Wandelen in de Biesbosch
nederland,  we12inspire

Op micro avontuur in de Biesbosch, NLDelta Nationaal Park

Dit is voorlopig even het laatste artikel in mijn serie over de nationale parken in Nederland. In samenwerking met Beleef de Nationale Parken bezocht ik de afgelopen maanden diverse Nederlandse nationale parken, met doel meer aandacht te geven aan de prachtige natuur die Nederland rijk is. Meest recentelijk bezocht ik Nationaal Park de Biesbosch, onderdeel van het nieuw te vormen nationale park NLDelta. Ik overnachtte in een duurzaam wikkelhouse bij Stayokay, ging kajakken bij volle maan en verkende de Noordwaard per fiets en te voet. Oftewel: een toffe trip gebaseerd op human powered adventure. Bij deze een uitgebreid verslag.
 
Maar eerst … check de korte video die ik maakte. Zet het volume zeker even open om een bijzondere ontmoeting te horen.
 

 

Over de Biesbosch en NLDelta Nationaal Park

De Biesbosch ken je wellicht als nationaal park, NLDelta waarschijnlijk nog niet. NLDelta is een nationaal park in wording. De status van nationaal park wordt eind 2020 aangevraagd en in 2021 vormt de Biesbosch dan samen met het Haringvlietgebied het nieuwste nationale park van Nederland. Het is een uniek ecogebied, waar mens en natuur al eeuwenlang hand in hand gaan. Meer informatie over de NLDelta vind je hier. Omdat het gebied dat ik bezocht de Biesbosch is, zal ik het daar over hebben in dit artikel.
 

Bever in de Biesbosch
Welkom in de Biesbosch
 

Aankomst in Nationaal Park de Biesbosch

Ik rijd naar Dordrecht waar ik overnacht in Stayokay, een gezellig en modern hostel middenin de natuur. Naast de hostelkamers is er een camping én hebben ze vier duurzame wikkelhouses waarin ik overnacht. Deze tiny houses zijn gemaakt van gerecycled karton en van alle gemakken voorzien. De wikkelhouse heeft een keukentje en eigen douche en toilet. Er is slaapplek voor vier personen. Wifi en een televisie is er niet, zodat je je even compleet kunt onderdompelen in de rust en stilte van de natuur.
 
Na de checkin ga ik direct naar het Biesboschcentrum Dordrecht om me te laten informeren over de mogelijke avonturen die ik hier kan beleven. Voor vanavond staat er een volle maan kajaktocht op de planning, de rest van de tijd heb ik ter vrije besteding. Helaas komt het echt met bakken uit de hemel dus besluit ik voor een korte wandeling bij het Biesboschcentrum te gaan, waar talloze wandelroutes starten. De stromende regen maakt het geheel wat troosteloos, dus ik besluit uiteindelijk terug te lopen naar mijn wikkelhouse, om me klaar te maken voor het avondprogramma.
 

Het Wikkelhouse bij Stayokay Dordrecht
Het Wikkelhouse bij Stayokay Dordrecht
De binnenkant van het Wikkelhouse
De binnenkant van het Wikkelhouse
Wandelen in de Biesbosch
Wandelen in de Biesbosch
 

Kajakken bij volle maan

Na een fijne daghap bij Stayokay stap ik, met diverse lagen kleding aan, in de auto naar het Biesboschcentrum. Alhoewel het maar 10 minuten lopen is, zal het als ik vanavond terugga naar het hostel pikdonker zijn. En met een beetje geluk heb ik het intens koud dus is het wel zo fijn als ik met twee minuten rijden terug ben bij de warme douche.
 
Ik meld me bij de kanoverhuur die naast het Biesboschcentrum ligt. Ik ga met een klein groepje op pad om te kajakken door de kreken en uiteindelijk te genieten van de volle maan op het water. Eerlijk is eerlijk, ik heb best vaak gekajakt in mijn leven, maar nog niet eerder in mijn eentje in een kajak gezeten. Gelukkig word ik geholpen bij het in- en uitstappen van de kajak door de instructeurs (confession: ik ben er ooit naast gestapt en in het water beland … een minder charmante ervaring als je bedenkt dat dat op een soort van date was) en nadat iedereen plaats heeft genomen in zijn en haar kajaks, is het tijd om te gaan peddelen.
 
Inmiddels is het droog en af en toe prijkt er zelfs een zonnestraal tussen de wolken door. Zou het dan toch zijn dat we na zo’n regenachtige dag nog een volle maan mogen ervaren?
 

Kajakken in de Biesbosch
Kajakken in de Biesbosch
 

Over de vaart en door kreken

We beginnen met een stuk peddelen over het Moldiep, een vrij brede vaart. Binnen no-time heb ik het gevoel weer te pakken en word ik overspoeld door het gelukkige gevoel van jezelf over het wateroppervlak laten glijden. Niet veel verderop gaan we de eerste kreek in. We krijgen nog snel uitgelegd dat we vooral niet moeten vergeten dat bomen niet meegeven en dat we regelmatig even moeten bukken. Het is op dit moment hoogwater (het getijdeverschil kan in dit gebied wel zo’n 50 centimeter zijn) en dus zijn de overhangende bomen ineens een stuk dichterbij dan wanneer het laagwater is.
 
De eerste kreek is smal en ik heb moeite om er probleemloos doorheen te peddelen. Ik zie het stel voor me in het riet belanden en met mijn peddel blijf ik regelmatig achter een boom haken. Het is hilarisch, vooral omdat je constant bezig bent met bochtjes maken, afremmen, zorgen dat je niet keihard tegen een boom knalt en vooral niet omgaan. Met een beetje hulp van gids Peter kom ik weer op de juiste route nadat ik mezelf klem heb gevaren in het riet en na een flink stuk door deze kreek zijn we weer op open water zonder hindernissen.
 
De gidsen vertellen dat het volgende stuk nog een stukje uitdagender wordt maar dat we geluk hebben. Vanwege het hoogwater kunnen we erdoor, wanneer het laagwater is kan dit niet omdat je dan op de bodem blijft steken.
 

Kajakken met zonsondergang
Kajakken met zonsondergang
 

Een bever in de Biesbosch

De Biesbosch is het leefgebied van de bever en ik hoop echt heel hard dat ik er eentje mag zien. Toch is het lastig want zodra ze je in de smiezen krijgen, verdwijnen ze onder water. Ik kajak achter in de rij door de smalle kreek en zodra we bij het Wantij uitkomen, zie ik het stel voor me stil liggen en wijzen. De rest van de groep is al vooruit. Ze wijzen en ineens zie ik een bruin beestje langs de waterkant. Het is een bever! Binnen no-time heeft ie ons toch in de smiezen en verdwijnt ie onder water. Maar … ik heb een bever in de Biesbosch gezien!
 

De beste foto van de bever ...
De beste foto van de bever …
 

Maan of geen maan

Inmiddels is het bijna donker. Vanaf nu peddelen we alleen nog maar over brede waterwegen, terug naar het Biesboschcentrum. Eenmaal terug op het Moldiep zouden we als het goed is de volle maan moeten zien verschijnen. We peddelen alsof ons leven er vanaf hangt, gaan de bocht om en WOW … daar prijkt ineens een kraakheldere volle maan aan de hemel. Pal voor ons.
 
De gidsen nodigen ons uit een moment in stilte door te brengen en te genieten van deze bijzondere ervaring. Ik leg mijn peddel overdwars op de kajak, haal diep adem en staar naar de volle maan voor me, die prachtig weerkaatst op het water. Intens genieten!
 
Dan is het tijd om terug te kajakken naar het Biesboschcentrum. Het is nog een lang stuk en na twee uur ben ik nat en moe. In je eentje in een kajak zitten en proberen tweezitskajaks bij te houden is een fijne sportieve uitdaging, die me niet slecht afgaat, maar aan het einde ben ik moe maar voldaan. Zonder al te veel moeite klim ik weer op de steiger, lever ik de kajak in en rijd ik terug naar mijn wikkelhouse. Hier val ik in een rusteloze slaap, want het is immers volle maan …
 

Kajakken met volle maan in de Biesbosch en NLDelta
Kajakken met volle maan
 

Per fiets naar de Noordwaard

Op mijn tweede dag in de Biesbosch ga ik de Noordwaard verkennen. Bij Stayokay staat een huurfiets voor me klaar en vanaf hier ga ik, tezamen met een knooppuntenkaart die ik krijg bij de receptie, op pad. In de Noordwaard is veel te zien dus ik zal keuzes moeten maken. Het is in ieder geval droog, dat maakt het landschap ineens een stuk mooier en aantrekkelijker.
 
Om in de Noordwaard te komen, fiets ik eerst ongeveer een kwartiertje naar de pont over de Nieuwe Merwede. Zodra ik deze ben overgestoken, ben ik in de Noordwaard aangekomen, het Brabantse deel van de Biesbosch. Ik fiets naar het Museumeiland, waar talloze bezienswaardigheden zijn. Ik besluit eerst een kop koffie te drinken in het restaurant vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de waterwegen van de Biesbosch. Hierna laat ik mijn fiets even staan en besluit ik het Buitenmuseum de Pannekoek te bezoeken. De Pannekoek is een hakgriend van ongeveer 8 hectare waar diverse wandelpaden zijn die je te voet kennis laten maken met dit deel van de Biesbosch.
 
De uitgezette wandeling is slechts 2 kilometer, maar daarnaast bewandel ik ook nog de andere paden. Ik breng uiteindelijk ruim anderhalf uur door op het Buitenmuseum. Ik bezoek de Wilgentuin, ga op zoek naar de beverburcht, spot vogels met mijn verrekijker en wandel over smalle paadjes en bruggen. Het voelt hier bijna als een speeltuin voor grote mensen!
 

Biesbosch Museum
Biesbosch Museum
Buitenmusem de Pannekoek
Buitenmusem de Pannekoek
Wandelen in de Biesbosch Noordwaard
Wandelen in de Biesbosch Noordwaard
 

Fietsen door de Noordwaard

Hierna stap ik wederom op de fiets. Ik ga naar het uitzichtspunt over de Petrusplaat, fiets over bruggen, tuur opnieuw de horizon af op zoek naar vogels en geniet van de volle tegenwind die ik tijdens het trappen op de pedalen ervaar. Tegen het einde van de middag stap ik weer op de pont terug naar Dordrecht en fiets ik terug naar het hostel, waar ik de fiets inlever en in de auto stap naar huis.
 
Zelf fietsen in de Biesbosch? Ik fietste een deel van de Biesboschroute – een knooppuntenroute door de Noordwaard en de Nieuwe Dortse Biesbosch.
 

Fietsen in de Biesbosch
Fietsen in de Biesbosch
 

Over Nationaal Park de Biesbosch

Het nationale park De Biesbosch bestaat uit diverse delen. Ik bezocht het Zuid-Hollandse deel bij Dordrecht en de Noordwaard in Brabant. Op beide plekken is een bezoekerscentrum waar men je informatie kan geven over de talloze activiteiten die hier mogelijk zijn. Er is teveel te doen om alles op te noemen, maar ik vond de combinatie van alle genoemde activiteiten perfect voor een micro avontuur in eigen land.
 
Ik ging dus kajakken met een gids, maar je kunt ook zelfstandig op pad met een kano of een kajak. De verhuur is open tussen 1 april en 31 oktober. Uiteraard krijg je een uitleg en kaart met vaarroutes mee bij de verhuur. Daarnaast zijn er talloze wandelingen in de Biesbosch. Ook zijn er enkele voetveren, die tijdens mijn bezoek uit de vaart waren in verband met het coronavirus.
 
Kijk hier voor meer tips voor wandel- en fietstochten in het Dordrechtse deel van de Biesbosch. Ik vond dit deel zelf het meest indrukwekkend, vooral omdat de kreken zo smal zijn en je er echt kunt verdwalen in deze ‘Nederlandse jungle’.
 
Bevers spotten in de Biesbosch? Dat kan het beste vroeg in de ochtend of tegen de avond, oftewel tijdens de schemering. Er zijn zelfs diverse begeleide excursies op zoek naar bevers. De gidsen van het kajakken gaven aan dat alle excursies vaak ruimschoots voor de datum volgeboekt zijn en dat je er verstandig aan doet om je gewenste activiteit tijdig te reserveren.
 
Wist je trouwens dat er een nieuw nationaal park is in Nederland? In 2021 is Van Gogh Nationaal Park in Brabant opgericht. In dit artikel lees je er alles over!
 

Noordwaard Biesbosch
Noordwaard Biesbosch
 

Conclusie en disclaimer

Hopelijk heb ik je hiermee een idee gegeven voor een paar dagen in de Biesbosch als onderdeel van NLDelta Nationaal Park. Ik beleefde dit micro avontuur in samenwerking met Beleef de Nationale Parken. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Ik bezocht dit najaar diverse nationale parken, de andere blogartikelen vind je hier.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *