Osprey Atmos AG 50 review
gesponsord,  we12test,  zweden

Getest: Osprey Atmos AG 50 rugzak op de Kungsleden in Zweden

Dan ineens staat de zomervakantie voor de deur en kom ik erachter dat mijn huidige backpack twaalf jaar oud is en zijn beste dagen lang achter hem liggen. What to do? Mijn vriendin loopt al tijden met een Osprey trekkingrugzak voor dames. Qua uiterlijk zijn het prachtige tassen dus ik besluit voor dit avontuur ook voor zo’n mooie tas te gaan. Van Osprey mag ik de Osprey Atmos AG 50 rugzak voor mannen testen.
 
De rugzak werd getest en het artikel geschreven door David
 

Kies de juiste maat

Via de handige PackSizer 2.0 app van Osprey, weet ik vrij snel mijn maat vast te stellen: Medium. Oké dat is geen verrassing, maar toch leuk die gadgets om jezelf middels een foto app te meten. Ik heb in het verleden weleens de fout gemaakt om gewoon een willekeurige rugzak uit te zoeken om er dan na twee jaar tijdens een gesprek met een kenner achter te komen dat de betreffende trekkingrugzak eigenlijk veel te klein was. Niet qua inhoud maar qua pasvorm aan de buitenzijde. Het bleek een kleine damesrugzak te zijn en ik vroeg me al af waarom ik die twee jaar met een pijnlijke onderrug liep en telkens zoveel stress op de schouderbanden had.
 
Op zoek naar een 30 liter dagrugzak van Osprey? Lees dan hier de review van de Osprey Skarab 30
 

Een eerste indruk van de Atmos AG 50 rugzak

Het eerste wat opvalt als de doos met daarin het gewilde object arriveert, is dat het haast niets weegt. Voor de beeldvorming, mijn oude 50 liter rugzak weegt leeg meer dan de doos inclusief de nieuwe Osprey Atmos AG 50 rugzak. De strakke look heeft als voordeel dat de tas er niet alleen goed uitziet, maar ook (door een gebrek aan uitsteeksels) nergens achter blijft haken wanneer je door struiken aan het banjeren bent of door een nauwe kloof loopt. Het materiaal is dus niet alleen goed voor een duurzame look, het is ook écht duurzaam.
 
Osprey Atmos AG 50 review

Osprey Atmos AG 50 review

Osprey Atmos AG 50 review
 

Op pad met de Atmos AG 50 op de Kungsleden in Zweden

Mijn tas heeft behoorlijk geleden tijdens de tocht en heeft de nodige stenen, scherpe rotsen en water gezien. Toch staat hij er na twee weken Kungsleden nog als nieuw bij. De meegeleverde Ultralight regenhoes doet precies waar ie voor is en ietsje meer. In een natte voortent leg ik iedere avond mijn tas in de regenhoes als een soort cocon om mijn dierbare droge kleding te beschermen. Alles blijft zonder problemen droog.
 
De kwaliteit blinkt uit als je de tas gebruikt waarvoor hij gemaakt is: heavy duty hiken. Osprey geeft een maximumgewicht op van 18 kg, tijdens de eerste stretch loop ik in mijn enthousiasme met 25 kg. Zelfs met dit overgewicht weet de verstelbare brede, zachte heupband mijn lijf te beschermen tegen de welbekende schuurplekken. Natuurlijk blijft het opstarten na een pauze een crime, maar wanneer de tas zich weer op mijn rug heeft genesteld zit hij als gegoten en heb ik het grootste deel van de tijd niet door dat hij daar zit. En dat vind ik een knap staaltje werk.
 
Osprey is de eerste fabrikant ter wereld die een ventilerend rugpand wist te maken dat geheel uit mesh (gaas) bestaat. Dit meshgedeelte loopt zelfs helemaal door tot in de schouderbanden en de heupband. Dit inmiddels beroemde rugpand kreeg de naam AntiGravityTM 3D mee. Vandaar dus de afkorting AG in de naam van de rugtas.
 
Osprey Atmos AG 50 review

Osprey Atmos AG 50 review

Osprey Atmos AG 50 review
 

Op de Kungsleden II

Tijdens de tweede stretch van de Kungsleden zit ik op de eerste dag rond de 19 kg en dan lijkt het haast alsof ik een dagrugzakje op heb, wat een topding is de Atmos AG 50 trekkingrugzak voor mannen. Het verstelbare zakje bovenop de tas heeft genoeg ruimte voor waardevolle spullen en ook de afsluitbare zakken op de heupband zijn van een formaat dat er echt nuttige dingen in kunnen. Een voorbeeld: mijn dagelijkse portie trailmix, zonnebril, zakmes, kompas, telefoon, muggenspray en blarenpleisters zaten erin.
 
Mocht je met wandelstokken lopen dan is dat ook geen probleem. Voor de bevestiging hiervan heeft Osprey handige lussen aan de zijkanten van de rugzak gemonteerd. Je hoeft je rugzak niet meer af te doen om je stokken te pakken of op te bergen dankzij het Stow-on-the-Go-bevestigingspunt.
 
Dan hebben we nog de BioStretchTM-schouderbanden die net zoals de heupband geen krimp geven (bij overbelasting) en heerlijk de schouders toedekken. Het is handig eerst even te kijken hoe ze af te stellen, maar ook dat is in een handomdraai gebeurd met de lussen en de onmisbare loadlifters.
 
Het nadeel van deze rugzak is voor mij dat er geen grote ritszakken aan de zijkant zitten, ik stop meestal mijn Camelbak aan de ene kant en mijn rantsoen voor de dag aan de andere zijkant, zodat ik snel mijn water bij kan vullen of even wat te eten kan pakken. Spoileralert, dit is het tevens ook enige nadeel dat ik kon vinden.
 
Osprey Atmos AG 50 review

Osprey Atmos AG 50 review
 

Conclusie van de Atmos AG 50 rugzak

Tijdens deze tocht heb ik de mogelijkheden van deze rugzak opgerekt en ik ben buitengewoon tevreden over de prestaties. In mijn optiek moet een tas zo dragen dat hij mij zo min mogelijk in de weg zit tijdens zware etappes. Daarbij moeten mijn spullen beschermd en droog op de plek van bestemming aankomen en als het even kan wil ik er ook nog van kunnen genieten als hij ergens tegen een rots staat. Het was dan ook geen verwondering dat negen van de tien hikers die we tegenkwamen op de Kungsleden met een Osprey-rugzak liepen. Wat een kwaliteit voor tijdens je eigen kwali-tijd.
 
Osprey Atmos AG 50 review
 

Enthousiast geworden?

Dat is mooi! Bestel de Osprey Atmos AG 50 rugzak dan nu bij Bever. Bever biedt je 365 dagen bedenktijd, gratis verzending vanaf € 30 én gratis retourneren in één van de 44 winkels.
 
Op zoek naar een vergelijkbare rugzak voor dames? Lees dan hier onze review van de Osprey Aura AG 50 backpack.
 
Wij kregen dit product van Osprey Europe in ruil voor een review op We12travel. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van ons zelf.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *