canada,  we12inspire

Reistip Canada: Peak 2 Peak of Sea to Sky?

Click here to read this article in English.

British Columbia is een populaire plek voor Nederlanders om op vakantie te gaan. Deze Canadese provincie staat vooral bekend om zijn vele bergen en een vakantie is dan natuurlijk ook niet compleet zonder met de kabelbaan hoog deze bergen in te gaan. Tijdens mijn laatste reis naar Canada testte ik de twee bekendste kabelbanen van British Columbia: de Peak 2 Peak in Whistler en de gloednieuwe Sea to Sky Gondola in Squamish. Beiden zijn supertof maar ook niet goedkoop. Ik zette de voor- en nadelen van beide kabelbanen op een rijtje zodat je zonder moeite kunt kiezen welke het beste bij jou past: de Peak 2 Peak of Sea to Sky Gondola.

Whistler kennen we natuurlijk allemaal van de Olympische Winterspelen in 2010. Op ongeveer twee uur rijden van Downtown Vancouver ligt Canada’s bekendste skiresort en de rit er naartoe is prachtig:  hij voert je over de Sea to Sky Highway, letterlijk van de zee naar de hemel. Halverwege de rit naar Whistler passeer je Squamish, gelegen aan het noordelijke uiteinde van Howe Sound. Beide plekken zijn ideaal voor een dagtocht vanuit Vancouver, mocht je meer tijd hebben dan is een overnachting natuurlijk aan te raden.

Sea to Sky Gondola – Squamish
De gloednieuwe Sea to Sky Gondola was net enkele dagen open toen ik deze in mei 2014 uitprobeerde. De gondels roken (bij wijze van spreken) nog naar nieuw en glommen in het zonnetje. Ik begon de rit op zeeniveau en 12 minuten later stapte ik uit bij de Summit Lodge op 885 meter hoogte. Een eerste blik het dal in doet mijn mond openvallen: WOW! Vanaf hier loop ik zuidwaarts naar de 100 meter lange Sky Pilot Suspension Bridge. Zonder te aarzelen stap ik de wiebelende brug op, hoe meer beweging hoe beter, alhoewel de andere bezoekers daar niet zo gecharmeerd van lijken te zijn. Na mijn pogingen om middels een aantal sprongen de boel in beweging te krijgen, is de brug binnen no-time leeg (en kan ik mooi foto’s maken … missie geslaagd!).

Sea2SkyGondolaSea2SkyWelcomeSea2SkyBridge1Skea2SkySuspensionBridge
Naast de Suspension Bridge zijn er ook drie observatiedekken, waarvan je de eerste bij de Summit Lodge aantreft. Hier kun je heerlijk genieten van een lunch en tegelijkertijd gebruik maken van de gratis wifi om een appje naar huis te sturen en te vertellen op wat een schitterende locatie je je bevindt. Het Spirit Viewing Platform ligt op ongeveer 150 meter lopen van de Summit Lodge en is te bereiken over de Spirit Trail. Hier staan meerdere informatiepanelen over de Stawamus First Nations die dit gebied eeuwenlang bewoonden. Het laatste observatiedek bevindt zich op ongeveer 800 meter lopen van de Summit Lodge en biedt de meest fabelachtige uitzichten over Howe Sound en de omringende bergen. Wat mij betreft was ik hier de hele dag gebleven …

Sea2SkyView Sea2SkyObservation Sea2SkyHoweSound

Voordelen Sea to Sky:
– Op minder dan een uur rijden van Vancouver.
– Fantastische uitzichten.
– Goed te bezoeken in het voorseizoen, er lag geen sneeuw meer toen ik er was.
– Gratis wifi (onmisbaar voor een blogger haha).

Nadelen Sea to Sky:
– Beperkte wandelmogelijkheden, wellicht wordt dit in de toekomst uitgebreid.

De huidige prijs voor een ticket is CA$ 32.95 wanneer je deze online koopt en $ 34.95 wanneer je deze ter plaatse aan het loket koopt. Prijzen excl. lokale belasting. Klik hier om naar de website van de Sea to Sky Gondola te gaan.


Peak 2 Peak Gondola – Whistler

Ben je in Whistler, dan moet je absoluut de bergen in. In september 2004 deden we dit al eens en namen we de Whistler Village Gondola omhoog de bergen in.  We liepen toen de fantastische Musical Bumps Trail – een heerlijke bergwandeling die we nooit vergeten. In mei 2014 was ik terug en wilde ik graag de Peak 2 Peak Gondola proberen, een kabelbaan die als eerste ter wereld twee bergtoppen (Whistler Mountain en Blackcomb Mountain) met elkaar verbindt. Eerst ga je vanuit het dal omhoog met de Whistler Village Gondola, hier stap je vervolgens over op de Peak 2 Peak. Deze gondel neemt je mee de vallei over op een hoogte van maximaal 436 meter boven de grond. Normaal gesproken ga je dan vanaf de Blackcomb Mountain weer naar beneden, maar toen ik er was, waren er werkzaamheden aan dit traject en mocht ik, gratis en voor niets, weer terug naar Whistler Mountain.

Peak2PeakWhistlerMountain Peak2PeakSnowGondola Peak2PeakStation Peak2PeakHikingTrails
Het leuke aan deze rit is natuurlijk dat je kunt zeggen dat je met de hoogste (boven de grond) en langste (tussen 2 draagtorens) kabelbaan ter wereld gaat en dat de uitzichten magnifiek zijn. De bergen rondom Whistler nodigen gewoon uit om te worden verkend, of het nu te voet of op andere wijze is.

Helaas ben ik er in mei: de skipistes zijn net pas gesloten en 3 stappen buiten het bergstation sta ik al in de sneeuw. Wandelingen zijn niet mogelijk en overal om me heen worden werkzaamheden verricht. Gelukkig is er wel een snowtubebaan (tje) aangelegd en kan ik in een band een heuvel af. Maar dat is het dan ook wel. Op Blackcomb Mountain is zo mogelijk nog minder te doen. Ik maak wat foto’s van het uitzicht en besluit weer terug te gaan.

Peak2PeakWhistlerVillageView

Peak2PeakBlackBears
Mijn beste berenfoto *zucht*

De rit met de Peak 2 Peak gondel is uiteraard gewoon spectaculair. Op de heenweg koos ik ervoor om in de zilveren gondel te gaan: die met de glazen bodem. Het klinkt op zich spannender dan het was, want op het glas kun je verder niet staan. Op de terugweg had ik een gondel helemaal voor mezelf en kon ik het niet helpen dat ik even dacht: “wat als hij niet meer werkt en ik hier op 436 meter boven de grond blijf bungelen” … maar dat gebeurde gelukkig niet.

Peak2PeakGondola2


Voordelen Peak 2 Peak

– De duur: al met al ben je ruim een uur onderweg.
– Fantastische wandelmogelijkheden zodra de sneeuw weg is.
– Skipistes onder de lift: grote kans op het zien van beren.
– Gratis wifi (nog steeds onmisbaar voor een blogger).

Nadelen Peak 2 Peak:
– De sneeuw die er tot ver in het seizoen ligt.
– Drukte: je deelt de rit omhoog met downhill bikers en andere sportfanaten.

De huidige prijs voor een ticket is CA$ 48.95 plus lokale belasting. Klik hier om naar de website van Peak 2 Peak te gaan.


Kortom:

Reis je in het voor- of naseizoen, dan zou ik zeker voor de Sea to Sky Gondola kiezen. De wandelingen die je hier kunt maken zijn eenvoudig en voor iedereen goed te doen. Wil je de bergen écht gaan verkennen, kies dan voor de Peak 2 Peak. Maar wel pas als de sneeuw gesmolten is, want voor mij was het echt een zware tegenvaller dat ik boven aangekomen, eigenlijk niets zo veel kon doen…

Peak2PeakvsSea2Sky
Meer lezen? Deze artikelen vind je ook vast leuk:
– 5 Plekken in Argentinië die je echt gezien moet hebben
113 dagen per jaar op reis met een fulltime kantoorbaan: zo doe je dat!
De 5 mooiste wandeltrektochten ter wereld

Dank je voor het delen!

 

4 Comments

  • Stéphanie

    Wat leuk dat je deze blog schreef! Ik schreef nml een blog over de Peak to Peak. Ik kan mij helemaal vinden in wat je schrijft. De Peak to Peak moet je vooral doen als de sneeuw weg is, dan zijn er zoveel mooie wandelingen te doen! Wij konden op een gegeven moment niet meer verder wandelen door de aanwezige sneeuw en een van de liften die je naar het mooiste punt brengt was dicht, en dit halverwege juni. Zo speciaal vond ik de Peak to Peak eigenlijk niet, vooral de glas bottom gondola haha wat een tegenvaller. Nu ik ook je ervaring over de Sea to Sky lees, baal ik een beetje dat ik deze gondola rit niet heb gemaakt. Die lijkt mij onwijs gaaf! Mooie foto’s! Maybe next time..

    • anto

      Nee hij was inderdaad meer gehyped dan ik dacht. Ik hoefde er niet voor te betalen omdat ik voor mijn werk reisde, maar had het zeker zonde gevonden als ik er de volle mep voor had betaald. Wij hebben er ooit in september gewandeld, zelfs toen lag er nog een beetje sneeuw. Bizar he?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *