Pico del Convento uitzicht
spanje,  we12hike

Pico del Convento: een prachtig alternatief voor Caminito del Rey

Op zoek naar een mooi alternatief voor de drukke Caminito del Rey in Andalusië? Dan heb ik een tip voor je, namelijk de wandeling naar de Pico del Convento. Deze gaat door hetzelfde gebied als de Caminito del Rey (je kunt hem zelfs zien liggen vanaf de top) maar dan minus de drukte. De wandeling is niet super zwaar, alleen het laatste deel is steil en soms moet je even flink klauteren. Maar zodra je eenmaal boven staat, is het uitzicht echt prachtig. Ik vertel je alles over deze mooie, onbekende wandelroute in dit artikel!

Mirador de Buitreras
Mirador de Buitreras

Ik bezocht Ardales en El Chorro in hartje winter, de eerste week van januari. Nadat ik een tijdje aan de kust had doorgebracht bij Nerja, vond ik het tijd om de bergen in te gaan met de camper die ik gehuurd had voor deze trip.

In eerste instantie bracht ik een aantal nachten door op een wildkampeerplek aan de noordkant van Embalses de Guadalhorce, een serie van drie grote stuwmeren rondom het gebied bij Ardales. Omdat ik een gegeven moment stroom nodig had, checkte ik bij Camping Parque Ardales. Ik had een ticket geboekt voor de Caminito del Rey, maar wilde de dag ervoor nog een mooie hike maken in de omgeving. Het werd de beklimming van de Pico del Convento.

Het gebied rondom Ardales en de stuwmeren barst van de wandelpaden en dus kun je hier zonder problemen een paar dagen verblijven en mooie wandelingen maken.

Mirador del Embalces
Mirador del Embalces bij Ardales

Wandelen naar de Caminito

Er zijn meerdere manieren om deze wandeling te doen en meerdere plekken om te starten. Ik heb gelopen met behulp van mijn navigatie app (ik gebruik Gaia GPS) waar de meeste wandelpaden op staan. Je neemt vanuit vanaf de parkeerplaats bij Caminito del Ret allereerst het pad naar Caminito del Rey. Zodra je de tunnel door bent, verlaat je de route naar Caminito del Rey en neemt dan het brede pad naar rechts. Het is een breed karrenspoor dat langzaam stijgt. De Pico del Convento komt aan je rechterhand al snel in zicht, het is een ronde top die hoog boven het landschap uittorent.

De tunnel naar de Caminito
De tunnel naar de Caminito
Pad naar Pico del Convento
Pad naar Pico del Convento

Mirador de las Buitreras

Een eerste mooie stop kun je maken bij Mirado de las Buitreras, een uitzichtspunt over de Gaitano kloof en vanaf waar je de Caminito del Rey kunt zien liggen diep onder je. Wat super gaaf is dat je hier, met een beetje geluk, vale gieren kunt zien, die gebruik maken van de thermiek in de bergen en ronddansen boven je hoofd.

Vanaf het hoofdpad moet je enkele honderden meters naar het uitzichtspunt over een minder goed pad, maar ook dit pad is nergens echt moeilijk.

Mirador Buitreras
Mirador Buitreras

Naar de top van Pico del Convento

Dan is het tijd om naar de top van de Pico del Convento te klimmen. Eerst terug naar het hoofdpad en vanaf hier is het ongeveer 100 meter stijgen (in verticale meters) vanaf het pad. Na 300 meter komt er een splitsing. Ik besloot om hier naar rechts te gaan en de loodrechte variant omhoog te nemen (soms met handen en voetenwerk). Wil je de makkelijkere variant doen, kies dan voor de langere route die rechtdoor gaat en na 300 meter een scherpe bocht maakt richting de top. Net voor de top van Pico van Pico del Convento komen de twee paden weer samen en even later ben je bij de top aangekomen.

Geniet even goed van het uitzicht voordat je weer aan de afdaling begint! Ik ben via dezelfde route weer terug gelopen, maar je kunt ook een rondwandeling maken met nog meer hoogtemeters. Omdat ik pas in de middag aan de wandeling begon, had ik hier geen tijd meer voor.

Het pad naar de top van Pico del Convento
Het pad naar de top van Pico del Convento
Uitzicht vanaf de top van Pico del Convento
Uitzicht vanaf de top

Handige informatie over de wandeling

Zoals gezegd heb ik deze wandeling naar eigen inzicht gemaakt. Op Wikiloc en Alltrails staan verschillende varianten van deze wandelroute. Ik gebruikte Gaia GPS (gratis) om te navigeren en mijn gezond verstand bij het kiezen van de juiste route.

Ik heb de exacte afstand niet precies opgemeten, maar als ik terug kijk naar mijn GPS bestand dan kom ik op ongeveer vier kilometer enkele reis uit, in totaal acht kilometer dus.

Neem voldoende drinkwater mee en een warme jas wanneer je net als ik in de winter gaat. Het waaide behoorlijk op de top van Pico del Convento. Trek stevige wandelschoenen aan met een goed profiel en neem een snack mee voor onderweg.

Ik kampeerde op de camping wandelde vanaf hier naar het begin- en eindpunt van de route. In het hoogseizoen heb ik van mensen gehoord dat het parkeren redelijk rampzalig is en dat er gewerkt wordt aan extra parkeerplekken. Er zijn betaalde parkeerplekken of je kunt de auto langs de weg parkeren als je erg vroeg in de ochtend bent.

Als je besluit om de rondwandeling te doen, kom je bij de camping weer uit.

Uitzicht op de Caminito vanaf Mirador de Buitreras
Uitzicht op de Caminito vanaf Mirador de Buitreras

Hoe kom je bij deze wandeling?

Ardales ligt op ongeveer een uurtje rijden van Malaga vandaan. Je kunt Ardales dus prima bezoeken voor een dagje en dan deze wandeling combineren met de Caminito del Rey.

Vanuit Ardales is het over de MA-5403 ongeveer 25 minuten rijden naar de start van de wandeling. Gebruik in je navigatie “Camino del Rey norte”.

Caminito del Rey tickets
Caminito del Rey

Conclusie en disclaimer

Ik vond deze wandeling een onverwachte ontdekking. Ik begon er zonder verwachtingen aan, maar toen ik eenmaal bij Mirador de Buitreras stond wist ik dat ik op een hele bijzondere plek terecht was gekomen.

Verder lezen over wandelen in Spanje? Check dan mijn artikel over wandelen in Spanje of ga naar mijn Spanje startpagina met veel leuke artikelen over Spanje.

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *