De haven van Fjällbacka
we12inspire,  zweden

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie!

Ga je op vakantie naar Zweden en weet je niet zo goed wat je mee moet nemen? Ik bracht de afgelopen vijf jaar minstens vier weken per jaar in Zweden door, veelal in de zomer, maar ook in het voorjaar en in de winter. Alhoewel een paklijst voor Zweden een beetje afhankelijk is van het gebied en natuurlijk de periode waarin je reist, heb ik geprobeerd de lijst zo compleet mogelijk te maken. Mocht op het onderstaande nog aanvullingen hebben, laat het me dan gerust weten in de comments!
 

Paklijst Zweden zomer

Als je in de zomer op vakantie gaat kun je in Zweden nog steeds vier seizoen op één dag ervaren. Uiteraard hangt dit ook af van waar je naartoe gaat in Zweden, maar ik heb afgelopen zomer (2022) op 31 juli gekampeerd in de bergen van Jämtland terwijl het net twee graden boven nul was. Ook heb ik al enkele keren boven de Poolcirkel gestaan terwijl het 25 graden was én heb ik vier dagen nonstop regen gehad. Dus ja … zeg het maar. Van alles een beetje meenemen dus!
 
paklijst zweden
 

Paklijst Zweden: kleding

Qua kleding kun je vooral het beste informele kleding meenemen, tenzij je van plan bent om duur uit eten te gaan of in luxe hotels te overnachten, maar daar ga ik even niet vanuit. Wanneer ik naar Zweden ga in de zomer, neem ik het volgende standaard mee:
 
– Een regenjas (lees hier mijn tips met regenjassen voor dames)
– Een lichte donsjas (voor in de bergen en ‘s avonds tijdens het wildkamperen)
– Een muts, buff en lichte handschoenen
– Korte broek, lange wandelbroek
– T-shirts, fleecetrui
– Wandelsokken, ik ben enorme fan van Woolpower
– Wandelschoenen, lees hier mijn tips voor hoge of lage wandelschoenen
– Gympen, teenslippers
– Ondergoed
– Een merino shirt voor tijdens het wandelen
 
paklijst zweden
 

Voor tijdens het wildkamperen

Ga je wildkamperen in Zweden? Dat is echt een bijzondere ervaring. Ik kan je aanraden om het volgende mee te nemen:
 
Muskiettennet
Hoofdlampje (tenzij je in juni of juli gaat want dan wordt het niet donker)
– Tent en slaapmatje
Slaapzak (ik heb deze en ben enorme fan!)
Lichtgewicht brander
– Gastankje (let op: mag niet mee in het vliegtuig)
– Spork
Lichtgewicht drinkbeker
– Waterfilter, ik gebruik de Sawyer Squeeze graag
EHBO setje
 
Noorderlicht tent Kungsleden
 

Verder nog handig om mee te nemen

Dan zijn er nog de standaard zaken zoals je paspoort, pasjes, electronica plus opladers, toiletspullen en je verzekeringspapieren die je op elke reis meeneemt. Ik kan je voor Zweden nog het volgende extra aanraden om in te pakken voordat je uit Nederland vertrekt:
 
Muggenolie
After-bite
Verrekijker
Kompas
Een dagrugzak (ik heb deze, waterdicht en lichtgewicht!)
 
Wildkamperen in Zweden
 

Reisgids Zweden en wegenkaart

Een goede voorbereiding begint met de aanschaf van een wegenkaart, ik gebruik zelf al jaren die van Freytag & Berndt met veel plezier. Een reisgids voor Zweden mag natuurlijk ook niet ontbreken, die van Capitool is favoriet. Reis je met de camper, koop dan zeker het ANWB Camperboek voor de mooiste routes!
 
In maart 2023 verschijnt mijn Reishandboek Zweden bij Uitgeverij Elmar. Je kunt hem nu al als pre-order bestellen bij Bol.com.
 


 
 

Nog een laatste tip

Alhoewel het prijsverschil tussen Zweden en Nederland de laatste jaren aanzienlijk is verminderd, is Zweden nog steeds in veel opzichten wat duurder dan Nederland. Vooral wat het kopen van bovenstaande items betreft. Ik denk nog iets te vaak “ach dat komt nog wel ter plekke” en dan moet ik toch altijd weer even slikken. Het is maar dat je het weet 😉
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee alles wat je wilt weten over wat er op je paklijst voor je Zweden vakantie moet staan. Mocht je nog vragen, laat ze dan gerust achter in de comments. Wil je meer lezen over Zweden, bezoek dan ook mijn Zweden startpagina met talloze handige tips, veel meer blogs en video’s.
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *