Uitkijktoren Marker Wadden
nederland,  we12inspire

Op expeditie naar de Marker Wadden in NP Nieuw Land

Heb jij al eens van de Marker Wadden gehoord? Dit natuurgebied in het Markermeer bestaat uit diverse natuureilanden en vormt een onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Ze zijn sinds 2020 toegankelijk voor publiek en ik mocht in samenwerking met Beleef de Nationale Parken een expeditie naar de Marker Wadden maken. In dit artikel vertel ik je er alles over inclusief veel praktische informatie, veel leesplezier!
 
Lees ook: op micro avontuur op de Waddenzee tijdens een droogvallen en wadlopen excursie
 

Over de Marker Wadden en Nationaal Park Nieuw Land

De Marker Wadden is het grootste door de mens aangelegde natuurgebied ter wereld. Met de aanleg ervan werd begonnen in 2016 en in 2020 was het Haveneiland voor het eerst toegankelijk voor bezoekers. De eilanden zijn van groot belang voor vogels, vissen en onderwaternatuur en zorgen voor nieuw leven in het Markermeer. Er zijn op dit moment vijf eilanden, waarvan alleen het Haveneiland toegankelijk is voor bezoekers, de rest van de eilanden is voor de natuur. Meer informatie over het ontstaan vind je op de Marker Wadden wiki pagina. De locatie van de Marker Wadden is ten noordwesten van Lelystad in het Markermeer.
 
De Marker Wadden maken onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land, het 21e en nieuwste nationale park van Nederland. De andere delen van Nationaal Park Nieuw Land zijn het Markermeer, de Lepelaarsplassen en de Oostvaardersplassen. Zij delen samen de rijke geschiedenis van de voormalige Zuiderzee en het ontstaan van de Flevopolder.
 

Vogels kijken op de Marker Wadden
Vogels kijken op de Marker Wadden
 

De Marker Wadden bezoeken

Je kunt de Marker Wadden bezoeken op diverse manieren. Zo gaat er een veerboot naar de Marker Wadden vanaf de haven van Lelystad, de tarieven en het vaarschema vind je op de website van Natuurmonumenten. Daarnaast kun je mee met een expeditie, ik reisde met de Abel Tasman via Rederij Naupar. Heb je een eigen schip, dan ben je daarmee ook van harte welkom in de haven van de Marker Wadden. Het gebied is niet over land bereikbaar.
 
De Marker Wadden is een wandeleiland, fietsen en gemotoriseerd vervoer zijn niet toegestaan. Enkele paden zijn toegankelijk voor rolstoelen en mindervaliden.
 

Eén van de bruggen op de Marker Wadden
Eén van de bruggen op de Marker Wadden
 

Op expeditie naar de Marker Wadden

Het is een zonnige zondag in september als ik in de haven van Lelystad aan kom. Ik was hier vorig jaar al toen ik een aantal dagen op micro avontuur in Flevoland ging en ben dus bekend met het gebied rondom de Bataviahaven, waar vandaan de Abel Tasman vertrekt.
 
Zodra we de haven van Lelystad verlaten hebben, worden de zeilen gehesen en zetten we koers naar de Marker Wadden. Het is een heldere dag en al snel zie ik het Haveneiland in de verte al liggen. Langzaam maar zeker komen we dichterbij en nadat de lunch aan boord is geserveerd, legt de Abel Tasman aan in de haven van de Marker Wadden. Het is druk want het is een zonnige dag, maar dat mag de pret niet drukken.
 
Ik heb twee uur de tijd om door te brengen op de Marker Wadden. Ik besluit eerst even langs te gaan bij het informatiepunt. De begeleide wandelingen en excursies zijn voor vandaag al volgeboekt, dus besluit ik zelfstandig op pad te gaan met mijn verrekijker.
 

Vertrek uit de haven van Lelystad
Vertrek uit de haven van Lelystad
Aan boord van de Abel Tasman
Aan boord van de Abel Tasman
Aankomst bij de Marker Wadden
Aankomst bij de Marker Wadden

 

Vogels kijken op de Marker Wadden

Mijn eerste stop is bij uitkijktoren Steltloper, die aan het strand van de Marker Wadden ligt. Vanaf de uitkijktoren heb je een weids uitzicht over het Haveneiland en het Markermeer. Ik schiet snel wat foto’s en vervolg dan mijn weg naar een van de vogelkijktorens.
 
Omdat de Marker Wadden nog steeds in aanleg zijn, staan er her en der waarschuwingen voor drijfzand. Het is belangrijk om op de aangegeven paden te blijven en hier niet van af te wijken.
 
Niet veel later kom ik aan bij vogelkijkhut Lepelaar. Er zijn niet veel andere mensen als ik naar binnen stap en daaruit blijkt dat er op dit moment behalve eenden geen andere vogels te zien zijn. Ik speur toch even het water af, maar zie geen andere vogels.
 
Via een aantal prachtige boardwalks loop ik naar vogelkijkhut Duikeend. Dit is een hele bijzondere kijkhut omdat je deels onder water kunt kijken. Ik zie wat baardmannetjes wegschieten en een blauwe reiger. Vanwege de te houden afstand kan ik niet lang in de hut blijven want ik wil andere bezoekers ook graag de mogelijkheid geven om vogels te spotten.
 
Eenmaal terug bij de havenkom heb ik nog ongeveer een kwartier de tijd voordat ik weer aan boord moet zijn van de Abel Tasman voor de terugreis naar Lelystad. Ik besluit een drankje te kopen bij het strandpaviljoen en op het strand te genieten van de wind in mijn haar en de zon die op mijn gezicht schijnt. Het is duidelijk dat het strand een populaire bestemming is want zoveel mensen als er hier zijn, heb ik op de rest van het eiland niet gezien.
 
Dan is het tijd om weer terug te gaan naar het schip voor de terugreis naar Lelystad, waar we zo’n twee uur later de haven weer binnen varen.
 

Vogelkijkhut Lepelaar
Vogelkijkhut Lepelaar
Uitkijktoren Steltloper Marker Wadden
Uitkijktoren Steltloper
Uitzicht over het strand van de Marker Wadden
Uitzicht over het strand van de Marker Wadden
Vlonderpad Marker Wadden
Vlonderpad Marker Wadden
Vogels kijken op de Marker Wadden vanuit de Duikeend
Vogels kijken op de Marker Wadden vanuit de Duikeend
 

Dagtocht Marker Wadden: aanrader of niet?

Persoonlijk vond ik de twee uur die ik had aan de korte kant. Als natuurliefhebber hou ik ervan om op mijn gemak rond te struinen, met de verrekijker ergens voor langere tijd te zijn en op mijn gemak alles te verkennen. Omdat ik nu een tijdsdruk had, moest ik voor mijn gevoel wat haasten en kon ik niet de tijd nemen die ik normaal gesproken zou nemen.
 
Dit gezegd hebbende, denk ik dat de twee uur voor niet-vogelaars ruim voldoende zijn om een goede indruk te krijgen van de Marker Wadden. Je kunt in de twee uur de Steltloper bezoeken evenals enkele vogelhutten en dit combineren met een bezoekje aan het strand.
 

Een overzicht over de Marker Wadden
Een overzicht over de Marker Wadden
 

Overnachten op de Marker Wadden

Indien ik nogmaals naar de Marker Wadden ga in de toekomst (wat ik zeker van plan ben) zal ik proberen om er te overnachten. Omdat veel boten halverwege de dag aanleggen, is het rond dat tijdstip ook druk op het eiland. Omdat de overnachtingsmogelijkheden beperkt zijn, ben je naar ik begrepen heb vooral ‘s avonds en ‘s ochtends nagenoeg alleen op het eiland.
 
Op dit moment zijn er enkele huisjes van Landal Marker Wadden en in 2021 staat de opening van een natuurkampeerterrein gepland. Met je eigen schip is het ook mogelijk om te overnachten op de Marker Wadden.
 

Wandelen op de Marker Wadden

Op het Haveneiland zijn diverse wandelpaden aangelegd die vlak en goed begaanbaar zijn. Bij het paviljoen kun je een kaart van de Marker Wadden krijgen met de wandelpaden en een overzicht van de uitkijkpunten. Naast de Steltloper zijn er dus twee vogelijkhutten en is er nog vogelkijkscherm Aalscholver, die ik vanwege de beperkte tijd niet kon bezoeken. Alles bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Sommige paden worden in het broedseizoen afgezet, informeer bij het infopunt naar de mogelijkheden. Daarnaast worden er diverse wandelingen georganiseerd door Natuurmonumenten.
 

Vogelkijkhut Lepelaar
Vogelkijkhut Lepelaar
 

Ook nog handig om te weten

Honden zijn alleen aangelijnd toegestaan rond de havenkom. Er zijn geen afvalpunten en alleen bij het paviljoen is een openbaar toilet. Het eiland is nog volop in aanleg en dus is niet alles toegankelijk, soms zul je nog een graafmachine of andere bouwwerktuigen zien in het landschap. Surfen en drones zijn niet toegestaan op de Marker Wadden.
 

Let op: drijfzand
Let op: drijfzand
 

Conclusie en disclaimer

Kort maar krachtig, dat was mijn bezoek aan de Marker Wadden in Nationaal Park Nieuw Land. Het bliksembezoek heeft mij zeker uitgenodigd om nog een keer terug te komen en wellicht op de Marker Wadden te overnachten. Ik vond het ontzettend indrukwekkend om te zien hoe door de mens gemaakte natuur zoveel moois teweeg kan brengen en een thuis voor zoveel vogels is geworden.
 
Ik maakte deze expeditie naar de Marker Wadden in samenwerking met Beleef de Nationale Parken. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Ik bezoek in het najaar van 2020 vijf nationale parken en natuurgebieden, de andere artikelen die ik hierover schreef vind je hier.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *