vindelfjällen natuurreservaat zweden
finland,  noorwegen,  we12inspire

Op zoek naar het noorderlicht? Op deze plekken heb je het meeste kans!

Het noorderlicht zien is voor velen een echt bucketlist item. Het is dan ook een prachtig en uniek natuurfenomeen dat je niet elke dag ziet. Sterker zelfs, om het noorderlicht te zien moeten we een eindje reizen naar noordelijke bestemmingen en dan nog moet je geluk hebben dat het licht sterk aanwezig is op het moment dat je er bent.

Bovendien moeten de weersomstandigheden goed zitten, zo moet de hemel helder zijn en mag het licht van de maan niet te fel zijn. Gelukkig zijn er een aantal plaatsen waar de kans relatief groot is om het noorderlicht te zien. Ben je benieuwd waar je juist moet zijn? Lees dan snel verder!

Noorwegen

Over Noorwegen zegt men ook weleens dat dit het land van het noorderlicht is. Dat komt omdat Noorwegen nog net iets noordelijker strekt dan Zweden en Finland. Er zijn verschillende plekken waar je het noorderlicht goed zou moeten kunnen zien, maar hoe noordelijker je gaat, hoe groter de kans wordt. Let er op dat je in de herfst of de winter gaat, want in de lente en de zomer zijn de nachten te kort om het noorderlicht goed te kunnen zien.

Een tip? Laat je auto achter op de parkeerplaats van Schiphol of de parking van Zaventem en huur een auto met goede winterbanden zodra je in Noorwegen geland bent. De auto’s uit onze landen voldoen vaak niet, op dit soort noordelijke bestemmingen is rijden met spijkerbanden en een motorverwarming een absolute must!

Zweden 

Van begin september tot eind maart heb je ook in Zweden een goede kans om het noorderlicht te spotten. Net zoals in Noorwegen kun je ook hier best afreizen naar het noordelijkste punt van Zweden. Abisko, een klein dorpje in het noorden van Zweden, staat bekend om zijn heldere luchten en minimale lichtvervuiling, waardoor het een ideale plek is om het noorderlicht te bewonderen. Het Abisko National Park is een populaire plek voor aurora-jagers vanwege de perfecte omstandigheden om dit natuurwonder te aanschouwen.

Ik heb het noorderlicht trouwens zelf voor het eerst gezien boven Hemavan in Zweden, op de Kungsleden. Dit was begin september en een hele bijzondere ervaring. Vanaf oktober is het noorderlicht ook in midden-Zweden al te zien, vanuit mijn huis in Dorotea ( South Lapland) heb ik het al diverse keren mogen aanschouwen!

Het noorderlicht dat ik fotografeerde boven Hemavan

Finland

Lapland is een betoverende plek die zich uitstrekt over Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland. In het Finse deel van Lapland, zoals de regio rond Rovaniemi, heb je goede kansen om het noorderlicht te zien. Wat is er beter dan het noorderlicht aanschouwen terwijl je omringd bent door de sprookjesachtige winterlandschappen van Lapland? Je bereikt ook het noorden van Finland best met het vliegtuig, dus laat je auto achter op Schiphol of op de parking aan Charleroi airport, stap het vliegtuig in en laat je prachtige wintervakantie in Lapland maar beginnen. 

IJsland

IJsland is een echt paradijs voor iedereen die ervan droomt om het noorderlicht te zien. Het hele land biedt uitstekende mogelijkheden om dit spektakel te zien, vooral op afgelegen locaties met minimale lichtvervuiling. Denk aan plaatsen zoals Thingvellir National Park, Vik, en de regio rondom de hoofdstad Reykjavik. Bovendien zijn deze plekken helemaal niet zo toeristisch wat het extra speciaal maakt. Interesse in een IJsland reis? Lees dan hier al mijn tips voor je bezoek aan IJsland in de winter!

Op rondreis in IJsland in februari (er ligt dus niet altijd sneeuw)

Schotland

Ja, je leest het goed, zelfs Schotland biedt de mogelijkheid om het noorderlicht te zien. Hoewel het misschien niet zo vaak voorkomt als in sommige noordelijke delen van Europa, zijn er toch kansen om dit prachtige schouwspel op de Isle of Skye te ervaren, vooral tijdens heldere, koude nachten.

Alaska en het noorden van Canada

Ten slotte wil ik nog graag als tip meegeven het noorden van Canada en Alaska. Je moet iets verder vliegen, maar bent dan wel op een hele bijzonder bestemming. Ik reisde maar liefst zeven keer rond in Alaska en bezocht ook de Yukon, een van de meest ongerepte provincies van Canada. Echt een aanrader, ondanks de lange reis!

Reishandboek Zweden

Verder lezen over Zweden? In mei 2023 verscheen bij Uitgeverij Elmar mijn Reishandboek Zweden, een praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden.

Deze reisgids werd met veel plezier geschreven aan de hand van meer dan 15 reizen naar Zweden die ik de afgelopen 10 jaar maakte. Het is een complete gids met veel achtergrondinformatie, kaarten en plattegronden in kleur.

Bestel bij Bol.com / Bestel bij de lokale boekhandel

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven van de mooiste plekken om het noorderlicht te zien. Ik ben maar liefst drie keer in de winter op IJsland geweest, twee keer in Finland en een keer in Alaska, maar ik zag het noorderlicht steeds niet omdat het te bewolkt was. Realiseer je dus dat het noorderlicht zien echt een geluk is, maar als het dan eenmaal gebeurt, ook een hele bijzondere ervaring is!

In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen en/of een reservering maken, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *