Crater Lake National Park
Amerika,  we12inspire

Een reisgids voor Crater Lake National Park in Oregon

Een uitgebreide reisgids voor je bezoek aan Crater Lake National Park

Welkom bij mijn reisgids voor Crater Lake National Park. In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over je bezoek aan Crater Lake NP in Oregon. Van de leukste dingen om te doen, de mooiste wandelingen tot waar te overnachten en nog veel meer.
 
Een bezoek aan Crater Lake National Park stond al jaren op mijn bucketlist. In Nederland is dit park nog relatief onbekend maar ik kan je zeggen: het is de moeite waard. En … eigenlijk is het zelfs het mooiste nationale park dat ik bezocht in Amerika. Samen met Yellowstone, eerlijk is eerlijk. Nadat ik in 2013 voor het eerst een roadtrip maakte in Amerika, wist ik dat mijn volgende reis er eentje naar de Pacific Northwest zou worden. Een vriend van me had me namelijk over Crater Lake NP verteld en al bij het zien van de foto’s was ik om. Ik bleef Crater Lake National Park jaar na jaar googlen en uiteindelijk maakte ik het besluit om te gaan!
 
Het is wellicht niet voor te stellen, maar toen ik voor het eerst de caldera van Crater Lake National Park in staarde moest ik bijna huilen, zo mooi vond ik het. De krater is zo gigantisch indrukwekkend, het is lastig uit te drukken in woorden. De foto’s die ik voor deze blog heb gebruikt, geven je vast een idee. Mijn reis naar Crater Lake National Park was één van mijn meest memorabele van mijn reizen door de VS. De hoogste tijd om alles wat ik over dit park weet voor jou te verzamelen in deze blog dus.
 
Maar eerst: check even deze video die ik maakte. Het geeft je een korte impressie van de schoonheid van het gebied en een goede indruk van wat je kunt verwachten. Mocht het je niet aanspreken, dan hoef je namelijk niet verder te lezen …
 

 

Waar ligt Crater Lake National Park?

Eén van de meest gestelde vragen over dit nationale park is ‘Waar ligt Crater Lake eigenlijk?’. Crater Lake is een stuk onbekender dan veel andere Amerikaanse nationale parken en dus behoeft het enige uitleg. Je vindt het park in het zuiden van Oregon, een staat in het westen van Amerika. De dichtstbijzijnde grote stad is Portland, de afstand van Portland naar Crater Lake is zo’n 400 kilometer (4.5 uur rijden). Ik verliet Portland super vroeg in de ochtend om met een beetje geluk een kampeerplekje te vinden in het park maar dat mislukte. Meer daarover later! Stadjes die dichter bij Crater Lake liggen zijn Klamath Falls (1.5 uur) and Eugene (2.5 uur).
 
things to do at crater lake

things to do at crater lake
 

Hoe werd Crater Lake gevormd?

Een andere veel gestelde vraag is ‘hoe werd Crater Lake gevormd?’ Of beter: hoe werd een enorme berg uiteindelijk een meer? Dit gebeurde na een enorme vulkanische uitbarsting die ongeveer 7.700 jaar geleden plaats vond. Door de knal werd de berg die hier eerst stond weggeblazen en vormde zich hier Crater Lake, het diepste meer van de Verenigde Staten. Enkele andere leuke feitjes over het meer zijn:
 
– Crater Lake is tussen de 7,3 en 9,6 kilometer breed
– Het diepste punt van het meer ligt op bijna 600 meter diep
– Het meer bevat 4.9 triljoen gallon water
– Het hoogste punt boven het meer op de kraterrand is 604 meter
– Het laagste punt boven het meer op de kraterrand is 154 meter
– De Park Headquarters ligt op bijna 2 kilometer boven zeeniveau
 
crater lake national park

crater lake national park
 

Entree tot Crater Lake National Park

Er zijn twee verschillende ingangen voor Crater Lake National Park. De belangrijkste ingang die het gehele jaar open is, is de Annie Spring Entrance Station die aan Highway 62 ligt, in het zuidwestelijke deel van het park. Wanneer je van Portland naar Crater Lake rijdt is de makkelijkste ingang de noordelijke ingang, maar deze is niet het hele jaar open. In 2019 is de entree USD 25 per auto en USD 20 per motor. Een nationale parken pas kun je voor USD 50 per persoon kopen en geeft je een jaar lang entree tot alle nationale parken van Amerika.
 
entrance to crater lake national park
 

Wanneer is Crater Lake National Park geopend?

Crater Lake National Park is het hele jaar geopend, maar niet altijd goed toegankelijk. Vanwege de hoge ligging (op zo’n 2.000 meter) zijn veel faciliteiten, wegen en wandelpaden vaak gesloten in verband met sneeuwval. Ik bezocht Crater Lake National Park eind juli en toen waren veel plekken zelfs nog gesloten. Hoe later in het seizoen je gaat, hoe groter de kans is dat je Crater Lake goed kunt bereiken.
 
Het grootste deel van het jaar is de North Entrance Road en de Rim Drive gesloten voor auto’s. Meestal sluiten deze ergens begin november of eerder ivm sneeuw. De North Entrance en Westelijke Rim gaan meestal tussen half mei en eind juni open, de Oostelijke Rim pas tussen midden juni en eind juli. De ingang aan Highway 62 en de Rim Village zijn het gehele jaar geopend.
 

Wat te doen in Crater Lake National Park

De meeste bezoekers aan Crater Lake National Park zijn liefhebbers van natuur en het buitenleven. Zoals gezegd is het best een mijl op zeven om er te komen (althans, zo voelde het voor mij) dus degenen die er naartoe reizen, komen echt voor de mooie natuur. Er zijn talloze toffe dingen om te doen in Crater Lake, hieronder ga ik er uitgebreid op in.
 

De Rim Drive in Crater Lake National Park

De Rim Drive in Crater Lake is een 33 mijl lange route die het meer omcirkelt. Het is een zogenaamde ‘Scenic Byway’ en wordt ook wel geroemd tot één van de mooiste routes in Amerika. De volledige ronde is meestal geopend vanaf begin juli tot ergens in oktober. Wanneer je de hele ronde wilt rijden kun je dit in principe in een uurtje doen, maar beter is het om de tijd te nemen. Minimaal 2-3 uur, omdat je veelvuldig zal stoppen voor mooie foto’s. Onderweg vind je talloze uitzichtpunten en informatiepanelen. Stops die je sowieso moet maken zijn:
 
– Discovery Point
– Watchman Overlook
– Cloudcap Overlook
– Pumice Castle Overlook
– Phantom Ship Overlook
– Pinnacles Overlook
– Videa Falls
 
hiking in crater lake national park
 

De mooiste hikes in Crater Lake National Park

Crater Lake heeft een aantal spectaculaire trails in zijn aanbod, maar bedenk wel dat velen van deze tot eind juli gesloten zijn in verband met sneeuw. Het was mijn doel om Mount Scott te beklimmen, de hoogste berg in het park, maar ik kreeg te horen (in eerste instantie) dat dit niet mogelijk was. Hetzelfde geldt voor Garfield Peak die dichterbij de Rim ligt. Ik maakte uiteindelijk drie verschillende wandelingen waarover ik je hier onder meer vertel. Voor een compleet overzicht van alle hikes in en rondom Crater Lake en een wandelkaart kun je het beste een kijkje nemen op de the National Park website.
 
De mooiste hike die ik deed in Crater Lake NP was die naar de top van Mount Scott. Ondanks dat ik in het bezoekerscentrum te horen kreeg dat ze het niet adviseerden. De hoeveelheid sneeuw op de trail viel me enorm mee en de hike was niet zwaar als ik dacht. Toch is de beklimming er niet een voor watjes, alleen fitte en ervaren wandelaars kunnen deze hike maken. Het uitzicht van de top is werkelijk fenomenaal en biedt je prachtige panorama’s over Crater Lake en de wijde omgeving. De wandeling naar de top van Mount Scott kost je zo’n 3/4 uur en heeft een stijging van ca. 400 meter.
 
Een andere super mooie maar veel makkelijkere wandeling is die naar Discovery Point vanaf de Rim Village. Vanaf deze trail heb je fabelachtige uitzichten over het meer. Je wandelt hem in ongeveer een uur en het pad is vrij eenvoudig. Goudzoeker John Wesley Hillman ontdekte vanaf deze plek Crater Lake voor het eerst in 1853.
 
De laatste wandeling die ik maakte was The Pinnacles. Dit gebied ligt op ongeveer 10 kilometer rijden van de Rim Drive, maar is een bezoek meer dan waard. Je vindt hier een aantal door vulkanische gassen gevormde pilaren en de wandeling hier naartoe biedt je uitzichten op de pilaren en de omgeving. Een beetje vreemd vond ik wel dat je vanaf hier zo het park uit wandelde, ik ben hier maar omgekeerd en terug gegaan.
 
best hikes in crater lake

best hikes in crater lake

best hikes in crater lake

best hikes in crater lake
 

Een boottour op Crater Lake

Je kunt Crater Lake dus ook vanaf het water bekijken, een ranger neemt je dan mee op een boottocht over het meer. Helaas stond er tijdens mijn bezoek aan Crater Lake National Park teveel wind en waren alle boottochten voor die dag geannuleerd. Ik kan je dus niet uit eigen ervaring vertellen hoe het was, maar ik heb gehoord dat het de moeite zeker waard is. Tickets worden telefonisch verkocht en anders bij de kiosken in de Crater Lake Lodge en Annie Creek Gift Shop.
 

Andere dingen om te doen in Crater Lake National Park

Andere toffe dingen om te doen in Crater Lake National Park zijn wildkamperen (alleen toegestaan met een permit!), fietsen, vissen, zwemmen en sterren kijken. Check hier de meest huidige versie van de Park Newspaper voor de beste opties en details voor de hierboven genoemde activiteiten.
 
Je kunt ook meedoen aan diverse activiteiten die door de park rangers worden georganiseerd, zoals begeleide wandelingen, een informatief praatje bij de Rim, activiteiten voor kinderen en meer. Ook rijdt er een trolley bus over de Rim, maar ik weet niet of dit echt geschikt is voor Nederlanders aangezien het er nogal toeristisch uit zag.
 
things to do at crater lake


 

Waar te overnachten bij Crater Lake National Park

Tijdens mijn rondreis door de Pacific Northwest kwam ik er al snel achter dat hotels in Crater Lake en omgeving erg schaars zijn. Campings zijn er iets meer, maar ook niet in overvloed. Hieronder vind je de beste opties zowel voor hotels als kamperen:
 

Crater Lake hotel opties

Wanneer je in Crater Lake National Park zelf wilt overnachten heb je twee opties: de Crater Lake Lodge aan de Rim en de Cabins at Mazama Village. Ze kunnen beiden online geboekt worden op de Crater Lake National Park Official Lodging website. Je dient ze wel ruim van tevoren te boeken aangezien ze zeer gewild zijn. Wanneer je buiten het park wilt slapen, zijn er diverse mogelijkheden rondom het park, allemaal wel op minimaal 20 mijl rijden van het park vandaan. Een lijst met accommodaties aanbevolen door de Park Service vind je hier. Huidige beschikbaarheid en prijzen vind in de buurt van Crater Lake National Park vind je hier.
 
Veel accommodaties zijn overigens buiten de zomer om gesloten, iets om rekening mee te houden bij het plannen van je reis!
 

Kamperen bij Crater Lake National Park

Omdat ik zo veel mogelijk vrijheid wilde ervaren tijdens mijn reis, had ik vooraf geen reserveringen gemaakt. Ik besloot Portland dus al heel vroeg te verlaten en richting Crater Lake te rijden om een camping te vinden. Helaas bleek bij aankomst in Mazama Village dat de camping al was volgeboekt voor die dag. De dame achter de receptie gaf me een aantal suggesties om te kamperen buiten het park en uiteindelijk kwam ik op Farewell Bend Campground terecht, ongeveer 30 minuten rijden van Mazama Village. Ik vond het een heerlijk kampeerplekje, maar het kostte me dus wel veel tijd om de diverse keren op- en neer naar het park te rijden. Achteraf gezien had ik mijn plekje beter gewoon kunnen reserveren. Naast de camping bij Mazama Village is er nog een campsite bij Lost Creek, maar deze was tijdens mijn bezoek nog gesloten.
 
camping near crater lake

camping near crater lake
 

Is er mobiel bereik in Crater Lake National Park?

Bij aankomst in Crater Lake had ik geen mobiel bereik, maar uiteindelijk in sommige hoger gelegen delen van het park wel. Dit was echter maar van korte duur en heel beperkt, ga er dus maar vanuit dat je tijdens je verblijf hier geen bereik hebt. Ook in de omgeving van het park had ik nagenoeg geen signaal, iets om rekening mee te houden dus.
 

Restaurants, winkels en benzine in Crater Lake National Park

Zoals gezegd ligt Crater Lake National Park nogal ver van de rest van de wereld vandaan en je doet er dus verstandig aan om goed voorbereid op pad te gaan. Doe je boodschappen bijvoorbeeld in Portland en tank je auto nog een keer af bij Eugene. In het park zijn wat simpele snackbars, souvenirshops en restaurants bij de Rim Village en Mazama Village. Benzine is verkrijgbaar in Mazama Village maar enorm duur en zeldzaam. Beter kun je van tevoren bijtanken aangezien de pomp hier vaak alleen voor noodgevallen gebruikt kan worden.
 

Het weer in Crater Lake National Park

Over het algemeen is het relatief koel in Crater Lake National Park. De Rim Village ligt op 7.100 feet (2.165m) waardoor het wat koeler is dan je zou denken. Het weer kan snel omslaan en zorg dat je altijd een warme jas en/of trui mee neemt als je gaat wandelen. Toen ik de Mount Scott Trail deed begon het als een zonnige ochtend, maar tegen de tijd dat ik terug was bij de auto onweerde het. De zomers zijn over het algemeen zonnig maar vanwege de hoogte is sneeuwval het hele jaar mogelijk.
 
Bestel voor je naar Crater Lake National Park gaat nog je reisgids voor Oregon. Op zoek naar een huurauto? Ik boek mijn huurauto’s altijd via Sunny Cars omdat zij het eigen risico voor je afkopen.
 
weather in crater lake national park
 

Conclusie en disclaimer

Zoals je in de video en foto’s hebt kunnen zien, is Crater Lake National Park een absolute aanrader. De lange rit vanaf Portland is de moeite meer dan waard. Ik hoop ooit nog eens terug te keren naar deze bijzondere plek. Hopelijk vond je deze reisgids voor Crater Lake nuttig en heb je er wat aan tijdens de planning van je reis. In deze blog staan affiliate links, wanneer je via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine commissie.
 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Rondreis Pacific Northwest: een eerste indruk na thuiskomst
7 x doen in de Amerikaanse Pacific Northwest
Alleen reizen als vrouw in Amerika: mijn tips & tricks
 

4 Comments

 • sabrina

  Super mooi! Die luchten ook zeg. Ik wist niet dat dit park zo afgelegen ligt. dat vind ik wel een nadeel, maar ben wel meer een natuur liefhebber.
  Volgens mij bestaat er als je in nl een auto voor amerika boekt geen eigen risico. En een pas voor alle np’s kost 80 dollar denk ik. Maar dat is een goede mogelijkheid om de NPS service te steunen!

  • anto

   Dankjewel voor je reactie! Het klopt wat je zegt dat er in eerste instantie geen eigen risico is. Toch is het zo dat diverse soorten schade (bijvoorbeeld glas, banden en bodem) niet in de CDW of LDW zijn inbegrepen. Dit soort schades worden met Sunny Cars wel afgekocht 🙂 voor de kosten van de parkenpas ga ik even kijken, dit vond ik op de site van Crater lake maar wellicht dat het oude informatie is. Hopelijk lukt het je ooit die kant op te gaan!

 • Nienke

  Ha Antonette, ten eerste complimenten over je website. Ik ga samen met mijn vriend vanaf april tot september reizen naar o.a Nieuw-Zeeland, Amerika en Canada. En ik heb ontzettend veel inspirerende en informatieve informatie gevonden dankzij jouw blog. Ik vroeg mij af of je weet hoe dat met permits werkt voor het wildkamperen. Geld die voor geheel USA, Staat, per National park, per National forest etc? En kan je daar ook aan komen als Nederlander?

  • anto

   Hi Nienke, leuk om te horen dat je er iets aan hebt gehad! Voor zover ik weet zijn alle permits los, oftewel per plek afhankelijk. De enige keer dat ik een permit voor wildkamperen moest aanvragen in de USA was voor Rocky Mountain NP en dat heb ik op het moment zelf geregeld bij het bezoekerscentrum geloof ik … maar ik weet ook dat je voor bekende hikes wel maanden van tevoren iets moet aanvragen … als Nederlander aanvragen zou overigens geen probleem moeten zijn lijkt me! Succes ermee!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *