finland,  we12inspire

Outdoors Finland: 10 dingen om te doen in Saimaa

Aan het einde van augustus kreeg ik de kans om Finland’s Saimaa regio te bezoeken. Saimaa is het grootste meer in Finland en tevens het vierde grootste zoetwatermeer van Europa. Omgeven door steden als Lappeenranta, Savonlinna en Mikkeli is het niet alleen een perfecte uitvalsbasis voor urban adventure maar zeker ook voor diverse outdoor activiteiten. Vandaag deel ik mijn favoriete dingen om te doen in Saimaa met jullie.

Je bent niet in Finland geweest als je niet bent gaan kanoën of kajakken. De Finnen houden van hun wateren en brengen een groot deel van hun tijd op het water door. Nadat ik een uur in een kano had doorgebracht op het Haukivesi meer in Linnansaari Nationaal Park, realiseerde ik me dat ik dit vaker moet doen… met als enige geluid om je heen de peddels die door het water glijden, is het een heerlijke manier om compleet tot rust te komen en één te worden met de natuur. Kanoën staat daarom ook op nummer 1 in mijn lijst met dingen om te doen in Saimaa, ondanks dat ik (inmiddels niet meer stiekem) bang ben voor water…

canoeing-in-saimaa

Ga wandelen

Geen reis is compleet zonder een wandeling. Althans, niet voor ons! Een local vertelde mij dat er in Saimaa geen echte lange afstandswandelingen zijn, maar dat er een uitgebreid aanbod is aan dagwandelingen. De Elsa Heporauta wandeling (24 km) start bij Sahanlahti en is een van de vele tochten die je kunt maken in Saimaa. Veel van de wandelingen zijn eenvoudig te volgen, in de winter worden ze namelijk gebruikt om te langlaufen.

Wil je écht iets typisch Fins doen? Ga dan Nordic Walken. Ik weet dat het een stoffig en bejaard imago heeft, maar na een Nordic Walking les van dé Nordic Walking guru van Finland, Marko Kantaneva, ben ik veranderd van mening. Wist je dat je door het meenemen van een set stokken én het juiste gebruik hiervan, je tijdens je wandeling tussen de 20%-40% meer calorieën verbrandt dan met normaal wandelen?

nordic-walking-punkaharju

Ga vissen

Als je je rondom de wateren van het Saimaameer bevindt, moet je eigenlijk wel eens gaan vissen. Het meer is gevuld met baars, snoek en op sommige plekken zelfs zalm. Vissen is niet alleen een manier om de dag lekker buiten door te brengen, maar ook een manier om helemaal tot rust te komen. Want eigenlijk hoef je, zodra je hengel in het water ligt, hem alleen nog maar omhoog te trekken wanneer de vis toegehapt heeft. Althans, dat dacht ik.

Helaas bleek het niet zo eenvoudig en toen ik een ruk aan mijn hengel voelde, was ik niet snel genoeg. De vis was alweer gevlogen. Of nouja, weggezwommen. Ik ben er echter van overtuigd dat ik de volgende keer dat ik ga visssen meer succes zal hebben, aangezien ik les heb gehad van de beste visser van Finland: Mika Kärkkainen. Wil je ook van hem leren vissen, check dan zijn website.

fishing-saimaa
mika-karkkainen

Bezoek Linnansaari Nationaal Park

Linnansaari Nationaal Park is een van de vier nationale parken in het Finse Savonia. Je kunt hier gaan wandelen, peddelen, kamperen en er zijn nog vele andere outdoor activiteiten. Het Järvisydän Holiday Resort vormt een prima springplank voor jouw avontuur en biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden, zoals kajakken en zelfs rotsklimmen. Wanneer je hier bent, maak dan zeker ook even een stop bij het restaurant, de vis die ze hier serveren is werkelijk hemels.

canoeing-linnansaari

Bezoek het  Olavinlinna kasteel in Savonlinna

Een van de meest sprookjesachtige bezienswaardigheden van Saimaa is Olavinlinna, het middeleeuwse kasteel van de stad Savonlinna. Gelegen aan de Kyrönsalmi Straat is dit één van de drie kastelen die nog in Finland te bewonderen zijn. Helaas konden we maar deels naar binnen daar er een voorbereiding werd getroffen voor een opera.  Wist je dat dit kasteel het decor vormt voor het jaarlijkse Opera festival van Savonlinna, dat door zo’n 70.000 mensen wordt bezocht? Vroeger was er nog geen brug naar het eiland waar het kasteel op ligt en werden alle bezoekers door de poortwachters overgevaren…

olavinlinna-inside
olavinlinna-outside

Beklim een heuvel en geniet van het uitzicht

Het beste uitzicht op een gebied krijg je meestal vanaf boven. Finland is niet heel bergachtig maar op sommige plekken heb je gelukkig al een prachtig panorama wanneer je slechts een paar meter boven de grond staat. De foto’s hieronder zijn gemaakt bij het Saimaameer (Sahanlathi) en in Linnansaari Nationaal Park. Ga gewoon eens zitten en geniet van het uitzicht en de stilte. Wedden dat je niet meer weg wilt?

sahanlahti-meer
linnansaari-np

Bezoek Punkaharju  

Punkaharju ligt in het noordoosten van Saimaa en staat bekend om zijn torenhoge bomen. De bekende kam van Punkaharju is op sommige plekken slechts een paar meter wijd. Het is een heerlijk rustige omgeving en perfect om even helemaal tot rust te komen. Tijdens mijn verblijf hier, overnachtte ik in Kruinupuisto, een revalidatiecentrum dat tevens een hotel is. Ook in de winter is het hier heerlijk toeven, je kunt prima schaatsen op de eindeloze meren en in bepaalde weekenden wordt er zelfs een fakkeltocht op het ijs uitgezet.

punkaharju-trees

Ga bessen plukken

De Finnen houden van de natuur en proberen er optimaal gebruik van te maken. Bessen plukken is een populaire bezigheid. Tijdens mijn bezoek aan Finland was het de tijd voor bosbessen en rode bessen. Je hebt niet veel meer nodig dan een mandje en wat vrije tijd. Aangezien er in Finland het allemansrecht heerst, kun je in principe overal gaan plukken. Bessen kunnen overal in de Saimaa regio gevonden worden en zijn fantastische en gezonde ingrediënten voor ondere andere cake, taart en voor in de yoghurt. Een geruststellende gedachte: er is genoeg voor iedereen, slechts zo’n 5% van alle bessen wordt geplukt.

berry-picking-saimaa

Ga op zoek naar de Saimaa ringelrob

De Saimaa ringelrob is een soort zeehond waarvan er nog maar zo’n 300 over zijn in de wereld. Ze hebben de wateren van het Saimaameer tot hun thuis gemaakt en alhoewel ze zeldzaam zijn, is het niet onmogelijk ze te zien als je in de juiste periode op de juiste plek bent. In Linnansaari Nationaal Park kun je op zoek gaan naar de ringelrob . Helaas bleek ik in het verkeerde seizoen te zijn, dus in plaats daarvan moest ik het doen met de pluche variant.

saimaa-ringed-seal

Maak foto’s van meren … en nog meer foto’s van meren

Saimaa staat bekend als gebied van duizend meren. Het is dus overbodig om te noemen dat je waarschijnlijk tientallen, nee, honderden foto’s gaat maken van meren. Geen meer het is hetzelfde en steeds ontvouwt zich weer een ander fotogeniek moment in je blikveld. Als je niet van meren houdt, is Finland wellicht niet jouw bestemming.

saimaa-lake
sahanlahti

Conclusie en disclaimer

Finland is een waar natuurparadijs. En weet je wat? De meeste inwoners spreken Engels, het is redelijk betaalbaar (vooral wanneer je het vergelijkt met andere Scandinavische landen) en het eten is er geweldig. Het Saimaa gebied is fantastisch en zoals je hierboven kunt lezen, is er meer dan genoeg te doen. Dus waar wacht je nog op? Pak je tas, vlieg naar Finland en geniet!

Ik maakte deze reis op uitnodiging van Visit Finland voor het #outdoorsfinland bloggers project. Meer lezen? Check dan de social media kanalen op #outdoorsfinland of lees onze andere blogs over Finland.  Meer artikelen in het Nederlands lezen? Klik dan hier.

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *