileno naar Refugio los Cuernos loopt. Deze laatste hut is praktisch aan de voet van Los Cuernos gelegen. Wanneer je vanuit Las Torres naar het westen rijdt, zie de rotsformatie vanzelf in je achteruitkijkspiegel opdoemen!
 
Lago Pehoe Los Cuernos
Een van de mooiste dingen om te doen in Torres del Paine is het brengen van een bezoek aan Lago Grey en de Grey gletsjer. Dit is een van de weinig afkalvende gletsjers binnen de grenzen van het park en hij is relatief makkelijk bereikbaar. Net als veel andere gletsjers in Patagonië stroomt ie van het Zuid-Patagonische ijsveld uit de Andes naar beneden, dit ijsveld is buiten de poolgebieden één van de grootste ijsmassas’s ter wereld. Ter vergelijking: als je in het 400 kilometer verderop gelegen El Chaltén bent, zijn de gletsjers hier afkomstig van hetzelfde ijsveld. Je kunt de Grey gletsjer bereiken per boot of te voet. Mocht je met de boot willen gaan, houd er dan rekening mee dat de boottocht afhankelijk is van het weer en dat ie helaas regelmatig geannuleerd wordt vanwege de wind. Wanneer je besluit te voet te gaan, bereid je dan voor op een pittige 2-daagse trektocht. Met een beetje geluk zie je het ijs recht voor je neus afbreken, ijsbergen die overal in het meer dobberen kom je er sowieso tegen. Wat mij betreft is Lago Grey een van de meest spectaculaire landschappen die ik ooit heb gezien.
 
Lago Grey Glaciar Grey

Lago Grey Grey Glacier
Ik noemde het al even, maar de Patagonische wind is iets wat ik nog verder wil toelichten. De wind is er namelijk altijd. En heftig, heel heftig. Ik ben inmiddels vier keer in Patagonië geweest (sorry, niet om op te scheppen!) en mijn haar staat altijd recht overeind als ik uit de bus/auto stap. Dagen zonder wind zijn zeldzaam in dit deel van de wereld dus zorg ervoor dat je genoeg warme kleding aan hebt (laagjes!) en neem een muts en handschoenen mee. Ja, zelfs in de lokale zomer.
 
Mocht je op zoek willen naar wildlife, dan is Torres del Paine ook een fijne plek. Je komt gegarandeerd guanaco’s en andesvossen tegen. Kijk regelmatig omhoog, dan zie je zeker condors boven je hoofd cirkelen. Ze komen zelden aan de grond en al helemaal niet in het bijzijn van mensen, dus bedenk dat je ze meestal van onderen zult moeten fotograferen. Met een beetje geluk kun je ook poema’s zien, maar zo veel geluk hadden wij tot nu toe helaas niet.
 
Andere bezienswaardigheden in het park zijn de diverse watervallen (Salto Chico en Salta Grande), Lago Pehoe, Lago Nordenskjöld, allerlei gletsjers die je vanaf de weg kunt bekijken en er zijn uiteraard veel korte wandelingen mogelijk. Ook is het schijnbaar een heerlijke plek om te paardrijden, maar er is niemand die mij op een paard krijgt, dus daar kan ik je verder niet zo veel over vertellen. Volgens mijn reisgenoten was het echter wel heel leuk, dus als je van paarden houdt, zou ik het absoluut doen, als een ware gaucho over de pampa hobbelen!
 
wind torres del paine
Chili 2013 638
 

Reistips voor Torres del Paine

– De entreekosten voor het park zijn vrij hoog, ongeveer 40 euro per persoon. Je kunt het alleen betalen in Chileense Pesos bij binnenkomst van het park. Kom je vanuit Argentinië met de bus, dan moet je in El Calafate dus al Pesos halen, wat soms best lastig kan zijn. Er is sprake van dat dit overigens gaat veranderen dus check het voor de zekerheid nog even als je er bent…
 
– Er is geen openbaar vervoer in het park. Er rijdt alleen een lijnbus naar vaste punten, die reizigers vanuit El Calafate of Punta Arenas/Puerto Natales af zet. Mocht je geen huurauto hebben, dan ben je aangewezen op het belachelijk dure privé transport of excursies die het hotel aanbieden. Welke optie je ook kiest, wees bereid aardig in je buidel te tasten.
 
– Eten in het park is duur, accommodatie is nog duurder. Als je in de zomer reist moet je je accommodatie absoluut boeken omdat er maar een beperkt aantal mogelijkheden is. Daarnaast is het park super populair en dus zit alles snel volgeboekt. Voor mijn werk boek ik regelmatig de W-trekking voor klanten en bijna altijd is ten minste één van de refugio’s al volgeboekt. Tijdens de W-trek verbleven wij in Refugio’s, hier krijg je een stapelbed en drie goed vullende maaltijden (ontbijt, diner, lunch krijg je mee) per dag. Drankjes koop je ter plekke. Tijdens mijn laatste bezoek sliep ik in Hosteria Las Torres, onbetaalbaar maar o zo mooi. Wil je een voordeligere optie, kies dan voor Refugio Las Torres met slaapzalen (nog steeds duur) of Hosteria Río Serrano, deze laatste is trouwens een stuk minder gunstig gelegen en zou ik alleen doen als je een auto hebt.
 
– Kamperen kan ook, maar het zag er verschrikkelijk uit. Reizigers die denken op een idyllisch plekje in de wildernis te kunnen staan… forget it! Ik heb de campings in het park gezien, zowel bij Las Torres als op de trek, en ze stonden bomvol met kampeerders. Echt hutje mutje, om het zo maar even te noemen, de camping van Lowlands was er niks bij. Je mag alleen op vaste plekken kamperen en dus niet zomaar in de wildernis. Idyllisch is het dus zeker niet, maar koud zeker wel!
 
– Er zijn geen supermarkten in het park, alleen een klein winkeltje bij Las Torres in de buurt. Ons advies is om eten mee te nemen vanuit Punta Arenas, Puerto Natales of El Calafate, omdat eten in het park ook weer onbetaalbaar is. Een buffetlunch in het hosteria kostte iets van 45 euro pp. Het is maar dat je het weet…
 
– Er is geen mobiel bereik in het park, althans naar mijn weten. Of het ooit gaat komen weet ik niet, maar bereid je voor op radiostilte. In sommige hotels is trouwens wel wifi, maar die was dermate traag dat ik nauwelijks een foto op Instagram kon plaatsen toen ik er was, laat staan met thuis kon Skypen. Héérlijk, die social media stilte!
 
– Hoe lang te verblijven? Goede vraag! Ik zou er dagen rond kunnen struinen maar ik geloof ook wel dat je, vooral wanneer je een budget hebt en je geen wandelaar bent, je het met twee dagen gezien hebt. Zeker niet maar één dag, stel dat het die dag slecht weer is (iets wat niet helemaal ondenkbaar is in Patagonië) dan zie je niks van al het natuurschoon. Op de tweede dag krijg je dan in ieder geval nog een herkansing. Twee vrije dagen minimaal dus!
 
reistips voor torres del paine
 
Alhoewel ik je met mijn “het is duur” en “er is altijd wind” misschien niet overtuigd heb van de schoonheid van het park, kan ik met alle eerlijkheid van de wereld zeggen dat het één van de meest bijzondere plekken ter wereld is die ik ooit heb bezocht. Niet alleen vanwege de overweldigende natuur, maar ook vanwege het feit dat het zo enorm afgelegen is van de rest van de wereld. Je moet er een eindje voor reizen en een flinke som betalen, maar dan heb je ook wat, dát kan ik je beloven! Vragen of dingen die ik ben vergeten te vertellen? Mail me of laat een berichtje achter!
 
Meer lezen over Patagonië? Deze blogs vindt je ook vast leuk:
Beklimming van de Villarrica vulkaan: de ongemakkelijke waarheid.
Roadtrip Patagonië: Ruta de los Siete Lagos en Lanín NP
Wat te doen in Ushuaia op een regenachtig dag
 
Dank je voor het delen!

23 Comments

  • ivonne

    Oei, deze staat dus ook al heel lang op mij bucketlist maar ik heb me deels laten tegenhouden door de temperatuur, haha die had je nieg verwachg hè. Reislust weer aangewakkerd en die trekking lijkt me ook erg mooi. Hoe zwaar is hij, kun je daar een idee van geven?

    • anto

      Destijds was het pas onze tweede “grote” trek” (na de Inca Trail) en ik vond hem toen okee, alhoewel dag 1 en 3 wel zwaar zijn. Maar je loopt dan over hetzelfde pad heen en terug, dus je kunt zelf bepalen hoe ver je gaat (google maar eens op “map w-trek” en dan bedoel ik de middelste en rechter poot van de W) … als ik nu opnieuw zou moeten beoordelen, denk ik dat ie vrij eenvoudig was, vooral omdat je zelf niet al te veel mee hoeft te slepen want je krijgt eten en hoeft geen slaapzak mee te nemen. Heb je al wandelervaring met meerdaagse tochten?

  • Denise

    Brrr… ik heb het gewoon koud gekregen van je blog, terwijl het supergaaf is, vooral die foto van die megablokken ijs. Inderdaad spectaculair! Mijn vader heeft veel in de poolgebieden gereisd (echt heel vaak) en had ook zulke gave foto’s!

  • Jenny - ikreis.net

    Wat ontzettend mooi! Deze bestemming blijft stijgen op mijn bucketlist. Of op mijn lijst van bijna onmogelijke droombestemmingen.

    Ken jij een vergelijkbare locatie op het noorderlijk halfrond? Of desnoods in het zuiden, maar begaanbaar in onze zomer?

  • Kimber - Reisgenie

    Jaaaaa dit staat echt torenhoog op mijn bucketlist! Wat een prachtig stukje van de wereld is Patagonië toch en wat een bofkont ben je dat je er al 4x geweest bent :D. Ik denk dat ik ook maar eens heel hard moet gaan sparen, zou na dit stuk het liefst meteen in het vliegtuig stappen die kant op.

  • Carolien

    Oef wat mooi… alleen, manlief krijg ik (nog) niet zover door de temperatuur haha… ik had idd ook de vraag, hoe zwaar is de trekking. We zijn geen echte klimmers/lopers en weinig tot geen meerdaagse trekking ervaring, maar lijkt me wel supermooi. Weet ook niet of het handig is met een tienerdochter die niet van wandelen houdt 😛 Als je niet ver wandelt / klimt is het dan nog steeds een aanrader? Of is een trekking wel een must?

    • anto

      Je kunt sommige wandelingen ook als dagtocht maken (bijv die naar Las Torres) zodat je niet met de rugzak hoeft te gaan. Destijds vond ik hem redelijk zwaar maar toen was ik nog geen geoefende wandelaar. Nu zou ik hem als relatief makkelijk omschrijven, maar dat heeft er ook mee te maken dat we goed weer hadden. TdP is schitterend, ook zonder trekkings, ik verkoop al jaren reizen naar dat gebied als Chili-specialist en alle klanten die terug komen, zijn het er over eens dat het de moeite meer dan waard is!

  • Chantal

    Leuk om te lezen, want wij zijn nu onze reis door Patagonië aan het plannen. Wat vond je mooier? Torres del Paine of hiken in El Chalten?

    • anto

      Ahhhh lastig… ik vond El Chalten mooier omdat we daar goed weer hadden (als in: strakblauwe lucht) maar vind Chili een leuker land om te reizen. Heb je mijn blog over de hike naar Mont Fitz Roy gelezen op onze Engelse pagina? Daar staat trouwens ook meer over Torres del Paine (heb nl. niet alle artikelen vertaald!)

  • Geertje Boon

    Hallo antonette,

    wij gaan een fietstocht maken vanuit Sucre Bolivia naar Ushuaia en willen ook graag naar Torres les Paines natuurlijk. We arriveren op 1 januari 2018 met de boot in Puerto Natales. Ik had de indruk via diverse sites de idat er vrijwel geen wegen in het park zijn.
    ik zou het fijn vinden om te weten of we vanaf de ingang wel kunnen en mogen fietsen en welke refugios dan bereikbaar zijn per fiets?
    hartelijke groet,

    Geertje 06 53391020

  • sammy tempels

    Hallo,

    Dank je voor deze mooie blog! ook weer met de prijs in gedachten heb ik de volgende vraag voor je: de inkomprijs voor torres del paine bedraagt momenteel 28 euro per persoon maar…..is dit éénmalig te betalen (willen 3 of 4 dagen blijven) of is dit per dag?

    Alvast bedankt voor je reactie en nog veel reisplezier.

    Groeten Sammy.

    • anto

      Graag gedaan Sammy! Ik weet niet of dit per dag is, mag ik je vragen waar je deze info vandaan hebt? Dan kan ik het checken met mijn vrienden in Chili. Ik vermoed dat het bedrag namelijk iets hoger ligt, maar 28 euro per dag lijkt me ook vrij hoog. Hoor graag nog even van je en dan zoek ik het uit! gr Anto 🙂

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *