overnachten in berghutten
we12hike

Overnachten in berghutten: de do’s & dont’s

De afgelopen jaren heb ik heel wat nachten in berghutten geslapen, verspreid over de hele wereld. Van kleine, onbemande hutten tot mega hutten die op hotels lijken, ik heb ze allemaal gehad. De eerste keer dat ik ging overnachten in berghutten, was op de W-trek in Torres del Paine NP in Chileens Patagonië. Ik keek er mijn ogen uit, in refugio Las Torres was alles geregeld, er waren douches en warme maaltijden. Het leek meer op een gezellige jeugdherberg dan op een berghut. Een paar jaar later reisde ik naar Nieuw-Zeeland waar ik diverse meerdaagse trektochten liep. Dat was me even een verschil met Chili: ik moest alles zelf meeslepen, van slaapzak tot kookspullen en er waren geen douches. Ook waren ze een stuk kleiner en dus knusser, dus met name ‘s nachts ook een stuk rustiger. Overnachten in berghutten in Oostenrijk is ook weer heel anders, daar heb je vaak zelfs de mogelijkheid om bier en wijn te kopen, maar slaap je regelmatig met veel personen op één grote matras.
 
De afgelopen vijftien jaar heb ik in berghutten over de hele wereld geslapen en ben ik gewend geraakt aan het overnachten hier. Onthoud echter wel, het is bepaald geen vijfsterren hotel en het vergt soms wat aanpassing. Soms slaap je met tien personen op één groot matras, soms zo vlak naast elkaar dat je de adem van de persoon naast je in je gezicht voelt. Of je gebruikt bijvoorbeeld met twintig personen dezelfde wc terwijl er geen stromend water is. Ach, het stelt allemaal niet zo veel voor, maar je kunt er beter maar goed op voorbereid zijn. Bij deze dus een overzicht van mijn do’s en dont’s voor het overnachten in berghutten. Veel leesplezier!
 
(Dit artikel verscheen voor het eerst in juli 2016 en werd herschreven en volledig geupdate in april 2020)
 

Furtschagelhaus Oostenrijk
Op weg naar Furtschagelhaus op de Berliner Höhenweg in Oostenrijk
 

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

In de meeste berghutten is het zo dat je geen vast bed hebt. Oftewel je zoekt een plekje als je aan komt. Daarom kan het lonen om op tijd aan te komen want de bovenste bedden zijn altijd het minst gewild en die bij de deur al helemaal. Zodra ik bij de hut ben, waar dan ook ter wereld, is het eerste wat ik doe een bedje reserveren door er mijn slaapzak en/of lakenzak uit te rollen. Easy as that.
 

Bunkhouse
Eén van de bunkhouses in Chili
 

Schoenen uit!

Na een lange dag in de bergen heb je waarschijnlijk een flinke lading modder en zand onder je schoenen verzameld. Doe dus wat je moeder je geleerd heeft en trek bij het binnen stappen van de hut je schoenen uit. Vaak zijn er speciale rekken bij de ingang waar je ze neer kunt zetten. Binnen kun je dan hutschoenen dragen, bijvoorbeeld Crocs of teenslippers.
 

Heaphy track mountain hut
In Nieuw-Zeeland met m’n teenslippers
 

Respecteer het eten dat je krijgt

Op veel locaties, waaronder Nieuw-Zeeland en IJsland, krijg je geen maaltijden in de berghut en zorg je hier zelf voor. In andere hutten, bijvoorbeeld de berghutten in Oostenrijk en Chili, kun je maaltijden kopen of zelfs op basis van volpension overnachten. Wanneer dit het geval is, biedt de hut meestal geen mogelijkheid om zelf te koken. Het eten dat je voorgeschoteld krijgt is waarschijnlijk niet altijd je favoriete kost en soms zelfs helemaal niet lekker. Echter heb je vaak weinig keus en is het dus eten wat de pot schaft. Respecteer dit en ga niet klagen over het eten, dit heeft soms een lange weg afgelegd en is meestal in ieder geval wel met liefde bereid! Het alternatief is natuurlijk dat je gaat slapen met een rammelende maag …
 

Diner in Cochamo
Het avondeten in Cochamó, Chili
 

Bereid je voor op hoge prijzen

Zoals gezegd en zoals ik ook ervaren heb, moet je tijdens het overnachten in berghutten vaak de hoofdprijs betalen voor eten en drinken. Het komt meestal van ver en wordt soms zelfs door personen helemaal omhoog gedragen. Water is in de meeste gevallen gratis, warm water daarentegen niet. De brandstof om het op te warmen moet immers ook ergens vandaan komen. Wees voorbereid op hoge prijzen, dat scheelt ter plekke een hoop ergernis.
 

Koffie met Apfelstrudel
Koffie met Apfelstrudel op het terras
 

Steel geen spullen van anderen

Eigenlijk zouden ik dit niet hoeven zeggen maar toch gebeurt het, soms wordt er gestolen in berghutten. Wandelaars horen niet van elkaar te stelen maar zouden, vooral tijdens de tocht en het overnachten in bergutten, één grote familie moeten zijn. In 99% van de gevallen is dit ook zo, maar er zit soms wel ergens een rotte appel tussen. Houd je spullen dus een beetje in de gaten, ondanks dat ik van mening zijn dat het niet nodig zou mogen zijn.
 

Wees stil als anderen willen slapen

Als je als laatste de slaapzaal binnen komt en iedereen al ligt te slapen, probeer dan zo stil mogelijk te zijn. Velen hebben er een lange dag in de bergen op zitten en moeten de volgende dag alweer vroeg op om verder te gaan. Het is een ongeschreven regel dat je elkaar hierin respecteert. Biertjes tanken is prima, maar wel met mate en respect naar degenen toe die voor de sport in de hut zijn. Overigens hebben veel hutten vaak een ‘Hüttenruhe’ oftewel een tijd waarop het stil dient te zijn.
 

Gebruik een hoofdlampje

Als je dan als laatste naar bed gaat en het is al donker, maak dan gebruik van een hoofdlampje in plaats van de grote lamp aan te doen. Je maakt hiermee iedereen wakker en dat zal niemand je in dank afnemen. Een hoofdlamp is daarom onmisbaar op meerdaagse huttentochten.
 
Check hier een volledige huttentocht paklijst
 

Op de lager in de Berliner Hütte
Op de lager in de Berliner Hütte
 

Respecteer snurkers

In elke hut vind je wel iemand die snurkt. Geloof mij, diegene doet dat echt niet express en schaamt zich er waarschijnlijk dood voor als je het hem de volgende ochtend vertelt. Het kan je buurman zijn die ‘s nachts hele bossen omhakt of iemand aan het andere einde van de hal, maar ik heb zelden een stille nacht gehad. Neem oordopjes mee of doe zoals ik doe en zorg dat je als een van de eersten naar bed gaat.
 

Laat heet water over voor de volgende

Sommige berghutten hebben douches maar het warme water moet dan verwarmd worden op een vuur. Dit was bijvoorbeeld het geval in Refugio Cochamó in Chili. Hier maakten ze elke ochtend en avond warm water boven een vuur waarmee we ons konden douchen. Degene na jou wil daar echter ook graag nog van genieten, dus gebruik heet water met mate. Overigens vind ik het een ultieme luxe als ik heet kan douchen, meestal is het koud of gewoon helemaal niet…
 

Ruim je troep op

In de hutten waarbij geen huttenwacht is en je zelf bijvoorbeeld moet koken, ben je ook verantwoordelijk voor de schoonmaak. Dus even de vloer aanvegen voor je vertrekt en kookresten schoonmaken. Hetzelfde geldt voor het toilet en eventuele remsporen, maar dat spreekt uiteraard voor zich…
 

Moturau Hut Kepler Track
De Moturau Hut op de Kepler Track
 

Last but not least: socialize!

Als ik terugblik op onze reizen en alle overnachtingen in berghutten die ik gedaan heb, waren dit soms de meest memorabele van mijn reis. Je ontmoet de leukste mensen met veelal dezelfde interesses en hebt vaak leuke conversaties, bijvoorbeeld tijdens het koken, het drinken van een biertje of tijdens het kaarten. Wanneer je niet zo’n sociaal persoon bent, is overnachten in berghutten wellicht niks voor jou…
 

Mackenzie Hut op de Routeburn Track
Mackenzie Hut op de Routeburn Track
 

Conclusie en disclaimer

Wanneer je de bovenstaande ‘regels’ in acht neemt weet ik zeker dat je gaat genieten van het overnachten in berghutten. Het is veelal een unieke ervaring, even helemaal weg van de rest van de wereld. Een relaxte houding tegenover anderen en een positieve instelling brengen je een heel eind en zorgen ongetwijfeld voor een heerlijke vakantie, zelfs als er iemand naast je ligt te snurken!
 
Zou jij willen overnachten in berghutten? Of heb je dat weleens gedaan? Hebben ik nog tips gemist?
 
Dit artikel bevat affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

3 Comments

  • Marcella

    Ik heb nooit overnacht in een berghut, maar wil het zeker wel eens doen. Een meerdaagse hike doen lijkt me tof! Wat een verschil in hutten joh. Benieuwd welke ik als eerste ga treffen 😉

  • Charlotte

    Heb nog nooit in een berghut geslapen, maar als ik in Duitsland wil gaan wandelen denk ik dat ik er niet aan ontkom, de campingdichtheid is niet bepaald je van het… Superhandig deze tips!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *