mountainbiking appelscha
nederland,  we12bike,  we12climb

Outdoor avontuur in het Drents-Friese Wold Nationaal Park

Wist jij dat Nederland maar liefst twintig (20!) nationale parken heeft? Vast niet, en daarmee ben je zeker niet de enige! Toen ik ruim twee jaar geleden aan mijn 20 Parken Challenge begon, wist ik menigeen te verrassen door ze te vertellen dat er dus inderdaad 20 nationale parken in Nederland zijn. Ter vergelijking: in Duitsland heeft men ‘slechts’ 15 nationale parken, op een oppervlak dat vele malen groter is dan Nederland. Iedereen die dus van mening is dat Nederland vol en bedorven is, raad ik vooral aan nog even verder te lezen. Ik ga je namelijk introduceren aan een heel fijn stukje Holland, namelijk het Drents-Friese Wold Nationaal Park, mijn veertiende nationale park in Nederland.
 
Zoals de naam al doet vermoeden, ligt het Drents-Friese Wold Nationaal Park op de grens van Friesland en Drenthe en bestaat het voor een groot gedeelte uit bos. Na de Hoge Veluwe is dit park het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Aangezien de Hoge Veluwe zich in onze achtertuin bevindt, was ik uitermate benieuwd naar dit natuurgebied. Op uitnodiging van Stichting Toeristisch Netwerk Friese Wouden gingen wij hier op pad.
 
Ons bezoek aan de Drents-Friese Wold begint in het Drentse dorpje Appelscha. Hier melden we ons in de middag bij De Jongens van Outdoor, die ons meenemen naar hun klimbos dat zich op vijf minuten lopen van het Outdoor Café bevindt. Helaas moet ik omdat ik herstellende ben van een gekneusde enkel verstek laten gaan, maar mijn reisgenoot hijst zich al snel in een harnas en klimt de ladder op naar het eerste plateau. Vanaf hier begint het parcours: een aaneenschakeling van niet minder dan 37 hindernissen op hoogte inclusief een aantal tokkelbanen. Mijn reisgenoot houdt wel van een uitdaging en als een ware slingeraap klimt en springt hij van de ene naar de andere hindernis. Binnen niet al te lange tijd heeft hij het parcours voltooid en begint hij aan de tweede ronde. De begeleider geeft hem de uitdaging het snelheidsrecord van het meest technische parcours te breken. Het resultaat: twee minuten sneller dan de snelste ooit. Dat is een record dat staat!
 
Na het klimavontuur besluiten we nog een korte wandeling te maken door dit deel van het park in het kader van ‘nu we er toch zijn’. Morgen gaan we mountainbiken en aangezien ik een ware wandelfan ben, kan ik het gewoon niet over mijn hart verkrijgen een plek niet te voet te verkennen, al is het maar een half uurtje. Alhoewel er meer dan 130 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden in het park is, maken we onze eigen route. Het is inmiddels het einde van de middag en ondanks dat de omgeving prachtig is, blijft het jammer dat de zon zich niet laat zien. Het is geen weer voor foto’s maar gelukkig komen we onze eerste rood- met witte-paddestoel van het seizoen tegen. Een fijn momentje!
 
drents friese wold nationaal park
 
‘s Avonds dineren we bij Restaurant De Posthoorn, een knus en gezellig restaurant net buiten het dorp. Na het diner rijden we naar Minicamping D’Elf Ieken in Elsloo op ongeveer 10 minuten rijden van Appelscha vandaan. We worden hartelijk ontvangen door de eigenaar die ons naar de vakantiewoning brengt. Helaas is het al donker, maar de woning, een soort van super-comfortabele yurt, ligt heerlijk in de stilte. Alhoewel we nog heel kort de dag doornemen, vallen we al snel in slaap. Een dag in de buitenlucht doet een mens goed…
 
minicamping d'elf ieken
 
De volgende ochtend krijgen we een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld dat we ons goed laten smaken: de benen hebben de energie straks hard nodig tijdens het mountainbiken. Naast de camping ligt een maisdoolhof en ik kan de verleiding niet weerstaan er even naar binnen te lopen. Even maar, want over een minuut of vijftien worden we verwacht in Appelscha bij de fietsverhuurder. Mijn reisgenoot zegt nog tegen me “gewoon je voetstappen in de modder terug volgen” maar inmiddels is hij zelf meerdere keren op- en neer gelopen om foto’s en film te maken en zo raak ik dus de weg kwijt. Ik ben duidelijk niet gemaakt voor dit soort dingen.
 
Even later melden we ons bij Fietsverhuur Kramer in Appelscha, waar een tweetal mountainbikes voor ons klaar staat. Trots vertelt de medewerker ons dat de trail die we gaan doen, de 24 kilometer lange Appelscha route, steevast in de top 10 van beste mountainbike routes in Nederland staat. Dat belooft wat! Inmiddels heeft het grijze weer van de dag ervoor plaats gemaakt voor schaapjeswolken en her en der een stukje blauwe lucht. Het lijkt een mooie dag te worden.
 
Iedereen die denkt dat volledig Friesland vlak is: think again! Alhoewel er geen enorme hoogteverschillen zijn zoals op de Veluwe of in Limburg, zijn er wel diverse kleine heuveltjes, die soms nagenoeg loodrecht omhoog gaan. De makers van de mountainbikeroute hebben er slim aan gedaan de route hier dwars overheen te laten lopen, waardoor de route zelfs voor de doorgewinterde mountainbiker een mooie uitdaging biedt. De eerste 12 kilometer van de route voeren ons door de donkere wouden, het mooiste stukje van de route bereiken we halverwege als we het Aekingerzand op fietsen. Een prachtig panorama ontvouwt zich in ons blikveld: tijd om de benen even te laten rusten en wat plaatjes te schieten. De zon schijnt inmiddels volop en we blijken niet de enigen te zijn die er op uit trekken: regelmatig worden we ingehaald of halen we zelf andere MTB-ers in. De bochtige singletracks voeren ons door de mooiste landschappen van het nationale park: wat een heerlijke zondag zo halverwege september!
 
drents friese wold nationaal park
 
Kort voor het einde houden we Grote Pauze: tijd om op het terras van IJgenweis Eten & Drinken neer te ploffen voor een hapje en een drankje. Het weer nodigt uit tot een roseetje, maar we moeten nog een stukje terug naar Appelscha dus besluiten we het bij een koffie en een cola te houden, met iets lekkers natuurlijk. Het terras zit vol met wandelaars en mensen die op andere wijze genieten van de natuur van de Drens-Friese Wold. Het kost even wat moeite maar uiteindelijk motiveren we onszelf weer op te staan en de laatste kilometers van het parcours af te leggen.
 
terras drents friese wold nationaal park
 
Na een goede 2.5 uur fietsen komen we weer terug in Appelscha, waar we de mountainbikes inleveren. Althans, mijn benen hebben er genoeg van, dus besluit ik nog even van het zonnetje te genieten en buiten te blijven zitten onder het genot van een kop thee. Aan het einde van de middag is het tijd om weer naar huis te gaan. Ons bezoek aan de Drents-Friese Wold was kort maar krachtig, we komen er graag nog eens terug!
 
Meer weten over Drents-Friese Wold Nationaal Park? Op de website van het park van Staatsbosbeheer vind je uitgebreide informatie over de mogelijkheden die het park biedt evenals een overzicht van de fiets- en wandelroutes.
 
Wij maakten deze reis op uitnodiging. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van onszelf.

8 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *