wandelvakantie
we12hike,  we12inspire

5 Redenen waarom je echt eens op wandelvakantie moet gaan!

Beginnen jouw tenen ook al te krommen bij het lezen van de titel van dit blog? Mooi zo, dat was namelijk ook precies de bedoeling! Al sinds de lancering van deze site, probeer ik wandelen een hipper imago te geven, met name onder de jongere generatie. Een tijdje geleden las ik een blog van Annemerel, genaamd Waarom wandelen het nieuwe hardlopen is. Ik slaakte een zucht van verlichting, als zij het al tof vindt, dan moet het met de rest van Nederland ook wel goed komen, toch? Mocht je de blog van Annemerel gemist hebben en/of mocht deze je nog steeds niet overtuigd hebben, dan geef ik je mijn redenen waarom je echt eens op wandelvakantie moet gaan! Of eigenlijk zou ik ‘hiking-avontuur’ moeten zeggen, toch?
 

1. Je ervaart de natuur als geen ander

Bij het typen van deze kop moest ik even terugdenken aan een momentje dat we hadden in Yellowstone National Park. We stonden al een tijdje in de file en hadden geen idee waarom, tot we ineens een beer langs de kant van de weg zagen staan. Het beest voelde zich duidelijk ongemakkelijk met al die auto’s om zich heen en eigenlijk was het van de zotte hoe de mensen uit het raam hingen om foto’s te maken. Eerder die dag, waren we al een beer tegen gekomen op een van de hiking trails en alhoewel het niet echt veilig was, waren we er wel van onder de indruk. Nadat we even oogcontact hadden gemaakt, ging hij zijn weg en vervolgden wij de onze. Heel bijzonder, om dat zo van dichtbij mee te mogen maken.
 
beer in yellowstone
 

2. Je hoeft nergens over na te denken

Ik ben iemand die het leuk vindt om onze reizen zelf te regelen. Het begint met het boeken van een ticket en het vervoermiddel en later volgt de rest. Soms zit daar uren, nee dagen werk in. Als je gaat wandelen, is het wel zo handig om alles in één pakket te boeken. Dit kan zowel individueel als op groepsbasis. Bij beide geldt echter dat je vaak niks meer hoeft te regelen als je ter plaatse bent. Je hoeft alleen maar te lopen en te genieten. Easy!
 
TIP: Ga op zoek naar een geschikte wandelvakantie op vakantieboulevard.nl – je vindt hier een ruim aanbod aan wandelreizen, over de hele wereld. Zo kun je gaan wandelen in Zuid-Amerika met een expert, boek je een bijzondere voettocht of loop je van trekkershut naar trekkershut.
 

3. Je komt op plekken waar je anders nooit komt

Deze lijkt me vrij duidelijk en behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Toch kan ik het niet laten om even een voorbeeld te noemen. IJsland bijvoorbeeld, een bestemming die inmiddels uit zijn voegen barst. Iedereen ‘doet’ tegenwoordig even IJsland, voor een weekendje of op weg naar Amerika of Canada. Toen ik inmiddels tien jaar geleden voor het eerst op IJsland kwam, wist de gemiddelde Nederlander niet eens waar het lag. Tegenwoordig prijkt IJsland steevast in op de bucketlist van de meeste Nederlanders. Aan het einde van de week vertrek ik voor de zevende keer naar IJsland en ga ik wederom te voet op pad. Gewoon, omdat de ryolietbergen van Landmannalaugar echt ontzettend mooi zijn. Gewoon, omdat je de stilte en de ruimte van IJsland pas echt kunt ontdekken als je van de ringweg af gaat. Gewoon, omdat er niks zo fijn is om tijdens het wandelen even in een warme stroom te baden. En nee, dat doe je dus niet vanuit de auto…
 
reykjadalur
 

4. Je maakt vrienden voor het leven

Wandelen (en afzien) zorgt voor verbroedering. Wanneer je in een klein groepje loopt, iets wat wij bijvoorbeeld op de Inca Trail deden, trek je dagen lang met elkaar op. Soms vertel je elkaar dingen die je thuis nooit aan iemand zou vertellen, je ziet elkaar immers toch nooit meer. Ook ontmoet je mensen met dezelfde interesse en met wie je bij het kampvuur eindeloos ervaringen kunt uitwisselen. Zo hebben we nog steeds contact met Cassandra die we negen jaar geleden op de Inca Trail ontmoetten en hebben de we onlangs op de Overland Track ook weer mensen ontmoet die we inmiddels beloofd hebben een keer langs te komen in Down Under. Met mijn gidsen van de Everest Base Camp Trek heb ik ook nog steeds contact en ik hoop ze dit jaar of het jaar erna weer te mogen ontmoeten voor een volgende trek.
 

5. Je leert dan pas echt wat doorbijten is

Vergeet allerlei trainingen middels een webinar of met een lifestyle coach. Vergeet zelfhulpboeken en motiverende quotes op Instagram. Je leert pas echt wat doorbijten is, als het zover is. Afgelopen november liep ik de Everest Base Camp Trek en deze tocht is op zich al aardig zwaar. Echter had ik de pech dat ik zeven (!) dagen met een voedselvergiftiging rondliep. Elk half uur zat ik achter een steen, boom of rots en ‘s nachts rende ik me rot naar de hurk-wc. Onze gids gaf regelmatig aan dat ik beter kon stoppen, maar ik wilde door. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks gedaan wat niet verantwoord was, maar ik heb mezelf wel tot het uiterste gedwongen. Everest Base Camp moest en zou ik halen. Ik heb mezelf letterlijk over de trail gesleept, tot aan huilen toe. De enorme euforie die volgde toen ik er ook daadwerkelijk stond, is met geen pen te beschrijven. Ik deed een poging, het hele verhaal lees je hier.
 
wandelvakantie
 
Heb ik je overtuigd om op wandelvakantie te gaan? Of om een trektocht te maken door de bergen met een rugzak, zeg maar de zware variant? Kijk dan zeker eens op de website van Vakantieboulevard, waarop een groot deel van Nederlandse organisaties gespecialiseerd in wandel- en hikingreizen gebundeld zijn. Op hun site vind je een ruim aanbod wandeltochten maar ook trektochten zijn hier inmiddels vertegenwoordigd.
 
Wat is jouw ultieme reden om op wandelvakantie te gaan?
 
[Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vakantieboulevard. Alle ervaringen en meningen zijn uiteraard die van mijzelf.]  
Meer lezen? Deze blogs vind je ook vast leuk:
Voedsel tijdens meerdaagse trektochten: onze tips & tricks
De mooiste wandelingen in Colorado
Confessions van een wandelende travel blogger
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!

8 Comments

 • Stéphanie

  Dat leren wat doorbijten is, dat herken ik zeker. Het maakt ook niet uit hoe getraind je bent, een bepaalde wandeling kan altijd zwaar vallen. Ik heb laatst op Corsica drie dagen achter elkaar zware bergtochten van 4-5 uur in de hitte gelopen, dat was echt afzien! Maar.. Je komt op plekken waar mensen die in de auto blijven of slechts kort rondslenteren niet komen en dat is onbetaalbaar. Ik vond het vooral in de Canadese Rockies zo jammer, dat sommige onbetaalbare plekjes eigenlijk voor iedereen toegankelijk zijn haha. Zoals bijvoorbeeld het beroemde Peyto Lake waarvoor je slechts een kleine 15 minuten voor hoeft te klimmen..Ik vind gewoon dat je het moet verdienen en niet simpelweg uit de auto hoeft te stappen of er maar kort voor hoeft te wandelen. Maar gelukkig zijn er ook in West Canada genoeg plekken waar de gemiddelde toerist niet komt, no hike, no view 😉 Wandelen is inderdaad een toffe en gezonde activiteit en het is ook stoer, vind ik. Dus ja, het imago mag best veranderen!

  • anto

   Helemaal mee eens! Ik was ook in eerste instantie enorm verbaasd dat je zomaar naar Peyto Lake kan lopen. In Canada zijn er niet zo veel meerdaagse hikes met hutten helaas, en kamperen met beren is weer een heel ander verhaal. En ja, zeker stoer inderdaad! Ik kijk uit naar je wandelverhaal over Corsica, laat maar weten als ie online staat!

 • Edwin

  Zeker waar.
  Aantal keren een wandelvakantie gedaan. In Nepal de Annapurna gelopen(helaas niet helemaal afgemaakt). Maar zo gaaf om iedere dag door de prachtige natuur te lopen. Maar moe en voldaan aan het eind van de dag weer in je onderkomen aan te komen.
  En een van mijn favoriete is de trekking in Alaska.
  Zeker van plan om weer een trekking te gaan doen.

  • anto

   Ohhjaa die waarbij er in de sneeuw werd gekampeerd of niet? Ik zou heel graag nog eens Annapurna lopen en andere tochten in Nepal. Wie weet komt het er ooit eens van … waar gaat je volgende reis naartoe?

 • Marcella

  Ik ben net terug uit de Dolomieten. We waren er van donderdag t/m dinsdag, en hebben twee wandelingen gemaakt van zo’n 4-5 uur. De dagen erna wat rustiger aan gedaan vanwege de fikse spierpijn. Maar man, wat was het fijn! We hebben afgesproken dat we nu jaarlijks een wandelvakantie willen doen. Het is zó fijn om even lekker alles achter je te laten en je op te laden in de prachtige natuur!

  • anto

   Oh wat goed zeg! Ik zou eigenlijk vorige week naar de Dolomieten gaan maar moest dus afzeggen vanwege persoonlijke omstandigheden. Zo jammer, was heel graag weer terug gegaan die kant op. Waar waren jullie precies?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *