Osprey Skarab 30 liter rugzak review
we12test

Getest: de Osprey Skarab 30; de alles kunnende rugzak van 30 liter

Dit artikel werd geschreven door David van Balen

Review van de Osprey Skarab rugzak van 30 liter

Ik heb een missie: ik ben op zoek naar dé ultieme alleskunner onder de 30 liter rugzakken voor mannen. Ik test daarom de Osprey Skarab 30 rugzak. Mijn eisen: een onverwoestbare rugzak om te gebruiken tijden wandeltochten, op de motor en gewoon voor iedere dag mee naar het werk. Mijn vorige alleskunner was erg goed maar had twee grote nadelen:
 
1. hij was net te klein voor flinke dagtochten en
2. hij bood geen enkele ondersteuning tijdens het lopen met diezelfde overbeladen rugzak
 
Nu denk je misschien, maar David dat klinkt als niet al te best? Echter niets is minder waar, de rugzak was extreem licht, het materiaal enorm slijtvast en in zeven jaar tijd heb ik alleen vorig jaar er een nieuwe rits in moeten laten zetten. Hij is op de grond gevallen (meters naar beneden), is door de prikkelstruiken gesleept en heeft alle mogelijke weertypen doorstaan. Zeven lange jaren vrijwel iedere dag gebruik. Oftewel dit is een relaas over de opvolger van mijn, haast onverwoestbare rugzak. Geen opdracht die makkelijk vervuld wordt. Maar ik zal het vast verklappen: het is gelukt, en hoe!
 
David met de Osprey Skarab
 

Osprey rugzak 30 liter

Als je het hebt over rugzakken dan zeg je natuurlijk Osprey! Niet dat er geen andere merken zijn, want mijn ex- alleskunner is bijvoorbeeld van The North Face. Echter afgelopen zomer (en vele trektochten daarna) ben ik en blijf ik verbaasd over de enorme kwaliteit die de Osprey weet te bieden. Mijn Osprey Atmos AG50 backpack is geweldig, full stop. Maar is er ook een andere rugzak van het merk dat de naam Osprey (Visarend!) draagt die tegemoet kan komen aan mijn flinke wensenlijst.
 
Mijn zoektocht start met de eisen. Waar ik op een trekking rugzak veel tierelantijnen, haakjes en elastieken wil om alles te bevestigen daar wil ik op mijn daily driver juist zo min mogelijk aanhangsels. Wel de opbergmogelijkheden, maar niet de open vakken die je op veel rugzakken ziet. Mijn reden hiervoor is tweeledig:
 
1 Ik gebruik de tas ook op de motor, dus losse lijntjes, elastieken of open zijvakken zijn dan nutteloos en/of zorgen voor extra geklapper
 
2. Als alles mooi weggestopt kan worden betekent het dat ik gekke dingen uit kan halen met de tas, zoals springen en klimmen zonder dat ik bang hoef te zijn om spullen te verliezen.
 
Waar veel rugzakken de geijkte mesh bidonhouders aan de zijkant hebben ging ik dus op zoek naar een outsider. Het liefst één die aan al mijn eisen zou voldoen, de ultieme, duurzame alleskunner… En ik heb hem gevonden! De Osprey Skarab 30 it is!
 
In mijn zoektocht naar informatie over verschillende rugzakken schitterde de nieuwe Osprey Skarab 30 van afwezigheid bij de reviews. Erg vreemd en compleet onterecht wat mij betreft, want wat een kanon van een rugzak is dit zeg. Ik testte hem op reis met de motor en in het bos en ik kan alvast verklappen dat ik niet meer hoef te zoeken de komende zeven jaar, of misschien wel langer, want Osprey geeft een levenslange garantie op haar rugtassen. Deze garantie wordt niet voor niets door Osprey gedoopt als de Almighty Warranty, zeer vertrouwenwekkend en terecht!
 
Op zoek naar een 30 liter dagrugzak voor dames? Check dan hier de tips van Antonette
 
Met Antonette die de Osprey Hikelite 26 draagt  

Onderweg met de Osprey Skarab 30 in Noorwegen

Tijdens mijn motorrit naar Noorwegen nam ik de Skarab 30 mee als drager van mijn belangrijkste spullen. We reden van herberg naar hutje, sliepen iedere nacht op een andere plek en hadden dus weinig nodig (in vergelijking met een tent vakantie). Echter voor de duur van een week is dat toch net meer dan in een reguliere dagrugzak past. Dat is nou juist zo ingenieus aan deze Skarab 30. Al mijn spullen pasten erin! Dat is niet het enige, het sobere uiterlijk maakt hem hartstikke cool om te zien. Ik heb de Mystic Red uitvoering en die kleurt ook nog eens prachtig mijn rode de motor.
 
Osprey Skarab 30 review
 

Over de Osprey Skarab 30

Er past dus veel in de rugzak aan de andere kant is 30 liter normaal gesproken misschien wat veel voor een dagrugzak. Maar, niet voor deze want je kunt al je spullen goed bereiken met de rits aan de bovenkant. Je kan 30 liter rugtas ook kleiner maken met intelligent geplaatste sidestraps. Hierdoor wordt de Osprey Skarab 30 dus altijd strakgetrokken en zorgt hij er wederom voor niet meer uit te steken of te flapperen in de wind. De volwaardige draagbanden, heupbanden die echt op je heup zitten en een Full Foam rugpand dat draagt als een echte trekking rugzak maken van deze rugtas van 30 liter een echte zwaargewicht in zijn klasse. En ik ben nog niet eens klaar met het benoemen van alles wat ik er fantastisch aan vind.
 
Osprey Skarab 30 review
 

Rugzak voor op de motor

Tijdens de reis was het dikwijls zo dat ik naast mijn kleding, boek, slippers, handdoek en toiletspullen ook nog ruimte had voor de boodschappen. Yup, op vakantie met een dagrugzak van 30 liter die ruimte biedt aan een fles wijn en een avondmaal, dat is toch uit de kunst? Het Foamen rugpand lijkt een stap terug van de systemen van de grote trekkingrugzakken, maar zo heb ik het helemaal niet ervaren, het draagt als een volwassen rugzak, wat een genot. Het enige gevaar is hier misschien dat je nogal snel erg veel spullen meeneemt want je voelt ze nauwelijks zitten.
 
Daarnaast beschikt de Osprey Skarab 30 over ruime pockets op de heupband die portemonnee, zakmes, telefoon en sleutels makkelijk herbergen. Het open voorvak bleek een uitkomst voor regenhandschoenen en, zoals genoemd, extra boodschappen onderweg. Een mesh pocket voor je belangrijke zaken zit onder de hoofd sluiting. Ik vervoerde hierin mijn telefoon oplader, oortjes en leesbril. Ook is er nog een krasvrije pocket voor de zonnebril.
 
Op de motor in Noorwegen
 

Osprey hydration pack

De 1 liter waterflessen had ik niet nodig in verband met het Hydration Pack, in de VS wordt die er standaard bij geleverd begreep ik, hoe dat in NL is geregeld weet ik eerlijk gezegd niet. Ik heb hem erbij gekocht in ieder geval. Hoe dan ook, they finally got it right! Ik heb namelijk nooit begrepen dat de keuze werd gemaakt voor een hydrovak IN je rugzak. Als al je spullen je waterzak klemzetten en jij dat ding eruit probeert te prutsen omdat je toch water bij moet vullen is dat niet altijd even simpel. Bij de Osprey Skarab 30 is je watervak een losstaand vak buiten je rugzak om! Geniaal!
 
Ook in de praktijk is het nog steeds een beetje gepruts maar de mogelijkheden die het Osprey Hydration Pack biedt zijn dan wel weer uit de kunst. Te beginnen bij één grote vulopening die als een ziplock wordt afgesloten, dan de connector aan de slang zodat je niet de hele slang met het mondstuk door de draagbanden van je rugzak hoeft te halen om je water bij te vullen. Je klikt het simpel weg los en hoppa vullen maar. Dan de magneet die de slang prima op zijn plaats houdt, zelfs dus op de motor! En als laatste, wat ik eerlijk gezegd tegen het einde van de reis pas ontdekte, de sluiting van het mondstuk. Door hem opzij te draaien zet je hem open, dat stond hij bij mij al, maar na twee keer nattigheid te voelen onder mijn linker oksel tijdens het rijden vroeg ik me af hoe goed dit systeem was ten opzichte van de Camelbak, nou heel goed dus alleen ik begreep het nog niet zo goed… Nu wel, hij is dus gewoon mega goed afsluitbaar.
 
Tijdens de vakantie zijn we slechts één keer door een regenbui gereden en hoewel het materiaal waarvan de Osprey Skarab 30 waterafstotend is, heb ik toch de regenhoes eruit gehaald, die in het welbekende Osprey groen een vertrouwde droge deken over al mijn belangrijke spulletjes legde en dus de test prima doorstond.
 
Osprey Skarab 30 liter rugzak
 

De Osprey Skarab rugzak van 30 liter tijdens het hiken

Inmiddels heb ik hem dus ook kunnen testen tijdens een paar dagtochten die ik lopend maakte. Het zal je niet verbazen ook hier is de tas met vlag en wimpel voor geslaagd. Hierbij vallen vooral de volwaardige heupbanden en de klikgesp op. De heupbanden voelen zeer solide aan, niet als een soort opvulling om het op een echte rugzak te laten lijken. Ze werken echt, ze zijn breed en stevig en zitten dan ook echt op je heup in plaats van sommige van de bandjes bij de concurrenten die als een extra riem om je buik vallen zonder enige stevigheid te bieden.
 
En dan de gesp, een weinig genoemd en geroemd onderdeel van rugzakken, maar niet geheel onbelangrijk. Deze gesp blinkt uit in stevigheid. Ik ben er al een aantal keer op gaan staan en er gebeurde helemaal niks! Dat kan lang niet van alle gespen gezegd worden. Nu ik het toch over gespen heb, de sluiting van de borstband middels een magnetische clip die tevens de drink slang van het Hydropack op zijn plek houdt is even simpel als effectief! Briljant Osprey!
 
Is er dan ook een downside? Nee, eigenlijk niet. Binnen twee maanden scheurde het tuitje van mijn hydropack. Wat zonder problemen of gedoe direct werd vervangen bij Bever Arnhem. Dat is service die je mag verwachten bij producten van deze categorie, maar toch erg fijn als dat ook echt blijkt te werken. Dank nog daarvoor!
 
Osprey Skarab 30 review
 

Conclusie en disclaimer

Ik heb de tas nu twee maanden dagelijks in gebruik en weet werkelijk waar niet wat ik zou moeten aanmerken voor de veel gebruiker als ikzelf op dit geweldige product. Zelfs na mijn grove gebruik staat hij er nog bij alsof hij er helemaal geen 10.000 motor kilometers en een enkele honderden wandelkilometers op heeft zitten, wat een materiaal! Wat een tas en wat een kwaliteit. Hij doet alles wat ik wil, ziet eruit zoals ik het wil en in beide gevallen een beetje meer. De Osprey Skarab 30 is een super indrukwekkende rugzak waarvan ik inmiddels één uitgebreide review heb gezien maar deze rugzak is zoveel meer waard dus bij deze mijn enthousiaste review. Well done Osprey!
 
Enthousiast geworden? Bestel de rugzak dan nu bij Bever!
 
Wij kregen deze rugzak aangeboden van Osprey Europe in ruil voor een eerlijke review op onze website, welke we je bij deze gegeven hebben. Dit artikel bevat affiliate links. Indien je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *