Osprey Aura AG 50 review
we12test

Osprey Aura AG 50 rugzak voor dames review

De Osprey Aura AG 50 backpack is mijn meest recente aanwinst in de Osprey collectie van mijn outdoor spullen. Inmiddels heb ik meerdere rugzakken van hen in mijn bezit. Echter wilde ik voor mijn trektocht over Te Araroa in Nieuw-Zeeland graag een rugzak van maximaal 50 liter meenemen. Ik zocht contact met Osprey en zij stuurden me de Osprey Aura AG 50 rugzak voor dames toe om mee te nemen en te reviewen tijdens mijn avontuur.
 

Routeburn Shelter
De rugzak bij de Routeburn Shelter
 

Waarom ik koos voor de Osprey Aura AG 50

Ik had reeds een rugzak van 55 liter van Osprey (de Ariel AG) maar in die rugzak had ik nagenoeg altijd plek over tijdens een trektocht. Aangezien ik tijdens mijn trektocht van een half jaar graag zo compact mogelijk wilde reizen, besloot ik voor een kleinere variant te gaan, maximaal 50 liter. Daarnaast deed ik onderzoek naar mogelijke rugzakken voor de Te Araroa Trail en kwam deze vaak als uitstekende keuze uit de bus. Ik gebruik al minstens tien jaar Osprey backpacks tijdens mijn trektochten en tot volle tevredenheid. De keuze was dus snel gemaakt.
 

Features van de Osprey Aura AG 50 rugzak

Ik kreeg de backpack slechts drie dagen voor mijn vertrek opgestuurd en er was dus geen tijd om hem voordat ik op avontuur ging uitvoerig te testen. Gelukkig wist ik al mijn spullen zonder moeite in de tas te passen voor de lange vlucht naar Auckland. Zelfs mijn wandelstokken en Crocs, die ik normaal gesproken aan mijn rugzak maak, pasten erin. Dat moest ook wel, want in Nieuw-Zeeland zou ik er nog tot 2.5 liter water bij doen evenals zo’n 5-7 dagen aan voedsel.
 
Eigenlijk zijn de Osprey Aura AG 50 en ik direct goede maatjes. Nadat ik hem heb afgesteld zit ie prima en na een paar weken lopen voel ik hem, tenzij ik een steile beklimming maak, niet eens meer op mijn rug. De brede heupbanden zorgen voor ultiem comfort en dat het gewicht zacht op je heupen draagt.
 
Omdat je de rugzak zowel van de bovenkant, onderkant en zijkant kan openen, kun je altijd snel en eenvoudig bij je spullen. Behalve het hoofdvak heeft de rugzak nog twee grote vakken bovenop de rugzak, beiden via een rits bereikbaar. Onderin de tas zit een regenhoes en op de heupen zitten twee heupvakken om spullen op te bergen. Ook is er een apart vak voor je waterzak. In de zijpockets aan de buitenkant kun je andere zaken opbergen waar je snel bij wilt kunnen, zoals een extra waterfles, je zonnebrand of een waterfilter. Ook aan een lus voor je wandelstokken en een fluitje is gedacht.
 

Osprey Aura AG 50
Op Te Araroa
 

Over het gebruik van de Osprey Aura AG 50 voor dames

De rugzak is comfortabel en eenvoudig in gebruik. De ritsen zijn soepel en de tas kan flink wat aan, ik heb hem absoluut niet ontzien. Uiteindelijk heb ik vijf weken op Te Araroa gelopen met deze rugzak en daarna meerdere andere trektochten in Nieuw-Zeeland gemaakt, waaronder de Routeburn Track en de Milford Track.
 
Alhoewel deze rugzak bijna too good to be true is, is niets minder waar. Er zijn namelijk ook een aantal dingen die ik als minder handig heb ervaren:
 
– De regenhoes past precies om de tas en laat niet over. Een iets grotere regenhoes zou fijn zijn zodat ie ook past wanneer je spullen aan de buitenkant van je tas bevestigt.
– De onhandige hoekige vorm van de heuppockets. Ik kreeg de rits niet met één hand dicht wat betekent dat op het moment dat ik snel even iets wil pakken, ik daar beide handen voor nodig heb. Ze hadden bovendien iets groter gemogen.
– Het gewicht van deze tas is twee kilo, dat vind ik vrij zwaar voor een backpack.
 

Routeburn Track Nieuw Zeeland
Uitzicht over de Hollyford Valley
 

Technische details

Gewicht: 2000 gram
Inhoud: 50 liter
Afmetingen: 80 x 38 x 31 cm.
Inclusief:
– Regenhoes
– Frame in rugpand
– Verstelbaar rugpand
– Borstband met veiligheidsfluitje
– Zijvakken
– Bodemrits
– Compressiebanden
– Gevoerde heupband
– Zakken op heupband
– Bevestiging voor wandelstokken/pickel
 
Meer technische informatie vind je op de website van Osprey.
 

Osprey Aura AG 50 review
Op de Nydia Track
 

Is deze rugzak groot genoeg voor Te Araroa (of andere trektochten)

Ik ben inmiddels van mening dat je op Te Araroa of een andere vergelijkbare tocht zeker geen grotere rugzak nodig hebt dan 50 liter. Hoe minder ruimte, hoe minder je meeneemt. Al mijn spullen pasten in de tas, met uitzondering van mijn wandelstokken en Crocs, die ik aan de buitenkant vast maakte. Mijn extra waterfles (0.5 liter), flesje zonnebrand en waterfilter bewaarde ik in de zijvakken. Voor de rest paste mijn gehele uitrusting (incl. tent, slaakzapk en matje) en tot max. 7 dagen aan voedsel en 2 liter water in de Osprey Aura AG 50. Meer ruimte heb je op een gemiddelde trektocht naar mijns inziens niet nodig.
 
Enthousiast geworden? Je kunt de Osprey Aura 50 onder meer bestellen bij:
Bever
Kampeerwereld
Bol.com
 

Conclusie en dislcaimer

Ik ben blij met deze rugzak. Momenteel ben ik nog steeds in Nieuw-Zeeland en ga ik er ongetwijfeld nog veel mooie trektochten mee maken. Ook in de toekomst ga ik van deze rugzak veel plezier beleven. Ik kreeg deze rugzak aangeboden van Osprey in ruil voor een eerlijke review. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvang ik mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *