reistips ushuaia
argentinië,  we12inspire

Reistips Ushuaia – de zuidelijkste stad ter wereld

Reistips Ushuaia – de leukste dingen om te doen in de zuidelijkste stad ter wereld

Ushuaia draagt de bijnaam Fin del Mundo (‘het einde van de wereld’) en dat is niet voor niks. Ushuaia is namelijk de meest zuidelijke stad ter wereld. Gelegen op het desolate Tierra del Fuego in Argentinië is het één van de meest geïsoleerde plekken van Zuid-Amerika. Je moet er even voor reizen, maar als je dan eenmaal in Ushuaia bent, weet je dat je een heel bijzonder plekje bereikt hebt. Ik was twee keer in Ushuaia, de eerste keer had ik stralend weer en de tweede keer slechts stromende regen. De inwoners van Ushuaia hebben het niet altijd makkelijk. Het klimaat is subpolair en vergelijkbaar met dat van Reykjavík op IJsland. In de zomer is de gemiddelde temperatuur slechts 10.3 graden en de hoogst gemeten temperatuur in Ushuaia is 30 graden Celcius. Toch is een bezoek aan Ushuaia de moeite meer dan waard. In deze blog lees je al mijn reistips Ushuaia!
 
reistips ushuaia
 

Hoe reis je naar Ushuaia

Ushuaia ligt op het eiland Tierra del Fuego in het uiterste zuiden van Argentijns Patagonië. De stad grenst aan het Beagle Canal, vernoemd naar het schip van naturalist Charles Darwin. Je breikt Ushuaia het snelst per vliegtuig vanuit Buenos Aires of El Calafate. Aerolineas Argentina is je beste optie en heeft meerdere vluchten per dag. Voor wie meer tijd te besteden heeft is de bus een optie, dit kan onder meer vanuit El Calafate of Punta Arenas in Chili. Reizen per auto is ook een mogelijkheid, maar houd er dan rekening mee dat de kosten om je auto zo zuidelijk achter te laten niet gering zijn. Daarnaast moet je om in Ushuaia te komen met de auto altijd door Chili heen, het is dus van belang dat je een auto huurt die hiervoor geregistreerd staat.
 

Bezienswaardigheden Ushuaia

De stad Ushuaia heeft voldoende bezienswaardigheden om je een dag of twee te vermaken. Laat de keuze van je activiteit vooral af hangen van het weer. Tijdens mijn eerste bezoek aan Ushuaia was ik vooral buiten de stad te vinden omdat het mooi weer was, tijdens mijn tweede verblijf kwam het non-stop met bakken uit de hemel en bleef ik eigenlijk alleen maar in de stad. In Ushuaia zijn diverse musea, waarvan Museo del Fin del Mundo de bekendste is. Ik bezocht echter zelf het Museo Marítimo, gevestigd in een voormalige gevangenis waar de Argentijnse boeven gevangen zaten. Je kunt de voormalige cellen bezoeken en leert er meer over de zeehistorie van Argentinië en Patagonië. Andere niet te missen bezienswaardigheden in Ushuaia zijn het bord Fin del Mundo, dat je aan de haven vindt. Ook mag je een bezoek aan het Malvinas Monument zeker niet missen. Dit monument bevindt zich op Plaza Islas Malvinas en herdenkt de slachtoffers van de Falkland oorlog van 1982. Je doet er overigens verstandig aan nooit met een Argentijn over deze oorlog in discussie te gaan, het is en blijft een gevoelig onderwerp.
 
reistips ushuaia bezienswaardigheden ushuaia

reistips ushuaia bezienswaardigheden ushuaia
 

Parque Nacional Tierra del Fuego

Op korte afstand van Ushuaia vind je het nationale park Tierra del Fuego oftewel Vuurland. Je kunt hier eventueel met een georganiseerde tour naartoe, maar leuker is om met de lokale bus te gaan en zelf je stops te bepalen. De bussen vertrekken in de ochtend van het centrale plein in Ushuaia en brengen je in de middag weer terug naar Ushuaia. Enkele bezienswaardigheden in Tierra del Fuego zijn het postkantoor aan het einde van de wereld waar je je paspoort kunt laten stempelen en het einde van de Panamericana Highway. Daarnaast zijn er diverse wandelmogelijkheden, ik liep zelf de 5 kilometer lange Pampa Alta Trail en de 8 kilometer lange Costera Trail, die je langs de kust voert en prachtige uitzichten over de besneeuwde bergen van Chileens Patagonië biedt.
 
tierra del fuego 2

reistips ushuaia bezienswaardigheden ushuaia
 

Een boottocht op het Beagle Canal

Het Beagle Canal is één van de drie te navigeren kanalen van Zuid-Amerika en een prima manier om Ushuaia vanaf het water te bekijken. Er zijn tochten van enkele uren of een hele dag en de stops zijn afhankelijk van de tour die je kiest. Zelf maakte ik een boottocht van een halve dag, die ik boekte bij aankomst in de stad. In de haven zijn diverse kantoortjes van rederijen en het loont zeker om rond te vragen naar de beste prijs. Enkele stops zijn de vuurtoren Les Eclaireurs, een zeeleeuwenkolonie en Bridges Island waar je een korte wandeling kunt maken. Langere tours gaan bijvoorbeeld naar een estancia of, afhankelijk van het seizoen, naar een groep pinguïns. Het Beagle Canal vormt tevens het startpunt voor bootreizen naar Antarctica.
 
reistips ushuaia bezienswaardigheden ushuaia

reistips ushuaia bezienswaardigheden ushuaia

reistips ushuaia bezienswaardigheden ushuaia
 

Aanvullende reistips Ushuaia

– Ushuaia is een populaire bestemming en dus doe je er verstandig aan je accommodatie van tevoren te boeken. Zelf overnachtte ik in het eenvoudige Campanilla Hotel net buiten het centrum. Een andere goede keuze qua hotel is bijvoorbeeld Hotel Albatros.
– Regent het en wil je ergens leuk koffie drinken met een taartje? Dan is Tante Sara een aanrader, in de hoofdstraat Av. Maipú zijn diverse vestigingen.
– Neem warme kleding mee voor een bezoek aan Ushuaia! Het kan er aardig spoken qua weer, zelfs in de zomer. Regenkleding, een muts, sjaal en handschoenen mogen zeker niet in je koffer ontbreken!
– Op de website van Askja Reizen vind je diverse rondreizen Argentinië, door ondergetekende samengesteld toen ik nog bij Askja werkzaam was. Een aanrader voor het beste reisadvies dus!
 
reistips ushuaia bezienswaardigheden ushuaia
 
Hopelijk vond je deze reistips Ushuaia nuttig en heb je er wat aan tijdens je bezoek aan Ushuaia. Veel mensen die ik spreek over hun bezoek aan deze stad vonden het prachtig maar soms ook vreselijk tegelijk. Het is zonder twijfel een plek die je ooit in je leven bezocht moet hebben wanneer je in de buurt bent tijdens je Patagonië reis!
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
De mooiste wandelingen in Patagonië
5 Redenen waarom een reis naar Argentinië op je bucketlist moet staan
Roadtrip Patagonië: Ruta de los Siete Lagos en Parque Nacional Lanín
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *