workation mexico
Mexico,  we12inspire

Op workation in Mexico: jullie vragen beantwoord!

Inmiddels ben ik alweer een maand terug uit Mexico, maar het voelt echt al veel langer geleden dat ik een staaf in mn neus gedrukt kreeg en even later een ‘allowed to fly’ bevestiging kreeg. En nog eens 14 uur later was ik weer thuis. Een backpack vol verhalen en een hoofd vol herinneringen rijker. Alhoewel Mexico wellicht niet de eerste bestemming was waar je aan denkt als je aan mij denkt, was het precies de bedoeling dat ik naar een bestemming zou gaan waar ik even niet kon hiken of bergen kon beklimmen. Ondanks dat met de rugzak op door de natuur trekken hetgeen is wat ik het liefste doe, had ik ook even behoefte aan weg van dat alles en me juist focussen op andere dingen die ik fijn vind: niks doen, boeken lezen, yoga doen, lekker eten en me verder verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Ik heb dus vooral heel veel gelezen, guacamole gegeten, gemediteerd en boeken gelezen. En uiteraard gewerkt, want daarom ging ik op workation. Naar een warme bestemming want een hele winter in Nederland zitten is gewoon niet zo voor mij.
 
Zowel tijdens als na mijn reis heb ik diverse vragen ontvangen van lezers over deze manier van reizen en werken en die beantwoord ik in dit uitgebreide artikel over mijn workation in Mexico.
 

Playa del Carmen Mexico
Playa del Carmen
 

Wat is een workation?

Ik denk dat de term workation (work + vacation) voor iedereen een andere inhoud heeft. Voor mij geldt een workation als een periode waarin ik op een bestemming ben en ik werk met reizen combineer. Dit is vaak het geval wanneer ik in Zweden ben in de zomer, maar ook was ik al twee keer op workation in Spanje (Mallorca in 2019 en een camperreis in 2021), op Bali in 2018 en in Nieuw-Zeeland in 2019. Omdat ik als ondernemer maar een beperkt inkomen heb wanneer ik vrije dagen neem, combineer ik werken met reizen. Ik heb geen baas die mij doorbetaalt als ik niet werk. Gelukkig heb ik elke maand een leuk ‘passief inkomen’ waardoor er wel het een en ander binnenkomt, maar niet zo veel als wanneer ik aan het werk ben.
 
Ik kies er tijdens workations wel vaak voor om minder uren te werken dan ik thuis zou doen. Dit gaat vrij makkelijk omdat ik vaak in op een plek met veel tijdsverschil zit waardoor ik ongestoord kan werken en een stuk productiever ben. Daarnaast reis ik natuurlijk niet naar de andere kant van de wereld om alleen maar achter mijn laptop te zitten en wil ik ook graag iets zien. In Nieuw-Zeeland combineerde ik mijn werk met het lopen van drie verschillende trails en werkte ik vier dagen op, vier dagen af. Oftewel vier dagen werken, vier dagen hiken. More or less dan. In Mexico werkte ik zes dagen per week halve dagen, meestal zo’n vier uur per dag, in de ochtend, zodat ik de middag vrij had om iets te ondernemen of te gaan bekijken.
 

Workation Mexico
Zo af en toe even vanuit de hangmat werken
 

Maar Mexico past toch helemaal niet bij jou?

Echt die vraag heb ik zoooo vaak gehad de afgelopen maanden. Maar wat veel mensen niet weten is dat ik ook andere dingen doe die niks met hiken te maken hebben. Of met werken of influencer zijn. Ik voelde heel sterk de behoefte om even niet de ‘avontuurlijke vrouw’ te zijn die ik op Instagram ben, maar juist even andere dingen te doen die ik leuk vind. Zoals heel veel lezen, Netflixen en lekker eten. Ik heb zelfs een Mexican cooking class gedaan. Mijn leven is meer dan hiken en avontuurlijk zijn, al zie je dat niet altijd op Instagram …
 

Wat willen jullie weten: de poll results

Speaking of which … op Instagram heb ik een poll gehouden waarin ik vroeg wat jullie graag wilden weten. Mijn antwoorden lees je hieronder!
 

Workation Mexico
Workation Mexico
 

Hoe ik werken combineer met rondreizen qua uren

Deze vraag heb ik hierboven eigenlijk al een beetje beantwoord, maar op workation zorg ik ervoor dat ik geen 40 uur per week werk (dat doe ik trouwens sowieso eigenlijk nooit tenzij uitzondering). Ik kijk heel kritisch naar mijn werkzaamheden en wat ik kan doorschuiven tot na de workation. Zo heb ik voor We12travel een aantal vaste taken die ik per week uitvoer en werk ik een aantal uren per week op freelance basis. Deze dingen doe ik elke week, dus ook tijdens een workation. Soms neem ik tijdens een workation een ‘vakantie’ waarbij ik echt even offline ga, in Mexico was dit aan het einde van mijn reis op Isla Holbox. Dan doe ik dus helemaal niks en schuif ik mijn uren door naar de volgende weken. Zoals gezegd ga ik niet naar een bestemming om daar de hele dag te werken en bovendien ben ik op locaties met een tijdsverschil veel productiever omdat ik niet constant gestoord word.
 
Daarnaast leef ik het afgelopen jaar steeds meer naar ‘levenskwaliteit’. Oftewel: ik doe meer dingen waar ik blij van word en minder dingen die ‘moeten’ van de maatschappij. Is het een zonnige dag? Dan kan het zomaar zijn dat ik niet besluit te werken en juist ga hiken of met een vriendin naar het terras ga. Ik heb de Nederlandse half negen tot vijf mentaliteit compleet achter me gelaten en werk wanneer ik wil en waar ik wil.
 

Workation Isla Holbox Mexico
Op Isla Holbox
 

Hoe doe je dit qua kosten?

Veel van de kosten die ik maak (vliegreis, hotelovernachtingen, tours) kan ik (deels) opvoeren als bedrijfskosten omdat ik over het onderwerp ga schrijven. Ik wijd hier niet teveel over uit omdat de regels hieromtrent niet altijd duidelijk zijn wat betreft belastingen etc, maar ik heb hier wel een vast stramien voor. Eten en drinken moet ik thuis ook, dus dat zijn geen meerkosten. Van al mijn omzet gaat 10% naar een potje ‘workations en vakantie’ en daar betaal ik een workation van. Bovendien maak ik thuis veel kosten niet, zoals bv. benzine en uit eten gaan. Ik maak altijd van tevoren een indicatie van hoeveel ik denk nodig te hebben. Dus een vliegticket, een gemiddelde overnachtingsprijs en af en toe een tour. Eten doe ik thuis ook, dus daar reken ik geen extra kosten voor. Ik overnacht meestal in een simpel hotel (Mexico was duurder dan verwacht) en neem lokaal vervoer waar mogelijk. Ik huurde dus bv. geen auto omdat ik die toch niet dagelijks zou gebruiken. Overigens is sparen voor reizen echt een prioriteit in mijn leven. Ohja en het ticket voor deze reis kocht ik met het geld dat ik over 2020 van de Belastingdienst terug kreeg. Ik boekte het ticket pas de dag nadat ik hiervan de bevestiging had gekregen.
 

ADO bus Mexico
Vervoer per lokale bus
 

Hoe deel je je dag in?

Ook die vraag heb ik al deels beantwoord, maar er is één ding dat hierbij centraal staat en dat is: VRIJHEID! Ik onderzoek elk jaar opnieuw mijn kernwaarden en in de top drie staat steevast vrijheid. Ik leid een vrij leven en wil niet voor een baas werken of voor mensen werken die van mij verwachten dat ik op bepaalde momenten online ben. Zowel thuis als op reis sta ik het liefst vroeg op, kijk ik hoe ik me voel, en maak op basis daarvan een planning voor de dag. Dit lukt natuurlijk lang niet altijd omdat ik regelmatig afspraken heb staan, maar die probeer ik altijd zo kort mogelijk van tevoren te plannen en/of op vaste dagen te plannen. Voor Mexico gold dat ik 6-7 uur achterliep op Nederland. Ik werkte dus in de ochtend om toch contact te kunnen houden met hier en nam de middagen vrij. Net zoals ‘thuis’ waren ook daar mijn ochtenden de meest productieve uren. In de avond, zo vanaf 18u, lag in Nederland iedereen op bed en had ik echt helemaal tijd voor mezelf. Dus geen whatsapp berichten, geen notificaties etc. Gewoon helemaal niks. Loved it!
 

Beach Club La Martina Mexico
Beach Club La Martina
 

Hoe doe je dat met klanten?

Ik werk eigenlijk niet met klanten omdat mijn vrijheid heilig is. Ik heb enkele opdrachtgevers en die weten van mij dat ze me alleen kunnen inhuren zo lang ik flexibel kan werken. Locatie en tijdstip moeten dus niet uitmaken. Tot op heden heb ik daar nooit problemen mee gehad en ik zorg dat er geen reden is voor een opdrachtgever om zich zorgen te maken. Ik haal mijn deadlines, ben beschikbaar voor overleg indien noodzakelijk en zorg gewoon dat ik me netjes aan alle afspraken houd. Een opdracht waarbij ik elke week op een vast moment online moet zijn voor een overleg, neem ik bijvoorbeeld niet aan.
 
Uiteraard had ik in Mexico een aantal overlegmomenten met potentiële opdrachtgevers gepland. Dat ik in het buitenland zit, is niet hun zorg. Oftewel, ik paste me aan aan hen wensen qua tijdstip. Dit leidde ertoe dat ik soms om 06.00u al achter de laptop zat, maar dit is maximaal twee keer voorgekomen in een maand tijd. In Nieuw-Zeeland was dit lastiger vanwege 12 uur tijdsverschil, maar ook daar heb ik nooit gedoe gehad.
 
Daarnaast ben ik gewoon van het duidelijk en helder communiceren: ik ben er van dan tot en met dan niet, voor noodgevallen kun je me bellen of whatsappen en anders mailen. Ik zit in een andere tijdszone maar ik zorg ervoor dat jullie daar geen last van hebben. Daarnaast heb ik altijd een out of office reply aan staan dat ik op workation ben en dat men me kan bellen of whatsappen voor dringende zaken. Dat laatste is nog nooit nodig geweest.
 

Laguna Bacalar
Laguna Bacalar
 

Valkuilen voor nomads

Tenslotte kreeg ik nog een vraag over de valkuilen van deze manier van werken en reizen. Die zijn er echt legio, maar ik zal die van mezelf opnoemen want dit is voor iedereen anders.
 
Allereerst leert ervaring me dat ik niet reis als een ‘doorsnee’ reiziger. Ik doe minder, plan minder, blijf langer dan normaal op één bestemming en probeer ook niet teveel te willen zien. De plekken die ik in Mexico heb bezocht, zou een gemiddelde reiziger in een rondreis van twee weken of zelfs tien dagen proppen. Ik heb er een maand over gedaan. Ik communiceer dit ook duidelijk wanneer ik andere reizigers ontmoet die bv. een drankje willen doen of samen iets willen ondernemen. Zo heb ik in Mexico redelijk wat afspraken met andere nomads gehad om te lunchen of iets te ondernemen, maar omdat we vaak allebei nomadisch waren, was dit vaak in de middag ‘na werktijd’. Maar bv. ook toen ik op een tour mee was naar Chichen Itza nam ik een bus eerder terug naar Valladolid omdat ik nog wilde werken.
 
Daarnaast geldt voor mij: work first! Oftewel: eerst het werk af, dan leuke dingen doen. Degenen die mij kennen, weten dat ik totaal geen moeite heb om mezelf te motiveren en dat ik soms extreem veel gedaan krijg in korte tijd. Ik durf zelfs te beweren dat ik meer gedaan krijg dan een gemiddeld persoon wanneer ik in de juiste staat van zijn ben. Ik kies er ook voor om eerst mijn werk af te maken en dan pas iets te gaan ondernemen, tenzij het echt niet anders kan. Voor Chichen Itzá gold bijvoorbeeld dat je dat beter in de ochtend kon doen, dan ruilde ik mijn uren gewoon om.
 
Andere tip: zorg dat je niet te strakke deadlines plant. In het begin, in 2017, toen ik bijvoorbeeld op Lombok zat, was ik wat losjes en liet ik vaak dingen tot het laatste moment liggen. Hierdoor kwam ik in de stress als ik bijvoorbeeld slechte wifi had of wanneer er stroomuitval was. Ik werk nu vaak ruimschoots vooruit en doe alles wat ‘moet’ als eerste. Geeft ook een fijner gevoel.
 
En ten slotte: wees niet te streng voor jezelf. Ik vind fulltime werken echt niet nodig op workation (daarom ben ik ook parttime nomad en niet fulltime nomad, op dit moment althans) en gebruik de tijd ook juist om aan mijn bedrijf te werken in plaats van in mijn bedrijf. Dingen zoals BTW aangifte doe ik echt niet op workation, dat kan ook thuis. Onder een palmboom gaan zitten schrijven aan een vijfjarenplan is daarentegen wel een goed idee.
 

Conclusie

Ik hoop dat ik jullie vragen hiermee beantwoord heb. Mocht ik nog iets gemist hebben, stel ze dan gerust hieronder. Het bovenstaande is slechts gebaseerd op alleen mijn eigen mening en ervaringen. Iemand anders kan juist hele verschillende ervaringen hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *