wandelen op de saar hunsrück steig
duitsland,  we12hike

De mooiste onbekende wandelgebieden in Duitsland

Plekken als de Eifel en het Sauerland kennen we natuurlijk allemaal. Onze oosterburen hebben echter véél meer te bieden aan wandelmogelijkheden dan de gebaande paden. Omdat wij bij de Duitse grens wonen, is een trip Über die Grenze zo gemaakt. Het is super eenvoudig voor ons om te gaan wandelen in Duitsland net over de grens. We brengen dus regelmatig weekenden in Duitsland door die je dit najaar allemaal kunt bezoeken. Niet alleen in de Eifel en het Sauerland, maar ook op de wat meer onbekende plekken. Bij deze geef ik je onze mooiste onbekende wandelgebieden in Duitsland. Wedden dat je de meeste nog niet kent?
 
– Dit artikel verscheen voor het eerst in september 2016 en werd volledig geupdate en herschreven in juni 2021 –
 

Het Remstal

Een bijzondere plek die qua schoonheid zeker niet onder doet voor de toeristische Moezelstreek is het Remstal. Hier worden de glooiende heuvels bedekt met wijngaarden en diepe dennenbossen. Het dal wordt doorkruisd door de rivier de Rems is wordt geflankeerd door historische dorpen met vakwerkhuizen, zoals Schorndorf en Strümpfelbach. In het dal kun je de 215 kilometer lange Remstalweg lopen, een lange afstandswandeling van 11 etappes van 15-20 kilometer per dag. Daarnaast is het Remstal heel eenvoudig per trein bereikbaar, je neemt de ICE naar Stuttgart en vanaf hier de S-Bahn het dal in. Ideaal voor wie met de trein wil reizen dus.
 
Meer info lees je in dit uitgebreide artikel over wandelen in het Remstal
 

Strümpfelbach aan de Remstalweg
Strümpfelbach aan de Remstalweg
 

Het Kellerwald

Net voorbij het welbekende Sauerland ligt het Kellerwald-Edersee Nationaal Park. Dit is een uitgestrekt natuurgebied dat door Nederlanders veelal wordt overgeslagen. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het grootste deel uit bos en dat maakt dit gebied met name in de herfst supermooi. De bladeren kleuren alle tinten oranje en geel en het is dan heerlijk om urenlang door de bossen te struinen. Wij waren hier inmiddels twee keer, waarvan we één keer een deel van de Kellerwaldsteig gelopen hebben. Een aanrader!
 
onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen op de kellerwaldsteig hiking on the kellerwaldsteig

onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen op de kellerwaldsteig hiking on the kellerwaldsteig
 

Internationaal Natuurpark Veenland

Ik schreef al eerder een over mijn bezoek aan Internationaal Natuurpark Veenland en noem het gebied nu nog maar eens, omdat ik echt van mening ben dat dit park veel meer bezoekers verdient dan het nu krijgt. Het park ligt op de grens van Drenthe en Duitsland en beslaat grotendeels voormalig veenland, waarvan sommige plekken nog actief zijn. De mooiste wandelingen vind je in bij Twist, waar je letterlijk op de grens van Nederland en Duitsland kunt lopen. Lees hier mijn eerdere blog over een bezoek aan dit gebied. Je wandelt hier door verlaten veengebieden en over spoorlijnen die al jaren niet meer gebruikt worden.
 
wandelen in duitsland hiking in germany veenland moorland

wandelen in duitsland hiking in germany veenland moorland
 

Het Rothaargebirge

Wanneer ik zeg ‘Sauerland’ gaat er vast meteen een lampje bij je branden, maar van het Rothaargebirge hebben velen nog niet gehoord. Dit gebergte ligt in het Sauerland, en ja, dus ook plaatsen als Willingen en Winterberg liggen hier. Het barst er van de Nederlanders, maar als je van de gebaande paden gaat, kom je weinig landgenoten en/of andere toeristen tegen. Een tijdje geleden brachten we tijd door in Bad Fredeburg, een dorpje net aan de andere kant van de berg van Winterberg. We hebben hier uren gewandeld en kwamen echt nauwelijks anderen tegen. Je kunt er bijvoorbeeld een deel van de Rothaarsteig lopen maar ook rondom het dorp zijn diverse wandelingen uitgezet. Vele malen leuker dan Winterberg en Willingen wat ons betreft. Ook kun je er heerlijk winters wandelen, zo brachten we ooit de Pasen op de Rothaarsteig door. Er was net een flink pak sneeuw gevallen, heerlijk om in het voorjaar nog zo door de sneeuw te banjeren!
 
onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen op de rothaarsteig hiking on the rothaarsteig

onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen op de rothaarsteig hiking on the rothaarsteig
 

De Hunsrück

De Hunsrück is voor Nederlanders nog een relatief onbekend gebied. Het is een laaggebergte dat deel uitmaakt van het Rijnlands leisteenplateau, gelegen in Rheinland-Pfalz. In het gebied zijn de zogenaamde ‘Traumschleifen’ uitgezet, oftewel een uitgebreid aanbod aan Droomwandelingen. Ze variëren van 6 tot 15 kilometer en de meeste zijn goed te doen. Onlangs was ik op reis in de Hunsrück en ik liep er de ‘mooiste rondwandeling van Duitsland in 2012.’ Ook leuk om hier te doen, maar wel wat drukker, is een bezoek brengen aan de Geierlay hangbrug, de langste hangbrug van Europa! Een wandeltocht over de Saar-Hunsrücksteig is trouwens ook echt een aanrader!
 
onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen in de hunsrück hiking in hunsrück

Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay Morsdorf

Geierlay hangbrug Duitsland Hangeseilbrucke Geierlay swingbridge Morsdorf
 

Het Teutoburgerwoud

De eerste keer dat ik van het woord Teutoburgerwoud hoorde moest ik glimlachen. Wat kunnen de Duitsers toch een mooie namen voor hun gebieden bedenken. Het gebied ligt over de grens bij Enschede en ik ben hier enkele keren geweest om te klimmen bij de rotswand. De laatste keer dat we er waren, had ik niet zo’n zin om te gaan klimmen en besloot ik een stuk te gaan wandelen over de Hermannsweg, één van de mooiste lange afstandspaden van Duitsland. Ik kwam uiteindelijk uit in het schattige plaatsje Tecklenburg. Een aanrader en echt nét over de grens in Duitsland!
 
onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen op de hermannsweg hiking on the hermannsweg

onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen op de hermannsweg hiking on the hermannsweg

onbekende wandelgebieden in duitsland hiking in germany wandelen op de hermannsweg hiking on the hermannsweg
 

Conclusie en disclaimer

Dat waren onze mooiste onbekende wandelgebieden in Duitsland. Ik hoor vaak van mensen dat ze gaan wandelen in De Eifel of de Harz waar natuurlijk niks mis mee is, maar bedenk ook eens dat je wat meer van de toeristische paden kunt afwijken. Er zijn talloze fraaie wandelgebieden in Duitsland die wat onbekender zijn maar zeker niet minder mooi. Ik hoop je met dit artikel geïnspireerd te hebben eens te gaan wandelen in Duitsland en dan zeker voor een van de minder bekende gebieden te kiezen.
 
Meer lezen? Check dan hier onze tips voor de beste plekken voor een wandelvakantie in Duitsland. In ons artikel over je paklijst voor je wandelvakantie vind je al onze tips over wat er mee moet in de rugzak als je gaat wandelen, of het nu een (halve) dagwandeling of een meerdaagse tocht is!
 
In dit artikel staan affiliate links. Mocht je via een dergelijke link een aankoop doen of een reservering maken, dan ontvangen wij mogelijk en zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie!
 

22 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *