de rangitoto vulkaan beklimmen
nieuw-zeeland,  we12hike

Rangitoto Island: beklim een vulkaan in Nieuw-Zeeland

Alhoewel dit al mijn derde keer in Nieuw-Zeeland is, was ik nog niet eerder op Rangitoto Island. Dit kleine eilandje net ten noorden van het centrum van Auckland is een relatief jonge vulkaan die 600 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het is een prima plek om te hiken en op eenvoudige wijze een vulkaan te beklimmen. Na een reis van ruim 25 uur plus reistijd van/naar de luchthaven leek me dit de perfecte dagtrip om te maken om even bij te komen van al die uren die ik opgevouwen zat in een krappe vliegtuigstoel. De Rangitoto vulkaan beklimmen leek me tevens het perfecte begin van mijn wandelvakantie hier in Nieuw-Zeeland. En dus stapte ik op de boot richting Rangitoto Island voor de eerste échte hike van mijn Nieuw-Zeeland reis.
 
De belangrijkste reden voor reizigers om Rangitoto Island te bezoeken, is het beklimmen van de 250 meter hoge vulkaan. Er zijn diverse toegangswegen en de route die je neemt, zal afhangen van het punt waar de boot je af zet. In mijn geval was dit Islington Bay Wharf omdat de normale pier, Rangitoto Wharf, niet mogelijk was vanwege de harde wind. Vanaf beide punten is de wandeling naar de top van de vulkaan niet al te moeilijk en voert de tocht je over een eenvoudig pad. Aangezien ik niet alleen maar omhoog wilde wandelen, besloot ik de suggestie van Lonely Planet te volgen en de Rangitoto Island Loop te doen, een tocht van 4-5 uur die de Coastal Track combineert met de Lava Caves en de Summit Look Out.
 
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
Ik begin mijn wandeling op Rangitoto Island dus in Islington Bay en ik was blij dat ik de dag ervoor wat onderzoek had gedaan naar de wandelmogelijkheden hier. Ik had namelijk gelezen dat het behoorlijk druk kan worden omdat de boot naar Rangitoto Island maar enkele keren per dag gaat en veel wandelaars dus tegelijkertijd aankomen. De tips die ik op internet vond, gaven aan dat je het beste ongeveer tien minuten kunt wachten tot het gros van de andere mensen vertrokken is en dat je vervolgens tegen de richting in moet lopen. Een fantastisch advies want in het begin van mijn wandeling, over de Coastal Walk, kwam ik nauwelijks iemand tegen. Dit eerste deel van mijn tocht was echt prachtig, ik had bijzonder spectaculaire uitzichten over de Hauraki Gulf en Motutapu Island. Het kostte me ongeveer twee uur om Rangitoto Wharf te bereiken. In het begin liep ik langs de kust maar na ongeveer een half uur voerde het pad me landinwaarts naar diverse lavavelden. Dit deel van de wandeltocht was een stukje lastiger omdat er overal losse rotsen en lagen en het uitzicht was minder omdat je door dichte begroeiing loopt. Ongeveer een uur later bereikte ik een immens lavaveld met prachtige uitzichten over Auckland in de verte. Bij Rangitoto Wharf vind je een toilet, diverse plekken voor een picknick en informatiepanelen over het eiland en het ontstaan hiervan.
 
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
Na een korte pauze ging ik verder en nam ik de Main Track naar de top van de Rangitoto vulkaan. Vanaf Rangitoto Wharf is het ongeveer een uur naar de top maar ik bezocht onderweg nog de Lava Caves, een serie grotten waar je doorheen kunt lopen. Het is slim om een lamp mee te nemen want middenin de grot is het pikkedonker. Het uitstapje naar de Lava Caves duurt ongeveer een half uur en hierna vervolgde ik mijn weg naar de top van de Rangitoto vulkaan. Hier aangekomen verbaasde ik me enigszins over het aantal mensen hier, omdat ik onderweg bijna niemand tegen was gekomen. Boven op de vulkaan liep ik een rondje om de krater en uiteindelijk bereikte ik het uitzichtpunt met adembenemende uitzichten over Auckland en de Hauraki Gulf.
 
hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

hiking on Rangitoto Island 3

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland
Op dat moment realiseerde ik me dat het de hoogste tijd was om af te dalen om de boot te halen. Onderweg zag ik dat de trail nog 1u30 zou duren, maar ik had maar een uur. En dus besloot ik mijn tempo iets te verhogen en aangezien dit het minst mooie deel van de route was, was dit geen probleem. Een klein uur later kwam ik weer bij Islington Bay Wharf uit, net op tijd voor het vertrek van de boot, tezamen met honderden andere wandelaars en dagjesmensen.
 

Praktische tips voor het beklimmen van de Rangitoto vulkaan

Wanneer je gaat wandelen op Rangitoto Island is het handig om rekening te houden met de volgende zaken:

– De boot naar Rangitoto Island vertrekt vanuit Auckland Harbour Building en heeft slechts enkele vertrekken per dag. Ik boekte op de dag van de afvaart online en toen ik bij het loket aan kwam om mijn ticket op te halen, bleek de overtocht inmiddels vol te zitten. Aan het loket zelf een ticket kopen is dus geen aanrader in het hoogseizoen. Ik boekte mijn overtocht bij Fuller’s en betaalde NZD 33 voor een retour. Er is ook een early bird ticket voor NZD 23 waarbij je al om 07.30 uur vertrekt.

– Zorg dat je goed op de hoogte bent van de laatste afvaart van de ferry want je kunt niet overnachten op Rangitoto Island. Check ook van welke pier de boot vertrekt omdat het zowel Rangitoto Wharf of Islington Bay Wharf kan zijn. Ook is het slim om op tijd terug te zijn bij de boot want vooral aan het einde van de dag kan het druk worden op de boot, waardoor je soms tot de volgende tocht moet wachten, een uur later.

– Er zijn geen voorzieningen op het eiland met betrekking tot eten en drinken en er zijn ook geen containers dus dien je al je afval weer mee terug te nemen naar het vasteland. Drinkwater kun je alleen halen bij de toileletten bij Rangitoto Wharf.

– Hou in gedachte dat het enorm heet kan worden op Rangitoto Island dus neem genoeg water en wat zoute snacks mee. Het is hier normaal gesproken een paar graden warmer dan op het vasteland, dus dat is iets om in je achterhoofd te houden. Als je hier wilt gaan hiken is het tevens verstandig om stevige schoenen aan te doen, vooral voor het stuk over de Coastal Track.

– Een simpele wandelkaart kun je op de boot meenemen of bij het kantoor van Fuller’s. Deze kaart is het enige wat je nodig hebt om de beschreven wandeling te kunnen doen. De trails zijn goed aangegeven en het is nagenoeg onmogelijk om te verdwalen.
 
En tenslotte maakte ik nog een korte video van mijn wandeling op Rangitoto Island. Veel kijkplezier!
 

 
De Rangitoto vulkaan beklimmen was een perfecte start van mijn Nieuw-Zeeland reis en een heerlijk dagje weg uit Auckland. De wandeling naar de top is voor iedereen goed te doen, ook voor ouderen en families. Vooral de Lava Caves zijn erg leuk voor gezinnen met kinderen. Wanneer je ooit in Auckland bent, is het dus zeer de moeite waard om Rangitoto Island te bezoeken!
 

hiking on rangitoto island wandelen in nieuw zeeland

 
Meer lezen? De volgende blogs vind je ook vast leuk:
Nieuw-Zeeland week 4: over een kapotte stad en immer krimpende gletsjers
De mooiste onbekende plekken in Nieuw-Zeeland
Wandelen in Nieuw-Zeeland: de mooiste tochten!
 
Nieuw hier en benieuwd wie ik ben? Check dan mijn bio! Volg me voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *