Paklijst wandelvakantie: wat moet er mee in de rugzak
Table of Contents | Inhoudsopgave
Paklijst wandelvakantie: wat gaat er mee in de rugzak?
Welkom bij dit uitgebreide artikel over je paklijst voor een wandelvakantie. Nadat ik de afgelopen jaren zo’n 50 meerdaagse trektochten liep en daarnaast wekelijks op pad ben in Nederland, vond ik de tijd rijp om al mijn tips te delen voor je wandelvakantie paklijst. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de uiteindelijke bestemming, een wandelvakantie op La Palma vraagt natuurlijk om een andere paklijst dan je wandelvakantie in Duitsland of je trekking in Nepal. Ik heb daarom een onderverdeling gemaakt tussen een paklijst voor je dagwandeling, een paklijst voor een wandelvakantie in de bergen met dagtochten en een paklijst voor een trektocht.
Via de bovenstaande inhoudsopgave kun je makkelijk navigeren naar de paklijst die jij zoekt. Uiteraard geldt voor alle lijsten dat ze persoonlijk zijn en dat ik slechts advies uit breng op basis van mijn eigen ervaring. Mocht je nog suggesties hebben voor aanvullingen, laat dan zeker een bericht achter in de comments onder aan het artikel!
Paklijst dagwandeling
Voor een dagwandeling over makkelijk terrein (denk bijvoorbeeld aan Nederland, Duitsland, Ardennen) volstaat een dagrugzak van zo’n 25 liter. Mijn suggesties voor dagrugzakken voor dames vind je hier. Zorg ten allen tijden dat de rugtas is voorzien van een regenhoes. Bij de meeste tassen wordt deze bijgeleverd. Daarnaast gaat er bij mij standaard mee:
– Regenjas (ik heb deze rode regenjas van Fjällräven) en testte onlangs een regenjas van Decathlon
– Optioneel: regenbroek
– Camelbak of drinkfles (minimaal 1.5 liter water)
– Eenvoudige EHBO set
– iPhone
– Powerbank
– Snacks en lunch (bv. notenmix, banaan, gekookte eieren, brood)
– Wandelkaart of routegids
– Fluitje (bij veel Osprey tassen is deze al geïntegreerd)
– Optioneel: zonnebrand en zonnebril
– Optioneel: zitlap voor onderweg
– Optioneel: thermosfles met heet water voor koffie of thee
Zoals je ziet is het vooral niet al te veel. Ik zie vaak mensen lopen met enorme rugzakken waarvan ik denk huh? Maar goed, misschien vinden ze het prettig om met een volle tas te lopen. Ik probeer mijn bagage altijd echter tot het minimum te beperken en niet meer mee te nemen dan nodig.
Paklijst wandelvakantie bergen
Voor een bergwandelvakantie gaat er tijdens dagwandelingen hetzelfde mee als het bovenstaande, alleen worden de optionele items nu standaard items, mede omdat het weer in de bergen natuurlijk ontzettend snel kan omslaan. Daarnaast neem ik meestal mijn wandelstokken mee en twee liter water omdat ik tijdens het bergwandelen een stuk meer vocht verlies dan wanneer ik gewoon vlak wandel.
Waar koop je al deze spullen voor je dagwandelingen?
Gewoon online natuurlijk want je hoeft voor bovenstaande echt niet persoonlijk langs een outdoor winkel. Okee, misschien voor de regenjas, maar de rest kun je gewoon prima online bestellen. Mijn persoonlijke favoriet is Bever – dé specialist op het gebied van outdoor materiaal. Echter is outdoor gear niet goedkoop en kan ik me voorstellen dat het aanschaffen van alle bovenstaande items niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig is er ook Decathlon, een meer budget vriendelijke online outdoor winkel, waar je veel eigen merk producten voor een fijne prijs vindt.
Regelmatig krijg ik de vraag of Decathlon spullen goed genoeg zijn en ik vind het lastig om te antwoorden want ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken. Echter doet ervaring me leren dat er drie zaken zijn waarop je niet moet besparen wanneer je gaat wandelen:
– Een goede regenjas
– Fijne schoenen
– Een goed zittende rugzak
Voor alle bovengenoemde items deed ik uitgebreide reviews en heb ik aanbevelingen voor je, click op de links om meer te lezen.
Decathlon heeft over het algemeen best redelijke spullen, maar ik merk wel dat het vaak snel kapot gaat, doorlekt of gewoon niet zo lang mee gaat. Daarnaast merk je gewoon dat het goedkoper materiaal is, onder andere aan de pasvorm, het gewicht, de afwerking en het comfort. Niks mis mee, maar je kunt een regenjas van Decathlon nu eenmaal niet vergelijken met een regenjas van bijvoorbeeld Fjällräven.
Tip: neem ook zeker even een kijkje op Bol.com omdat ze daar soms ook producten in de aanbieding hebben!
Paklijst trekking: wat moet er mee op meerdaagse trektocht
Wanneer je op een meerdaagse trektocht gaat, wordt de lijst wat langer en de rugzak zwaarder. Qua rugzak neem ik zelf al jaren de Osprey Tempest 40 of de Osprey Kyte 36 mee, deze is perfect voor een huttentrektocht of een meerdaagse wandeling waarbij je geen tent en matje hoeft te dragen. Neem je die wel mee, dan zou ik voor een iets grotere rugzak gaan, van bijvoorbeeld 50 liter.
Overigens kan je wel een tentje en matje meenemen met een 40 liter rugzak, maar dan wordt inpakken wel elke dag weer opnieuw een enorme uitdaging en moet je wellicht op andere zaken besparen. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de lengte van je tocht en/of er eten te krijgen is onderweg. Een 3 daagse wandelvakantie waarbij je onderweg eten kunt kopen in winkels en/of hutten, vergt minder bagage dan een tocht waarbij je compleet zelfvoorzienend bent.
Ik heb de onderstaande lijst dan ook zo ruim mogelijk gemaakt. Je kunt waarschijnlijk voor jezelf bepalen wat je wel en/of niet nodig hebt van deze checklist voor je wandelvakantie.
– Regenjas + regenhoes
– Kleding: sokken, ondergoed, thermo-shirt, t-shirt, fleece trui, winddichte broek
– Muts, lichte handschoenen, buff (voor om je nek of als haarband), petje
– Kookgerei: brander (ik heb zelf deze), gastankje, pannen, beker, titanium spork, aansteker, thermoskan
– EHBO set
– Waterfles of Camelbak
– Voedsel (lees hier mijn artikel voor voedsel tijdens meerdaagse trektochten)
– Toiletpapier en/of papieren zakdoekjes
– Ziplocks voor afval
– Waterdichte tassen om je kleding in op te bergen
– Electronica: mobiele telefoon, oplader, powerbank, camera, GPS horloge, optioneel e-reader
– Wandelkaart of routegids
– Zonnebrand en zonnebril
– Zitlap
– Microvezel handdoek
– Fluitje
– Toiletspullen (tandpasta, tandenborstel, shampoo, lippenbalsem etc.)
– Hoofdlampje
– Waterfilter of zuiveringstabletten
– Lichtgewicht verrekijker
– Solar Charger van Xtorm
En indien je gaat kamperen of in hutten gaat slapen het volgende:
– Een trekkerstent voor twee personen. wij hebben de Nordisk Oppland en wanneer ik alleen hike de Eureka Kamao, helaas wordt deze niet meer gemaakt. Afgelopen zomer gebruikten we de MSR Hubba Hubba NX – de review lees je hier.
– Matje (ik kan je deze downmat van Exped aanraden)
– Een slaapzak, afhankelijk van je bestemming met dons of niet
– Een zijden lakenzak voor extra comfort en warmte
Bedenk daarnaast ook: wat zijn extraatjes die je trektocht wat makkelijker of juist fijner kunnen maken? Zo neem ik steevast als bonus onze percolator mee om elke ochtend verse koffie te zetten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor oploskoffie van Nescafé, maar soms moet je jezelf een extraatje toestaan. In ons geval is dat dus de percolator en onze ereaders.
Medeblogger Wanda van Wanda Wandelt is trouwens fan van de Plastuit voor vrouwen. Je leest haar review hier!
Investeren in goed materiaal voor tijdens je trektochten
Hoe veel moet ik investeren in een trektocht? Heb ik echt alles nodig? Dat zijn vragen die ik regelmatig te horen krijg van lezers. Laat ik voorop stellen dat goed materiaal onmisbaar is tijdens je trektocht en dat ik zeker niet zou bezuinigen op de aanschaf van goede spullen, vooral wanneer je portemonnee het toelaat. Voor een comfortabele trektocht raad ik je aan minimaal te investeren in goede regenkleding, een waterdichte tent, warme slaapzak, comfortabel matje en goede schoenen. Deze dragen stuk voor stuk bij aan het welslagen van je tocht.
Zaken als kleding, electronica en kookgerei zijn van mindere mate belangrijk en kun je bijvoorbeeld prima bij een winkel als Decathlon kopen. Let wel op bij de branders van CampingGaz, deze kunnen alleen CampingGaz tankjes aan en die vind je lang niet overal. Beter is dus om bijvoorbeeld een brandertje van Primus of MSR te kopen, deze hebben aansluiting waarop alle merken gastankjes passen (behalve dus CampingGaz).
Bedenk je daarnaast ook dat outdoorspullen vaak lang mee gaan, wanneer je ze zorgvuldig gebruikt. Zo gaan mijn wandelschoenen minimaal vijf jaar mee, heb ik mijn regenjas al zo’n drie jaar en mijn rugzak ook. Omdat ik bovengemiddeld vaak op trektocht ga is er af en toe iets aan vervanging toe, maar veel materialen die je bijvoorbeeld bij Bever koopt, gaan jarenlang mee.
Een laatste tip!
Zoek je een bepaald item, dan loont het om even rond te shoppen bij de verschillende online winkels. Mijn favorieten zijn:
– Bever
– BOL.com
– Decathlon
– Backpackspullen.nl
– Vrijbuiter
– Kampeerwereld
– ANWB.nl
Conclusie en disclaimer
De bovenstaande paklijst voor wandelen is volledig persoonlijk en afhankelijk van het doel van je trektocht. Je kunt hem echter zeker als leidraad gebruiken voor het inpakken van je rugzak. Het lijkt misschien veel en een lange lijst, maar naarmate je vaker op pad gaat, ga je merken dat het inpakken en verzamelen van spullen je steeds minder tijd kost.
Hopelijk vond je dit overzicht met benodigdheden voor je wandelvakantie nuttig. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust. Dit artikel bevat affiliate links. Indien je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
11 Comments
Michelle
Bedankt! Ik ben helemaal content met deze lijst. Ga ‘m gebruiken voor mijn eerste hike volgende maand in Noord-Spanje
anto
Jeej wat leuk om te horen! Veel plezier op je hike!
Michelle in Norvana
Super handig lijstje weer! Dankjewel voor het delen. 🙂
anto
You’re welcome 🙂
Christa
Ik ga voor het eerst een trektocht ondernemen en vraag me af waar het fluitje voor nodig is.
anto
Voor noodgevallen, dus stel dat je een ravijn in vallen en aandacht wilt trekken … of dat je van het pad raakt en gedesoriënteerd raakt. Op die manier kun je toch aandacht trekken. Succes met je trektocht!
Jajo
Heeft iemand nog een tip voor een lichtgewicht teennagelknipper?
Jaco
Goeie tips, dank voor het delen! Zelf neem ik ook altijd oordopjes mee. Scheelt als je met iemand in tent slaapt, of in een slaapzaal…
anto
goeie, ik tegenwoordig ook. Zal ze even toevoegen!
Janna
Het lijstje is heel handig, maar ik vraag me af als je bv 14 dagen wandelt, neem je dan voor elke dag sokken/ondergoed mee, hoe los je dit op. Zelf wil ik op pad gaan voor meerder dagen, maar weet niet goed hoe dit te organiseren.
anto
Nee hoor, die was ik elke paar dagen met de hand!