de rangitoto vulkaan beklimmen
nieuw-zeeland,  we12hike

Rangitoto Island: beklim een vulkaan in Nieuw-Zeeland

Ben je in Auckland en wil je naar Rangitoto Island? Dan vertel ik je in dit artikel alles over dit bijzondere eiland. De Rangitoto Island walk deed ik in 2018, maar ik bezocht Nieuw-Zeeland opnieuw in 2022-2023 en de informatie in deze blog is dan ook up to date gemaakt naar aanleiding van deze bijzondere reis.

Over Rangitoto Island

Het kleine vulkanische Rangitoto Island ligt net ten noorden van het centrum van Auckland is een relatief jonge vulkaan die 600 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het is een prima plek om te hiken en op eenvoudige wijze een vulkaan te beklimmen. Na een reis van ruim 25 uur plus reistijd van/naar de luchthaven leek me dit de perfecte dagtrip om te maken om even bij te komen van al die uren die ik opgevouwen zat in een krappe vliegtuigstoel. De Rangitoto vulkaan beklimmen leek me tevens het perfecte begin van mijn wandelvakantie hier in Nieuw-Zeeland. En dus stapte ik op de boot richting Rangitoto Island voor de eerste échte hike van mijn Nieuw-Zeeland reis.

De Rangitoto Island walk

De belangrijkste reden voor reizigers om Rangitoto Island te bezoeken, is het beklimmen van de 250 meter hoge vulkaan. Er zijn diverse toegangswegen en de route die je neemt, hangt af van het punt waar de boot je af zet. In mijn geval was dit Islington Bay Wharf omdat de normale pier, Rangitoto Wharf, niet mogelijk was vanwege de harde wind. Vanaf beide punten is de wandeling naar de top van de vulkaan niet al te moeilijk en voert de tocht je over een eenvoudig pad. Aangezien ik niet alleen maar omhoog wilde wandelen, besloot ik de suggestie van Lonely Planet te volgen en de Rangitoto Island Loop te doen, een tocht van 4-5 uur die de Coastal Track combineert met de Lava Caves en de Summit Look Out.

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
Start van de wandeling in Islington Bay

Ik begin mijn wandeling op Rangitoto Island dus in Islington Bay en ik was blij dat ik de dag ervoor wat onderzoek had gedaan naar de wandelmogelijkheden hier. Ik had namelijk gelezen dat het behoorlijk druk kan worden omdat de boot naar Rangitoto Island maar enkele keren per dag gaat en veel wandelaars dus tegelijkertijd aankomen. De tips die ik op internet vond, gaven aan dat je het beste ongeveer tien minuten kunt wachten tot het gros van de andere mensen vertrokken is en dat je vervolgens tegen de richting in moet lopen. Een fantastisch advies want in het begin van mijn wandeling, over de Coastal Walk, kwam ik nauwelijks iemand tegen.

Dit eerste deel van mijn tocht was echt prachtig, ik had bijzonder spectaculaire uitzichten over de Hauraki Gulf en Motutapu Island. Het kostte me ongeveer twee uur om Rangitoto Wharf te bereiken. In het begin liep ik langs de kust maar na ongeveer een half uur voerde het pad me landinwaarts naar diverse lavavelden. Dit deel van de wandeltocht was een stukje lastiger omdat er overal losse rotsen en lagen en het uitzicht was minder omdat je door dichte begroeiing loopt. Ongeveer een uur later bereikte ik een immens lavaveld met prachtige uitzichten over Auckland in de verte. Bij Rangitoto Wharf vind je een toilet, diverse plekken voor een picknick en informatiepanelen over het eiland en het ontstaan hiervan.

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
Verder over de Main Track

Na een korte pauze ging ik verder en nam ik de Main Track naar de top van de Rangitoto vulkaan. Vanaf Rangitoto Wharf is het ongeveer een uur naar de top maar ik bezocht onderweg nog de Lava Caves, een serie grotten waar je doorheen kunt lopen. Het is slim om een lamp mee te nemen want middenin de grot is het pikkedonker. Het uitstapje naar de Lava Caves duurt ongeveer een half uur en hierna vervolgde ik mijn weg naar de top van de Rangitoto vulkaan. Hier aangekomen verbaasde ik me enigszins over het aantal mensen hier, omdat ik onderweg bijna niemand tegen was gekomen. Boven op de vulkaan liep ik een rondje om de krater en uiteindelijk bereikte ik het uitzichtpunt met adembenemende uitzichten over Auckland en de Hauraki Gulf.

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
hiking on Rangitoto Island 3
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
Terug naar de boot

Op dat moment realiseerde ik me dat het de hoogste tijd was om af te dalen om de boot te halen. Onderweg zag ik dat de trail nog 1u30 zou duren, maar ik had maar een uur. En dus besloot ik mijn tempo iets te verhogen en aangezien dit het minst mooie deel van de route was, was dit geen probleem. Een klein uur later kwam ik weer bij Islington Bay Wharf uit, net op tijd voor het vertrek van de boot, tezamen met honderden andere wandelaars en dagjesmensen.

Praktische tips voor het beklimmen van de Rangitoto vulkaan

Wanneer je gaat wandelen op Rangitoto Island is het slim om rekening te houden met het volgende:

– De boot naar Rangitoto Island vertrekt vanuit Auckland Harbour Building en heeft slechts enkele vertrekken per dag. Ik boekte op de dag van de afvaart online en toen ik bij het loket aan kwam om mijn ticket op te halen, bleek de overtocht inmiddels vol te zitten. Van tevoren boeken is noodzakelijk! Ik boekte mijn overtocht bij Fuller’s . De prijs van een ticket in 2023 is NZD 53 voor een retourticket, bekijk hier de beschikbaarheid voor jouw gewenste datum.

– Zorg dat je goed op de hoogte bent van de laatste afvaart van de ferry want je kunt niet overnachten op Rangitoto Island. Check ook van welke pier de boot vertrekt omdat het zowel Rangitoto Wharf of Islington Bay Wharf kan zijn. Ook is het slim om op tijd terug te zijn bij de boot want vooral aan het einde van de dag kan het druk worden op de boot, waardoor je soms tot de volgende tocht moet wachten, een uur later.

– Er zijn geen voorzieningen op het eiland met betrekking tot eten en drinken en er zijn ook geen containers dus dien je al je afval weer mee terug te nemen naar het vasteland. Drinkwater kun je alleen halen bij de toileletten bij Rangitoto Wharf.

– Hou in gedachte dat het enorm heet kan worden op Rangitoto Island dus neem genoeg water en wat zoute snacks mee. Het is hier normaal gesproken een paar graden warmer dan op het vasteland, dus dat is iets om in je achterhoofd te houden. Als je hier wilt gaan hiken is het tevens verstandig om stevige schoenen aan te doen, vooral voor het stuk over de Coastal Track.

– Een simpele wandelkaart kun je op de boot meenemen of bij het kantoor van Fuller’s. Deze kaart is het enige wat je nodig hebt om de beschreven wandeling te kunnen doen. De trails zijn goed aangegeven en het is nagenoeg onmogelijk om te verdwalen.

De Rangitoto vulkaan beklimmen was een perfecte start van mijn actieve Nieuw-Zeeland reis en een heerlijk dagje weg uit Auckland. De wandeling naar de top is voor iedereen goed te doen, ook voor ouderen en families. Vooral de Lava Caves zijn erg leuk voor gezinnen met kinderen. Wanneer je ooit in Auckland bent, is het dus zeer de moeite waard om Rangitoto Island te bezoeken!

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
Waar te overnachten in Auckland?

Ik heb de afgelopen jaren meerdere weken in Auckland doorgebracht en er veel verschillende overnachtingsplekken uitgeprobeerd. Dit zijn mijn favoriete hotels en hostels in Auckland:
Hostel: Haka Lodge
– Hotel: Auckland City Hotel
Airport Hotel: Best Western Pioneer Motor Lodge

Meer lezen? Op mijn website NieuwZeelandInfo heb ik een uitgebreid artikel met alle toffe plekken om te overnachten in Auckland (en tips waar je beter weg kunt blijven).

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Conclusie en disclaimer

Hopelijk vond je dit artikel over Rangitoto Island in Nieuw-Zeeland leuk om te lezen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder.

Verder lezen over Nieuw-Zeeland? Ga dan naar mijn Nieuw-Zeeland startpagina voor al mijn tips, favoriete plekken en meer!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *