De haven van Fjällbacka
we12inspire,  zweden

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie!

Ga je op vakantie naar Zweden en weet je niet zo goed wat je mee moet nemen? Ik bracht de afgelopen vijf jaar minstens vier weken per jaar in Zweden door, veelal in de zomer, maar ook in het voorjaar en in de winter. Alhoewel een paklijst voor Zweden een beetje afhankelijk is van het gebied en natuurlijk de periode waarin je reist, heb ik geprobeerd de lijst zo compleet mogelijk te maken. Mocht je op het onderstaande nog aanvullingen hebben, laat het me dan gerust weten in de comments!

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2022 en werd geupdate in 2024. Inmiddels woon ik sinds een half jaar in Zweden en heb ik de lijst verder aangevuld met dingen die ik nuttig vond wanneer ik in mijn eigen land op vakantie ga.

Altijd leuk, in kleine stuga’s verblijven! Neem wel je eigen lakens mee!

Paklijst Zweden zomer

Als je in de zomer op vakantie gaat kun je in Zweden nog steeds vier seizoen op één dag ervaren. Uiteraard hangt dit ook af van waar je naartoe gaat in Zweden, maar ik heb in de zomer van 2022 op 31 juli gekampeerd in de bergen van Jämtland terwijl het net twee graden boven nul was. Ook heb ik al enkele keren boven de Poolcirkel gestaan terwijl het 25 graden was én heb ik vier dagen nonstop regen gehad. Dus ja … zeg het maar. Van alles een beetje meenemen dus!

Inmiddels krijg ik veel vragen over een paklijst voor Zweden in de winter. Deze is in de maak en verschijnt binnenkort online!

paklijst zweden
Zomer in Zweden!

Paklijst Zweden: kleding

Qua kleding kun je vooral het beste informele kleding meenemen, tenzij je van plan bent om duur uit eten te gaan of in luxe hotels te overnachten, maar daar ga ik even niet vanuit. Wanneer ik naar Zweden ga in de zomer, neem ik het volgende standaard mee:
 
– Een regenjas (lees hier mijn tips met regenjassen voor dames)
– Een lichte donsjas (voor in de bergen en ‘s avonds tijdens het wildkamperen)
– Een muts, buff en lichte handschoenen
– Korte broek, lange wandelbroek
– T-shirts, fleecetrui
– Wandelsokken, ik ben enorme fan van Woolpower
– Wandelschoenen, lees hier mijn tips voor hoge of lage wandelschoenen
– Gympen, teenslippers
– Ondergoed
– Een merino shirt voor tijdens het wandelen

Osprey Mira 22 review
Laagjeskleding is verstandig!

Voor tijdens het kamperen

Ga je kamperen of zelfs wildkamperen in Zweden? Dat is echt een bijzondere ervaring. Ik kan je aanraden om het volgende mee te nemen:
 
Muskiettennet
Hoofdlampje (tenzij je in juni of juli gaat want dan wordt het niet donker)
– Tent en slaapmatje
Slaapzak (ik heb deze en ben enorme fan!)
Lichtgewicht brander
– Gastankje (let op: mag niet mee in het vliegtuig)
– Spork
Lichtgewicht drinkbeker
– Waterfilter, ik gebruik de Sawyer Squeeze graag
EHBO setje

De eerste week van oktober lag er al sneeuw in de bergen!

Verder nog handig om mee te nemen

Dan zijn er nog de standaard zaken zoals je paspoort, pasjes, electronica plus opladers, toiletspullen en je verzekeringspapieren die je op elke reis meeneemt. Ik kan je voor Zweden nog het volgende extra aanraden om in te pakken voordat je uit Nederland vertrekt:
 
Muggenolie
After-bite
Verrekijker
Kompas
Een dagrugzak (ik heb deze, waterdicht en lichtgewicht!)

In 2023 ontdekte ik de BiteAway en inmiddels wil ik niet meer zonder. Dit apparaatje geeft een warmteschok af op insectenbeten en verlicht de jeuk direct. Bekijk hier meer info over de BiteAway!

Ga je in een stuga overnachten, dan geldt dat je zelf al je beddengoed, handdoeken en keukendoeken mee dient te nemen, tenzij anders vermeld. Niet vergeten, want het zou zonde zijn als je na een lange reis aan komt en je kunt niet meteen je bed induiken …

Reisgids Zweden en wegenkaart

Een goede voorbereiding begint met de aanschaf van een wegenkaart, ik gebruik zelf al jaren die van Freytag & Berndt met veel plezier. Reis je met de camper, koop dan zeker het ANWB Camperboek voor de mooiste routes!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Nog een laatste tip

Alhoewel het prijsverschil tussen Zweden en Nederland de laatste jaren aanzienlijk is verminderd, is Zweden nog steeds in veel opzichten wat duurder dan Nederland. Vooral wat het kopen van bovenstaande items betreft. Ik denk nog iets te vaak “ach dat komt nog wel ter plekke” en dan moet ik toch altijd weer even slikken. Het is maar dat je het weet 😉

Paklijst Zweden
Bessen plukken in Zweden

Verder lezen over Zweden

Hopelijk vond je dit artikel nuttig! Wil je verder lezen over mijn avonturen in Zweden? Bezoek dan mijn Zweden startpagina boordevol weetjes en tips. Ik emigreerde in de zomer van 2023 naar Zweden en alle blogs berusten dan ook uitsluitend op persoonlijke ervaringen.

De volgende blogs vind je ook vast leuk:

Paklijst Zweden: dit moet mee op vakantie.
Eerste keer Zweden? Hier vind je al mijn tips!
De mooiste plekken in Zweden vind je in dit handige overzicht.

Zweden voor beginners

Heb jij het plan opgevat om voor het eerst naar Zweden op vakantie te gaan? Goede keuze, want grote kans dat je net zo gek wordt op dit land als ik. 

Ooit was ik zelf een beginner. In 2015 om precies te zijn. Sindsdien reisde ik elk jaar naar Zweden en sinds 2023 woon ik in Zweden. In het e-book Zweden voor beginners vind je alles wat je wilt weten over je eerste keer naar Zweden, geschreven door een local (me!).

Ook deel ik veel van mijn eigen ervaringen en dingen die ik graag zelf had willen weten toen ik in 2015 voor het eerst op reis ging in Zweden.

Bekijk het e-book hier

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via zo’n link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvangen wij zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *