paklijst nepal
nepal,  we12inspire

Paklijst Nepal: dit moet mee op je trektocht

Welkom bij dit artikel met een paklijst voor je Nepal avontuur. Daar waar de meeste reizigers een of misschien twee keer naar Nepal reizen in hun leven, bezocht ik deze bijzondere bestemming in de Himalaya de afgelopen jaren drie keer. Ik liep hier drie verschillende trektochten, te weten:
 
Mount Everest Base Camp
Annapurna Base Camp
Langtang trektocht
 
Ik heb dus de nodige ervaring op het gebied van wat er mee moet op je reis naar Nepal en je trektocht. In dit artikel deel ik mijn expertise en tips voor wat er absoluut niet mag ontbreken in je bagage.
 

Op de Langtang Valley trek in Nepal
Op de Langtang Valley trek in Nepal
 

Over trektochten in Nepal

Laat ik dit artikel beginnen met wat meer informatie over Nepal en het maken van trektochten. Allereerst adviseer ik iedereen om met een lokale gids en/of drager te gaan. Niet alleen omdat je op grote hoogte wandelt en het daardoor ook zwaarder dan gewend hebt, maar ook omdat je hiermee de lokale economie steunt. De mensen in Nepal hebben weinig en je bent ze enorm behulpzaam door de diensten van een gids en/of drager af te nemen. Daarnaast weet een gids de weg (de paden staan niet gemarkeerd) en zorgt hij ervoor dat je veilig blijft. Doen dus!
 
Daarnaast is het handig om te weten dat je hoogstwaarschijnlijk verblijft in lokale teahouses. In de meeste is geen centrale verwarming en wordt er alleen ‘s avonds gestookt met hout en yakpoep. Kookspullen en een tent hoef je dus niet mee te nemen. Een slaapzak is echter wel handig. Meer daarover verderop in dit artikel. Ik begin eerst met de essentials!
 

mount everest base camp
Op de Mount Everest Base Camp Trek
 

Paklijst Nepal: warme jas

Een warme jas is echt onmisbaar om mee te nemen naar Nepal. Zoals gezegd hebben de meeste teahouses geen verwarming. Zodra de zon achter de bergen is verdwenen, wordt het vaak superkoud, vooral naarmate je hoger komt. Ik neem altijd een donsjack mee en probeer op te letten dat het verantwoord dons is. Je kunt je donsjack ook ter plaatse kopen, maar dan mag je er vanuit gaan dat de dons niet verantwoord is, helaas. Het beste koop je je donsjack dus al in Nederland.
 
Zelf ben ik fan van deze jas van Fjällräven (check mijn uitgebreide review hier) maar je kunt ook een iets voordeliger optie kopen bij Bever of Decathlon. Koop er eventueel een compressiezak bij indien die er niet bij geleverd wordt zodat je er een klein pakketje van kunt maken.
 

Paklijst Nepal
Een donsjas is onmisbaar!
 

Stevige schoenen

Stevige wandelschoenen zijn echt onmisbaar, het liefst enkelhoog. Ik droeg tijdens alledrie mijn trektochten de Lowa Lady Light GTX schoenen. Die ik overigens inmiddels heb achtergelaten voor de dochter van mijn Langtang gids. Belangrijk is dat de schoenen een stevig profiel hebben en dat ze goed zijn ingelopen. Waterdicht is ook handig!
 

paklijst nepal de lowa lady light gtx
Mijn favoriete trekkingschoen: de Lowa Lady Light GTX
 

Lagen kleding

Het lagensysteem is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat je vaak van koud naar warm en weer terug gaat, maar ook om je te beschermen tegen weer en wind. Ik draag in Nepal normaal gesproken de volgende lagen op mijn bovenlichaam:
 
– Een wollen hemd (bv van Icebreaker)
– Een t-shirt of fleecetrui (dit hangt af van hoe warm het is)
– Een shell jas. Dit is bij voorkeur een water- en winddichte jas. Op de onderstaande foto draag ik de Apex Gortex jas van The North Face.
 
Qua broeken kun je zelf het beste kiezen wat je draagt. Ik ben geen enorme fan van afritsbroeken en eigenlijk is het nooit zo warm dat ik een korte broek aan wil. Ik ben fan van de leggings van Fjällräven maar die had ik niet mee naar Nepal. Daar droeg ik meestal een simpele outdoorbroek van Decathlon of Royal Robbins. Een goede regenbroek is trouwens ook echt onmisbaar voor op koude dagen! Mijn favoriete outdoorbroeken vind je in dit artikel.
 

The North Face regenjas
Een onverwachte sneeuwbui in Nepal
annapurna base camp trek annapurna sanctuary trek nepal
Op de Annapurna Base Camp trek
 

Mutsen, sjaals, handschoenen

Tenslotte raad ik je zeker aan om een muts, sjaal en handschoenen mee te nemen. Ik heb hier geen bepaalde richtlijnen voor, als het maar warm is toch? Een buff is superhandig omdat je die lekker hoog kan optrekken wanneer het koud wordt. Handschoenen zijn ook top. Verder een simpele muts, dit is mede afhankelijk van hoe snel jij het koud hebt.
 

Op de Langtang Valley trek in Nepal
Op de Langtang Valley trek in Nepal
 

Paklijst Nepal: wat er verder nog mee moet

Voor de rest neem ik altijd nog het volgende mee, maar dat is uiteraard afhankelijk van jouw eigen voorkeur:
– Twee volledige sets kleding (dus twee van alles)
– Ondergoed
– Toiletspullen
EHBO set
Reisgids trekking in Nepal
– Electronica + opladers
Mijn Kobo Clara e-reader
– Een powerbank
– Een dagrugzak voor jouw eigen spullen (de drager draagt de rest)
– Een zitlap voor tijdens de pauzes
– Een hoofdlampje voor ‘s nachts
– Oordopjes
– Een zijden lakenzak
– Een warme slaapzak (er zijn dekens maar ik vind mijn eigen slaapzak fijner, warmer en hygiënischer)
– Een goede zonnebril
– Zonnebrand
– Lippenbalsem
– Papieren zakdoekjes en extra toiletpapier
– Lichte schoenen voor in de teahouses (bv Crocs of slippers)
– Warme sokken, die van Woolpower zijn favoriet
Wandelstokken
 

everest base camp trek dzongla lobuche
Everest Base Camp Trek
 

Goedkoop vs. duurkoop

We weten natuurlijk allemaal dat een merk als Decathlon voordelig is en hierdoor van minder goede kwaliteit. Maar ik begrijp natuurlijk ook wel dat je waarschijnlijk niet het budget hebt om al je gear van een duur merk te kopen. Daarnaast speelt duurzaamheid tegenwoordig ook een belangrijke rol. Ik vraag je niet om alles duurzaam en/of van een duur merk te kopen. Maar wel om na te denken over wat je waar koopt. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die hun hele gearlist in Nepal zelf kopen. Geloof me, dit kun je beter niet doen. Alles is ‘north fake’ en daarnaast is het op allesbehalve duurzame wijze geproduceerd. En bovendien: niet veel goedkoper dan de Decathlon.
 
Daarnaast is het handig om je gear van tevoren te testen en te gebruiken. Dus ervoor te zorgen dat je schoenen goed zijn ingelopen en dat je rugzak goed zit. Er is niks zo vervelend als blaren lopen of striemen krijgen van je rugzak. Mijn advies luidt dan ook:
 
Er zijn wat mij betreft drie essentials: bespaar niet op wandelschoenen, een wollen basislaag en een rugzak. Koop deze nooit van een budgetmerk. Ik droeg tijdens mijn laatste tocht de Osprey HikeLite26 – mijn uitgebreide review lees je hier. Voor de andere items kun je eventueel uit met een budget product van bijvoorbeeld Decathlon. Nogmaals: het is beter om duurzame producten te kopen die jarenlang meegaan, maar als je een beperkt budget hebt is Decathlon een goed alternatief.
 

Paklijst Nepal rugzak
De Osprey Hikelite in Nepal
 

Conclusie en disclaimer paklijst Nepal

Dit was mijn artikel over de paklijst Nepal voor je trektocht. Hopelijk heb je er iets aan ter voorbereiding op je Nepal reis. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust via de comments hieronder.
 
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je via één van deze links een aankoop doen, dan ontvang ik mogelijk een bescheiden commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou!
 

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *