Op pad in het Pajottenland
Het plannen van een weekendje weg, waarbij buiten zijn centraal staat, is altijd een beetje lastig omdat je nooit van tevoren weet of het goed weer is. Een van onze laatste trips bracht ons naar het Vlaamse Pajottenland. Wedden dat je daar, net als wij, nog nooit van gehoord had?
Toen ik het woord Pajottenland voor het eerst hoorde, kon ik me er geen voorstelling van maken. Op een of andere manier, bleef er een land van paddestoelen en kaboutertjes in mij opkomen, geen idee waar dat vandaan kwam. Uit nader onderzoek volgden diverse verklaringen voor het ontstaan van de naam, van “een afleiding van het woord patriot” tot “de oorspronkelijke Waalse benaming voor een soldaat uit de eigen streek, een afleiding van het woord pays”.
Enkele weken geleden gingen wij op pad in het Pajottenland. Onlangs is hier een 760 kilometer lang wandelnetwerk geopend, wat wij graag eens gingen uitproberen. We hadden een keer eerder kennis gemaakt met een dergelijk wandelnetwerk, namelijk in het nationale park Loonse- en Drunense Duinen. Toen wel op een heel ander formaat, want hier ben je in een dag of twee wel klaar met lopen. Een route van 760 kilometer, dat is wel andere koek.
Waar te beginnen? De Sint-Annakerk in Sint-Anna-Pede leek ons een mooi startpunt. Alhoewel nooit bevestigd, lijkt deze kerk sprekend op de kerk in het schilderij in “De Parabel van de Blinden” van Bruegel, die in dit gebied regelmatig zijn schildersezel opzette. Rondom het dorp kun je de Bruegel route lopen of fietsen, langs een groot aantal replica’s van het werk van deze schilder. Je waant je als het ware in een soort van openluchtmuseum.
Na een korte stop is het tijd om verder te gaan richting een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Pajottenland, Kasteel Gaasbeek, gelegen in het gelijknamige dorp. Bij aankomst voelen we ons direct op ons gemak. Een fijn dorpsplein waar een bijeenkomst van old-timers aan de gang is, omringd door een prachtig kerkje en een aantal gezellig ogende café’s. Maar… die zijn voor later, first things first en we trekken de wandelschoenen aan.
Alhoewel we normaal gesproken met de kaart in de hand lopen, is dat in het Pajottenland niet nodig. Schrijf de knooppunten die je met elkaar wilt verbinden op een papiertje en voilà, je eigen samengestelde wandeling is geboren. We starten in bij het kasteel en lopen rustig de stilte en het zo typerende glooiende landschap in naar het volgende kasteel met het bijbehorende park Groenenberg. In het bos beginnen de bladeren al de mooiste kleuren aan te nemen, een fijne bijkomstigheid van wandelen in de herfst.
Via oude landwegen die soms nog onder water staan en tussen de maisvelden door, komen we uiteindelijk weer in Gaasbeek uit. We bezoeken de kerk en en steken een kaarsje aan voor onze dierbaren die niet langer bij ons zijn. Vanaf hier volgen we de route verder naar de parken van Kasteel Gaasbeek, een prima plek voor een picknick. De zon schijnt en het had zomaar hartje zomer kunnen zijn. Dat de tuinen rondom Gaasbeek een populaire plek vormen voor dagjesmensen blijkt meteen, het terras van het café zit bomvol en dat is niet voor niks, we horen dat je er prima kunt eten.
Kasteel Gaasbeek is werkelijk een plaatje, een kasteel zoals je deze vroeger als kind tekende op de basisschool. Het geheel doet middeleeuws aan maar schijn bedriegt: pas een eeuw geleden nam het zijn huidige vorm aan. Hoe dan ook, een fijne plek om wat tijd door te brengen.
De eerste kennismaking met het Pajottenland heeft ons deze ochtend vrolijk gestemd. Wandelen hier is zonder zorgen; de routes zijn duidelijk aangegeven en verdwalen is onmogelijk. Dwalen kun je echter als de beste, van dorp naar dorp door het lieflijke landschap, geheel op je eigen tempo. Je hoeft slechts de bordjes te volgen en je komt altijd weer op het volgende fijne plekje uit, mocht je niet blijven steken in een gezellig Vlaams dorpscafé onder het genot van een pintje…
We maakten een korte filimpressie van onze eerste uren in het Pajottenland. Kijk je met ons mee?
Meer lezen? Check dan de volgende links op klik op NL om al onze Nederlandse blogs te lezen.
– 20 Parken: Een dagje Kalmthoutse Heide
– 20 Parken: Wandelen in Zuid Kennemerland
– Puur Nieuw-Zeeland: de Routeburn Track
– De 5 mooiste meerdaagse trektochten ter wereld
Dank je voor het delen!
3 Comments
Karlijn Travels
Inderdaad, ik had nog nooit van Pajottenland gehoord! Maar het ziet er mooi uit, zeker met zo’n weertje erbij. En de film is super geworden, heel sfeervol met die muziek!
Sofie
Fijn dat je het fijn had bij ons!:)
Marijke
Haha, zo grappig, dat het in Nederland niet gekend is. Voor mij is Pajottenland héél gewoon, pas als je er echt over nadenkt, besef je hoe raar de naam is 😉