paparoa track great walk
nieuw-zeeland,  we12hike

Paparoa Track Nieuw-Zeeland: een must-do hike aan de west coast

De Paparoa Track is de allernieuwste Great Walk of New Zealand en werd eind 2019 geopend, net voor de pandemie. Dit seizoen is hij voor het eerst volledig geopend voor bezoekers uit het buitenland en uiteraard liet ik de kans om hem uit te proberen niet aan me voorbij gaan. In deze blog vertel ik je alles over mijn trektocht over de Paparoa Track in Nieuw-Zeeland. Veel leesplezier!

Paparoa Track New Zealand
De afstanden van de Paparoa Track

Over de Paparoa Track

De Paparoa Track werd zoals gezegd geopend in 2019 en is de eerste multi-purpose Great Walk of New Zealand. Dit betekent dat de track het hele jaar gebruikt mag worden door hikers en mountainbikers. De wandelroute is 55 kilometer, de mountainbikeroute is 56 kilometer. Dit verschil zit hem in het einde van de route, waar de wandelaars een andere afslag nemen dan de mountainbikers.

De meeste hikers doen de Paparoa Track in drie dagen. Je kunt hem ook in vier dagen doen, maar dan zijn je eerste twee dagen wel heel erg kort. Drie dagen is daarom de beste optie. De track voert je door de bergen van Paparoa Nationaal Park aan de ruige westkust van Nieuw-Zeeland. Per dag is er in de hutten plek voor 28 personen, hiermee is het een relatief kleine Great Walk. Hutten dienen van tevoren gereserveerd te worden, meer hierover lees je verderop in dit artikel.

Start van de track
Start van de track

Route van de Paparoa Track

De Paparoa Track begint bij Smoke-ho car park in het binnenland en eindigt bij Pororari car park net buiten Punakaiki aan de kust. Wandelaars mogen ook andersom lopen, fietsers mogen alleen in deze richting fietsen. De wandeling begint met een fikse klim naar Ces Clark Hut. Eenmaal hier aangekomen ben je boven de boomgrens en dat blijf je een groot deel van de route. De tweede dag gaat voornamelijk over de bergkam en de derde dag daal je af naar zee via de prachtige Pororari River Canyon.

De wandelafstanden per dag zijn als volgt:
Dag 1. Smoke-ho car park – Ces Clarke Hut: 4-5 uur 10.3 km en dan Ces Clarke Hut – Moonlight Tops Hut: 3 uur 9,7 km
Dag 2. Moonlight Tops Hut – Pororari Hut: 5-7 uur, 19,1 km
Dag 3. Pororari Hut – Pororari River car park: 4-5 uur, 16 km

Mijn ervaring is dat de bovengenoemde tijden zeer ruim zijn, ik liep zonder al teveel moeite sneller dan de aangegeven tijdsindicatie.

Pororari River
Pororari River
Pororari Hut
Uitzicht vanaf Pororari Hut

Dag 1. Smoke-ho – Ces Clarke Hut – Moonlight Tops Hut

Nadat ik ben afgezet bij Smoke-ho car park gaat het avontuur beginnen. Ik lees nog even alle informatie op de panelen die er staan, ga naar het toilet en stap de trail op. De eerste paar uur naar Ces Clarke Hut zijn niet al te zwaar, het pad stijgt flink maar nooit heel steil. Het is ongeveer 600 meter stijgen, ik doe er zo’n drie uur over. Bij Ces Clarke Hut kom ik boven de boomgrens en is het halfbewolkt. Ik houd hier een lunchpauze en na een tussenstop bind ik de rugzak weer om voor het tweede deel van de route van vandaag naar Moonlight Tops Hut.

De route is vanaf hier prachtig, je loopt vaak over of net onder de bergkam en hebt prachtige uitzichten over de wildernis van Paparoa National Park, die tot voor de aanleg van deze trail nauwelijks toegankelijk was. Helaas zie ik in de verte de wolken binnendrijven en halverwege de drie uur durende wandeling beland ik in de wolken, om er de rest van de dag niet meer uit te komen.

Moonlight Tops Hut is prachtig gelegen bovenop een berg. Helaas zit hij in de wolken maar af en toe krijg ik een voorproefje van hoe het er morgen uit gaan zien, mits de bewolking wegtrekt. Weetje: vanaf hier kun je in de verte Pororari Hut zien liggen!

Paparoa Track forest
Door het bos
Door naar Moonlight Tops Hut
Door naar Moonlight Tops Hut
Moonlight Tops Hut
Moonlight Tops Hut

Dag 2. Moonlight Tops Hut – Pororari Hut

Ik word wakker na een heerlijke nacht in de hut en zodra ik mijn ogen open doe, zie ik dat het zonnig is. Ik trek snel mijn kleding aan en wow … de uitzichten zijn gewéldig! Na een snel ontbijt en een kop koffie ga ik op pad, ik heb er zin in vandaag. De trail verdwijnt al snel na vertrek vanaf de Moonlight Tops Hut het bos in, om er na een half uur weer uit te komen. Inmiddels ben ik aangekomen bij de scherpgetande rotsformaties van de Escarpments. Er zijn prachtige uitzichten, de trail voert me voor mijn gevoel letterlijk over de top van de wereld.

Ik geniet enorm van de vergezichten en voor ik het weet, ben ik al bij de schuilhut aangekomen. Tijd voor een lunchpauze. Al snel na de schuilhut begint de flinke afdaling naar Pororari Hut. Het venijn van vandaag zit hem in de staart, want net voor Pororari Hut stijgt het pad weer flink, naar een rotsplateau in het bos. Het uitzicht vanuit deze hut is wederom fabelachtig.

View from Moonlight Tops Hut
Uitzicht van Moonlight Tops Hut
Paparoa Track views
Onderweg
Paparoa Track Escarpments
Paparoa Track Escarpments

Dag 3. Pororari Hut – Pororari car park

De laatste dag is, helaas ook op de Paparoa Track, vaak de minst mooie. De route gaat direct na het verlaten van de hut het bos in om er nooit meer uit te komen. Ik kan flink wat meters maken in korte tijd. Het mooiste stuk van vandaag is het laatste uur, wanneer ik aankom in de Pororari River Canyon. Hier worden steile rotspartijen geflankeerd door nikau palmen, de zuidelijkste palmbomen ter wereld. Na een paar uur doorstappen komt het einde van de kloof in zicht en ben ik aangekomen bij Pororari car park in Punakaiki.

Pororari River Canyon
Pororari River Canyon
Pororari River mouth
Het einde van de track

Wat ik van de Paparoa Track vond

Eerlijk is eerlijk, ik had niet al te hoge verwachtingen van de Paparoa Track. Deze verwachtingen zijn dan ook ruimschoots overtroffen, mede vanwege de prachtige uitzichten op dag twee van deze hike. Deze Great Walk is afwisselend, niet al te zwaar en geeft een goed beeld van de ruige westkust van Nieuw-Zeeland.

Pike29 Memorial Track

De trail wordt op een nog nader te bepalen datum uitgebreid met de Pike29 Memorial Track, die vernoemd is naar de Pike River Mine, waar enkele jaren geleden 29 mijnwerkers omkwamen tijdens een mijnramp. Deze track is nog in aanbouw en leidt uiteindelijk naar de plek van de ramp.

Het reserveren van de Paparoa Track

Het is noodzakelijk om de hutten op de Paparoa Track van tevoren te reserveren. Ik liep de track in januari 2023 en boekte eind december. Omdat ik alleen reisde kon ik een geannuleerde plek bemachtigen, de track zit normaal gesproken ruim van tevoren al volgeboekt, dus wacht niet te lang met boeken. Reserveren kan op de website van Department of Conservation.

Vervoer van- en naar de Paparoa Track

Omdat de Paparoa Track een lijnwandeling is, heb je transport nodig om van het einde naar het begin te komen, of andersom. Ik heb ervoor gekozen om me in de ochtend af te laten zetten bij Smoke-ho car park en vanuit daar terug te wandelen naar mijn auto, zodat ik op de laatste dag niet aan een tijd gebonden was. Je kunt, indien je een eigen vervoersmiddel hebt, natuurlijk ook parkeren bij Smoke-ho en je dan op de laatste dag daar weer laten afzetten. Ik regelde mijn vervoer via Paparoa Track Services, waar ik ook mijn auto kon laten parkeren op een veilige plek. Ze vertrekken vanaf Punakaiki Beach Camp.

Op de Paparoa Track
Op de Paparoa Track

Overnachtingen voor en na je trektocht

Ik heb zowel voor als na mijn trektocht overnacht in een cabin van Punakaiki Beach Camp, vanuit waar de transfer naar de Paparoa Track ook vertrok. Ik vind Punakaiki Beach Camp een heerlijke camping en heb er uiteindelijk nog een paar nachten gekampeerd met mijn tentje. Handig om te weten is dat er niet overal mobiel bereik is en dat er alleen wifi bij de gemeenschappelijke ruimtes is.

Overige handige dingen om te weten

Ik heb nog wat tips en tricks voor je verzameld over de Paparoa Track die je wellicht van pas komen bij het besluiten of deze Great Walk geschikt is voor jou.
– De trail is relatief eenvoudig, waardoor hij ook geschikt is voor gezinnen. Ik zou dan wel de optie van vier dagen aanhouden.
– Het weer is een bepalende factor. Het kan het hele jaar door flink regenen op de Paparoa Track. Ik had geluk en had nauwelijks regen, wel een middag dikke bewolking.
– Er is tot en met Moonlight Tops Hut regelmatig mobiel bereik op de Paparoa Track. Hierna pas weer in Punakaiki.
– Inkopen doen kan alleen in Westport of Greymouth, er is geen winkel in Punakaiki.
– Een uitgebreide paklijst voor je trektocht vind je hieronder.
– De Moonlight Tops Hut en Pororari Hut hebben USB stations voor het opladen van je mobiele telefoon. Het opladen van andere apparaten is niet toegestaan.
– Huttenwachten zijn niet altijd aanwezig.

Uitzichten onderweg
Uitzichten onderweg

Paklijst voor de Paparoa Track

Weet je niet helemaal zeker wat je mee moet nemen op je trektocht op de Paparoa Track? Ik heb hieronder mijn meest recente paklijst voor je uitgeschreven.

Overnachtingsmateriaal en backpack:
– Backpack van 50 liter, ik heb de Osprey Aura AG 50
– Slaapzak, ik heb de RAB Ascent 300
Opblaasbaar kussen
Backpack liner
Waterdichte zakken
Lichtgewicht brander
Lichtgewicht pan
Titanium spork
Lichtgewicht drinkbeker
Hoofdlampje
Lichtgewicht handdoek
Zakmes
– Waterfilter, ik heb de Sawyer Squeeze

Kleding:
– Wandelschoenen, ik liep de laatste keer op de Hoka Challengers
– Wollen ondergoed
– Thermolegging
– Wollen thermo t-shirt en/of hemd
– T-shirt
– Fleecetrui
– Regenjas, ik heb de KEB Eco Shell van Fjällräven
– Regenbroek
– Twee paar sokken, ik heb de toesocks van Injini en deze van Woolpower
– Wandellegging of andere wandelbroek
– Korte broek
– Hutschoenen, bv teenslippers of Crocs
– Muts, buff, handschoenen

Overige:
– Lichtgewicht EHBO set en pijnstillers
– Zonnebrand
– Anti-muggenspul
– Zonnebril
– Opladers
– Powerbank, ik heb deze, die is goed voor genoeg ladingen van je telefoon
– Toiletspullen, (vochtig) toiletpapier
– Ziplocks voor afval
– Emergency blanket
En verder nog:
– Optioneel: Garmin InReach mini 2 (vind ik erg fijn omdat ik alleen loop en geeft een veilig gevoel, lees hier mijn review)
– Wandelstokken, erg handig vooral wanneer het regent
Zitlap
– Een BiteAway voor als je onverhoopt toch gebeten wordt door sandflies

paparoa track great walk
Ik loop met de Aura AG 50 backpack

Nieuw-Zeeland voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Nieuw-Zeeland op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik.

In mijn e-book Nieuw-Zeeland voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Nieuw-Zeeland. Ooit was ik zelf een beginner. In 2002 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik nog vier keer naar Nieuw-Zeeland en bracht ik er meer dan een jaar door.

Tussen 2001 en 2017 werkte ik bij verschillende reisorganisaties. Het voorzien van concrete, praktische tips is dus mijn vak en is gebaseerd op jarenlange ervaring.

Bekijk en bestel het e-book hier

Regel je Nieuw-Zeeland reis

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Dan kun je meteen door naar het regelen van je Nieuw-Zeeland reis:

Verder lezen?

Wil je verder lezen over de mooiste hikes in Nieuw-Zeeland? Dan vind je de volgende blogs ook vast interessant:

Of bezoek mijn Nieuw-Zeeland startpagina met meer dan 50 artikelen die ik schreef tijdens mijn 5 verschillende reizen door Nieuw-Zeeland.

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond, mocht je nog vragen hebben, laat dan gerust een comment achter!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *