rondreis Tasmanië
australië,  we12inspire

Waarom een reis naar Tasmanië op je bucketlist moet staan

Waarom een reis naar Tasmanië zonder twijfel op je bucketlist moet staan!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst in Australië was, maar ineens bedacht ik me dat ik daar eigenlijk niet eens zo veel over geschreven heb. Toen ik destijds mijn reis naar Tasmanië aankondigde, bleek meer dan de helft van mijn vrienden echt geen idee te hebben waar dat ligt. Geen zorgen, ik neem het je absoluut niet kwalijk want het is nou eenmaal aan de andere kant van de wereld. Tasmanië wordt door veel reizigers die naar Australië gaan overgeslagen en dat is zonde. Wat mij betreft is het een van de mooiste plekken in Australië die ik heb gezien. Het eiland voor de kust van Victoria wordt ook wel ‘The Apple Island’ genoemd en bereik je per vliegtuig of boot vanuit Melbourne naar Devonport.
 

Hoe veel tijd op Tasmanië?

Hoeveel tijd je op Tasmanië door moet brengen is afhankelijk van jouw eigen wensen. Ik maakte een reis van vier weken (incl. heen en terugvlucht met Singapore Airlines) maar dit was onder meer omdat ik ook de Overland Track liep, een trektocht van bijna een week. Daarnaast zat ik ook een week op de fiets voor een trip langs de oostkust van Tasmanië en maakte ik een dikke week een roadtrip over het eiland.
 
Een week voor Tasmanië is te kort, twee weken zou beter zijn. Alhoewel het eiland niet groot oogt op de kaart (dat kan ook niet anders naast zo’n enorm land als Australië) doe je er toch een hele dag over om van noord tot zuid te rijden, mede vanwege de bergen die je onderweg tegen komt. Mooie reizen naar Tasmanië vind je onder meer op de website van Askja Reizen, mijn voormalige werkgever!
 

Maar eerst: vergeet niet dat je voor Australië een visum nodig hebt!

Wist je dat je een visum voor Australië nodig hebt wanneer je die kant op gaat? De aanvraag is niet moeilijk en kun je prima online regelen. De kosten bedragen € 14,95 per persoon en je aanvraag wordt normaliter binnen enkele dagen goedgekeurd. De visumcontrole vindt al plaats bij het inchecken voor je vlucht en dus is het noodzakelijk dat je in het bezit bent van het visum voor je aan boord stapt. In deze handige video wordt uitgelegd hoe je een visum kunt aanvragen:
 

 

Voor op de bucketlist

Zoals gezegd slaan veel mensen Tasmanië dus over. Waarschijnlijk omdat het even wat gedoe is om er te komen, maar geloof me: het is de moeite meer dan waard. Zeker wanneer je van ruige natuur houdt, is Tasmanië aan waar paradijsje voor je. Bij deze vijf redenen waarom een reis naar Tasmanië op je bucketlist moet staan:
 

De stranden

Het is niet altijd lekker weer in Tasmanië en toen ik er was, was het zelfs redelijk koel. Maar als het dan een goede dag is en de zon schijnt, dan sta je ook wel op enkele van de mooiste stranden van Australië, die vaak ook nog eens behoorlijk verlaten zijn. Denk bijvoorbeeld aan het hippie-achtige Binalong Bay, de ruige kust van Mount William NP of de witte stranden van Freycinet, die van bovenaf zelfs nog mooier zijn …
 
reis naar tasmanië

reis naar tasmanië
 

Wildlife zit overal!

Wil je typisch Australisch wild zien, dan is Tasmanië the place to be. En dan hoef je niet eens naar de dierentuin. Zo zag ik bijna overal waar ik was wallabies en kangoeroes, kwam ik regelmatig wombats tegen (met name op Maria Island) en zag ik zo af en toe ook nog eens een tiger snake. Het enige wat ze niet hebben op Tasmanië zijn koala’s. Ze hebben het wel geprobeerd, maar ze hebben het niet overleefd helaas. Slangen zitten er trouwens ook veel en dan ook best wat giftige. Meer hier meer over slangen in Australië!
 
maria island

reis naar tasmanië
 

Er komen nauwelijks Nederlanders

In vier weken tijd heb ik slechts één keer Nederlanders gezien en dat was op de boot bij Port Arthur. Voor de rest geen heb er nergens Hollanders gezien. Heerlijk! Er zijn overigens wel redelijk wat Aziaten (voor hen is Tasmanië immers een stuk beter bereikbaar) maar heus geen touringcars vol. Het zijn met name de Ozzies zelf die hier op pad gaan en laat ik dat nou echt één van de leukste volken ter wereld vinden. Ze zijn vriendelijk, spontaan en hun ‘g’day mate’ heeft me elke keer weer doen lachen.
 
fossil cliffs hiking maria island tasmania

fossil cliffs hiking maria island tasmania
 

De historie

Wist je dat Tasmanië ontdekt is door de Nederlander Abel Tasman die het Van Diemansland noemde, naar Anthonie van Diemen? Van 1833 tot 1853 was het een Britse gevangeniskolonie voor de zwaarst veroordeelde criminelen. Zij kregen een enkele reis Tasmanië en belandden in Port Arthur, een van de meest interessante bezienswaardigheden van Tasmanië. Daarnaast zijn er diverse andere voormalige gevangeniskampen op het eiland te bewonderen en is ook het Brewery District van Hobart echt een bezoek waard.
 
port arthur tasmanië
 

De waanzinnige wandelmogelijkheden

Wanneer je net als ik enorm van wandelen houdt, is Tasmanië een waar paradijs. Je kunt er heerlijke tochten lopen, waar de Overland Track toch wel één van de meest bijzondere van is. Daarnaast zijn er overal korte wandelingen mogelijk, zoals die naar Cape Hauy. Check hier mijn lijst met mooiste hikes op Tasmanië.
 
cradle mountain tasmanië

cape hauy track
 
Hopelijk heb ik je na het lezen van deze blog ervan overtuigd dat een reis naar Tasmanië echt enorm de moeite waard is. Meer lezen? De volgende artikelen vind je ook vast nuttig:
 
Veel gestelde vragen over het visum
De leukste dingen om te doen op Tasmanië die niet actief en avontuurlijk zijn
Wild kamperen tussen de wombats op Maria Island

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *