Over de Magic ‘Supertramp’ bus van Into the Wild

bus van into the wild

Over de Magic bus van Into the Wild

Naar aanleiding van een Instagram foto, heb ik de afgelopen maanden nogal wat vragen gehad over de bus uit Into the Wild, die ook wel bekend staat als ‘The Magic Bus’. In dit blog, beantwoord ik ze en kan iedereen dus info over deze bus vinden en/of er het als inspiratiebron gebruiken voor een volgende reis. Zoals waar je hem vindt, waar je de replica vindt en waarom ik besloten heb er niet verder naar op zoek te gaan (waaaat? ja, dat lees je goed!)
 

Reizen naar Alaska

Mijn eerste keer in Alaska was in 2007. Ik was assistent reisleider bij een kampeerreis en Marjolein, de reisleider, dacht dat het een leuk idee zou zijn als we even een stukje de Stampede Road op zouden rijden. En zo geschiedde. We reden in een supervan voor 14 personen en toen de weg te slecht werd, besloten we om te draaien, voor we vast zouden komen te zitten in een laag modder. Tot we dus daadwerkelijk vast kwamen te staan in de modder. Daar sta je dan, in de Alaskaanse wildernis. Gelukkig waren we met 12 man en binnen niet al te lange tijd, was de bus uit de modder gegraven en konden we weer verder. Eenmaal terug op de George Parks Highway, vertelde Marjolein mij het verhaal van Christopher McCandles…
 
stampede trail into the wild alaska magic bus
 

Into the Wild

Toen ik thuis kwam, kocht ik direct het boek De Wildernis In van Jon Krakauer en binnen no-time had ik het uit. Het boek bezorgde me slapeloze nachten, ik kon de beelden van Chris die dood ligt te gaan in de Alaskaanse wildernis niet uit mijn hoofd krijgen. Een paar maanden later kwam de film uit en kende iedereen in ineens het verhaal van Alexander Supertramp. Iedereen had het over het verhaal en voelde sympathie voor deze jongeman. Ze wilden naar de bus. De Magic Bus. De Fairbanks City Transit System Bus 142. De bus die vast staat in de middle of nowhere en hier in 1961 door de medewerkers van de Yutan Construction Company werd achter gelaten.
 
Lees ook: avontuurlijke dingen om te doen in Alaska
 

Reizen naar Alaska verkopen

Destijds was het onderdeel van mijn werk het verkopen van reizen naar Alaska. Alhoewel de hype van de film inmiddels wel weer voorbij is, krijg ik toch nog regelmatig de vraag vanuit of de bus te bereiken is en zo ja, hoe je er kunt komen. Ik geef altijd hetzelfde antwoord: “ja het kan en nee, het is niet aan te bevelen. Het is een gevaarlijke onderneming en als de locals je moeten komen redden, ben je nog niet jarig. Alaska is geen Disneyland.”
 
Het punt is dat, in tegenstelling tot de rest van Amerika, men er niet op zit te wachten om een brug aan te leggen om een bepaalde bezienswaardigheid beter bereikbaar te maken voor toeristen. Daardoor is er dus maar één mogelijkheid om bij de bus te komen en dat is te voet. De wandeling op zich is geen probleem voor een ervaren wandelaar, maar de rivierdoorsteek van de Teklanika River is dat voor velen wel. Veel wandelaars zijn hier reeds in de problemen geraakt doordat het water dieper was dan ze gedacht hadden of ze kwamen vast te zitten aan de andere kant van de river. In 2010 is er zelfs een vrouwelijke wandelaar omgekomen nadat ze was meegesleurd door het water.
 
‘Even naar de bus van Into the Wild lopen’ is er dus niet bij. Alaska is geen geintje en kent geen genade. In het gebied is geen mobiel bereik dus als je in de problemen komt, ben je volledig op jezelf aangewezen. De jagers in het gebied zitten niet bepaald te wachten op toeristen die hier een kijkje komen nemen op ‘hun land’ en ik heb van velen gehoord tijdens mijn diverse Alaska reizen, dat de locals er moe van worden dat ze steeds weer mensen uit de wildernis moeten redden. Liever zien ze dat de bus gewoon met rust gelaten wordt …
 
magic bus into the wild alaska
 

Doen of niet doen?

Uiteraard heb ik er over nagedacht of ik al dan niet de ‘pelgrimstocht’ naar de bus moet ondernemen, maar ik besloot al snel het niet te doen. De belangrijkste reden hiervoor is, dat niemand (nouja, bijna niemand) in Alaska zit te wachten op dit soort toerisme. De inwoners zien de hikers op de trail eerder als een last dan een welkome gast en ik wil niet al zo iemand bestempeld worden, ik heb respect voor Alaska en haar inwoners. Ik word er immers geen beter persoon van als ik de tocht toch zou besluiten te ondernemen. De omgeving is tenslotte niet zo spectaculair als andere delen van Alaska (eerlijk is eerlijk!) en ik ga niet mijn leven in de waagschaal stellen door een dergelijke tocht te ondernemen.
 
In 2011 deed ik op IJsland een serieuze rivierdoorsteek en ik werd bijna meegevoerd door de kracht van het water. Het was een traumatische ervaring en terwijl ik dit schrijf, begin ik weer te huiveren. Het moment dat ik op het punt stond me over te geven aan de kracht van het water, herinner ik me als de dag van gisteren. Gelukkig trok mijn toenmalige vriend mij op de oever, maar ik heb sindsdien gezworen nooit meer zoiets te ondernemen. Water en ik zijn altijd vijanden geweest dus ik zie het mezelf niet nog een keer doen, althans niet bij een rivier zoals de Teklanika.
 
Lees ook: veilig alleen wandelen als vrouw tussen de beren in Alaska: mijn tips!
 
magic bus into the wild alaska
 

Waar vind je dan de bus van Into the Wild

Gelukkig is er een alternatief en deze is nog goed bereikbaar ook. OK, het is niet the real deal maar voor mij was het prima zo. Bij Healy, net ten noorden van de ingang van Denali National Park, vind je eerst de beroemde Stampede Road. Een stukje verderop ligt de 49th State Brewery, zij hebben de bus gekocht die in de film werd gebruikt. Het is er best een beetje toeristisch maar tegelijkertijd ook weer niet. Kinderen waren hier aan het voetballen en trokken zich niks van ons aan, terwijl wij onze foto’s aan het maken waren. Zo gaat het dan ook weer in Alaska, het land waar ik zo van hou!
 
Meer lezen over mijn avonturen in Alaska? Hier vind je alle blogs!
 
Benieuwd naar het boek? Bestel ’em dan bij BOL.com.
 
Volg ons voor een dagelijkse dosis outdoor & adventure inspiratie op Instagram en Facebook!
 

Related Posts