overnachten in berghutten
Geen categorie

Overnachten in berghutten: de do’s & dont’s

De do’s en don’ts bij overnachten in berghutten

De afgelopen jaren hebben wij heel wat nachten in berghutten geslapen, verspreid over de hele wereld. Van kleine, onbemande hutten tot mega hutten die op hotels lijken, we hebben ze allemaal gehad. De eerste keer dat ik ging overnachten in berghutten, was op de W-trek in Torres del Paine NP in Chileens PatagoniĆ«. Ik keek er mijn ogen uit, in refugio Las Torres was alles geregeld, er waren douches en warme maaltijden. Het leek meer op een gezellige jeugdherberg dan op een berghut. Een paar jaar later reisden we naar Nieuw-Zeeland waar we diverse meerdaagse trektochten liepen. Dat was me even een verschil met Chili: we moesten alles zelf meeslepen, van slaapzak tot kookspullen en er waren geen douches. Ook waren ze een stuk kleiner en dus knusser, dus met name ‘s nachts ook een stuk rustiger.
 
overnachten in berghutten
Inmiddels verblijven we al zo’n tien jaar in berghutten over de hele wereld en zijn we gewend geraakt aan het overnachten hier en brengen we vaak zonder problemen de nacht door. Onthoud echter wel, het is bepaald geen vijfsterren hotel en het vergt soms wat aanpassing. Soms slaap je met tien personen op Ć©Ć©n groot matras, soms zo vlak naast elkaar dat je de adem van de persoon naast je in je gezicht voelt. Of je gebruikt bijvoorbeeld met twintig personen dezelfde wc terwijl er geen stromend water is. Ach, het stelt allemaal niet zo veel voor, maar je kunt er beter maar goed op voorbereid zijn. Bij deze dus een overzicht van onze do’s en dont’s voor het overnachten in berghutten.

1.Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

In de meeste berghutten is het zo dat je geen vast bed hebt. Oftewel je zoekt een plekje als je aan komt. Daarom kan het lonen om op tijd aan te komen want de bovenste bedden zijn altijd het minst gewild en die bij de deur al helemaal. Zodra we bij de hut zijn, waar dan ook ter wereld, is het eerste wat we doen een bedje reserveren door er onze slaapzak en/of lakenzak uit te rollen. Easy as that.
 
bunkhouse
 

2. Schoenen uit!

Na een lange dag in de bergen heb je waarschijnlijk een flinke lading modder en zand onder je schoenen verzameld. Doe dus wat je moeder je geleerd heeft en trek bij het binnen stappen van de hut je schoenen uit. Vaak zijn er speciale rekken bij de ingang waar je ze neer kunt zetten. Binnen kun je dan hutschoenen dragen, bijvoorbeeld Crocs of zoals ik onlangs op Tasmaniƫ deed, de Ecco Biom Delta sandalen. Dit houdt tevens nare geurtjes buiten de deur.
 

3. Respecteer het eten dat je krijgt

Op veel locaties, waaronder Nieuw-Zeeland en IJsland, krijg je geen maaltijden in de berghut en zorg je hier zelf voor. In andere hutten, bijvoorbeeld in Chili en Oostenrijk, kun je maaltijden kopen of zelfs op basis van volpension overnachten. Wanneer dit het geval is, biedt de hut meestal geen mogelijkheid om zelf te koken. Het eten dat je voorgeschoteld krijgt is waarschijnlijk niet altijd je favoriete kost en soms zelfs helemaal niet lekker. Echter heb je vaak weinig keus en is het dus eten wat de pot schaft. Respecteer dit en ga niet klagen over het eten, dit heeft soms een lange weg afgelegd en is meestal in ieder geval wel met liefde bereid! Het alternatief is natuurlijk dat je gaat slapen met een rammelende maag…
 
cohcamo-dinner

4. Bereid je voor op hoge prijzen

Zoals gezegd en zoals we ook ervaren hebben, moet je tijdens het overnachten in berghutten vaak de hoofdprijs betalen voor eten en drinken. Het komt meestal van ver en wordt soms zelfs door personen helemaal omhoog gedragen. Water is in de meeste gevallen gratis, warm water daarentegen niet. De brandstof om het op te warmen moet immers ook ergens vandaan komen. Wees voorbereid op hoge prijzen, dat scheelt ter plekke een hoop ergernis.
 

5. Jat geen spullen van anderen

Eigenlijk zouden we dit niet hoeven zeggen maar toch gebeurt het, soms wordt er gestolen in berghutten. Wandelaars horen niet van elkaar te stelen maar zouden, vooral tijdens de tocht en het overnachten in bergutten, Ć©Ć©n grote familie moeten zijn. In 99% van de gevallen is dit ook zo, maar er zit soms wel ergens een rotte appel tussen. Houd je spullen dus een beetje in de gaten, ondanks dat wij van mening zijn dat het niet nodig zou mogen zijn…
 
Furtschagelhaus

6. Wees stil als anderen willen slapen

Als je als laatste de slaapzaal binnen komt en iedereen al ligt te tukken, probeer dan zo stil mogelijk te zijn. Velen hebben er een lange dag in de bergen op zitten en moeten de volgende dag alweer vroeg op om verder te gaan. Het is een ongeschreven regel dat je elkaar hierin respecteert. Biertjes tanken is prima, maar wel met mate en respect naar degenen toe die voor de sport in de hut zijn. Overigens hebben veel hutten vaak een ‘HĆ¼ttenruhe’ oftewel een tijd waarop het stil dient te zijn.
 

7. Gebruik een hoofdlampje

Als je dan als laatste naar bed gaat en het is al donker, maak dan gebruik van een hoofdlampje in plaats van de grote lamp aan te doen. Je maakt hiermee iedereen wakker en dat zal niemand je in dank afnemen. Een hoofdlamp is daarom onmisbaar op meerdaagse huttentochten.
 
berliner-hutte-dorm
 

8. Respecteer snurkers

In elke hut vind je wel iemand die snurkt. Geloof mij, diegene doet dat echt niet express en schaamt zich er waarschijnlijk dood voor als je het hem de volgende ochtend vertelt. Het kan je buurman zijn die ‘s nachts hele bossen omhakt of iemand aan het andere einde van de hal, maar ik heb zelden een stille nacht gehad. Neem oordopjes mee of doe zoals ik doe en zorg dat je als een van de eersten naar bed gaat.
 

9. Laat heet water over voor de volgende

Sommige berghutten hebben douches maar het warme water moet dan verwarmd worden op een vuur. Dit was bijvoorbeeld het geval in Refugio CochamĆ³ in Chili. Hier maakten ze elke ochtend en avond warm water boven een vuur waarmee we ons konden douchen. Degene na jou wil daar echter ook graag nog van genieten, dus gebruik heet water met mate. Overigens vind ik het een ultieme luxe als ik heet kan douchen, meestal is het koud of gewoon helemaal niet…
 

10. Ruim je troep op

In de hutten waarbij geen huttenwacht is en je zelf bijvoorbeeld moet koken, ben je ook verantwoordelijk voor de schoonmaak. Dus even de vloer aanvegen voor je vertrekt en kookresten schoonmaken. Hetzelfde geldt voor het toilet en eventuele remsporen, maar dat spreekt uiteraard voor zich…
 
mangatepopo-hut
 

Last but not least: socialize!

Als ik terugblik op onze reizen en alle overnachtingen in berghutten die we gedaan hebben, waren dit soms de meest memorabele van onze reis. Je ontmoet de leukste mensen met veelal dezelfde interesses en hebt vaak leuke conversaties, bijvoorbeeld tijdens het koken, het drinken van een biertje of tijdens het kaarten. Wanneer je niet zo’n sociaal persoon bent, is overnachten in berghutten wellicht niks voor jou…
 
mackenzie-hutovernachten in berghutten
Wanneer je de bovenstaande ‘regels’ in acht neemt weet ik zeker dat je gaat genieten van het overnachten in berghutten. Het is veelal een unieke ervaring, even helemaal weg van de rest van de wereld. Een relaxte houding tegenover anderen en een positieve instelling brengen je een heel eind en zorgen ongetwijfeld voor een heerlijke vakantie, zelfs als er iemand naast je ligt te snurken!
 
Zou jij willen overnachten in berghutten? Of heb je dat weleens gedaan? Hebben we nog tips gemist?
 
Meer lezen? Deze blogs vind je ook vast leuk:
Voedsel tijdens meerdaagse trektochten: onze tips & tricks
Top 10 van mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
Confessions van een wandelende travel blogger
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 
Dank je voor het delen!
 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Receive a FREE and INSPIRING day hike packing list!

Sign up for my weekly hiking newsletter now and receive a FREE and INSPIRING day hike packing list that can be used for all your future hikes.