Playa del Carmen Mexico
Mexico

Playa del Carmen in Mexico: wat ik er écht van vond

Tijdens mijn Mexico workation wist ik niet zo goed waar te beginnen met mijn reis. Ik boekte een ticket naar Cancun met KLM, maar veel meer dan dat had ik niet bedacht tot een week voor vertrek. Echter leert ervaring me inmiddels, dat ik een paar dagen nodig heb om te ‘aarden’ op een bestemming voordat ik verder trek en zo dus ook op mijn workations. Er zijn in de buurt van Cancun drie logische bestemmingen om naartoe te gaan na aankomst, omdat ze niet al te ver vanaf Cancun liggen, wat handig is omdat je pas aan het einde van de middag aan komt en dan dus niet eindeloos door het donker hoeft te reizen.
 
– Playa del Carmen
– Tulum
– Cancun
 
Omdat ik over Cancun verschrikkelijk verhalen had gehoord (echt niemand die ik sprak vond Cancun leuk) en over Tulum ook niet veel goeds, besloot ik voor ‘Playa’ te kiezen, ook omdat hier veel andere mensen locatie onafhankelijk werken. Al na twee dagen wist ik: dit is niets voor mij. Toch had ik voor vijf nachten geboekt en besloot ik er te blijven want mijn hotel kostte ruim € 50 per nacht en ik vond het weggegooid geld om weg te gaan. In dit artikel vertel ik je waarom ik Playa del Carmen niet geweldig vond maar wat ik deed om het er toch naar mijn zin te hebben. Je hebt een groot deel van de fun immers zelf in de hand. Veel leesplezier!
 

Het lege strand van Playa del Carmen in de ochtend
Het lege strand in de ochtend
 

Playa del Carmen: het Torremolinos van Mexico?

Wat ik me onvoldoende had gerealiseerd is dat Mexico voor Amerikanen en Canadezen is wat Spanje voor ons is: een plek om op te warmen tijdens de wintermaanden. Vanaf de meeste plekken in Amerika is het slechts een paar uur vliegen naar Cancun op het Yucatan Schiereiland en dus is het een geliefde bestemming bij veel reizigers. Voor iemand die net als ik van rust en stilte houdt, is het qua bestemming niet zo’n goede keuze. Afgezien van het feit dat ‘Playa’ gewoon best een redelijke stad is, is alles hier gericht op toerisme. De winkels, de tours, de hotels … er is weinig authentieks aan. Ik liep zelfs een Walmart binnen om een yogamatje te kopen, hoe Amerikaans wil je het hebben. Er komen ook veel mensen om te feesten. Prima als dat jouw doel is, maar ik voelde me niet zo thuis tussen de dronken toeristen.
 

Mercado del Playa del Carmen
Mercado del Playa del Carmen
 

Wat is er dan wel leuk aan Playa del Carmen?

Bovenstaande gezegd hebbende, is er toch wel het een en ander te doen in Playa del Carmen en omgeving. Ik koos om hier te blijven omdat ik even in Mexico wilde ‘aarden’ en vanuit hier op m’n gemak wilde kijken waar ik verder nog naartoe wilde. Dit werd uiteindelijk Tulum, ondanks dat ik daar ook gemixte verhalen over hoorde. Er zijn gelukkig genoeg dingen die wel leuk zijn aan Playa del Carmen en die je kunt gaan doen zonder alleen maar in je resort of op je hotelkamer te blijven.
 

De stranden van Playa del Carmen

Wat je over de stranden in Playa del Carmen moet weten is dat het zeker niet de mooiste van Yucatan zijn. De stranden zijn relatief smal en worden veelal bezet door Beach Clubs waarvoor je entree moet betalen of een minimum fee aan eten en drinken moet besteden om er op een bedje te mogen liggen. Heb je daar geen zin in, dan kun je naar het openbare strand ten noorden van de ferry naar Cozumel. Hier zijn ook diverse Beach Clubs, maar ook is een deel openbaar.
 
Daarnaast is het handig om te weten dat ze er veel last hebben van zeewier, wat niet altijd voor de mooiste aanblik zorgt. Dan weet je dat maar vast …
 
Ten noorden van de eerstvolgende pier liggen een aantal privé-stranden van luxe hotels. Daarboven liggen weer enkele Beach Clubs. Ik kwam uiteindelijk terecht bij Beach Club La Martina, omdat ik een gratis toegang had via mijn hotel. Hier heb ik een middag doorgebracht. Wat me hier opviel is dat er echt allerlei soorten mensen komen, dus niet alleen jongeren maar ook veel ouderen, stellen, alleenreizenden. Ik voelde me er dus wel op m’n gemak.
 
Het mooiste strand van Playa del Carmen is echter Playacar in het zuiden, voorbij de Cozumel pier. Playacar is een ommuurde wijk waar dure vakantiehuizen en wat hotels staan en dus geen drukte heerst. Toen ik dit deel van Playa del Carmen eenmaal had ontdekt, was ik hier elke dag te vinden, voor een wandeling of om even op het strand te zitten. Wil je een leuke wandeling doen in Playa del Carmen, dan raad ik je deze wandelroute aan langs het strand en de Maya ruïnes.
 
Ohja ook handig om te weten: de zon gaat niet onder ‘in zee’ maar aan de andere kant, oftewel achter je. De zonsondergangen zijn hier dus minder spectaculair dan je wellicht verwacht. Toen ik er was, was het erg bewolkt en regenachtig (er was schijnbaar een ‘koufront’) waardoor ik sowieso weinig mooie luchten heb gezien.
 

Playacar Beach Playa del Carmen
Playacar Beach
 

Het weer in Playa del Carmen

Over het algemeen is het goed weer in Playa del Carmen, maar ik had ook wel wat koelere dagen, waarop ik gewoon in een lange broek over straat liep. Daarnaast regende het ontzettend veel, iets wat vaak aan het einde van de middag gebeurde. In Tulum had ik overigens geen regen, maar het schijnt dat ik net in een periode was gearriveerd waarin er een ‘koufront’ was, waardoor het ‘s avonds afkoelde. Over het algemeen is het altijd lekker weer in Playa del Carmen maar houd er dus rekening mee dat het regelmatig regent.
 

Playa del Carmen strand
Het strand op een zonnige dag
 

Wat te doen in Playa del Carmen als je niet naar het strand wilt

Als je niet naar het strand wilt zijn er nog wat andere dingen die je kunt doen in Playa del Carmen. Houd er wel rekening mee dat het echt een ‘waterbestemming’ is en dat de meeste dingen toch wel met water te maken hebben. Ik heb tijdens mijn verblijf in Playa del Carmen het volgende gedaan:
 

Genieten van Mexicaans eten

Er zijn echt heel veel leuke restaurants in Playa. Omdat ik zelf op ‘workation’ was en dus halve dagen werkte en halve dagen ‘vrij’ was, kwam het er meestal op neer dat ik in de middag ergens ging lunchen (of brunchen) en ‘s avonds meestal naar een typisch Mexicaans restaurant ging om te eten, of naar een taqueria, oftewel een taco-bar. Dit kun je vergelijken met een Nederlandse snackbar. Mijn favoriete plekjes om te eten in Playa del Carmen staan hier.
 

Eten Playa del Carmen
Eten in Playa del Carmen
 

Maya ruïnes Playa del Carmen

Ik bezocht in de middag de ruïnes van Xaman-Ha in Playacar. Het is geenszins te vergelijken met de andere ruïnes zoals Chichen Itza of Tulum, maar het is leuk (en gratis!) om even rond te kijken. Je wandelt er vanaf het centrum binnen een kwartiertje naartoe.
 

Een lange strandwandeling maken aan het einde van de dag

Het moment dat het bijna gaat regenen aan het einde van de dag is hét moment om een lange strandwandeling te maken. Ik maakte deze meestal vanaf de pier van de ferry naar Cozumel tot aan de palmboom bij Playacar die je hieronder op de foto ziet. Even verderop eindigt het strand, of althans, moet je door het water vanwege privé-gebied. Ik liep vanaf hier Playacar in en via de Maya ruïnes terug naar het centrum.
 

Maya ruines Playa del Carmen
Maya ruines Playa del Carmen
 

Tours vanuit Playa del Carmen

Eigenlijk kun je alle highlights van Yucatan vanuit Playa del Carmen bezoeken als dagexcursie. Zo kun je een dag naar Tulum, kun je diverse cenotes bezoeken, stap je eenvoudig op de ferry naar Cozumel en kun je zelfs naar Chichen Itza. Daarnaast zijn er talloze andere tours die je kunt doen in en op het water, zoals snorkelen, een boottocht maken of jetskiën. Bekijk hieronder de opties en mogelijkheden:
 

 

Is Playa del Carmen veilig?

Voor Playa del Carmen gelden eigenlijk dezelfde tips als voor heel Yucatan. Oftewel wees gewoon op je hoede. Ik liet mijn paspoort en waardevolle spullen die ik niet nodig had altijd in mijn hotel, ging niet alleen in het donker over straat en zorgde ervoor dat ik niet op rustige plekken terecht kwam.
 
Verder lezen: zo reis je veilig en goedkoop van Cancun Airport naar Playa del Carmen.
 

ADO bus Mexico
ADO bus op het busstation van Playa del Carmen
 

Dingen die je beter niet kunt doen in Playa del Carmen

De Fifth Avenue is dé plek waar alle toeristen naartoe gaan om te drinken, eten en shoppen. Het is er druk, lawaaierig en het eten is er duur. Ook moet je juist hier extra alert zijn op zakkenrollers, ik vond het geen leuke plek. Ook het strand tussen de twee pieren vond ik aan het einde van de middag minder leuk, dan was het vaak enorm druk en lang niet zo mooi als in de vroege ochtend. Geen aanrader dus.
 

Waar te overnachten in Playa del Carmen

Waar je het beste kunt overnachten in Playa del Carmen laat ik aan jezelf over. In Playacar zijn accommodaties duur maar wel mooi. In het centrum heb je gegarandeerd last van lawaai en dronken mensen, maar zit je wel lekker centraal. Ik overnachtte zelf in dit hotel, maar vond het niet super bijzonder. De prijs was prima, maar mijn kamer keek uit op een betonnen muur. Ik koos echter wel bewust voor een hotel in het centrum omdat ik graag veilig van- en naar mijn hotel wilde lopen, in plaats van steeds een taxi te moeten nemen wat een prijzige aangelegenheid is. Omdat ik pas kort van tevoren boekte zaten er veel accommodaties al vol. Vergis je niet, de Amerikanen en Canadezen komen hier graag en hoe later je boekt, hoe minder keuze. Bekijk hier alle opties en prijzen.
 

Beach Club La Martina Mexico
Beach Club La Martina
 

Playa del Carmen of Cancun

Alhoewel ik zelf alleen op de terugweg in Cancun heb geslapen (en dan in een airporthotel) kan ik niet echt uit eigen ervaring zeggen welke van de twee leuker is. Ik heb echter letterlijk niemand gesproken die Cancun geweldig vond. Dus daar is je antwoord denk ik.
 

Playa del Carmen of Tulum

Omdat ik een aantal minder leuke verhalen had gelezen en gehoord over Tulum, waren mijn verwachtingen niet zo hoog. Wellicht dat ik het daarom aanzienlijk leuker vond dan Playa del Carmen. Het strand is er mooier en er is meer te zien in de omgeving. Daarnaast vond ik Tulum meer een enorm dorp (meer daarover in een ander artikel) en is Playa del Carmen echt een stad. Ik zou dus, mits je budget het toelaat want Tulum is duur, naar Tulum gaan. Maar ik vond plekken als Bacalar en Isla Holbox nog leuker.
 

Boek je reis naar Playa del Carmen

Ik boekte mijn ticket bij KLM via Skyscanner en mijn hotel op Booking.com. Ik zorgde dat ik beide flexibel tot kort voor vertrek kon annuleren. Wil je een volledig verzorgde reis, dan kan ik je TUI aanbevelen. TUIFly heeft goedkope vliegticktets en opties, houd er alleen wel rekening mee dat zij op het moment van schrijven (maart 2022) een tussenlanding in Cuba maken je vlucht hierdoor enkele uren langer is dan met KLM. Wil je een rondreis door Yucatan gaan maken en beginnen in Playa, bekijk dan de bouwsteen ‘Easy Going Playa del Carmen‘ van Riksja Travel en boek een volledig rondreis naar wens bij hen!
 

En tenslotte …

Ik vond Playa del Carmen geen aanrader. Ik heb er vooral genoten van het lekkere eten (alhoewel niet typisch Mexicaans, dat vind je nauwelijks in Yucatan heb ik me laten vertellen) en ben er bijgekomen van mijn jetlag. Ik zou er niet zo snel nog een keer naartoe gaan. Na mijn verblijf in Playa del Carmen reisde ik verder naar Tulum, daarover meer in een volgend artikel!
 

Disclaimer

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *